Medicamente din flori

Natasa Galche
Pare straniu, însă florile ornamentale au uneori efecte de-a dreptul miraculoase asupra sănătății oamenilor. Ele ne simt prezența și ne influențează existența, ne schimbă starea de spirit, ne ajută să devenim mai calmi, mai optimiști, mai încrezători. Plantele decorative nu doar purifică aerul, înlăturând substanțele nocive, dar ele sunt adevărate "remedii vii” pentru astenici și suferinzii de rinichi, pentru cei care suferă de hipertensiune arterială sau afecțiuni ale inimii

Mușcata - vraciul de la fereastră

Mușcata, cu florile sale viu colorate, cu frunzele păroase, ușor parfumate, este nelipsi­tă din ferestre și din grădini. Puțini oameni știu însă că floarea favorită a bunicii este, de fapt, un vraci des­toinic, cu o mare putere terapeu­tică. Numită și Geranium, mușcata emană anu­mite substanțe active, capa­bile să omoare stafilococii și streptococii din mediul încon­ju­ră­tor, este un bun calmant, un sedativ natural, combate cu succes stresul. Are proprietăți as­tringente și anti­inflamatorii, normali­zează sistemul cardio-vascular și este benefică per­­soa­nelor care suferă de hiper­ten­­siune arterială, de afecțiuni ale tractului gastro-intestinal și ale rinichilor, de neurastenie și in­som­nie. Cele mai puternice efec­te asu­pra sănătății omului le are mușcata cu flori roșii ca sângele.
În apropiere de capitala Rusiei, la Sanatoriul de boli nervoase din Novomoskovsk, există secții spe­ciale care folosesc terapia cu mușcate. "Geranium-terapia este utilizată în Rusia încă din anii '80 și constă într-o metodă simplă: cei care suferă de tul­burări psihice ușoare, de stres, anxie­tate, angoasă, se așează o dată pe zi, timp de 30 de minute, în fața ghi­veciului și inspiră puternic mirosul emanat de frun­ze și flori”, afirmă Gleb Maiakov, medic psihiatru în cadrul sanatoriului. Terapia cu muș­cate vine în com­pletarea schemei de tratament medi­camentos, însă efectele ei deosebite au surprins chiar și personalul medical.
De la mușcate se folosesc frunzele, florile, dar și rădăcinile, datorită conținutului bogat în amidon, acizi grași, săruri, taninuri, vitamina C și, foarte important, fla­vonoide. Acestea din urmă sunt o clasă de meta­bo­liți cu proprietăți antioxidante excelente, eficienți în prevenirea și chiar tratarea diferitelor forme de can­cer.

Esență din rădăcini de mușcată
Soluția este folosită ca sedativ împotriva durerilor de dinți sau a celor de urechi și este benefică în regla­rea activității cardiovasculare și a tensiunii arteriale ridicate.
Mod de preparare: Rădăcina plantei se taie în bucățele de 3-4 centimetri, peste care se toarnă 200 de mililitri de apă clocotită și se lasă la infuzat timp de 8 ore într-un vas acoperit. După acest răstimp, bucățile de rădăcină se introduc într-o strecu­rătoare (de ceai) și se storc, presând cu o lingură, până la eliminarea completă a esenței.
Se iau câteva lingurițe, înainte de mesele princi­pale. Este recomandat să nu se depă­șească o ceșcuță de esență pe zi.

Ulei din mușcate
Pentru uz intern
Recomandat în crizele de astm bronșic și împotriva pietrelor la rinichi.
Rețetă: Se culege un pumn de frunze tinere din partea de sus a plantei și se toacă mărunt. Peste frunzele mărunțite se toarnă cinci linguri de ulei de măsline, încălzit în prealabil. Se lasă la macerat timp de două săptămâni, într-un loc răcoros, după care se administrează câte o lin­guriță, de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Gus­tul nu este foarte plăcut, astfel că se poate bea îm­pre­ună cu o ceașcă de ceai de mentă, în care s-a dizol­vat o linguriță de miere. Preparatul se adminis­trează timp de două săptămâni. Se poate conserva în frigider, dar nu mai mult de 3 luni.
Pentru uz extern
Acest ulei este utilizat pen­tru a trata infecțiile din urechi, artrita, reumatismul, ecze­me­le, dermatitele, psoriazisul, scabia.
Rețetă: Într-un recipient din sti­clă, de 0,5 litri, se pun două linguri de frunze și flori tocate mărunt, peste care se toarnă un pahar de ulei rafinat de floarea soarelui. Vasul se lasă într-un loc întunecos, timp de cinci zile, după care se mută pe per­vazul feres­trei, în bătaia soarelui, unde trebuie să stea încă o lună și jumătate. După acest răstimp, ames­tecul se strecoară și se toarnă într-o sticlă de culoare închisă, se închide ermetic și se păs­trează la frigider. Se unge zona afec­tată, de câte ori este necesar.

