Ritualuri autumnale - În loc de depresie, relaxare

Gilda Fildan
Pe măsură ce zilele se scurtează și lumina pierde bătălia cu întunericul, începe perioada depresiilor autumnale. Tristețe, melancolie, "spleen”. Energia ne scade și, în loc să stăpânim noi întâmplările zilei, ne lăsăm stăpâniți de ele, ceea ce duce la agitație, haos și stres. Femeile sunt mai expuse decât bărbații. De aceea, devine extrem de important ca, din când în când, să recurgă la câteva gesturi banale, de energizare cotidiană, care să le readucă optimismul și echilibrul interior

Zâmbiți, vă rog!

Cel mai simplu mod de a ne relaxa este să zâmbim, după cum reiese dintr-o serie întreagă de studii efec­tuate de specialiștii în domeniu.
Funcționează întotdeauna, ajută instantaneu - În situații stresante, poate fi de ajuns să trageți puțin col­țurile gurii în sus, ca și cum ați vrea să zâmbiți, chiar dacă în realitate nu sunteți deloc veseli. Căci și un zâmbet "fals” face să se înfiripe în sufletul dvs. un sen­timent de mulțumire.

Respirați!

În zilele aglomerate și obositoare, concentrați-vă din timp în timp toată atenția asupra respirației dvs. Mai ales o respirație abdominală pro­fun­dă poate elimina blocajele și preveni stresul.
Funcționează întotdeauna, ajută in­stantaneu - Închideți ochii și așezați-vă ambele mâini pe abdomen. Apoi încer­cați să respirați liniștit, în direcția pal­melor. În cursul expirației imaginați-vă că "expulzați” din corp tot ceea ce vă împovărează. Vă veți simți eliberați.

Masaje, creme și loțiuni

Rutina zilnică a îngrijirii corporale poate fi efectiv o modalitate de relaxare. Aceasta este concluzia unui studiu al cercetătorilor de la Rheingold Institut pe tema gestionării stresului: "Deseori, tra­iul nostru de fiecare zi nu mai respectă anumite ritmuri. Adoptarea unor ritua­luri, ca puncte de sprijin fixe, ajută la crearea unei structuri în acest haos”. De aceea, rezer­vați-vă în mod deliberat timpul necesar pentru aceste mici oaze de liniște. Iată câteva sugestii făcute de spe­cialiști:
1. Dimineața, după trezire, nu vă grăbiți cu cobo­râtul din pat. Programați-vă timpul astfel încât să dis­puneți de un sfert de oră în plus. Prima "mișcare” este să beți un pahar de apă, lăsat de cu seară pe noptieră, înghițitură de înghițitură, timp în care să vă programați mental obligațiile cotidiene, într-un scenariu relaxat și optimist. E foarte important ca ziua să fie stabilită de dimineață, "în pace bună”, așa cum vrem noi.
2. Dați plapuma la o parte, deschideți fereastra (dacă nu e prea frig) și începeți să vă frecționați mâi­nile, picioarele, bustul și absolut toate părțile corpului, de 15-20 de ori. Atingeți-vă corpul "cu drag”. Ma­sa­jul este o identificare de "trup și suflet” cu efect po­zitiv. La urmă, mai faceți un masaj rapid și cu o perie aspră sau, cel mai bine, cu un ciorap de lână, din cei împletiți de femeile de la țară și vânduți în târg. Întregul program durează 15 minute, dar energizarea e garantată. Veți începe ziua "stăpâni” pe ea.
3. Personalizați folosirea cosmeticelor la care apelați. Indiferent că e vorba de creme, geluri sau loțiuni, aplicați-le conștient, insistând pe fiecare parte a corpului. Mai ales pentru femei, e o verita­bilă aventură să aplice creme diferite pentru față și corp, fiecare cu altă textură și alt miros, și, mai ales, să insiste, masându-le în piele: fața, gâtul, pieptul, mâinile și picioarele. Nu durează mai mult de 10 minute, în schimb, repetat zi de zi, pro­gra­­mul acesta cosmetic nu doar că relaxează și îți dă o stare de bine în pielea ta, dar te face să te crezi mai frumos. În­grijirea perso­nali­zată dă roade, pielea e mult mai fermă, ridu­rile dispar. Încercați măcar o săp­tămână să transformați ges­tul banal al datului cu cremă pe față într-un ritual con­știent dedicat frumuseții și veți stră­bate imperial ziua po­so­mo­râtă de toamnă!
Totodată, trebuie spus că există creme și creme. Căci, cu prilejul studiului menționat anterior, specia­liștii au constatat că efectul de relaxare are mai multe șanse să se manifeste dacă produsul cosmetic între­buin­țat este de calitate. "Cre­mele de calitate superioară dau sentimentul că sunt într-adevăr eficiente”, spun spe­cialiștii. Prin urmare, cu cât mai scumpe, cu atât mai bune? Nu neapărat. Pen­tru unele femei, lux înseamnă cremele bio, cu in­grediente naturale, pentru al­tele - produsele fără parfum sau cele cu acțiune anti-îm­bătrânire, preparate la farma­cie.

