BOLILE ANOTIMPULUI RECE - Rețetele domnului farmacist Bobaru

Ana Dobrescu
Remedii rapide, preparate după metode străvechi

RĂCEALA ȘI GRIPA

Ceaiurile sunt incluse obligatoriu în tratamentul pen­tru răceală și gripă, deoarece, pe lângă acțiunea te­rapeutică a plantelor, hidratează organismul, ajutându-l să recupereze cantitatea de lichid pierdută prin trans­pirație. Preparate dintr-o singură plantă sau combinând mai multe medicamente din farma­cia verde, băuturile medicinale au efecte de o eficiență surprin­ză­toare.

Infuzie din coajă de salcie albă

Calitățile sale terapeutice se dato­rea­ză faptului că scoarța sal­ciei este o bogată sursă de salicină. Odată ce a fost asimilată de orga­nism, salicina se transformă în acid salicilic, principiul activ din aspi­rina sintetică.
Prepararea ceaiului: Peste 10 g plantă uscată și mărunțită (poate fi achiziționată din farmacii sau din magazinele cu produse na­turiste) se toarnă 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute, apoi se bea cât mai fier­binte. Sunt recomandate 3 căni pe zi.
Precizarea farmacistului: "Coaja de salcie sau «aspirina vegetală» este mai eficientă decât echivalen­tul ei sintetic. Acțiunea salicilinei naturale este ajutată de alte principii active, cum ar fi taninurile, sărurile minerale și vitaminele, așa numiții fitocomplecși. Mai mult, ceaiul din coajă de salcie nu generează efectele secundare specifice aspirinei din comerț, principala problemă a medicamentului industrial fiind iritarea mucoasei gastrice.”
Contraindicații: Preparatele din coajă de salcie sunt interzise persoanelor alergice la acidul salicilic, celor care suferă de deficiențe renale sau de astm bronșic.

Ceai din cătină și miere

Se amestecă 40 g pulbere de cătină (aproximativ 5 linguri) cu 20 g miere (o lingură). Peste mixtura omogenizată se toarnă un litru de apă și se pune la fiert. După ce a dat în clocot, preparatul se mai lasă pe foc mic încă jumătate de oră. Infuzia se strecoară și se poate bea cât mai caldă, o cană de 3-4 ori pe zi.

Licoare din mirodenii

Ingrediente: scorțișoară - 3 g (aproximativ jumă­tate de linguriță), piper negru măcinat - 3 g, busuioc uscat și mărunțit - 5 g (o linguriță) și fenicul - 5 g.
Mod de preparare și administrare: peste amestecul de plante se toarnă o cană de apă clocotită (250 ml) și se lasă la infuzat 10 minute. Ceaiul se bea cât mai fierbinte, cu înghițituri mici, fiind recomandate 2 sau 3 căni pe zi. Desfundă nasul și eliberează căile respiratorii, având un efect reconfortant.

Mixtură din șase plante

Ingrediente: 5 căței de usturoi curățați de coajă; o bucată de rădăcină proaspătă de ghim­bir, de circa 1 cm grosime (ca alternativă se poate folosi și o linguriță de pulbere uscată); o jumătate de linguriță de praf de ardei iute; 2 fire de mărar proaspăt; o lămâie de mărime medie și miere de albine - una sau două lingurițe, după gust.
Mod de preparare și administrare: În­tr-un recipient se fierb 500 ml de apă. Usturoiul zdrobit se amestecă cu ghimbirul dat prin răză­toare și se pun în apa care clocotește. După trei minute, se adaugă ardeiul iute, mărarul, și se stoarce tot sucul din lămâie. Mixtura se lasă în continuare să fiarbă la foc mic, vreme de 5 mi­nute, apoi se strecoară și se îndul­cește cu miere. Se bea înainte de culcare întreaga canti­tate de lichid preparat.
Sfatul farmacistului: "Pen­tru un efect optim, dormiți îmbră­cați într-un halat sau pulover gros și în­veliți-vă bine. În timpul nopții, veți transpira abundent, dar ră­ceala și gripa se vor ameliora uimitor”.

Poțiune din ghimbir și usturoi

Ingrediente: o bucată de ră­dă­cină de ghimbir, de apro­ximativ 2 cm grosime - ca alter­nativă puteți folosi 2 lingurițe de pulbere (se găsește în far­macii și în ma­ga­zinele cu pro­duse naturiste), un cățel de usturoi, o jumă­tate de lămâie.
Mod de pre­pa­rare și ad­mi­nis­trare: ghimbirul se dă prin răză­toarea mică și se amestecă cu usturoiul zdrobit. Deasupra se stoarce lămâia și se adaugă 2 căni de apă. Amestecul este lăsat să fiarbă 20 de minute, comple­tându-se treptat apa care se evaporă. După răcire, se păstrează în frigider cel mult o săptămână. Doza recomandată este de 20 de picături, de două ori pe zi, dimineața și seara, în cazul răcelilor ușoare și dublu pentru bol­navii de gripă.

