Farmacia toamnei: Arțarul și ochiul-boului

Elena Josan
Toamna caldă și însorită îi ajută pe adepții tratamentelor cu plante medicinale să-și completeze proviziile de sănătate, cu două "medicamente” noi: frunzele de arțar și petalele de ochiul-boului

ARȚARUL

Tratamente interne cu frunze de arțar

• Suc tonic: O linguriță de suc proaspăt stors din frunze și semințe de arțar, consumat de 2-3 ori pe zi, are efecte tonice, diuretice, an­tiscor­butice, coleretice, proprietăți anti­septice, analgezice, antiinflama­toa­re și de vindecare a rănilor.

• Balsam anticancer. Se storc 250 ml de suc din frunze de arțar, se ames­tecă cu 100 ml suc din frunze de fragi, cu­lese în luna mai (se poate păstra congelat), 150 ml suc de aloe, 250 ml miere de albine și 350 ml vin roșu, dul­ce. Se lasă la macerat timp de 2 săptămâni și se consu­mă câte 30 ml cu jumătate de oră înainte de masă.


• Artrită, gută, spondiloză, colesterol mărit. Adu­nați 270 frunze de arțar canadian și le uscați înșirate pe o sfoară (la fel ca tutunul) sau legate de pețiol. Această cantitate este suficientă pentru o cură de tratament pen­tru "reînnoirea” articulațiilor și a vaselor de san­ge. Trei frunze se toacă mărunt, se pun în 350 ml apă rece, se adu­ce apa până la fier­bere și se infuzează până la răcire. Se beau câte 100 ml, de 3 ori pe zi, cu 15 minute îna­inte de masă. Se fac 3 cure, câte 30 de zile, făcând pauze de o săptă­mână între ele.

• Ficatul și căile biliare. Se râș­nesc îm­preună câte o lingură de semințe de mărar și de chimen, o linguriță de ovăz nede­cor­ticat și 2 linguri flori și frunze de coa­da-șoricelului. Toate plantele se pun pe foc cu 700 ml de apă rece. Se aduc până la fierbere până la primul clocot și se mai lasă pe foc 5 minute. Apoi se adaugă 2 linguri de frunze de arțar to­cate mărunt și se stinge focul. Se infuzea­ză în vasul acoperit, până la răcire. Se bea strecurat, în 4-5 reprize, între mese.

•  Bolile aparatului respirator acute și cronice, pneumonie, herpes, afecțiuni re­nale. Se amestecă câte o linguriță de frunze și fructe tocate mărunt, se opăresc cu 250 ml de apă fierbinte și se infuzează în termos, timp de 45 de minute. Se beau câte 50 ml de 4-5 ori pe zi, cu 20 de minute înainte de masă. Herpesul se tamponează cu infuzie sau suc din frunze.

• Stomatită, gingivită. Se prepară un decoct din frunze cu care se face gargară. Frunzele us­cate se sfărâmă. Se pun la fiert 2 linguri de plantă în 350 ml de apă. După începerea clocotirii, se mai lasă 5 minute pe foc, apoi se infuzează până la răcire. În decoct puteți să adăugați și frunze de mentă, salvie, codițe de dovleac, păstăi cu semin­țe de pe crengile salcâmului, rădăcină de urzică sau de susai.

• Stres, depresie. Se face un ceai din frunze de arțar, talpa-gâștii, roiniță și sunătoare - câte o linguriță din fiecare la un litru de apă. Se bea în timpul zilei, între mese, în loc de apă, în cure scurte, de 5-7 zile lunar. Aceeași compoziție, dar mai concentrată (câte 1-2 linguri de fiecare plan­tă), se adaugă în cadă pentru baie. Băi cu plante se fac de două ori pe săptămână. În loc de roiniță în ceai puteți să puneți rădăcini de odolean.


Tratamente interne cu tinctură de arțar

Rețetă:

Tinctură din frunze de arțar

Sunt două modalități de preparare:
1. Se aleg frunze de culoare roșie aprin­să, se usucă la semiumbră sau la întune­ric. Se macerează 10 linguri pline de frunze uscate și sfărâmate în 500 ml țuică sau în vodcă de 40°. Sticla se lasă la ma­cerat 7 zile la întuneric, închisă ermetic. Se beau 20-30 de picături, de trei ori pe zi, înainte de masă, diluate în ceai, pre­parat din 2 lingurițe de frunze proaspete sau uscate de arțar și 200 ml de apă.
2. Cele mai tinere frunze se trec prin mașina de tocat sau prin storcător. La fiecare 70 ml de suc se adaugă 30 ml de alcool dublu rafinat de 96°. Se macerează timp de 7-10 zile la întuneric, închis etanș.

