Călătorie într-un bob de strugure - TESCOVINA

Ana Dobrescu
Transformată în țuică sau dată la gâște, tescovina e o bombă de sănătate. Mai bogată în resveratrol decât vinul roșu, se prepară la domiciliu și vindecă o grămadă de boli

Apără vederea, îmbunătățește circulația sân­gelui, reduce colesterolul, protejează ini­ma, elimină pietrele de la nivelul rinichilor, luptă împotriva cancerului și a tumorilor. Nu este vorba de un medicament miraculos, ci de banala tes­covină. Pasta care rămâne în urma extragerii mustului din struguri nu se bucură încă de atenția cuvenită, deși este concentrat exploziv de substanțe vindecătoare. Dintre acestea, pe primul loc se află resveratrolul, cel mai puternic antioxidant din farmacia naturii, prezent într-o cantitate mai mare în tescovină decât în vinul roșu. Ca de obicei, farmacistul Ion Bobaru, îndru­mă­torul nostru în materie de leacuri preparate din plante, ne oferă explicații și rețete din tescovină.

Leacul din rămășițele vinului

Îmbrăcată în culorile ruginii ale toamnei, grădina cu plante medicinale a domnului farmacist Bobaru sea­mănă, chiar și acum, în ultima lună a toamnei, cu un tărâm fermecat. Sub bolta viței de vie, marele maestru al hapurilor și li­corilor obținute din plante tocmai a terminat de orân­duit, în lădițe curate, ali­niate cu grijă, ciorchini parfumați de struguri ne­gri și roșii. Ne întâmpină bucuros și ne arată zâm­bind roadele rubinii. Apoi ridică în lumina soarelui un ciorchine în formă de inimă și desprinde un bob, pe care îl strivește între degete. "Vedeți, aceasta este o fărâmă de tesco­vi­nă. Pentru mine, ca farmacist, este una dintre cele mai va­lo­roase materii prime pe care mi le oferă vi­ța de vie. Mus­tul și vinul sunt doar pro­duse secundare, tes­co­vina este de fapt ade­vărata sursă de principii active, cea care trans­formă stru­gurii roșii și negri în me­dicamente naturale. Ex­pli­cația este foarte sim­plă: coaja, pulpa și sâm­burii strugurilor de cu­loare închisă au cel mai ridicat con­ținut de resve­ratrol, antioxidantul care a revoluționat medicina secolului XXI. Acțiunea aces­tuia este am­plificată de prezența flavonoizilor, a quercitinei și a taninurilor, substanțe ce întăresc și însănătoșesc între­gul organism. În popor i se mai spu­ne «boască» sau «boș­tină», iar denumirea de «tesco­vină» provine de la tradiționalul teasc, acea presă manuală, pe care o mai întâlnim și azi în gospodăriile țărănești. De obi­cei, tescovina este folosită pentru prepararea țuicii, dată ca hrană la animale sau, pur și simplu, aruncată. Însă puțini știu că pasta care se iro­sește conține, de fapt, esența binefăcătoare din stru­guri, pentru că toate principiile active sunt concen­trate în coajă, pulpă și sâmburi. Doar 10% din resve­ratrol trece în vinul roșu, 90% rămâne în tescovină. La fel se întâmplă și cu vitaminele A, C, complexul B, potasiul, calciul, fierul, magneziul și celelalte sub­stanțe benefice din punct de ve­dere terapeutic. Ceea ce oamenii aruncă este de fapt esența vinde­cătoare a strugurilor, principala lor sursă de sănătate!”, explică, cu însuflețire, domnul Ion Bobaru.
Fascinat de comoara pe care i-o oferă cu dărnicie natura, specialistul din cea mai veche farmacie din țară, înzestrat cu adevărate talente de alchimist, i-a descifrat cu răbdare secretele. Știe pe de rost cum acționează tescovina asupra organismului, ce boli tratează și rețetele leacurilor ce pot fi preparate în casă. Ni le dezvăluie pe rând, cu răbdare și profe­sio­nalism, purtându-ne într-o fascinantă călătorie într-un bob de strugure.

