Plantele toamnei: CRĂIȚELE (Tagetes patulaia)

Elena Josan
Numele Tagetes vine de la zeul etrusc Tages, întruchipare a frumuseții și puterii. Originară din Mexic, planta a fost adusă în Europa în secolul al XVI-lea. Ajunsă și în România, ea a fost adoptată rapid, atât pentru frumusețea, cât și pentru virtuțile ei terapeutice. Popular, crăițelor li se mai spune Buzduci, Țigănușe și Văzdoage

În perioada rece a anului, Crăițele ocupă un loc de frunte pe rafturile farmaciei naturii. Planta este folosită ca leac popular încă din stră­ve­chime, deși puterile i-au fost dovedite științific abia recent. Minune! Florile galben-portocalii, viu colorate, absorb din pământ și depozitează în petale aurul și cu­prul - microelemente așa de importante pentru func­ționarea organismului.

Tinerețe fără bătrânețe

Condiția obligatorie pentru o tinerețe veșnică și o sănătate de fier este metabolismul bun și ficatul să­nă­tos, iar Crăițele vesele tocmai asta fac, ne ajută să pu­nem o bază trainică longevității. În medicina populară, sunt multe metode de folosire a preparatelor din această plantă:

Decoct de Crăițe

Un litru de apă de izvor se aduce până la fierbere. Se intro­duc în apă 8 flori de mări­me ma­re și se țin pe foc 3-4 minute. Se in­fuzează 15 minute. Lichidul se strecoară, iar peste flori se toarnă încă 600 ml de apă clocotită și se ține pe foc timp de 6 minute. Se amestecă primul lichid cu al doi­lea. Se beau câte 200 ml, dimi­neața și seara, înainte de masă. Se fac două cure a câte 30 de zile, cu o pauză de 7 zile între ele.

Tinctură de Crăițe

Se prepară dintr-un pahar de inflorescențe tăiate mărunt, cu foarfeca, și 500 ml de țuică. Se lasă la ma­cerat timp de 14 zile. Se beau câte 5 picături, de 4 ori pe zi, cu 50 ml de apă sau ceai din plante.

Ulei de Crăițe

Metoda rapidă. Se toacă mărunt 100 g flori de Crăi­țe (se poate și în amestec cu 4-5 frunze), se ames­tecă cu un litru de ulei nerafinat și se lasă 12 ore la ma­cerat, în borcan închis etanș. Se ține borcanul pe baie de abur 30 de minute, la 60-70°C. Se răcește, se strecoară și se stoarce bine prin pânză topită.
Metoda lentă. Un borcan de 500 ml se umple, fără presare, cu flori de Crăițe. Deasupra se toarnă ulei ne­ra­finat, presat la rece. Se lasă la macerat închis bine, timp de 14 zile, la întuneric. Se strecoară și se stoarce bine. Se păstrează în frigider. Folosit în terapia afec­țiu­nilor aparatului respirator, uleiul de Crăițe neutra­lizea­ză fenomenele de stază, ușurează secreția de mucus, di­minuează tusea, contribuie și la resorbția hematoa­me­lor.
În aromaterapie, se recomandă pentru cazuri de nervozitate crescută, deoarece are efect calmant, rela­xant și ajută pe cel în cauză să vadă partea pozitivă a evenimentelor. Se consumă 2 picături de ulei, ameste­cate cu o linguriță de miere de albine, de 2-3 ori pe zi.

Tratamente interne

• Afecțiunile pancreasului - atât pentru trata­mente, cât și profilactic, se face o infuzie dintr-o flo­ri­cică tocată și 200 ml de apă clocotită, care se bea în 4 re­prize, între mese. Ceaiul este benefic pentru toate bo­lile ce apar din cauza disfuncției pan­crea­tice, cum ar fi vitiligo, psoriazis, neurodermite, căderea pă­rului, ve­dere slabă.


•  Diabet zaharat. Se pun la macerat, vreme de o săptămână, 50 de inflorescențe, în 500 ml de țuică. Se strecoară, se storc bine și se beau câ­te 15-25 de picături, de 3 ori pe zi, înainte de ma­să. Tinctura se diluează în 100-150 ml de ceai, preparat din părți egale de crăițe, troscot, fructe de ienupăr și cicoare.

