Genii anonime și mitocani vedetă

Catalin Apostol
Voi evoca, pe scurt, povestea unor români care ne fac cins­te.

Pentru cei mai mulți dintre noi, numele lor sunt total ne­cu­noscute. Știm cu toții cine sunt frații Cămătaru, Simona Sen­zual, Nicolae Guță. Nu știm însă absolut nimic despre marii inventatori sau cercetători ai României de azi, niște bieți anonimi, pe care adesea îi luăm în râs, socotindu-i niște indivizi ciudați, ori chiar de-a dreptul nebuni.
Ilarion Vâlcu, supranumit și Henri Coandă de Ciurea sau Edison de România, nu e decât un simplu țăran cu doar șapte clase. Are însă în palmares un număr de 50 de invenții, 13 brevete și zeci de medalii și diplome obținute la diferite con­cursuri. În anul 1968, a inventat așa-numitul submarin zbu­rător, un aparat uriaș care putea înota precum un pește și, oda­tă ajuns la suprafața apei, se putea înălța în zbor precum o pasăre. Fotografia acestei machete a ajuns la Paris, în mâi­nile uriașului Henri Coandă, care a vrut numaidecât să-l cu­noas­că pe ciudatul țăran din comuna Ciurea, județul Iași. În pri­ma sa călătorie în România, i-a vizitat satul și i-a bătut la poartă. Bietul om însă, neștiind că avea să se întâmple o așa mare minune, plecase pentru câteva zile cu albinele după flori de salcâm, ratând o șansă care putea să-i schimbe destinul. Și totuși, vizita asta i-a dat mult curaj. În anii următori, a reușit să scornească cele mai năstrușnice lucruri: bolovanul de aur, un dispozitiv de îmbunătățire cu 25 la sută a randamentelor ca­lorice din Centralele Electrice de Termoficare, un aparat performant de spart gheața de pe trotuare, o platformă mobilă, tip ascensor, pentru șantierele de construcții, și chiar o alifie pentru tratarea cataractei, brevetată și pusă apoi în vânzare.
Constantin Antohi este președintele Societății Inven­ta­torilor din România. Are în palmares peste 70 de invenții, 60 de medalii de aur și 125 de premii speciale. Impresionat de numărul mare de accidente la trecerea peste calea ferată, a năs­cocit un aparat de mărimea unui GPS care atenționează șoferii la apropierea de asemenea locuri. Tot el a inventat și vaza care avertizează printr-un semnal luminos atunci când trebuie schimbată apa la flori, aparatul pentru dezinfecția ae­rului, ori cel pentru dezinfecția instrumentarului medical, instalația pentru atenționarea producerii unei alunecări de teren sau aparatul care indică precipitațiile poluante. Este profesor, inginer și doctor în fizică. Trăiește modest și discret în Iași, într-o căsuță burdușită de scule, aparate și schițe. Acolo lucrează zi și noapte, fără să-l știe nimeni.
Eugen Pavel este profesor și doctor în fizică. Are 59 de ani și lucrează ca cercetător la Institutul de Fizică Atomică, De­­partamentul Lasere. A obținut 62 de brevete și a realizat peste 40 de lucrări științifice publicate și prezentate la con­fe­rințe de specialitate. Invenția lui cea mai importantă este Hyper CD-ROM-ul, cu o capacitate de stocare de peste 10.000 de gigabytes. În noiembrie 1999, invenția sa a fost premiată cu medalia de aur la Salonul Mondial al Invențiilor "Bru­xelles Europa”. Au urmat alte premii și brevete obținute în SUA, Canada și Israel. Nu-i place deloc publicitatea, susți­nând că presa i-a făcut mai mult rău decât bine, și asta "pentru că lumea este extrem de invidioasă”.
Ghiocel Emil Ioanid deține 84 de brevete de invenții. Povestea lui a început în vremea liceului, când a realizat un dis­pozitiv portabil de umflare a pneurilor de bicicletă cu ajutorul capsulelor de sifon, aparat brevetat abia după 20 de ani. În 2011, a cucerit medalia de aur la Salonul Invențiilor de la Geneva, pentru realizarea unui procedeu sofisticat de conservare și tratament de decontaminare a hârtiei, procedeu folosit pentru păstrarea documentelor de patrimoniu. Vestea acestei descoperiri a ajuns numaidecât până la Vatican, pre­lații catolici fiind interesați de o asemenea invenție.
Sunt doar câteva povești care ar putea face oricând su­biec­tul unor reportaje sau emisiuni de top. Din păcate, televi­ziu­nile noastre au alte priorități, cea mai de seamă fiind aceea de a promova cu o obstinație atroce prostia, mitocănia, hoția. Acestea sunt singurele "virtuți” oferite zilnic drept model copiilor noștri.