Calități terapeutice

Tescovina este o adevărată "mină” de resveratrol, cel mai puternic antioxidant descoperit până în pre­zent, și preia o mare parte din calitățile terapeutice ale acestuia. Anti­oxidanții sunt sub­stanțe care împiedică atacul moleculelor numite "radicali liberi” asupra celu­lelor și ADN-ului din organismul uman. Din acest motiv, pre­paratele pe bază de tescovină au capaci­tatea de a preveni degradarea tuturor tipurilor de celule exis­tente în corp, grăbind totodată re­generarea țesutu­rilor. Astfel, deghizată în­tr-o apariție modestă, tescovina ne apără de boli și echili­brează funcțiile vitale, în­ce­tinind îmbătrâ­nirea.
La nivelul siste­mului nervos, com­pușii săi activi întă­resc teaca de mielină care protejează neu­ro­nii. În consecință, îmbunătățesc activi­tatea cerebrală și în­târ­zie evo­luția unor boli neiertă­toa­re, cum ar fi demența, se­nilitatea, boala Alzheimer sau Parkin­­son.
Remediile pe bază de tescovină au efecte bene­fice atât asupra inimii, cât și a vaselor de sânge. Cu puternice proprietăți vasodilatatoare, reglează nivelul colesterolului și previn accidentele vascu­lare. Conclu­ziile oameni­lor de știință declară res­veratrolul, prezent din abundență în coaja și pulpa strugurilor roșii, drept cel mai eficient pro­tector cardiovascular care poate fi găsit în natură, fiind de 50 de ori mai pu­ternic decât vitamina E.
Mai mult, substanțele din tescovină întăresc ce­lu­lele sistemului osos, alun­gă durerile reumatice și luptă cu osteoporoza. Dar cea mai de preț calitate a tesco­vinei este dovedită în lupta cu bolile canceroase. Cercetătorii de pe întreg mapamondul au demonstrat că preparatele pe bază de resveratrol au capacitatea de a preveni instalarea cancerului și a tumorilor. Ex­plicația ar fi că molecula antioxidantă stimulează sistemul imunitar, "încura­jându-l” să atace celulele tumorale.
În tratamentul prin chimioterapie, preparatele din tescovină reprezintă un bun adjuvant, pentru că ajută organismul să elimine mai rapid celulele canceroase, protejându-le, în același timp, pe cele sănătoase.
Dar puterile uluitoare ale concentratului de struguri roșii nu se opresc aici. Studii recente ale savanților de la Universitatea Harvard, din Statele Unite, arată că res­veratrolul activează "gena longevității”, o forma­țiune ADN prezentă în toate organismele vii. Ca atare, consumul alimentelor care conțin antioxidantul cu puteri magice prelungește considerabil durata vieții umane.
Toate aceste descoperiri științifice sunt argumente că tescovina, considerată o rămășiță a strugurilor din care a fost extras sucul, este, de fapt, un medicament de calibru greu. "Beneficiile acestui leac, pe care toam­na ni-l oferă parcă în semn de rămas bun, nu vor întârzia să apară, dacă sunt respectate regulile de us­care și prelucrare”, subliniază cu ton hotărât domnul farmacist Bobaru.

Uscarea și conservarea

La o săptămână după ce boabele de struguri au fost desprinse de pe ciorchine și zdrobite, mustul poate fi separat de tescovină. Din 10 kg de struguri se obțin apro­ximativ 6-7 kg de must și 4-3 kg de tescovină. Păstrând proporțiile, putem deduce că orice cantitate de struguri am prelucra, obținem aproximativ o treime tescovină și în rest must.
În timp ce sucul strugurilor urmează drumul vinu­lui, pentru tescovină începe procesul de uscare. Ames­te­cul de coajă, pulpă presată și sâmburi se întinde în strat subțire, în încăperi bine aerisite. Deshidratarea poate dura 2-3 săptămâni, perioadă în care este necesar să întoarcem zilnic stratul vegetal, pentru a evita apari­ția mucegaiului. Procesul se încheie atunci când stru­gurii storși împrumută aspectul fructelor confiate și devin sfărâmicioși. Prin uscare, cantitatea de plantă se reduce la jumătate. În final, tescovina se cerne printr-o sită cu ochiuri potrivit de mari, separându-se astfel cojile și pulpa de sâmburi. Fiecare produs rezultat se păstrează în săculețe din pânză sau tifon. "Uscarea face tescovina mult mai eficientă pentru că, în urma expunerii la aer, se eva­poră și ultima cantitate de alcool care poate rămâne în rămășițele de struguri”, precizează domnul farma­cist Bobaru.

