Tratamentul complet cu plante medicinale în răceală și gripă

Redactia
Un viciu de procedură: antibioticele

În ultima vreme, venirea toamnei este legată auto­mat de boli. Răceala și gripa sunt mai răspândite decât frunzele căzătoare și întunecă frumusețea anotimpului. Cine este de vină? În primul rând, bacteriile și virușii, cărora pare să nu li se mai împotrivească nimic (peste 80% din infecțiile acute de căi respiratorii superioare sunt de etiologie virală), imunitatea scăzută și, mai ales, stilul nepotrivit de viață, dublat de agresivitatea tot mai puternică a mediului înconjurător. Iată o listă minimă de aliați ai bolilor toamnei: alimentele proce­sa­te ter­mic, suprarafinate, pline de conservanți (o umplu­tură fără aport de substanțe nutritive), clima tot mai schim­bătoare, care supune organismul unor adap­tări pentru care nu a fost pregătit, variațiile de tempe­ratură, aerul condiționat, toate reprezintă un stres că­ruia orga­nismul trebuie să-i facă față, pe lângă stresul de zi cu zi.
În speranța că ne vom vindeca repede, ne-am obiș­nuit, atunci când suntem răciți, să punem mâna pe un antiinflamator sau chiar un antibiotic, uitând că medi­camentele antiinflamatoare de sinteză irită sau lezează mucoasa gastrică, ducând uneori la ulcer, iar antibio­ticele distrug flora microbiană saprofită, scad imuni­tatea și nu sunt eficiente în infecțiile virale. Apare, astfel, un cerc vicios între medicamente și organismul slăbit de ele, care e și mai predispus la îmbolnăviri. Răcim repetat, facem alte infecții, luăm iarăși antibio­tice, ajungând astfel la forme din ce în ce mai grave de boală și la pneumonii.

Salvarea e în natură: TRUSA HAPCIU

Pentru a întrerupe acest circuit, este esențial să apelăm la un tratament cu produse naturale, lipsite de efecte secundare, și cu dublu efect: folosite preventiv ajută organismul să-și crească rezistența față de îmbolnăviri, iar dacă, totuși, boala s-a instalat, vinde­carea se realizează prin activarea mecanismelor fizio­logice ale corpului, și nu prin inhibarea lor.
Pornind de la proprietățile plantelor medicinale, echipa de cercetare de la Fares Orăștie a realizat TRU­SA HAPCIU PENTRU RĂCEALĂ ȘI GRI­PĂ, un concept unic, de tratament complet pentru aces­te afecțiuni. Sunt produse 100% naturale, desti­nate prevenirii și tratării răcelii și gripei, a căror ad­ministrare este lipsită de efecte secundare și a căror efi­ciență terapeutică a fost confirmată de un studiu de eva­luare realizat pe 100 de pacienți cu diferite forme de infecții acute ale căilor respiratorii superioare. Eva­luarea eficienței terapeutice a fitopreparatelor FA­RES constituie una din preocupările și acțiu­nile con­stante pe care colectivul de specia­liști ai firmei le realizează împreună cu medici de diferite specialități. La efici­ența deo­se­bită a produselor se adaugă calita­tea plan­telor medicinale folosite în rețete.
Trusa HAPCIU conține atât pro­duse pentru tratamentul de bază, cât și pentru cel simp­to­matic, condi­țio­nate sub formă de ceai, tinctură, capsu­le, compri­mate, sirop, soluție de uleiuri esențiale, loțiune pentru frec­ție. Plan­tele medici­nale asociate în aceste formule asigură un efect rapid și pu­ternic asupra bolii. Trusa este flexi­bilă și personalizată, produsele se ad­­mi­nis­trează în funcție de seve­ritatea bolii și de prefe­rințe.