Desfătați-vă cu culori

Lumea e frumoasă, fiind­că e atât de viu și divers colo­rată. După cum s-a dovedit științific, culorile pot influen­ța starea noastră de bine. Dar nu orice culoare acționează identic asupra oricui. Pentru a vă relaxa, este necesar să a­le­geți acele nuanțe cromatice care vă ajută pe dvs. personal să vă simțiți bine. Și concentrați-vă în mod conștient asupra culorii respective. Așadar, odihniți-vă cât de des privirea pe o culoare care vă face bine, de exemplu pu­neți în casă, prin colțuri, vase de lut pline cu frunze ruginite și aurii.

Porniți în călătorie

Suprafața calmă a unui lac, pe care apa închipuie cercuri fugare. Ramurile unor copaci bătrâni, reflectate în oglinda fluidă. Iar deasupra cerul, un cer nesfârșit... Aceste lucruri unde ne găsim liniștea le putem vizita nu doar în realitate, ci și în imaginație, oricând dorim. În momentul când reacționează, sistemul nostru nervos vegetativ răspunde la fel, indiferent dacă stimulii au fost exteriori sau interiori, afirmă psihologii. Așadar, puteți realiza o profundă relaxare fizică și mentală fie contemplând un apus de soare, fie generând imaginea lăuntrică a unui apus de soare.

Dușul mângâietor

Funcționează întotdeauna, ajută instanta­neu - Caruselul gândurilor se învârte într-o viteză nebună și nu vrea să se oprească? Eli­berați-vă mintea intrând sub duș și, în timp ce apa curge, imaginați-vă cum toate grijile se preling și vă părăsesc odată cu ea.

Răsfățați-vă picioarele

Cine pășește prin viață într-un tempo acce­lerat ar trebui să îngăduie, din când în când, pi­cioarelor să se odihnească. Pe tălpi există o mul­titudine de terminații nervoase, care ma­sate au un efect benefic asupra întregului organism.
Funcționează întotdeauna, ajută instantaneu - Așa-numitul "pas al omizii” este o metodă simplă de masaj al tălpilor. Mai întâi aplicați degetul mare de la mână pe talpă, ținându-l lipit de piele, apoi ridicați-l puțin, fără ca buricul degetului să piardă contactul cu pielea, iar după aceea apăsați din nou. Palpați astfel întreaga su­prafață a tălpii, milimetru cu milimetru, imitând cumva mersul unei omizi.
Practice sunt și rolele de lemn pentru masajul pi­cioa­relor. Însă, pentru a obține un efect maxim de rela­xare, aveți grijă ca obiectul să fie stabil și suficient de lat, încât să vă permită rularea comodă a ambelor tălpi deo­dată.

Destindere prin mișcare

O plimbare în pas energic activează circulația sân­gelui și elimină stresul: îndoiți brațele cu mâinile făcute pumn, dar fără să strângeți, și legănați-le lejer, în tim­pul mersului. Apoi, îndreptați-vă eventual spre locul de joacă al copiilor, iar acolo faceți o pauză, așezân­du-vă într-un scrânciob și legănându-vă ușor înainte și înapoi. Cercetătorii de la Universitatea new-yorkeză Rochester au descoperit că legănatul lin are o acțiune liniștitoare. Ceea ce înseamnă că, la fel de bine, vă pu­teți relaxa și într-un balansoar.