Remedii din tescovină
Pentru uz intern

Rețetele preparatelor de casă, recomandate de dom­nul Ion Bobaru, se raportează la tescovina cernută, adică la coajă și la pulpa presată, separate de sâmburi. Semințele de struguri sunt mai greu de prelucrat într-o gospodărie obișnuită, deoarece uleiul, principalul preparat cu virtuți terapeutice, se obține prin presare la rece, necesitând o aparatură specială. Nu trebuie totuși să aruncați sâmburii! "Semințele pot fi măcinate în râșnița de cafea, iar praful se păstrează în reci­piente de sticlă brună. Pulberea are efecte uimitoare, în reglarea tranzitului intestinal, în ameliorarea retenției urinare și în calmarea afecțiunilor gastrice”.

Pulberea

Se obține simplu, prin măcinarea cât mai fină a tescovinei uscate și cernute. Se consumă câte o lingu­riță, de trei ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă. Pentru un efect sporit, praful trebuie ținut sub limbă, aproximativ 10 minute, înainte de a-l înghiți. O cură durează trei săptămâni, cu o săptămână de pauză.
Ce boli vindecă:

• Tescovina uscată și măcinată este recomandată și bolnavilor de diabet, deoarece zahărul conținut de struguri a trecut în must. Resveratrolul și celelalte principii active îmbunătățesc considerabil asimilarea insulinei și reprezintă un bun adjuvant în tratament. Acesta este de fapt marele avantaj al tescovinei: te poți bucura de calitățile vindecătoare ale strugurilor roșii, fără să consumi zahăr sau alcool!

•  Pulberea din coji și pulpă de strugure preîn­tâm­pină și tratează osteoporoza, ameliorează semnificativ simptomele gutei și artritei. În plus, menține tinerețea inimii și a vaselor de sânge, previne hipertensiunea si tensiunea arterială oscilantă. Consumul zilnic înde­părtează senzația de mâini și picioare reci, asigurând o bună circulație periferică.


Infuzia

Se prepară din 40 g pulbere la un litru de apă. După ce a fiert jumătate de oră, poțiunea se lasă la decantat încă 15 minute, apoi se strecoară. Se bea călduță, câte o cană, înainte de fiecare masă.
Ce boli vindecă:

• Ceaiul le este indicat în special persoanelor în vârstă, cu pierderi de memorie, celor afectați de de­mență și senilitate. Menține și redă claritatea mentală, fiind deosebit de eficient în tratarea depresiei și nevro­zelor. Consumul regulat de ceai din tescovină amelio­rează simptomele unor boli grave cum ar fi Parkinson și Alzheimer.


Decoctul

La o cană cu apă (250 ml) se pun două linguri (aproximativ 30 g) de tescovină uscată. Amestecul se fierbe la foc mic, timp de 15 minute, completându-se treptat apa care se evaporă. După răcire, se păstrează în frigider cel mult două săptămâni. Este un preparat mai concentrat decât infuzia, motiv pentru care doza recomandată este de 30-40 picături pe zi.
Ce boli vindecă:

•  Tratamentul cu decoct îndepărtează alergiile, indiferent de natura lor, deoarece tescovina întărește organismul și reduce sensibilitatea la stimulii externi. O cură de 3 săptămâni reprezintă o excelentă metodă de purificare blândă a organismului. Concentratul de struguri roșii elimină toxinele acumulate prin stres, poluare, alimente nesănătoase și viață sedentară. Con­comitent, procedeul de detoxifiere aduce și o rege­ne­rare globală a țesuturilor, pregătind sistemul imunitar să facă față sezonului rece.

•  Cura cu decoct este recomandată în perioadele de convalescență, mai ales după bolile infecțioase. Po­țiunea din tescovină este un aliat de nădejde și în lupta cu obezitatea, deoarece principiile active din coaja stru­gurilor intensifică arderea surplusului de grăsimi.


Tinctura din tescovină

Este indicată mai ales pentru prevenirea cance­ru­lui și a tumorilor benigne, dar are un efect remarcabil și în cazul afecțiunilor oculare. Poțiunea reprezintă un adevărat elixir care încetinește îmbătrânirea și ține la distanță bolile ce apar odată cu înaintarea în vârstă.
Rețeta: se pun într-un borcan cu filet 20 g de tes­covină uscată și se adaugă 100 ml alcool alimentar de 70 de grade. Borcanul se închide ermetic, iar prepa­ratul este lăsat la macerat 10 zile, timp în care trebuie agitat de 3-4 ori pe zi. După această perioadă se filtrează și se pune la decantat, în frigider, încă 6 zile. În final, se filtrează încă o dată, iar tinctura rezultată se toarnă în sticluțe mici, închise la culoare. Pentru trata­ment, sunt indicate 20-30 de picături, dizolvate în apă, de 2-3 ori pe zi, înainte de fiecare masă. Cura se ține două sau trei săptămâni și, dacă este necesar, se reia după o pauză de 7 zile. Tinctura este un bun energi­zant, întărește sistemul muscular, fluidizează sângele și împiedică formarea cheagurilor.
Ce boli vindecă:

