Scrisori care așteaptă răspuns: Despre "iubirile de birou” și alte întâmplări ale vieții

Cititor Formula AS
- Răspuns la textul "Îi rog pe cititorii bărbați ai ziarului să răspundă în locul soțului meu”, publicat în numărul trecut al revistei -

Sunt momente în viață când, în loc să iei o decizie, ră­mâi paralizat de frică, te uiți buimăcit în jur și nu mai pricepi nimic din tot ce se întâmplă. Cam asta cred că se în­tâmplă acum cu Rodica, cititoarea dvs. plină de neliniști și îndoieli, care v-a scris de curând despre marea suferință din viața ei. Incapabilă să facă nici cel mai mic gest de apărare, mi s-a părut că Rodica e o femeie resemnată și, ca orice om resemnat, în loc să se zbată și să găsească o soluție, preferă să stea și să aștepte un miracol - un sprijin, o mângâiere măcar, o brumă de salvare. Din păcate, Rodica stă și așteaptă chiar în mijlocul drumului. Nici nu bănuiește că, fix pe dru­mul pe care s-a oprit, tocmai se apropie cu mare viteză un camion grăbit, incapabil să o observe din vreme. Teama care te țintuiește în loc e ucigătoare. În loc să fugi, să cauți, să începi altceva, cum ar fi un alt drum sau o altă viață, rămâi imobil ca o statuie și apoi constați cu mirare că oamenii trec pe lângă tine fără să le pese, fără să observe că mai exiști.
De fapt, Rodica nu vrea ca cineva să o ajute (omenește, nici nu e posibil ca cineva să poată trăi în locul ei). Nu vrea nici sprijin și nici sfaturi. Rodica vrea doar să înțeleagă, să-și limpezească gândurile, să-și acorde un timp de gândire, simțind instinctiv că nu e bine să ia decizii, într-un moment de furie sau de răzbunare. Puțin naivă, puțin corcolită de soartă și nu tocmai obișnuită cu încercările ceva mai brutale ale vieții, Rodica pare să nu știe ce știe tot satul. Nu știe că mai toate căsniciile se decid în primii cinci ani de la nuntă și apoi se clatină serios, după alți 25, pe fondul unor crize de învecinare cu andropauza, cu ultimele zile mai călduțe ale vieții amoroase trăite de un bărbat. Nu știe că tentațiile sunt cu atât mai mari, cu cât te îndepărtezi de ele, așa cum nu știe că 70 la sută din relațiile extraconjugale ale unor bărbați se petrec la serviciu, în deco­rul pașnic și familiar al celui de-al doilea domiciliu, care este biroul și locul de muncă.
Nu e vorba neapărat de irezis­ti­bile ispite și atracții fizice. Nu e vor­ba de secretare focoase și subalterne ti­nere, inteli­gente și cu decolteu ge­neros, dornice de afirmare și pline de promisiuni tăcute. În discuție se pune decorul familiar și aproape casnic, micile complicități și gesturile de afec­țiune, cafeluța și cele câteva glume de dimineață, lim­bajul trupului, schimbul de priviri semnificative și urma de par­fum pusă pe rever, anume pentru a atrage atenția și a stârni pofte nelă­murite. "Iubirile de birou” se petrec de regulă fără stridențe sau alte intensități hormonale. Sunt un amestec perfid de prie­tenie, colegialitate și nevoie de a te confesa cuiva. Sunt mai plenare și mai mature decât "iubirile de metrou” - vâl­vătăi trecătoare de paie. Iubirile de birou se maturează greu și în timp. Înaintează încet și leneș, ca buzele ce ating un vin vechi și licoros. Timpul e de partea viitorilor colegi îndră­gos­tiți. Timpul "iubirilor de birou” nu tocește, ci adaugă nuanțe infinite de așteptare și noi descoperiri.
Cred că asta o doare cel mai mult pe Rodica: nu că soțul ei a făcut dragoste cu altcineva; că, pofticios, a încercat gus­tul unor torturi și prăjituri de casă, altele decât cele făcute de ea. O doare de fapt gândul că o altă femeie putea să stea în preajma lui mai mult decât reușea ea însăși. Altă femeie pu­tea să-l asculte, să-i zâmbească, să-i respecte tăcerile, să-i ceară sfatul, să-i ofere umărul drept sprijin la greu, îndem­nându-l apoi cu tremur ușor în glas să aibă încredere că viața e frumoasă; totul va fi bine; totul e sub control. Rodica nu o să recunoască nicio clipă că, de fapt, totul s-a petrecut sub ochii ei. Că a contribuit și ea, în felul ei, la minunata poveste de iubire a soțului ei. Nu l-a împins de la spate, dar l-a în­curajat. L-a lăsat în vrerea lui, prefăcându-se că nu observă cum întârzie zi de zi la birou. Cum schimbă vorba când îl în­­treabă ceva legat de serviciu. Cum se grăbește să des­chidă televizorul, pretextând mereu că e obosit și simte nevoia să fie sin­gur. Cum devine tot mai atent la felul în care se îm­bracă și petrece tot mai mult timp în fața oglinzii. Cum sare când sună te­lefonul lui mobil și, nu de puține ori, își verifică speriat me­sajele.