Unul din pericolele asociate cu diabetul este în­răutățirea vederii, mai ales atunci când per­soana afec­tată este nevoită să petreacă mult timp în fața cal­culatorului, la mașina de cusut sau cu orice altă acti­vitate ce necesită încordarea ochi­lor. O măsură pre­ven­tivă constă în consumul zilnic a câte 2-3 flori­cele proas­pete, înainte de masă sau adău­gate în salată.

• Dureri în mușchi și articulații. Cu ajutorul preparatelor din Crăițe putem să diminuăm durerile în articulații și mușchi, cauzate de artrite, miozite și en­tor­se. Se pune la fiert un litru de apă. Când dă în clo­cot, se adaugă frunze de mesteacăn, rozmarin, salvie, flori de gălbenele, soc și albăstrele (câte o lingură de fiecare). Se răcește infuzia până ajunge la 80 de grade, când se introduc în vas 20-25 de flori proaspete sau 5 linguri de flori uscate de Crăițe. Se învelește vasul într-o pla­pu­mă și se infuzează până la răcire (sau 6 ore în ter­mos). Se beau câte 1-2,5 litri de infuzie pe zi, în loc de apă. Durata trata­mentului este de 1,5-3 luni, iar efectul poate să dureze 6-12 luni. Dacă dure­rile reapar, cura se repetă.


• Hipertensiune. Iată un leac stră­vechi, dar sigur: se amestecă părți egale de flori de crăițe, gălbenele și mentă. O lin­gură de amestec se infu­zează în 250 ml de apă fier­bin­te, 15-25 de minute. Se bea toa­tă cantitatea, o dată pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, amestecată cu o linguriță de miere de albine. Periodic, se controlează tensiunea și se scade canti­ta­tea de infuzie, în funcție de valorile ei, dar nu se renunță brusc. Se beau doar câte 100 ml, de 2-3 ori pe săptă­mâ­nă, pentru fixarea rezultatelor.


• Hemoragii diverse. Pentru întărirea pereților vaselor sanguine, se infu­zează într-un litru de apă fierbinte 3 linguri flori de Crăițe, 2 linguri de crețușcă, 2 lingurițe traista-cioba­nului. Obținem doza pentru 2 zile. Se beau zilnic 500 ml de ceai, în 3 sau 4 reprize, înainte de masă.


• Afecțiunile aparatu­lui respirator. Pentru tra­ta­rea lor, avem nevoie de plan­te proaspete sau uscate și de ulei de crăițe, cumpă­rat de la plafar sau preparat în casă. Rezultatul apare mai repede, dacă combinăm diferite me­tode din terapia naturistă. Iată cum puteți organiza un tratament com­plex, dacă ați răcit, v-ați molipsit de gri­pă, aveți febră, bronșită, guturai sau sinuzită, vi s-au inflamat amig­dalele. Opăriți 8-10 inflorescențe de Crăi­țe cu un litru de apă clocotită. Lăsați-le să se infu­zeze o oră în ter­mos și beți câte 150-200 ml (în funcție de greutatea corporală), cu 30 minute înainte de masă. În ceai se adaugă și 1-2 picături de ulei din aceeași plantă.

Când apare și guturai sau sinuzită, se fac inhalații cu flori de vâzdoage, frunze de eucalipt și salvie sau so­vârf. Se opăresc 5 linguri de amestec din părți egale de plante cu 500 ml apă, se lasă 5 minute acoperite etanș, se adaugă 3-5 picături ulei de crăițe și se inha­lea­ză prin pâlnie. Inspirația se face pe gură, iar expi­rația pe nas, apoi se schimbă ordinea și se inspiră pe o nară, se expiră pe gură sau pe cealaltă nară.

• Helmintiază. Adulți­lor le este recomandat să consume seara, înainte de culcare, câte cinci inflores­cențe de mărime mică, iar copiilor - câte 1-3, în func­ție de vârstă. În timpul zilei, se bea ceai preparat din 2 linguri de amestec din flori de crăițe, trifoiște de baltă, sunătoare și vetrice în pro­por­ție 2:2:1:1. Doza pentru copii este de 4-7 lingurițe pe zi (în funcție de vârstă), câte o linguriță pe oră, iar adulții beau câte 2 linguri, de 4-5 ori pe zi, timp de 7 zile.



