Scrisori de la cititori

Cititor Formula AS
Două întâmplări cu părintele Arsenie Boca

Pe părintele Arsenie Boca l-am cunoscut pentru prima dată cu prilejul sărbătoririi Izvorului Tămăduirii la mânăstirea Sâmbăta de Sus, din județul Brașov. Eve­nimentul avea loc, dacă îmi aduc bine aminte, prin luna august. Satul meu natal se află la o depărtare de circa 20 km de acest loc pe care creștinii, pe bună drep­tate, îl numesc "lăcaș sfințit”. În ziua despre care vorbesc, mulți oameni din sat au pornit la drum cu căruțele, pe când noi, un grup de vreo 8-10 elevi de școală primară, am hotărât să facem acest traseu pe jos. Acest lucru se întâmpla cu un an înainte de izbucnirea celui de al doilea război mondial. Întreaga lume era în mare fier­bere, iar cuvintele de îmbărbătare, de încredere și de speranță erau așteptate de către toți pelerinii partici­panți la evenimentul amintit mai sus.
Întregul traseu se desfășura pe niște cărări bine bătă­torite. Am trecut peste hotarul comunei Șo­martin, apoi prin satul Feldioara, de unde am trecut Oltul peste o pasa­relă, iar apoi, pe lângă satul Corbi, am ajuns, în sfârșit, la locul de destinație. Era pe înse­rate, dar nici unul dintre noi nu se plângea de oboseală. Setea ne-am astâmpărat-o cu apă rece și curată, cum este cristalul, din fântâna aflată în ocolul mânăstirii, numită tradițio­nal Izvorul Tămăduirii.
Pornisem la drum cu o zi înainte de praznicul sărbă­torii. Era lume multă adu­nată, iar locurile de cazare erau pline până la refuz. În această situație, adăpos­tul ne-a fost la umbra unor tufari crescuți în apropiere de incinta mânăstirii. Era o noapte senină și călduroasă de vară, iar stelele străluceau asemenea unor dia­mante.
În dimineața zilei următoare, am parti­cipat la slujba religioasă. Soborul preoțesc era mare, iar în fruntea lui se afla și mitro­politul de pe atunci al Ardealului, cu reșe­dința la Sibiu. Mânăstirea era înțesată de oameni, iar cei rămași pe dinafară erau sute, poate chiar mii. Pentru ca adresarea de suflet a mitropolitului și predica Părin­telui Arsenie să fie auzite de toată lumea, s-a ales podiumul foișorului din lemn si­tuat în părculețul din apropierea clopot­niței.
Cuvintele Părintelui aprindeau în su­fle­tele partici­pan­ților îndemnul la pioșe­nie, la iubire, la milostenie, la o adevărată trăire creștinească. Era un moment priel­nic ca fiecare să-și poată face mental un bilanț al faptelor săvârșite în viața de zi cu zi. Totuși, ceva plutea ca o negură otrăvită în atmosfera sărbătorească. Se dusese vor­ba, de la om la om, despre un caz de furt petrecut în noaptea premergătoare. Se fu­rase un ham de la o căruță venită la mâ­năs­tire cu pelerini. Fapta a ajuns și la ure­chile părintelui Arsenie Boca. Așa se face că, spre sfâr­șitul predicii, acesta și-a în­dreptat privirea într-o anume direcție și a rostit aproximativ următoarele cuvinte: "Măi, omule! Tu, acela care stai cu capul aplecat spre pământ, ai în această clipă sufletul negru cum e căr­bunele, pentru fapta pe care ai săvârșit-o. Du-te și re­pară cât mai repede greșeala. Nu uita niciodată că ochiul lui Dumnezeu veghează peste tot și pedepsește pe cei păcătoși”. Spre sfârșitul ceremoniei vestea cea bună că hoțul a dus înapoi obiectul furat a străbă­tut mulțimea ca fulgerul. A fost un moment însemnat care a amintit tuturor pelerinilor prezenți despre marea putere vizionară a Părintelui Arsenie Boca.
Cea de a doua împrejurare prin care l-am cunoscut pe acest duhovnic de o înaltă spiritualitate a avut loc prin anul 1946. Absolvisem de curând o școală de uce­nici și aveam în buzunar un proaspăt Carnet de lucrător. Munceam la o uzină de elită la acea vreme, la fabrica de avioane IAR din Brașov. Schimbarea regi­mului politic din țara noastră a dus și la schimbarea profilului fabricii. Se trecuse la producția de pace și se fabricau tractoare, după o licență sovietică. Ideea de socializare a agricul­turii solicita multe, cât mai multe tractoare. Primele au fost KD-urile pe șenile. S-a ajuns ca de la munca de finețe pentru aeronautică să se lu­creze brutal, cum s-ar zice, cu barosul! Solicitările pen­tru tractoare erau mari. S-a introdus munca în schim­buri. Se lucra și noaptea. Se cereau și ore suplimentare în zilele de repaus (dumi­nica). Cu fiecare zi ce trecea, se simțea nu numai o tot mai puternică presiune asupra muncii, ci și asupra con­științei. Noua ideologie avea ca țel prin­cipal îndepăr­tarea omului de spiritualitatea creștinească. Viața devenise tot mai dură și sufocantă și într-o bună zi m-am decis să fug. Împreună cu un coleg de ucenicie, de loc de prin părțile Făgărașului, făcusem un plan stra­tegic de fugă peste graniță. Pregătisem amănunțit fiecare mișcare. Eram în pregătire și cu dotarea nece­sară pentru momirea grănicerilor, în caz de nevoie. Pe­ricolul era mare. Se vorbea tot mai mult despre fugarii îm­pușcați de grăniceri.
Treceam printr-o cruntă perioadă de frământare sufletească. Încercam din toate puterile să găsesc o cale prin care să mi se limpezească gândurile și să mă ajute în realizarea scopului propus. O scânteiere m-a îndrep­tat spre mânăstirea de la Sâmbăta de Sus. Aveam de gând să mă spovedesc, să-mi descarc toată neliniștea și tensiunea care se acumulaseră în mine, ducându-mă la Părintele Arsenie. Eram încrezător că mă aflam pe dru­mul ce-l bun. I-am povestit amănunțit Părintelui Arse­nie Boca despre intenția pe care o avem și așteptam un sfat duhovnicesc. M-a privit cu multă atenție. Din privi­rea lui pătrundea prin fiecare mădular al meu un fior de bine. Parcă eram în fața unui complet de judecată de la care așteptam verdictul salvator.
Părintele și-a clătinat ușor capul într-o parte și alta, după care, cu o voce calmă și cuceritoare, mi s-a adresat cu urmă­toarele cuvinte: "Măi, băiete! Ești mare și des­tul de înțelept să hotărăști prin pro­pria ta conștiință ce ai de făcut. Dar altă Țară nu vei găsi nicăieri”. Răspun­sul mi-a fost de ajuns. Am înțeles pe deplin care urma să îmi fie drumul și ideea de emigrație a rămas pentru mine doar o sim­plă amintire. N-am mai uitat nicio­dată sfatul plin de înțelepciune primit de la Părintele Arsenie Boca. Sunt sigur că din lumea în care se află îmi urmărește și mie cărările în viață.
HUDEA M. SIMION - Brașov