• Consumată cu regularitate, ajută la reglarea ciclului menstrual și a activității hormonale. Funcțio­nea­ză ca adjuvant în vindecarea litiazei renale (cunos­cută sub denumirea populară de "piatră la rinichi”) și a litiazei biliare ("nămolul” biliar format prin acu­mu­larea de colesterol și substanțe biliare cristalizate).


Siropul de tescovină împotriva avitaminozei

Lipsa vitaminelor și incapacitatea organismului de a le asimila pot fi îndepărtate prin prepararea unui sirop, destinat mai ales copiilor. Se prepară simplu, amestecând 100 g tescovină uscată cu 100 g miere de albine și 200 ml suc natural de portocale. După omo­genizare, siropul se păstrează în frigider. Este reco­mandată o linguriță pe zi, timp de o săptămână. Tra­tează cu succes răceala și gripa.
În tratatele de farmacie vechi de sute de ani, pe care le studiază neîntrerupt, Ion Bobaru a descoperit formu­la unui sirop, de mare ajutor pentru cei lipsiți de ener­gie și fără poftă de mâncare. "Siropul orexigen, pe care îl prepar în laborator, conține un extract fluid, compus din: tinctură din coajă de struguri roșii, tinc­tură de cicoare, de măceșe, de pelin și gingseng. Am observat că dă rezultate foarte bune, mai ales în cazul persoanelor care au un stil de viață sedentar, lucrează mult la birou, nu fac mișcare și mănâncă dezordonat”.

Pentru uz extern

În satele românești, încă mai există obiceiul ca, pe vreme de iarnă, să se toarne în încălțările copiilor câte­va picături de vin roșu, pentru a-i feri de răceală și de­gerături. Eficacitatea acestui remediu popular a fost confirmată și de oamenii de știință. Cercetătorii au stabilit că, la nivelul epidermei, preparatele cu un nivel ridicat de resveratrol se asimilează rapid și au ime­diate efecte terapeutice. Aplicată pe piele, sub formă de pulbere, infuzie sau extract lichid, tescovina se dovedește a fi un veritabil scut împotriva bolilor.

Cataplasme cu tescovină și mușețel

Peste tescovina uscată, mărunțită groscior, se toarnă ceai de mușețel, amestecându-se până când mixtura ajunge la consistența unei paste subțiri. Pas­ta se întinde pe o fâșie de tifon și se aplică pe zona afectată, fără a bandaja strâns. Pentru un efect ma­xim, cataplasma se ține 30 de minute, timp în care este strict interzis efortul fizic.
Ce vindecă: calmează durerile provocate de artrită, varice, contuzii.

Cataplasme cu extract fluid de tescovină

Pentru a pregăti extractul fluid, trebuie să fier­bem, pe baie de abur, 100 ml de tinctură, până când lichidul se evaporă la o treime din cantitatea inițială (aproximativ 30 ml). Concentratul astfel obținut se amestecă cu argilă și se obține o pastă subțire. Lo­țiunea se utilizează respectând indicațiile valabile în cazul cataplasmei cu tescovină și mușețel des­crise mai sus.
Ce vindecă: cataplasmele sunt de mare folos pentru tratarea articulațiilor inflamate, contribuie la retragerea surplusului de lichid acumulat în jurul rotulei, cunoscuta "apă la genunchi”, și calmează durerile provocate de întinderile musculare.

