BONNIE TYLER la București

Dana Ene
"Cât timp te simți bine pe scenă și sunt oameni care vor să te audă și să te vadă, poți să te declari fericită”

Sâmbătă, pe 8 decembrie, la Sala Palatului din București, vă dă întâlnire una dintre rockerițele "rele” ale anilor '70-'80, cântăreața de origine galeză Bonnie Tyler

A intrat în istoria muzicii cu hituri ca: "It's a Heartache”, "Holding Out for a Hero”, "Total Eclipse of the Heart” sau "Have You Ever Seen the Rain”. În cei peste 40 de ani de carieră a câștigat numeroase premii internaționale și discuri de platină, ba chiar un loc în Guinness Book, deoarece a fost prima solistă din Anglia al cărei album, "Faster Than the Speed of Night” (1983), a intrat direct pe locul întâi în clasamentul britanic.
Au trecut mulți ani de la succesul ei fulminant, dar vechile melodii care au făcut-o celebră nu au fost uita­te, ba chiar sunt în continuare difuzate de posturile de radio din întreaga lume și sunt favorite în cluburile de karaoke, unde le fredonează și adolescenții. Deși a fost înlocuită pe arena muzicală mondială de alte dive, ceva mai tinere, Bonnie a continuat să cânte și să scoa­tă albume noi, sau a reeditat melodii mai vechi, fără a dispera că nu a mai reușit să se înalțe pe aceleași culmi ale succesului ca în trecut. "Nu trebuie să fii neapărat primul în topuri ca să te bucuri de viața de artist. Cât timp te simți bine pe scenă și sunt oameni care vor să te audă și să te vadă, poți să te declari fericit. Eu una nu mă plictisesc să le cânt fanilor mei vechile hituri. În toate concertele mele am cântat «Total Eclipse of the Heart», o melodie pe care toți o așteaptă”, declara artista, într-un interviu recent.

Destinul schimbat cu o liră

Gaynor Hopkins (Bonnie Tyler) s-a născut pe 8 iunie 1951, în orășelul galez Neath. Tatăl ei, Glyn, era miner, iar mama, Elsie, o casnică iubitoare de operă și cântăreață în corul bisericii. De la mama a moștenit dragostea pentru muzică, deși a fost atrasă mai degrabă de ritmurile lui Janis Joplin sau ale Tinei Turner de­cât de cele ale genului liric. Pentru că veniturile familiei erau modeste, iar cântatul nu părea o soluție de câștig viabilă, încă din timpul liceului, Bonnie a muncit mai întâi într-o bă­că­nie, apoi a fost casieră la un super­market. Avea 17 ani când a participat la un concurs pentru tinere talente, unde a obținut doar locul doi și a fost recompensată cu o liră. O sumă sim­bolică, care ar fi descurajat poate pe oricine altcineva decât pe tânăra cu ochi albaștri, care pe lângă talentul muzical al mamei, moștenise și în­dâr­jirea tatălui ei. "Concursul a fost o adevărată provocare pentru mine și am rămas cu dorința de-a repeta ex­periența, nicidecum de a re­veni la viața mea dina­inte. Atunci am descoperit cu ade­vărat cât de mult îmi plăcea să cânt”, poves­tește artista în biografia ei oficială, scrisă de Stephen Bowen Lawrence.
Păstrând încă în gând gustul succesului și al scenei, s-a înscris în trupa "Bobby Wayne & The Dixies” apoi, doi ani mai târziu, își for­mează propria formație, "Imagination”, și începe să cânte prin cluburi și pub-uri. Decide că i-ar trebui și un nume de scenă. "Am adunat o listă de nume și prenume din­tr-un ziar și am decis că Bonnie Tyler sună mai bine decât Gaynor Hopkins. Acum îmi place mai mult numele pe care mi l-au dat părinții mei, Gaynor, și îmi doresc să nu-l fi schimbat”, spune ea în aceeași biografie, publicată în 1998. Dar cu toată schim­barea de nume, succesul se lasă puțin așteptat. Abia în 1976, Bonnie e remarcată de vână­torul de talente Ronnie Scott, care îi va de­veni mana­ger, producător și compozitor. Așa ia naștere primul ei album, "The World Starts Tonight” (1977), ce se va bucura de un succes moderat.