Ulei esențial de mușcată
Se folosește în aromaterapie împotriva nevrozelor, migrenelor, spasmelor vasculare cerebrale, tulbură­rilor hormonale.
Rețetă: Pentru obținerea acestui ulei volatil aveți nevoie de un alambic sau, în lipsa acestui instrument, de un ceainic cu ciocul lung și cât mai îngust. Se pun în vas 50 de grame de muguri și frunze tocate mărunt, peste care se toarnă 300 de mililitri de apă clocotită. Introduceți un tub subțire din cauciuc în ciocul ceai­nicului, iar celălalt capăt - într-o cană. Recipientul se pune pe foc mic. Treptat, din tub va începe să picu­re uleiul. Procesul poate dura peste trei ore și se vor obține doar câțiva mililitri de ulei esențial.

Comprese din frunze de mușcată împotriva nevralgiilor și spasmelor
Câteva frunze proaspete de mușcată se introduc într-o pânză de in (țesătura trebuie să fie obligatoriu din fibre de in). Se bandajează cu ea zona afectată, iar dea­su­pra se aplică o batistă înmuiată în apă fierbinte. După aproximativ o jumătate de oră, frunzele trebuie înlocuite cu unele proaspete și batista reînmuiată, pro­cedând astfel până când durerea dispare. Aceeași com­presă se poate utiliza și împotriva spasmelor mus­cu­lare sau a cârceilor.

Pentru animalele de companie
Mușcata este foarte utilă și pentru animalele de companie, câini sau pisici. Ștergeți urechile patrupe­delor cu frunze proaspete, ușor presate între degete, pentru combaterea paraziților care trăiesc în interiorul aparatului auditiv. Tot cu frunze proaspete puteți fric­ționa ușor blănița animalului, pentru un păr des și stră­lucitor. Procedura nu trebuie repetată mai mult de o dată la două-trei luni.

Atenție! Uleiul de mușcată este contraindicat fe­meilor gravide.

Limba soacrei - un leac din Africa

Din vestul Africii tropicale, dintr-un mediu arid, foarte inospitalier, vine Sansevieria, o altă plantă deco­rativă, numită la noi, foarte sugestiv, Limba soacrei. De secole, vracii triburilor africane o folosesc ca leac împotriva diverselor boli. Din frunze extrăgeau seva pe care o utilizau ca analgezic și antiinflamator, cu fier­turi tratau bolile parazitare și ameliorau mâncări­mile, iar din ră­dăcini obțineau esențe împotriva dureri­lor facerii și a bolilor femeiești. Aceleași părți subte­rane ale plantei erau considerate a fi energizante, toni­ce și erau admi­nistrate ca supliment alimentar război­nicilor tribului.
În Asia, popoarele orientale au un cult deosebit pentru această plantă. Coreenii susțin că poate absorbi radiațiile, thailandezii consideră că poate pre­veni și chiar vindeca cancerul, iar chinezii o prețu­iesc pentru că aduce noroc. Specialiștii care stu­dia­ză efectele plan­te­lor decorative asupra sănătății omu­lui susțin că Lim­ba soacrei, datorită capacității sale de a su­praviețui în condiții neprimitoare, oferă pro­prieta­ri­lor săi tocmai această caracteristică. Ea crește capaci­ta­­tea omului de adaptare și de rezistență la răceli și la boli virale.
Sansevieria este un adevărat campion în distruge­rea formaldehidelor, substanțe toxice cancerigene care se găsesc peste tot în jurul nostru, în dezinfectanți, vop­­­sele, în componența materialelor textile, a mobilie­rului semi­fabricat. Planta emană mult oxigen și ioni nega­tivi, atât de benefici în îmbunătățirea activității enzi­melor respiratorii, în activarea metabolismului, scăde­rea ten­siu­nii arteriale și întărirea sistemului imu­nitar. Frunzele acestui "aspirator” viu trebuie șterse periodic de praf, alt­fel, filtrul natural încetează să mai func­ționeze eficient.

Otită
Frunzele proaspăt rupte se storc bine și seva extrasă se încălzește puțin la foc mic. Se toarnă în ureche 1-2 picături, de trei ori pe zi, timp de o săptămână. Același extract se poate administra, tot călduț, împotriva ulce­rului gastric și duodenal, pentru a opri inflamația și a înlătura durerile.

Anexită și cistită
Într-un recipient de un litru, din sticlă închisă la cu­loare, se pun frunze de Sansevieria tocate mărunt, în pro­porție de 1/3 din volumul vasului. Se completează, până la umplere, cu vodcă. Se lasă la macerat în frigi­der, timp de trei săptămâni. Apoi se strecoară printr-un strat triplu de tifon și se toarnă în același vas. Se ad­mi­nistrează câte o lingură, de două ori pe zi, după masă. Tratamentul tre­­buie urmat timp de două săptă­mâni.