Unguent pentru afecțiuni dermatologice

Se poate prepara, fără mult efort, în casă, dacă respectăm întocmai re­țeta pe care domnul far­macist Bobaru o explică pas cu pas. Iată: alifia se obține încorporând ex­trac­tul fluid moale de tes­covină într-o bază gra­să (unt, grăsime de pa­săre, ulei vegetal solid). Extractul fluid moale re­zultă în urma fierberii tinc­turii de tescovină pe baie de aburi, până când lichidul se reduce la o cincime din can­titatea inițială. "Dacă nu res­pec­tăm această con­di­ție, tinctura rămâne lichi­dă și nu se mai încorpo­rea­ză în baza grasă”, averti­zea­ză farmacistul. Ingre­dientele se amestecă pe foc mic, până când pre­paratul se omogenizează și ajunge la punctul de fierbere. Îna­inte de so­li­dificare unguen­tul se toarnă în recipiente mici, iar după răcire se păs­trea­ză în frigider.
Ce vindecă: tra­tea­ză cu succes herpesul și con­tribuie la retragerea pa­piloamelor (alunițe ca­re se prezintă sub forma unor ex­crescențe ce apar pe piele, îndeosebi pe față, drept consecință a creșterii în exces a țesuturilor). Alifia este un ajutor de neprețuit pentru vindecarea rănilor, arsu­rilor, hemoroizilor ex­terni și pentru erupțiile acneice.
Pentru farmacistul Ion Bobaru, extractul fluid moa­le, a cărui formulă tocmai ne-a dezvăluit-o, repre­zintă componenta de bază pentru prepararea, în laborator, a unguentului pentru ulcer varicos, boală de piele ce aduce dureri greu de suportat. Tot în condiții de labo­rator, domnul Bobaru prepară și unguentul antihemo­roidal, care îmbină virtuțile terapeutice ale strugurilor roșii cu acțiunea unor plante medicinale valoroase: mușețelul, castanul și alunul vrăjit al amerin­dienilor (hamamelis).

Băi terapeutice

Îmbăierea este binefăcătoare pentru bolnavii de reumatism, osteoporoză și spondiloză. În apa din cadă se toarnă o infuzie concentrată, obținută din fierberea a 250 g de tescovină uscată în 3 litri de apă, timp de 5 minute. O baie durează aproximativ 15 minute și sunt indicate tratamente de două săptămâni, cu o pauză de o zi între băi. Băile sunt recomandate și pentru a reda suplețea și luminozitatea pielii întregului corp, deoa­rece principiile active din tescovină îndepărtează ce­lulita și vergeturile, catifelează și redau elasticitatea epidermei.

Preparate cosmetice

Tescovina poate fi și o neprețuită sursă de frumu­sețe, un adevărat elixir pen­tru tenul uscat și ridat, care și-a pierdut lumino­zitatea. Industria cosme­tică a profitat din plin de calitățile terapeutice ale strugurilor roșii, care, ală­turi de afine, constituie principala sursă de extra­gere a moleculei anti-îm­bătrânire. Simplu de pre­parat, ieftine și poate mai eficiente decât produ­sele din comerț, măștile pe ba­ză de tescovină sunt la în­demâna oricui.

•  Masca din tesco­vină și castravete înde­părtează petele de pe față și aduce strălucire tenului. Se prepară amestecând 30 g de tescovină proaspătă cu un castravete dat prin răză­toare. Se aplică pe față și gât, evitând zona ochi­lor. După 20 de minute se în­depărtează cu apă căl­duță.

• Masca din tesco­vină și miere redă culoa­rea tenului depigmentat, închide porii inestetici și pre­vine apariția ridurilor. Se prepară simplu, ames­tecând o linguriță de pul­be­re de tescovină cu o canti­tate egală de miere de albi­ne. Pasta obținută se aplică pe tenul curat, se ține 10 minute, apoi se clătește cu ceai de mu­șețel călduț.

Hotărât să valori­fice în totalitate bogăția de sub­stanțe vindecă­toare ascunse în coaja și pulpa strugu­rilor roșii, Ion Bobaru prepară în laborator un produs cosmetic de excepție: crema antioxidantă cu coen­zima Q10. "Crema conține, pe lângă vitaminele A și E, extract fluid din coajă și semințe de struguri roșii, ceea ce garantează efectul de întinerire și revigorare a pielii. Folosită cu regularitate, crema redă suplețea și lumi­nozitatea tenului, protejându-l totodată de to­xinele tot mai prezente în mediul înconjurător”, ne spune domnul Ion Bobaru, încheindu-și zâmbind ple­doaria pentru sănătatea oferită de "banala tescovină”.

Farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia "Faltis”, de pe Calea Galați numărul 29, Brăila, telefon 0239/61.59.31, e-mail farmaciafaltis@yahoo. com. Far­macia sa deține "Certificat de bună practică farma­ceutică pentru prepararea medicamentelor”, acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.