Răspuns pentru BORICEANU MARIA - Suceava, F. AS nr. 1039: - "Am sindrom vertiginos, pe fondul unor leziuni demielinizante”

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

În primul rând, trebuie știut că leziunile demie­li­nizante stau la baza mai multor patolo­gii neurologice degenerative, cum sunt ataxia Friedreich, sindromul Guillaian-Barre, boala Charcot-Marie-Tooth și, bineînțeles, cea mai cunoscută dintre ele - leuconevraxita (scleroza multi­plă). Există dovezi care indică originea auto­imună a leziunilor demielinizante, în sensul în care celulele imune distrug în mod eronat celulele care produc mielina, substanța grasă care formează o teacă protectoare în jurul fibrelor nervoase. Ca urmare, această degradare blo­chează sau întârzie propagarea impulsurilor ner­voa­se, la și de la creier, ducând, une­ori, chiar la degenerarea fibrelor ner­voase în sine, fenomen răs­pun­zător pentru o serie de semne și simptome neurologice, inclusiv cele care con­stituie sindromul vertiginos. Sigur, în cazul dvs. nu putem vorbi încă des­pre o pato­logie constituită, pre­cum cele enu­merate mai sus, însă exis­tența leziunilor demielinizante, obi­ec­ti­vate prin examen RMN, aso­ciate cu spondiloza cervicală (cauza frec­ventă a amețelilor), care poate de­termina chiar un sindrom de insu­ficiență vertebro-bazilară, constituie semnale de alarmă, care nu pot fi ne­glijate și, mai mult decât atât, tre­buie tratate corespunzător. În altă ordine de idei, demielinizarea poate fi con­secința unor patologii infec­țioase, ischemice, metabolice sau ereditare, deși demielinizarea prima­ră repre­zintă, de regulă, manifestarea leziu­nilor axonale datorate proceselor autoimune.
Tratamentul leziunilor demielinizante vizează, în primul rând, modularea imunității, pornind de la ipo­teza substratului autoimun al acestora. În acest scop, se pot utiliza medicamente corticosteroide în doze mari (metilprednisolon - 500-1000 mg/zi), citostatice (mitoxantrona), imunomodulatori precum Interferonul alfa și beta, glatiramer acetatul etc. Dintre tehnicile mai noi și mai revoluționare aș menționa înlocuirea celulelor oligodendrocitare (ținta predilectă a lim­focitelor T) prin implantarea de celule stem în foca­rul de demielinizare, cu precizarea că, totuși, aceste teh­nologii sunt încă în faza experimentală. Dacă acestea sunt posibilitățile de tratament din punct de vedere al terapeuticii alopate, medicina naturistă vine în com­pletare cu următoarele remedii:

• Acizii grași Omega 3 - fracțiunile componente ale acestora, EPA-acidul eicosapentaenoic și DHA-acidul docosahexaenoic, mențin concentrația de fos­folipide în membranele celulare nervoase și mielini­nice, stimulează eliberarea neuromediatorilor chimici cerebrali (serotonina, dopamina, acetilcolina) și pre­zintă proprietăți antiinflamatoare și imunomodulatoare necesare în tratamentul bolilor autoimune, printre care se numără și patologiile demielinizante. Se adminis­trează 1-2 capsule, de trei ori pe zi, înainte de mese.

•  Resveratrolul - acest polifenol are, pe lângă ca­racterul puternic antioxidant, proprietăți antiinfla­ma­toare și protectoare asupra țesutului nervos cerebral, fiind capabil să stopeze procesul de demielinizare, dar să și combată manifestările sindromului vertiginos sau cele consecutive ischemiilor cerebrale, sindromului Meniere ori tinitusului. Se administrează 1-2 com­pri­mate pe zi, în funcție de severitatea afectării.

•  Coenzima Q10 - menține integritatea învelișului de mielină prin protecția antioxidantă exercitată asu­pra membranelor celulare, combate peroxidarea lipi­dică și manifestările patologiilor demielinizante. Se ad­minis­trează 1-2 capsule pe zi, preferabil în asociere cu vita­mina E - 100 mg pe zi.

• Complexul Fluxstem - destinat patologiilor neurologice degenerative, are o acțiune regenerativă particulară asupra sistemului nervos central, datorată, în principal, lăptișorului de matcă, care are capacitatea de a stimula formarea celulelor stem adulte, potențat și de un amestec de rădăcini, germeni și alge (chlorella, AFA), siliciu și seleniu organic. În esență, efectul sinergic al componentelor din acest produs stimulează producția și migrarea celulelor stem adulte în scopul refacerii structurilor nervoase deteriorate. Se adminis­trează conform prospectului.