Dureri de cap
Frunzele și rădă­cinile se toacă foarte mărunt și se lasă la uscat, aproxi­mativ două săptă­mâni. În­tr-o farfu­ri­oa­ră, pes­te o lingu­riță din a­ceastă pul­be­re bine deshi­dra­­ta­tă, se toar­nă câ­te­va picături de ulei și se aprinde cu un chibrit. Mixtura tre­bu­ie să ardă moc­nit, fără fla­cără, sco­țând o dâră subțire de fum. In­halat, a­cesta este un reme­diu benefic îm­potriva durerilor de cap.

Cyclama - energie pozitivă

Plantă ornamentală cu flori deosebit de frumoase, originară din țările mediteraneene, cyclama este cu­nos­cută pentru proprietățile sale curative încă din seco­lele III-II î.Hr., când era folosită ca remediu împotriva otră­virii, durerilor de cap, infertilității, deochiului și farme­celor. În zilele noastre, specialiștii în plante de­co­rative au constatat că florile de Cyclamă, de formă circu­lară, eliberează energii pozitive, creând în casa în care sunt adăpostite o atmosferă relaxantă, odihnitoare, plăcută. Oamenii de știință recu­nosc puterea tămă­dui­toare a plan­tei, explicând-o prin conținutul bo­gat în saponine, care neutralizează acțiunea radicalilor li­beri, preve­nind cancerul și, în general, bolile degenerative.
Infuziile din tuberculi de Cy­cla­mă sunt folosite pentru tratarea bolilor de ficat, respiratorii, a reu­matismelor, gutelor și nevralgiilor. Extrasele din plantă stabilizează sistemul hormonal, reglează tul­bu­rările ciclului menstrual, cresc libi­doul și potența, ajută în tratarea infertilității. Are e­fec­te benefice asupra per­soa­nelor cu tulburări ale ritmului cardiac și ale siste­mu­lui imunitar, pentru diabetici și cei care suferă de alergii.

Boli de ficat, stare generală proastă
Infuzie. Peste o linguriță de tuber­culi de Cyclamă pisați se toarnă 500 de mililitri de apă clocotită și se lasă la infuzat. După trei ore, se strecoară prin trei straturi de tifon. Infuzia se păstrează la frigider, nu mai mult de două zile. Se administrează câte o lingură, de trei ori pe zi, după mesele principale, împotriva bolilor de fi­cat, a stărilor de astenie, de excitație psiho-emoțională, a nevral­giilor și insomniilor.
Tinctură. La un gram de tuberculi zdrobiți, se pun 10 mililitri de alcool de 70 de grade. Se lasă la macerat timp de 21 de zile, după care se strecoară. Se recoman­dă 30-40 de picături, de 3-4 ori pe zi, împotriva acelo­rași afecțiuni.

Sinuzită
Tuberculii se spală foarte bine în câteva ape, apoi se dau pe răzătoarea cu găuri mici. Dacă sunt uscați și greu de dat pe răzătoare, se lasă într-un vas cu apă, la frigider, de pe o zi pe alta. Pasta obținută se introduce într-un tifon din patru straturi și se stoarce bine. Sucul obținut se diluează cu apă fiartă și alcool. La o parte extras de Cyclamă, se adaugă o parte alcool și două părți de apă. Se toarnă câte o picătură în fiecare nară.

Leac gruzin împotriva gripei și a bolilor pulmonare
Preparatul din suc de tuberculi de Cyclamă este folosit în medicina tradițională gruzină în curățarea sinusurilor de puroi, în ameliorarea durerilor de cap și a tusei convulsive.
Extrasul din tuberculi se obține ca și cel împotriva sinuzitei și se diluează cu apă, în raport de 1:4. Se ad­ministrează câte o lingură de preparat, de două ori pe zi, pe stomacul gol. După două luni de tratament fără pauză, sinusurile vor fi complet curățate și starea bron­hiilor și a plămânilor se va îmbunătăți conside­rabil.
Același preparat se poate utiliza și pe cale nazală. În fiecare dimineață, înainte de micul dejun, se picură câte 1-2 stropi în fiecare nară. Întindeți-vă timp de 10 mi­nute, apoi beți două căni de ceai din plante, la care adăugați două lingurițe de miere și câte o linguriță de suc din lămâie, din afine sau rodii. Tratamentul durea­ză timp de șapte zile, apoi se întrerupe și se repetă după două luni.
Atenție! Administrarea preparatelor din Cyclamă necesită prudență! Nu trebuie să depășiți dozele reco­man­date. În caz de vărsături, amețeli, dureri de cap, pre­­zentați-vă de urgență la medic. Rețetele și trata­men­­tele propuse au făcut referire la Cyclamă albă și la violet.