Tratamentul de bază

Pentru acest tratament, trusa conține trei tipuri de produse - ceai, capsule și tinctură, cu efect antiinfla­mator și antiinfecțios, grupate sub un nume semni­fi­cativ: "Elimină disconfortul respirator”. Iată, pe scurt, prezentarea lor:
Ceaiul - conține crețușcă, șovârv, plămânărică, cimbru, anason, frunze de măslin, frunze de eucalipt - plante cu acțiune antiinfecțioasă asu­pra unui spectru larg de germeni patogeni. Substanțele bioactive din crețușcă, măslin, eucalipt, imprimă o importantă acțiu­ne antiin­flamatoare, analgezică, febrifugă. Responsa­bili de acest efect sunt în principal derivații de acid salicilic din crețușcă, care sunt considerați "aspirină naturală”.
Acest ceai are și proprietăți emo­liente, expec­torante, fluidizante ale se­cre­ției bronșice, antitusive și antispas­tice, datorită mucilagiilor și ule­iu­rilor esențiale din plantele prezente în com­poziția sa. Efectul terapeutic al cea­iului este poten­țat de proprietățile imu­nosti­mulatoare ale șovâr­vului și măsli­nului. Se recomandă consu­marea a 3-4 căni cu ceai pe zi.
Capsulele - conțin crețușcă, șo­vârv, extract din scoarță de salcie, extract de astragalus, usturoi, o asociere de plante care elimină discon­fortul respirator.
Scoarța de salcie albă a fost utilizată de către tămăduitorii chinezi cu mai multe mii de ani în urmă, pentru tratarea durerilor. Ea s-a dovedit a fi un veritabil antiinflamator natural. Cercetările științi­fice au descoperit în compo­ziția sa sali­genina, o substanță care se transformă în organism în acid salicilic, fără a fi iritantă pentru tubul digestiv. Are un puternic efect antiinflamator, febrifug, sudori­fic și antialgic, fiind recomandată pentru ame­liorarea durerilor și scăderea febrei.
Astragalus membranaceus a fost folosit în medi­cina tradițională chineză de mii de ani, pentru a crește rezistența organismului în fața diferitelor boli. Este cunoscut pentru capacitatea sa de stimulare a produc­ției naturale de interferon în organism. De asemenea, are proprietăți antibacteriene, antivirale, antioxidante, protejând celulele de alterarea produsă de radicalii liberi. Numeroase studii au demonstrat potențialul imunomodulator al acestei plante, ea fiind eficientă în prevenirea răcelilor, infecțiilor de tract respirator su­perior și grăbind recuperarea pacienților cu imunitatea scăzută.
Crețușca este înrudită ca acțiune cu scoarța de sal­cie, deoarece conține derivați ai acidului salicilic, care îi conferă proprietăți antireumatismale, antiifla­matoa­re, diaforetice. La acestea se adaugă acțiunea diuretică conferită de flavonoide și cea protectoare gastrică.
Șovârvul - plantă originară din bazinul Mării Me­di­terane și Asia, a fost folosită încă din Antichitate, pen­tru proprietățile ei terapeutice și culinare. Renu­mitul medic al Greciei antice, Hipocrate, o utiliza în tratarea afecțiunilor respiratorii și digestive. Astăzi, în urma studiilor de laborator efectuate, s-a evidențiat că are o importantă acțiune bacteriostatică, asupra mai multor germeni (stafilococ auriu, pseudomonas, kleb­siella) și antifungică, asupra Candidei și asper­gillu­su­lui. De asemenea, are efect antispastic și fluidifică secrețiile bronșice, favorizând expectorația.
Usturoiul este una dintre cele mai vechi plante cunoscute pe Terra, fiind menționat în cel mai vechi text medical, un papirus egiptean care datează din anii 1500 î.H. Este un important imunostimulator, eficient în prevenirea și tratarea infecțiilor, fiind totodată și un antibiotic natural cu spectru larg (E.Coli, stafilococ auriu, streptococ, pseudomonas, mycobacterii, ente­rococi), antiviral (virusuri gripale, herpes) și antifungic (Candida, aspergillus, microsporum, trichophyton).
Prin compoziția lor complexă, capsulele au ac­țiune puternic antiinflamatoare, febrifugă și antialgică, datorită salicilaților prezenți în scoarța de salcie și crețușcă, cu structură similară aspirinei, contribuind la scăderea febrei, la ameliorarea durerilor musculare, a cefaleei și a durerilor de gât.
Substanțele active din astragalus, șovârv, usturoi, dezvoltă o acțiune antiinfecțioasă asupra unei game largi de bacterii și viruși, iar pro­prie­tățile imunostimu­la­toa­re ale acestor plante potențea­ză efectul produsului. Acestor acțiuni li se adaugă efectul de fluidificare a secrețiilor bron­șice, conferit de principiile active din șovârv și us­turoi, facilitând astfel expectorația.
Se recomandă în doză de 1 capsulă de 3 ori pe zi, după mesele principale, pentru co­pii cu vârstă între 6-14 ani, și 1-2 capsule de 3 ori pe zi, după mesele princi­pale, pen­tru copii peste 14 ani și adulți. Pentru copiii care nu pot înghiți capsule, se recomandă administrarea con­ținutului cu miere sau suc natural de fructe.
Durata curei: 7-10 zile în infecțiile acute și 1 lună, cu doză de 1 capsulă de 3 ori pe zi, pentru prevenirea îmbolnăvirii la persoanele predispuse.
Tinctura - conține crețușcă, șovârv, cimbru, plă­mâ­nărică, fructe de coacăz, ghimbir, ulei esențial de ti-tree.
Șovârvul, cimbrul și uleiul esențial de ti-tree din compoziția acestei tincturi îi conferă o puternică ac­țiune antiinfecțioasă, iar împreună cu fructele de coa­căz, bogate în vitamina C, stimulează reacția de apă­rare a organismului. Derivații de acid salicilic din cre­țușcă sunt responsabili de acțiunea antiinflamatoare a produsului, reduc febra și atenuează durerile mus­cu­lare din răceală și gripă.
Acestor acțiuni li se adaugă proprietățile emoliente, expectorante, fluidizante ale secreției bronșice, anti­tusive și antispastice, datorate mucilagiilor și uleiurilor esențiale din șovârv, cimbru, plămânărică, ghimbir.
Se administrează 35-40 de picături, de 3-4 ori pe zi.

