Răspuns pentru CHIS ALEXANDRINA - București, F. AS nr. 1041 - "Am neuropatie periferică, deși nu am diabet”

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Diabetul nu este o condiție obligatorie pentru insta­larea neuropatiei periferice, deși boala diabetică reprezintă una dintre cele mai obișnuite cauze ale ei, alături de al­coolism, malnutriție și carență de vita­mine. Leziunile traumatice, presiunile constante asupra unor nervi, bolile auto­imune (lupus, poliartrită reuma­toidă), bolile hepatice, renale sau tiroidiene pot constitui tot atâtea cauze determinante pentru dete­riorarea nervilor periferici și, implicit, întreruperea co­municării nervoase către aria deservită de acei nervi și creier. Mai mult, și unele microorga­nisme pot ataca direct nervii (rezultând o deteriorare nervoasă peri­ferică), la fel de bine cum unele substanțe toxice, metale grele, monoxidul de car­bon, solvenții organici și chiar anumite medica­mente (antineo­pla­zice) pot sta la baza deterio­ră­rii structurilor ner­voa­se perife­rice. Semnele și simp­tomele neu­ropatiei periferice evo­luează, de obicei, pe parcursul mai multor luni, dar, în situații speciale, cum ar fi intoxicația cu arsenic, de­butul poate fi brutal. Sigur că, așa cum ați constatat și dvs., tabloul clinic al neuropatiei periferice este complex, mergând de la sen­zații de parestezie (amorțire) la nivelul pi­cioa­relor, tălpilor, mâi­ni­lor, sen­si­bilitate și durere la atingere, până la slăbi­ciune musculară, senzații de arsură, paralizie și hi­per­estezie pe fața laterală a coapsei. Cu toate acestea, tre­buie știut că, spre deo­sebire de nervii sistemului ner­vos central, cei ai sistemului nervos periferic se pot rege­nera, bineînțeles numai în urma unor îngrijiri co­recte. Și când spun îngrijiri corecte, mă refer la tra­tamentul adecvat al neuropatiei periferice, care trebuie să vize­ze, obligatoriu, controlul mai bun al cauzelor subia­cente (bolile determinante) enumerate anterior. Astfel, de la caz la caz, tratamentul poate include analgezice de tipul paracetamolului (Tylenol, Eferal­gan), aspirinei și ibuprofenului (Motrin, Nurofen). Antidepresivele triciclice de tipul amitriptilinei, nor­trip­tilinei, desipra­minei și imipraminei pot ameliora durerile ușoare până la moderate datorită efectului lor asupra proce­selor chimice cerebrale care vă fac pe dvs. să simțiți durerea. Medicamentele folo­site pentru con­trolul crizelor epileptice (anticon­vulsivante), de tipul gaba­pentinului, carbamazepinei și fenitoinei, se pot utiliza pentru tratarea durerilor acute, arzătoare. Toto­dată, Mexiletina, un medicament folosit în tratamentul arit­miilor cardiace, poate fi une­ori de folos pentru ate­nua­rea crizelor acute. Din pă­cate, toate aceste medica­mente, destinate tratamentului neuropatiilor periferice, au și efecte secundare dintre cele mai neplăcute, care includ dureri și sângerări gastrice, probleme renale, astenie, amețeli, greață, vomă, tremor al membrelor, dificultăți de mers etc. De aceea, poate ar fi indicat să încercați și varianta naturistă de tratament, varianta care utilizează urmă­toarele remedii:

• Acidul gama-aminobutiric (GABA) - printre numeroasele proprietăți ale acestui neurotransmițător (ex. anticonvulsivant în epilepsie) se numără și redu­cerea manifestărilor în neuropatia periferică și post­herpetică. Se administrează 1 tabletă pe zi, la masa de prânz.

• Omega 3 - stimulează eliberarea neurotrans­miță­torilor (serotonina, dopamina, acetilcolina) implicați în propagarea impulsurilor nervoase și contribuie la re­generarea structurilor nervoase periferice prin men­ținerea concentrației de fosfolipide în membrana celu­lelor nervoase și a învelișului mielinic. Se admi­nis­trează 2-3 capsule (1000 mg) pe zi, înainte de mese.

• Resveratrolul - are efecte protectoare asupra sistemului nervos central și periferic, reduce tulbură­rile circulatorii periferice, furnicăturile la nivelul mem­brelor inferioare, combate paresteziile și procesele de demielinizare a fibrelor nervoase. Se administrează 1-2 tablete pe zi, în funcție de severi­tatea manifestărilor.