Să auzim numai de bine!

VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Căutăm tratament care să împiedice recidiva unei tumori”
(Răspuns pentru SILVIA B. - București, F. AS nr. 985)


Complicațiile ce pot apărea în urma recidivei unei tumori sunt numeroase. Răspândirea celulelor cance­roa­se (malignizarea) în diferite cavități ale organis­mului (în cazul dvs., în stratul conjunc­tiv de sub piele și tecile musculare - probabil "fascia cervicalis”) se face pe cale sanguină și limfatică. Fasciile nodulare sunt cauzate, în general, de infecții bacteriene cu microorganisme aerobe și anaerobe (Streptococcus Tip A), care produc necroza țesutului sub­cutanat. Reveniți cu amănunte telefonic și specificați localizarea tumorii exact (regiunea anterioară gâtului - lamina super­ficialis sau anterior de trahee - lamina pretrachealis). Bolnavii cu di­verse fascite prezintă febră, gan­glioni măriți (palpabili), stare de somnolență, diaree, local pielea fier­binte, înroșită și acumulări mici de lichid (edeme). Prevenția recidi­ve­lor se face prin metode terapeu­tice alopate și naturiste, dietă bazată pe hrană vie - sucuri de fructe (mere, cătină) și legume, lăptișor de matcă, ceaiuri din plante antitumo­rale (21 plante) și suplimente natu­riste ce inhibă tumorile în toate stadiile de evoluție.
Tratamentul cuprinde: Tien Hsien Liquid, Essiac, Reishi, Shiita­ke Maitake, Astragalus, Citonat, Aloe Vera, Noni.
Multă sănătate!

VALERIU MUNTEANU - str. Giuseppe Verdi nr. 6A, ap. 3, Timișoara

"Nu scap de ciuperca piciorului”
(Răspuns pentru ANA MARIA NOVAC - Oravița, F. AS nr. 989)


După cum ați observat și dvs., micoza de care sufe­riți de mult timp este destul de greu de vindecat, nece­sitând perseverență în aplicarea tratamentului timp mai îndelungat și o deosebită atenție.
Întrucât nu ați suportat tratamentul medicamentos chimioterapeutic intens, vă recomand în cele de mai jos unele tratamente externe cu unguente ușor de aplicat, precum și unele tratamen­te naturiste.
Pentru tratamentul extern al micozelor este de obicei eficient unguentul Clotrima­zol (care conține substanța activă cu ace­lași nume), produs de Fabrica de Antibio­tice din Iași, care prezintă și avantajul de a fi mai ieftin decât alte unguente din import, cu diverse alte denumiri comerciale, dar care conțin aceeași substanță activă.
Tot Fabrica de Antibiotice Iași mai produce și alt unguent - Nidoflor, care conține un alt antimicotic efi­cient, și anume, nistatina, dar și un antibiotic cu spec­tru larg (neomicina), asociate cu triamcinolonă, care are efecte antiinflamatoare și antipruriginoase (contra mân­cărimii).
Veți aplica tratamentul extern, alternativ cu aceste unguente, de două ori pe zi, dimineața și seara, după o prealabilă spălare a picioarelor. Este, de asemenea, foarte importantă înlocuirea zilnică a ciorapilor folosiți (preferabil ciorapi din bumbac), care trebuie însă ste­rilizați prin fierbere după fiecare utilizare, prevenin­du-se astfel întreținerea focarului infecțios și apariția recidivelor.
Ca tratamente externe naturiste, vă pot fi utile aplicații cu unguentul cu propolis pe care îl veți putea găsi la vânzătorii de produse apicole, dar și comprese cu un ceai preparat dintr-o infuzie de muguri de plop (Populus nigra), o linguriță muguri la o ceașcă de apă, din care veți și bea două cești pe zi. Pentru vindecarea crăpăturilor apărute la călcâie, vă recomand aplicații locale cu unguentul Epitelin, produs de firma Exhelios Timișoara, pe baze naturiste, pe care îl puteți găsi în farmacii sau în magazinele de produse naturiste.

Ing. chim. MIRCEA BOCAN - Alba Iulia, tel. 0258/86.56.77, 0788/23.38.73

"Caut tratament pentru gastrită cronică infecțioasă”
(Răspuns pentru OANA TIHOMIR - București, F. AS nr. 1042)


Bolile digestive se rezolvă în tota­litate, specta­culos, urmând o cură cu doze mărite (de șoc) cu argilă. Vă ga­rantez 100% vin­decarea. Vă rog să mă contactați telefonic.
(Răspuns valabil și pentru SANDA - Săucești, Bacău, "De teama durerilor intense, mama nu mai mănâncă”, F. AS nr. 1042)