Pastă din drojdie de bere și usturoi

Se amestecă o linguriță de drojdie proaspătă cu un cățel de usturoi zdrobit. Se administrează imediat după prepa­rare, de trei ori pe zi, până la încetarea simpto­melor bolii.
Sfatul farmacistului: "Chiar dacă nu suntem bol­navi, e bine să luăm o lin­guriță pe zi din acest ames­tec. Ambele ingrediente sunt bogate în seleniu organic. Usturoiul reprezintă un puternic anti­biotic natural, conține așa numitele fitoncide, iar droj­dia de bere este recunoscută drept cea mai bună sursă de vitamine din complexul B, foarte importante pentru aparatul res­pirator. Com­bi­nația usturoiului cu drojdia întărește sistemul imunitar și curăță organismul de bacterii și viruși”.

Vin medicinal din coacăze negre

Peste 100 g coacăze negre, uscate și mărunțite, se toarnă un litru de vin roșu, sec. Poțiunea se lasă la macerat vreme de 10 zile, perioadă în care se agită de 3 ori pe zi. Apoi se strecoară și se depozitează în locuri umbroase. Pentru a trata cu succes răceala și gripa, vinul medicinal se bea fiert, cu scorțișoară, o cană la fiecare masă.

Vin cu rozmarin

Se prepară din două linguri de plantă mărunțită (30 g) și un litru de vin, urmând procedeul de preparare a vinului medicinal descris mai sus. Sunt recomandate două pahare pe zi, la prânz și seara.

Sirop din tescovină și miere de albine

Două linguri de tescovină uscată (30 g) se amestecă cu 50 g miere de albine lichidă. Peste pasta obținută se toarnă 200 ml ceai de podbal (poate fi folosit și ceaiul de cătină, măceșe, sunătoare sau mușețel). Siropul ast­fel obținut se păstrează în frigider. Se administrează câ­te 2 linguri, de trei ori pe zi, în timpul meselor.
Recomandările farmacistului: "Pentru că schim­bările meteorologice favorizează acțiunea radi­ca­lilor liberi, care slăbesc, prin oxidare, celulele orga­nismului, sunt indicate preparatele din plante bogate în resveratrol. În această perioadă, cea mai la înde­mână este tescovina din strugurii roșii, amestecul de coajă, semințe și pulpă, care rămâne după separarea mustului.
Tot pentru întărirea sistemului imunitar este sănă­tos să consumăm fructe de cătină și măceș, recunos­cute drept principalele surse de vita­mina C organică. Dacă nu ați cules și uscat fructele sau nu aveți de unde le procura, recomand folosirea unei tinc­turi care reu­nește cele trei medica­men­te naturale, tinctură prepa­rată în la­boratorul Farmaciei Faltis”.

DURERILE DE CAP

Fie că apar ca simptome ale răcelii sau gripei, fie că sunt cauzate de ex­punerea la frig și umezeală, durerile de cap se numără printre cele mai frec­vente suferințe aduse de sezonul rece. Dintre preparatele care al­tă­dată nu lipseau din far­macia casei, prezen­tăm trei rețete ușor de obținut.

Fiertură din ierburi de leac

Ingrediente: câte o lin­gură (15 g) din urmă­toa­rele plante: lavandă, mu­șe­țel, rozmarin și men­tă; 1 litru de apă.
Mod de preparare și adminis­trare: Apa se toar­nă peste amestecul de plante și se pune la fiert. După ce a dat în clocot, se ține la foc mic încă 10 minute, apoi recipientul în care a fost preparată băutura se lasă acoperit cu un capac, încă 20 de minute. Este reco­man­dat să bem una sau două căni, îna­in­te de culcare. Licoarea are un efect liniș­titor, ajută la instalarea somnului și îndepărtează durerile de cap.

Decoct din saschiu

Plantă medicinală mai puțin cunoscută, saschiul este un veritabil "antine­vralgic” natural, care alun­gă rapid durerile de cap și îndepărtează migrenele. De­coctul se obține simplu și acționează cu o eficiență maximă.
Mod de preparare și administrare: la o cană cu apă (250 ml) se pun două linguri de saschiu, uscat și mărunțit. Preparatul se fierbe, la foc mic, timp de 20 de minute, completându-se treptat apa care se evaporă. Se poate păstra la frigider cel mult trei zile. Sunt indicate 15-30 de picături pe zi, în funcție de intensitatea du­rerilor.