• Impotență, prostatită. Se iau zilnic câte 5-10 picături (în funcție de greutatea corporală) de tinctură preparată după rețeta nr. 2, diluate în infuzie din urmă­toarele plante: câte o lingură de frunze de arțar și frunze de mesteacăn, proaspete sau uscate, rădăcini de păpă­die, fructe de ienupăr, o linguriță rasă de semințe de păstârnac și 5 linguri coji de ceapă. O lingură de ames­tec se infuzează în 350 ml de apă clocotită (de preferat în termos) timp de o oră. Se beau câte 100 ml, de trei ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă sau cu o oră du­pă masă, timp de 3-4 săptămâni. În timpul curei se con­sumă de trei ori pe zi, înainte de masă (cu infuzie din plante) sau amestecată cu mâncare câte 1/3 de linguriță de pulbere din semințe de pătrunjel râșnite.


Tratamente externe

• Răni, dermatoze. Se aplică pe locurile afectate terci din frunze zdrobite sau pisate de arțar, se acoperă cu celofan și se pansează cu o fașă elastică. În amestec puteți să adău­gați și volbură sau patlagină. Dacă rana sângerează, se adaugă coada-șoricelu­lui, traista-ciobanului sau frunze de nuc pi­sate. Se schimbă pansamentul de două ori pe zi.



OCHIUL-BOULUI

Cel mai mare efect terapeutic îl au florile de culoare violet

• Depresie, dureri de cap, insuficiență cardiacă. Se prepară un amestec ce conține părți egale de petale de ochiul-boului, flori de mușețel și de păducel, frunze sau vârfuri de flori de talpa-gâștii. O lingură de plante se infuzează timp de 8 ore în 250 ml de apă fierbinte, în termos sau într-un vas învelit într-o plăpumioară. Infuzia strecurată se bea în trei reprize, la o oră după masă, în cure de 14 zile, cu pauze de 10 zile între cure. Masa verde rămasă după strecurare nu se aruncă, se păstrează în borcănel, la frigider. Când se adună un pahar de plante, se pune toată cantitatea la fiert în 1,5 litri de apă, se ține pe un foc mic 5 minute și se adaugă în cadă când se face baie.

•  Prevenirea sau oprirea hemoragiei uterine post­­natale. Într-un pahar cu apă călduță și o linguriță de miere de albine se infuzează 6 ore o linguriță de pe­tale uscate sau o lingură de petale proaspete de ochiul-boului. La primele dureri ale facerii femeia începe să bea câte o înghițitură-două de apă cu petale, la fiecare 20-30 de minute.

• Proctită, hemoroizi, răceală. Se râșnesc 2 lin­guri rădăcină uscată de ochiul-boului, 2 linguri semințe de coriandru, câte 2 lingurițe rădăcină de lemn-dulce și coa­da-șoricelului. Se opăresc 2 lingurițe de amestec cu 300 ml de apă fierbinte și se infu­zează în termos 2 ore. Se beau câte 100 ml, de 3 ori pe zi, între mese. Plantele rămase după strecurare se păstrează. Când se adună un pahar de plante, se mai adaugă 5 flori de ochiul-boului. Se fierbe în 1,5 litri de apă, 7-10 minute, după primul clocot. Se fac băi de șezut în caz de he­moroizi, sau se toarnă în cadă, în caz de răceală.

Extern, decoctul și infuzia din ochiul-boului ne vin în ajutor atunci când apar probleme ușoare dermatolo­gice, oftalmologice, prolaps rectal.Trei linguri de masă verde (toate părțile plantei se toacă mărunt) se fierb 3-4 minute în 350 ml de apă. Se infuzează o oră. Se fo­losește la clătirea gâtului (în caz de amigdalită), tam­po­narea sau aplicarea de comprese pe locurile afectate.

• Dacă folosiți comprese pentru ochi, puteți adău­­ga în decoct câteva petale de trandafiri, flori de gălbenele sau albăstrele, iar pentru problemele pielii - volbură, pelin, trifoi, frunze de plop tremurător sau mesteacăn.

•  Pentru proctită și hemoroizi se beau câte 1-2 lin­­guri de infuzie, de 3 ori pe zi, iar din plantele ce ră­mân după strecurare se confecționează o pernuță în­velită în tifon și se aplică pe locul bolnav înainte de cul­care.

N.A.: Aș vrea să fac o precizare, legată de folosirea rețetelor ce conțin mai multe plante. Pentru cei ce nu au toate plantele necesare pot să vă ofer o variantă mai ușoară. Folosiți numai planta de bază: arțarul sau ochiul-boului, dar în asemenea caz, trebuie să țineți cure mai lungi (30-45 de zile în loc de 14-21) sau mai multe cure (5-6 în loc de 2-3). Evident că un amestec de plante are efecte pozitive multiple și ne ajută să obținem rezultatele mai bune, într-un timp mai scurt, dar și o singură plantă folosită corect, cu rugăciunile citite deasupra paha­ru­lui cu ceai, este un aliat de nădej­de în lupta cu boala.