Greaua moștenire

Ciprian Rus
Toată lumea o invocă, de la premieri și miniștri, până la managerii din mediul privat, și de la antrenorii din handbal, fotbal și po­pice, până la instalatorii chemați să repare țevi sparte în miez de noap­te.

"Greaua moștenire” e scuza uni­ver­sal valabilă și, la pa­chet cu ea, un bilet în alb pentru rezulta­te­le proaste ce vor să vină. Plini de idei bune și de soluții miracu­loa­se, cât timp sunt în opo­ziție, pe tușă sau în pos­tură de mari analiști pe la tele­viziuni, spe­cialiștii de tot felul des­coperă brusc, când ajung pe poziții executive, ba că bugetul e gol, ba că banii au fost cheltuiți aiurea, ba că deciziile stra­tegice nu au fost cele oportune, ba că subordonații nu au fost bine pre­gă­tiți.
Pentru tot ce nu merge azi, de vi­nă sunt cei de dinaintea noastră! Nu­mai că, atunci când cei de dinaintea ta se numesc, de pildă, Laura Co­druța Kovesi (Parchetul General) sau Daniel Morar (Departamentul Na­țio­nal Anticorupție) s-ar putea să ai o problemă invocând greaua moște­ni­re. Sau, dimpotrivă, să ai, real­men­te, o grea moștenire, depinde cum vezi lucrurile! Căci cuplul care a con­dus în ultimii ani justiția din Ro­mânia și care a ajuns, simultan, la sfârșit de mandat, la finele acestui an, lasă în urmă cazuri sonore, nume "in­tangibile” ajunse în spatele gra­tiilor - un fost premier, Adrian Năs­tase, și un mare magnat al României postrevoluționare, Sorin Ovidiu Vân­­tu -, alte personaje publice tre­cute prin proceduri de reținere sau arest preventiv - Dinu Patriciu, Geor­ge Becali sau Dan Diaconescu - și a băgat în sperieți alți câțiva bă­ieți deștepți, ca Dan Voiculescu și Geor­ge Copos, care așteaptă cu înfri­gurare noi termene de judecată, în do­sare pe care le credeau demult în­chise. Iar pentru ca demonstrația de forță să fie completă, ultimele lor zile la conducerea instituțiilor, res­pec­tiv actuala perioadă de interimat, până la validarea soluțiilor de înlo­cui­re a lor propuse de ministrul Jus­tiției, Mona Pivniceru, se suprapun peste alte câteva dosare și soluții spectaculoase. Este vorba, în primul rând, de "Dosarul finanțiștilor”, des­chis la sesizarea Băncii Naționale, în care zeci de bancheri de renume și funcționari publici de rang înalt, cu funcții în aparate de control finan­ciar, sunt acuzați de acordarea ilegală a unor credite în valoare de peste 22 de milioane de euro. Apoi, "Dosarul nașilor” din CFR, cu șpăgi colosale, de zeci de mii de euro pe zi, "Do­sarul evaziunii”, în care e implicat și fostul șef al Fiscului, Sorin Blejnar, și "Dosarul fraudelor electorale”, cu secretarul general al PSD printre în­vinuiți... Capac peste toate, opt "grei” din mediul de afaceri asociat fotbalului românesc au primit recent pedepse drastice din partea Curții de Apel București în "Dosarul transfe­rurilor de jucători”. Ioan Becali (8 ani de închisoare cu executare), Vic­tor Becali (7 ani, exe.), Cristi Borcea (7 ani, exe.), George Copos (5 ani, exe.), MM Stoica (4 ani, exe.), Gigi Nețoiu (3 ani cu suspendare), Jean Pă­dureanu (3 ani, susp.) și Gică Po­pescu (3 ani, susp.) așteaptă acum sentința Înaltei Curți, ultima instanță în acest caz. Asta da, grea moștenire!