"La operație, medicii n-au mai găsit nimic”

Sunt o creștină care a simțit cu bucu­rie și uimire ajutorul Sfântului Părinte Arsenie.
Am 43 de ani, doi copii, un băiat de 14 ani și o fetiță de 4 ani. În noiembrie 2010, am fost diagnosticată cu neoplasm de col uterin, stadiul I B. După ce am trecut de faza de disperare, am început la Cluj un tratament chi­nuitor cu citostatice, radioterapie și brahiterapie. Părin­tele meu duhovnic mi-a recomandat să merg la Prislop, la mormântul Părintelui Arse­nie Boca. Când am reușit în cele din ur­mă să ajung, rugându-mă cu lacrimi la mormânt, deși era o zi înnorată și rece, pe umărul drept m-a atins o rază de căl­du­ră și lumină! Când mi-am terminat ru­gă­ciunea, l-am întrebat pe soțul meu dacă a ieșit soarele cât am stau eu îngenun­cheată la mormântul Părintelui, și mi-a zis că nu! După primul pelerinaj, am sim­țit că recunosc, simțeam aievea că la Prislop primi­sem mângâierea Părintelui Arsenie Boca. Am cumpărat și am citit toate cărțile scrise de el și mi-au schimbat în­țe­lesul vieții. Am înțeles și de ce m-am îmbolnăvit și de ce se abat atâtea neca­zuri asupra oamenilor. M-am rugat mult, mult Părintelui, și înainte de operație am reușit să mai merg o dată la Mormântul de la Prislop, prilej cu care am obținut de la o măicuță și un recipient cu ulei sfânt, de la candela ce arde neîncetat la Crucea de pe mormânt.
Am fost operată în 7 martie, la Cluj, și spre stupefac­ția medicilor, în abdomenul meu nu s-a mai găsit nimic decât urma necrozată a tumorii. Mare este puterea Sfân­tului Părinte Arsenie Boca, atunci când ai toată încre­derea în el! Nici la examenul histopatologic nu s-a mai gă­sit nimic. Urmează să merg la primul con­trol, după trei luni de la operație, dar știu că totul va fi bine, pentru că, deși sunt o păcătoasă nevrednică, Sfân­tul Părinte Arsenie Boca mă ajută de acolo, de sus, din slava lui Dumnezeu, și mai ales pentru copilașii mei.
Am simțit că trebuie să scriu despre ajutorul minu­nat primit de la Sfântul Părinte Arsenie Boca și mă rog Bunului Dumnezeu să fie recunoscut și cano­nizat de Biserica Ortodoxă Română, ca să fie cinstit așa cum se cuvine, pentru că El sălășluiește, deja, în lumea Sfinților și a Îngerilor Dumnezeiești!
Dumnezeu să ne miluiască și Sfântul Părinte Ar­se­nie Boca să se roage pentru noi și pentru mântuirea noastră.
MIRELA ELENA Fechete