Sfatul doctorului

În cazul unei forme mai severe de ră­cea­lă, pentru un efect imediat, se reco­mandă ad­ministrarea de capsule aso­cia­te cea­iului, în care se poate pune tinctu­ră. Concret: se administrează 2 capsule de 3 ori pe zi, și câte 35-40 de picături de tinctură, de 3 ori pe zi, puse în ceai. Pentru a îndulci ceaiul, reco­mand miere de albine, care are și efect emolient, ex­pectorant.

Tratamentul simptomatic

Simptomele cele mai supărătoare într-o răceală sunt febra, congestia na­zală, tu­sea, înso­țite de apatie, somno­lență, dureri musculare. Pentru tratamentul simpto­melor, în trusa HAPCIU pentru Ră­ceală și Gripă găsiți ceaiul sudorific, loțiunea recon­fortantă pentru corp cu efect sudorific și antifebril, soluția de uleiuri esențiale pentru inhalații, compri­matele Plantusin pentru dure­rile de gât și siropul Plantusin cu miere, propolis și vitamina C, recoman­dat în tuse de diferite etiologii.
Concret, în cazul unui pacient cu viroză respira­torie aflat la debut, recomand: Ceai "Elimină discon­fortul respirator” (3-4 căni pe zi), Tinctură (40 de pică­turi la o cană de ceai, de 3 ori pe zi) și inhalații cu so­luția "Ușurează respirația” (4-5 picături într-un vas cu apă fierbinte).

Dr. Carmen Nonn,
medic specialist medicină de familie cu competență în apifitoterapie, Fares Orăștie