•  Lăptișorul de matcă - este, fără îndoială, cel mai important remediu pentru regenerarea siste­mului nervos (central și periferic). Recomand utili­zarea pro­du­sului Fluxxtem (Herba­getica), în care acțiunea lăpti­șorului de matcă este susținută și de alte com­ponente cu proprietăți regenerante (algele AFA și Chlorella).

• Se mai pot utiliza și produse precum drojdia de bere (pentru apor­tul semnificativ de vitamine din com­plexul B), uleiul de lumi­nița-nopții (reduce furni­căturile și senzațiile de amorțeală) și ungu­entele care au la bază extractul de ardei iute (cap­sai­cin) pentru aplicații locale.

Să auzim numai de bine!

VALERIU MUNTEANU - str. Giuseppe Verdi nr. 6A, ap. 3, Timișoara

"Caut un tratament pentru stres și agitație”
(Răspuns pentru ALINA M. - București, F. AS nr. 1036)


Răspunzând solicitării dvs. de a vi se indica unele mijloace de tratament naturiste cu efect sedativ asupra siste­mului nervos, de natură a vă asigu­ra în același timp și un somn li­niștit și odih­nitor, vă recomand Ceaiul calmant Pla­far. Are în compo­ziția sa 5 plante medicinale, într-o com­binație eficientă printre care menționez: rădă­cină de valeriană (Radix Valeria­nae), flori de tei (Flores Tiliae), fruct de păducel (Fruc­tus Crategi) și talpa-gâștii (Herba Leonuri).
Vă poate fi util și un ceai de flori de tei îndulcit cu miere de albine, seara, înainte de culcare.
Ca tratament medicamentos, puteți utiliza tabletele Extraveral, pe care le găsiți la farmacii și care au în compoziția lor extract uscat de valeriană, dar și feno­barbital, motiv pentru care nu pot fi administrate timp îndelungat, creînd dependență. În același timp, acest medicament are și contraindicații ca: hipersen­sibi­litatea la barbiturice, porfirie, insuficiență respira­torie, insufi­ciență hepatică sau renală gravă, sarcină și alăptare.
Vă recomand să evitați vizionarea unor programe de televiziune târziu, în noapte, indiferent cât de dis­trac­tive ar fi unele din ele și cu atât mai puțin cele ale unor posturi TV care incită la stări permanente de agi­tație și ură și care, din păcate, abundă pe micul ecran.

Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie, București, e-mail: spuderca@yahoo.com

"Am dureri de cap pe care nu le mai suport”
(Răspuns pentru VIORICA HALALAL, F. AS nr. 1037)


Dragă doamnă, am avut două cazuri cu astfel de migrene insuportabile rezistente la trata­mente antiin­fla­matoare. Ele au în principal o cauză vasculară. Din diverse motive, arterele cerebrale de mici dimensiuni fac spasme, adică se strâng și fluxul de sânge nu mai ajunge să irige creierul pe anumite zone. Acestea devin dureroase, datorită acumulării de lichid ce apasă pe cutia craniană. Există soluții descoperite recent, ce pot scădea edemul. Sunt naturale, fără efecte adverse. Iar pe de altă parte, trebuie împiedicat spasmul. Dacă doriți amănunte sunați la tel. 0723/51.07.37.

Dr. TIRIL GABRIELA - medic generalist, specialist homeopatie, cabinet Clinica Procardia - Oradea, tel. 0742/28.83.85, 0259/43.78.14, e-mail: gabrielatiril@gmail.com

"Nepoțica mea tușește, dar numai noaptea”
(Răspuns pentru CODRESCU GHEORGHE, F. AS nr. 1040)


În cazul expus de dvs. este necesar un consult de spe­cialitate (mergeți la medicul de familie pentru o trimitere), deoarece simptomele pe care le descrieți - tuse numai în timpul nopții (probabil există și alte manifestări asociate, pe care nu le-ați observat) - suge­rează diagnosticul de astm bronșic. Este nevoie de un tratament specific. Până ajungeți la con­sult, se poate administra sirop Stodal, este un produs homeopat foarte eficient atât în tusea seacă, cât și în cea produc­tivă. Găsiți acest produs și sub formă de granule. Se administrează 4 granule la 2 ore, sublin­gual, până la dispariția simp­tomelor.­