Ghinion și nu prea

Din păcate, sau în cazul acesta din feri­cire, în același an cu debutul ei discografic este diag­nosticată cu noduli pe corzile vocale și necesită o operație imediată. Am spus "din fericire”, deoarece operația a fost una reuși­tă, chiar dacă solista a rămas cu oarecare sechele, și anume - o voce răgușită, care a fă­cut-o celebră în lumea întreagă. "Am avut mereu o ușoară răgușeală în voce, dar nu era la fel de pronunțată ca as­tăzi. Cred că atunci când au scos nodulii au răzuit ceva mai mult și a intervenit o schimbare în timbrul meu vocal. Însă în cazul meu, nu a fost un lucru rău. După operație, melodia «Lost in France» a devenit primul meu hit pe piața muzicală americană. Se pare că lor le plac mai mult vocile deosebite”, se confesa solista într-un interviu.
Într-adevăr, odată cu lansarea albu­mului numărul doi, "Natural Force” (1978), succesul începe să-i surâdă. Melodia "It's a Heartache” cuprinsă pe acest album ajunge în primele lo­curi din topurile muzicale ale lumii și îi aduce chiar un premiu, "Bravo Otto”, în Germania. De aici înainte uși­le îi sunt deschise și până la finalul anilor '80 înregistrează succes după succes, multe din melo­dii fiind preluate de alți artiști, iar unele dintre ele, incluse pe coloana sonoră a unor filme.
În anii '90, se mută la casa de dis­curi germană Hansa și aban­do­nează stilul rock, în favoarea unuia mai blând, pentru albumul ei "Bitterblue” (1991). Acesta primește patru discuri de platină în Norvegia, unul în Austria și discul de aur în Germania, Elveția și Suedia. Nu mai reușește însă să își pună amprenta pe piața britanică, chiar dacă următoarele ei albume do­mină piața germană și îi aduc multe premii. Abia în 1994, odată cu lansarea albumu­lui compilație cu Meat Loaf, "Heaven & Hell”, Bonnie Tyler ajunge iar în topurile Regatului Unit. În anii 2000, a lansat nu mai puțin de patru albume, care s-au bucurat și ele de succes pe bătrânul continent.
Anul acesta, în timpul unui interviu acordat în Nor­vegia, în luna iulie, solista galeză a anunțat că pregă­tește lansarea unui nou album cu influențe country - "Rocks and Honey”. Primul single de pe acest album - "Never Gonna Take No For An Answer” a fost lansat în luna mai a.c.

Sub semnul lui Eros

Iar dacă succesul în carieră i-a jucat uneori feste, nu același lucru se poate spune despre succesul ei în dra­gos­te. La numai 17 ani și jumătate, artista a întâlnit ma­rea iubire, în persoana lui Robert Sullivan, un fost ju­doka olimpic, transformat în agent imobiliar. S-au că­să­torit în 1973, iar mariajul lor durează până astăzi și este fericit. Au trecut împreună peste numeroase hopuri, cum ar fi operația de noduli a lui Bonnie sau pier­derea unicei sale sarcini, în 1990. Secretul maria­jului lor este însă bine păzit, iar artista îl atribuie, în ul­ti­ma vreme, unei "invenții” pe care și ea a îmbră­țișat-o, asemeni multor vedete: botoxul. "Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru botox”, spunea, plină de umor, într-un interviu acordat acum doi ani "Când e tânăr, bărbatul nu prea își uită jumătatea, dar când îmbătrâ­nește... mai ales după 37 de ani de căsnicie, trebuie să mai apelezi și la mici artificii, ca să-i păstrezi inte­resul...”.
(Pentru concertul lui Bonnie Tyler din România, prețul biletelor variază între 100 și 300 lei și pot fi procurate online pe myticket.ro.)