•  Hepatita C. Pentru o cură este nevoie de apro­xi­mativ 300 de flori colorate intens-purpuriu, proas­pete sau uscate. Efectul ei sporește, în combinație cu alte plante. Se toacă o floare de Crăiță, de mărime me­die sau mare, se amestecă cu 10 flori de gălbenele, o cren­guță de peliniță cu floricele (aproximativ 5 cm lungi­me), o linguriță rasă de rostopască și o lingură de men­tă. Plantele se pun pe foc într-un litru de apă rece. După ce dau în clocot se mai lasă pe foc mic, încă 2-3 minute, acoperite cu capac. Se strecoară după răcire. Decoctul se bea în timpul zilei. Primul pahar se bea călduț, di­mineața pe nemâncate, eventual cu o lingu­riță de miere de albine.

Condiția principală a tratamentului: să nu mâncați nimic timp de 2 ore după prima administrare!
Cantitatea rămasă se bea după masă sau între mese, câte 150-200 de ml, cu miere de albine sau neîndulcită. Cura durează 3-6 luni. După fiecare 10 zile de admi­nis­trare, se face o pauză de 3 zile, în care se bea ceai din lăstari de prun (ce cresc de la rădăcina copacului). În alimentație se renunță la grăsimile animale, marga­rină, prăjeli, zahăr alb. Se consumă mult dovleac, sfe­clă, lactate degresate.

• Boli ginecologice, afecțiuni ale prostatei, întă­rirea și energizarea organismului slăbit. Seara, se pun 5 flori intens colorate de Crăițe și 3-5 flori de al­băs­trele în 500 ml de apă rece de izvor. Dimineața se pune vasul pe foc, se aduce până la clocotire și se fier­be pe un foc foarte mic, 3-5 minute. După răcire, se bea în 3 reprize, cu 15 minute înainte de mesele prin­cipale. O cură du­rează 2-3 luni, cu o pauză de 7 zile după fiecare lună.


Schemă de tratament pentru tumori maligne și benigne

Dimineață. Se consumă, pe rând, 2 linguri de mie­re de albine, ținându-se în gură o cantitate mică, până se dizolvă aproape în totalitate. Nu se bea nimic! După 30 de minute, se beau 100 ml infuzie de Crăițe, ca­re se prepară din 5 inflorescențe tocate mărunt, de cu­loare portocalie, și 400 ml de apă fierbinte. Florile proaspete se infuzează timp de o oră, învelite într-un prosop flaușat.

Prânz. Cu o oră înainte de masă, se mănâncă o linguriță de polen proaspăt, cu 150 ml suc de struguri proaspăt stors. Se pune pe limbă o cantitate mică de polen, se ține 15-20 de secunde, apoi se bea o înghiți­tură de suc. Cu 30 minute înainte de masă, se beau 150 ml infuzie din flori de Crăițe, preparată după rețeta precedentă.

Cină. Cu 10 zile înainte de începerea trata­men­tu­lui, se pun la macerat într-un litru de apă de izvor, fiar­tă și răcită, 25 de căței de usturoi zdrobiți și 100 g rădăcină de pătrunjel dată pe răzătoarea cu orificii mici. Borcanul se păstrează 10 zile la rece, închis etanș. Cu o oră înainte de cină, se bea o lingură de ma­cerat și se mănâncă încet, mestecând mult timp, 10 stafide uscate sau înmuiate în puțină apă caldă. Nu se beau alte lichide! Cu 30 de minute înainte de cină, se bea infuzia de flori de Crăițe rămasă.
Pentru o cură, care durează 2 luni, aveți nevoie de 300 de inflorescențe de vâzdoage, 120 linguri de miere de albine, 250 g (60 de lingurițe) de polen și 9 litri suc de struguri. După o pauză de 30 de zile, cura se repetă. Nu uitați de controlul medical periodic și nu cădeți în depresie. Gândirea pozitivă, optimistă, este condiția obligatorie a victoriei.


Tratamente externe

• Pișcături de insecte. Apicultorii bătrâni cunosc o metodă simplă pentru diminuarea durerilor și a in­fla­mațiilor provocate de înțepăturile albinelor. E suficient să rupi o crenguță și să ungi locul cu pricina cu o pi­cătură de suc.


• Escare, piodermită, iri­­tații cutanate, înăsprirea pielii pe coate, genunchi, căl­câie. Dimineața și seara locurile afectate se tampo­nează sau se spală cu infuzie preparată din 2 linguri de flori de vâzdoage tocate, ames­­­tecate cu 2 linguri de amestec din frunze de mes­tea­căn, pelin, vetrice sau den­tiță și 500 ml de apă fier­binte. Vasul cu apă și plante se ține pe un foc slab 3-5 minute și se infuzează timp de o oră. După uscare lo­cu­rile afectate se ung cu uleiul descris mai sus. Din plan­tele rămase se confecționează pernuțe învelite în tifon care se aplică pe locul bolnav și se pansează strâns înainte de culcare.