Tinctură mixtă din plante medicinale

Ingrediente: 10 g saschiu uscat și mărunțit; 10 g pulbere de castane sălbatice, uscate și pisate în mojar; 10 g de tescovină uscată; 100 ml alcool alimentar de 70 de grade.
Mod de preparare și administrare: Plantele se pun într-un borcan cu filet, deasupra se toarnă alcoolul și recipientul se închide ermetic. Preparatul este lăsat la macerat 10 zile, timp în care trebuie agitat de 3-4 ori pe zi. După această perioadă se filtrează și se pune la decantat, în frigider, încă 6 zile. În final, se filtrează, iar tinctura rezultată se toarnă în sticluțe închise la culoare. Doza recomandată este de 20-30 de picături, dizolvate în apă, de 2-3 ori pe zi, înainte de fiecare masă.
Sfatul farmacistului: "Sas­chiul se folosește și în caz de ame­țeli, pierderi de memorie și dificul­tăți de concentrare. Deși are nepre­țuite calități terapeutice, nu trebuie consumat decât în cantitățile indi­cate de formulele farmaceutice, alt­fel poate provoca stări de vomă și dereglări ale metabolismului”.
Contraindicații: Preparatele din saschiu sunt interzise celor care suferă de tumori cerebrale, femeilor însărcinate și cardiacilor.

TUSEA PRODUCTIVĂ

Însoțește răceala și gripa, dar dispare rapid, dacă apelăm la frun­zele de iederă, leacuri naturale cu efecte expectorante și calmante.

Ceai de iederă

Se obține după metoda clasică: peste o lingură de frunze uscate și mărunțite (15 g) se toarnă o cană (250 ml) de apă clocotită. După ce a fost lăsată 10 minute la infuzat, băutura poate fi consumată cu în­ghițituri mici. Sunt recomandate 3 căni pe zi.

Sirop de iederă

Ingrediente: 100 ml infuzie (preparată după me­to­da de mai sus), 5 linguri de miere de tei lichidă (100 g).
Mod de preparare și administrare: Infuzia caldă se toarnă peste miere și se amestecă până la omogenizare. Licoarea se transferă în recipiente din sticlă sterilizate și se păstrează în frigider. Doza uzuală este de 5 ml (o linguriță), de trei ori pe zi, pentru copii, și dublu pentru adulți.
Sfatul farmacistului: "Preparatele pe bază de ie­deră sunt recomandate pentru tusea productivă. Tu­sea seacă, fără expectorații, poate avea cauze mult mai grave și pentru tratarea ei se impune un consult medical. În funcție de diagnostic, tratamentul poate include și tinctura de ipeca, un preparat care acțio­nează asupra centrului tusei de la nivelul creierului. Tinctura de ipeca se prepară numai în farmacie, necesitând cunoștințe de specialitate”.

DURERILE REUMATICE ȘI ARTICULARE

Tinctură de ardei iute

Ingrediente: 20 g ardei iute roșu, uscat și mă­runțit; 100 ml alcool alimentar de 70 grade.
Mod de preparare: identic cu cel al tincturii mixte din plante medicinale descris mai sus.
Doza recomandată: 20 de picături, dizolvate în apă, de 2 ori pe zi, la prânz și seara.

Prișnițe cu ardei iute

Se toarnă tinctură de ardei iute peste o bucată de pânză sau tifon. Compresa poate fi fixată cu leu­coplast și se ține pe zona afectată aproximativ 30 de minute. Apli­cate de două ori pe zi, compresele pun sângele în mișcare și au imediate efecte antireumatice și analgezice.
Dacă după îndepărtarea com­pre­sei pielea rămâne iritată și ustură, ungeți zona respectivă cu cremă de gălbenele.

Băi cu scoarță de salcie

Se aleg ramurile tinere, cele care sunt cât mai subțiri, și se taie în bucăți de aproximativ 5 -10 cm. Se prepară o fiertură din 500 g plantă, la 5 litri de apă, în care se adaugă un pumn de sare grunjoasă (pentru murături). Se pot face băi locale, la picioare, sau fiertura poate fi turnată în apa din cadă.
Precizarea farmacis­tului: "Ră­murelele de salcie pot fi re­coltate și acum, în pragul iernii, când au acumulat o concentrație mai mare de salicină. Pentru băi se folosesc cren­gu­țele cu totul, fără a le decoji”.