Oamenii se dau de gol, exagerează, se poartă nefiresc. Nu trebuie să ai talente ascunse ori să faci școli înalte de psihologie ca să-ți dai seama de un lucru atât de simplu - omul de lângă tine s-a schimbat. E suficient să crezi în ceea ce simți. Să-ți asculți cugetul și să mizezi puțin pe propria intuiție, fără să complici lucrurile cu presupuneri și apeluri la logică. Răspunsul e mereu în noi înșine. Stă cuminte la lo­cul lui și așteaptă momentul propice - momentul ade­vărului. Problema este dacă vrei un asemenea moment. Dacă nu cumva, din teamă sau din comoditate, preferi minciuna. Preferi iluzia că totul va fi cum a mai fost și nimic nu poate schimba echilibrul casnic, câștigat cu atâta trudă.
Din câte mi-am putut da seama din scrisoarea ei, Rodica așteaptă înfrigurată un răspuns. A renunțat să-l mai caute singură și acum i se pare că nu mai înțelege nimic. I se pare că psihologia bărbatului e misterioasă și de nepătruns; e pli­nă de tenebre și de meandre abisale. Tare mă tem că lucrurile sunt mult mai simple. Tare mă tem că Rodica a și răspuns propriei întrebări, atunci când amintea de copiii ei plecați la studii în străinătate. În termeni psihiatrici, fenomenul se numește sindromul "cuibului gol”. Sindromul părăsirii, pe care părinții rămași fără pui nu știu cum să-l depășească. În loc să-și reclădească o altfel de intimitate, cei doi se simt stingheri, inutili, bătrâni și fără viitor. În loc să-și cultive noi bucurii care îi unesc, ei se dedică unui întreg ritual distructiv, își reproșează micile defecte și neîmpliniri existențiale sau își amintesc numai lucrurile neplă­cu­te din viața lor.
Rodica ar trebui să știe acest ade­văr solomonic: când un băr­bat fu­ge cu o altă femeie, o parte din vină o poartă și fe­me­ia părăsită. Ni­meni nu e scutit de vină, nici măcar prie­tenii sau copiii, care ar fi trebuit să intervină într-un fel sau altul, îna­inte sau chiar după consumarea des­părțirii. Nu mai spun nimic, ne­do­rind să răsucesc cumva cuțitul în ra­nă. Mă mulțumesc doar să-i spun Rodicăi că sunt de partea ei și că-i în­țeleg uluiala. Înțeleg că nu înde­păr­tarea soțului a lovit-o, ci felul în care s-au întâmplat toate - min­ciunile, mișma­șu­rile, falsa bravadă, bătaia de joc, pros­teala pe față. Păstrând proporțiile, pot spune că același lucru s-a întâmplat și în fa­milia mea. Țin minte ziua în care m-a căutat disperată cum­nata mea, să-mi spună cum a descoperit că soțul ei, Emilian (fratele meu), o înșela cu o colegă de serviciu, pe care nu nu­mai că a adus-o în mai multe rânduri acasă, dar a făcut în așa fel încât să devină prietenă de fa­milie, să se viziteze reciproc și să-și petreacă mai toate con­cediile împreună.
Când am întrebat-o de ce nu a acționat din timp, de ce nu și-a dat seama că ceva nu e în regulă cu femeia aceea, cum­­nata a tresărit, și-a șters lacrimile, s-a gândit un timp, după care mi-a spus: "Cum să-mi dau seama? Colega lui era și mai în vârstă decât mine, și mai urâtă”. Drept dovadă, a deschis poșeta, din care a scos câteva fotografii cu "res­pectiva”. Când m-am uitat, am rămas năuc, incapabil să mai ar­ticulez o vorbă. Într-adevăr, cumnata avea dreptate - fe­meia din fotografie era de o urâțenie desăvârșită; o urâțenie greu de egalat. Dar așa urâtă și cu fața cioplită ca din topor, cum era, zâmbea lângă fratele meu atât de fericită, cum nu țin minte să fi văzut în viața mea un om mai fericit și mai plin de viață ca ea. Deși ardeam de nerăbdare să am o dis­cuție lămuritoare cu fratele meu, am evitat să-l caut și să-l în­treb ce s-a întâmplat și ce a găsit la femeia aceea. Era lim­pe­­de că așa urâtă cum era, colega fra­telui meu avea ceva apar­te și deosebit. Avea, mai ales, pu­terea să fie fericită. O fericire profundă, enormă și molip­si­toa­re. O fericire fă­cută parcă anume să facă fericiți și pe alții.

ALEXANDRU VLAD POPA