Reacții adverse. Persoanele alergice la polen trebuie să consulte medicul de familie înainte de a bea ceai sau a face gargară și inhalații cu Crăițe. La femeile însărcinate se poate dezvolta, uneori, alergie la aroma uleiului eteric, de aceea nu se recomandă folosirea lui pe perioada de sarcină. Nu folosiți flori de culoare gal­benă, alegeți-le pe cele colorate intens în porto­caliu și purpuriu. Cele galben-deschis provoacă uneori vomă și diaree.

Crăița în bucătărie

Efectul pozitiv al Crăițelor în digestie (activează funcția intestinelor, ferește de crampe și balonări) a făcut să fie preluate și în bucătăria asiatică și europea­nă. În Turcia, crăițele se adaugă în bucate, pentru condi­mentarea lor, împreună cu busuioc, coriandru și leuș­tean. În Georgia, se spune că ai risipit fără tâlc produ­sele alimentare dacă n-ai adăugat în bucatele puse pe masă condimentul din Crăițe, pe care ei îl numesc "șo­franul imretin”. Florile portocalii, adăugate în borca­nele cu compot de fructe, îl fac deosebit de aromat și îi oferă calități terapeutice, iar macerate în oțet sau ulei, oferă o savoare deosebită salatelor și sosu­rilor. Con­di­mentul se adaugă în cantități mici, deoarece mirosul este puternic și aco­peră alte arome.

• Crăițe sărate. În 500 ml de apă caldă se dizolvă 60 g de sare grunjoasă când dă în fiert și se adaugă 1 kg de flori de Crăițe. Se lasă să mijotească încă 5 minute după primul clocot. După răcire, se pun în borcănele sterilizate cu filet și se păstrează la rece.


• Crăițe marinate. Un kg de flori se fierbe timp de 5 minute în 500 ml de oțet amestecat cu 40 g de sare și 1/2 linguriță de piper negru sau ardei iute. După răcire, se pune în borcănele, se presează cu o lingură de lemn și se închide etanș. Se păstrează la rece. Se consumă alături de mâncare de fasole, carne fiartă sau prăjită, pilaf și sosuri.


Frumusețe cu Crăițe

•  Loțiune pentru ten gras - Două linguri de flori de Crăițe tocate mărunt se infuzează timp de 8 ore în termos în 200 ml de apă fierbinte. În lichidul strecurat și răcit se adaugă câte o lingură de rachiu și suc de lă­mâie. Se șterg fața și decolteul de 3-4 ori pe zi. Se păs­trează la rece.

• Loțiune pentru ten iritat - Două linguri de flori și frunze tocate de Crăițe se pun într-un vas cu 350 ml apă caldă. Se lasă să dea în clocot, se trage vasul deo­parte și se in­fuzează acoperit, timp de 3-4 ore. În de­coctul strecurat stoar­ceți sucul dintr-o frunză mare de aloe și turnați 2 linguri de apă minerală. Balsamul se folosește pentru comprese sau tamponarea periodică a locurilor iritate de pe față și mâini.


• Comprese calmante pentru ten cu acnee și erup­ții. Se prepară o loțiune din părți egale (câte o lin­guriță) de flori de crăițe, gălbenele sau mușețel, frunze de salvie, roiniță și sunătoare sau rostopască. Plantele se infuzează 2-3 ore, în 500 ml de apă fierbinte, în ter­mos, sau într-un borcan învelit în prosop flaușat. Se folosește pentru comprese sau ca loțiune.


• Balsam pentru buze. Vânturile nemiloase de toam­­nă ne usucă buzele, provoacă crăpături inestetice și du­re­roase. Folosirea balsamului de Crăițe ne ajută să le păs­­trăm moi și sănătoase, chiar și în condiții nefa­vo­ra­bi­le. Amestecați 1/3 pahar de ulei de măsline cu o lin­gu­ră de ulei din sâmburi de caise sau de struguri, încor­po­rați 2 linguri de flori de Crăițe tocate mărunt și o frun­­ză de patlagină (dacă aveți). Amestecul se pu­ne 14 zile la macerat, la întuneric, după care uleiul se strecoară, plan­­tele se storc bine și se folosesc pentru comprese pe coa­te sau călcâie. Cu uleiul se ung buzele de 3-4 ori pe zi.