Răspuns pentru SANDA SĂUCEȘTI - Bacău, F. AS nr. 1042 - "De teama durerilor intense, mama nu mai mănâncă”

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Majoritatea persoanelor suferinde de sindromul co­lonului iritabil percep simptomele speci­fi­ce bolii - gaze abdominale, crampe, constipație sau, dimpotrivă, diaree - ca pe o suferință fizică, la care se adaugă frustrarea și sentimentul pierderii con­tro­lului asupra propriului organism. Deși durerea se poate produce oriunde la nivelul abdomenului și poate fi inten­să, însoțită frecvent de indigestie și grea­ță, în esență, simptomele bolii apar după masă și sunt ameliorate temporar de emisia unui scaun. Fiziologic vorbind, sindromul de colon iritabil (adeseori denumit colon spastic) pare a fi produs de o activitate muscu­lară anormală a peretelui intestinal, deși cauzele aces­tei activități anormale nu sunt, încă, pe deplin elu­cidate. Ceea ce se știe, totuși, cu siguranță, este că afecțiunea poate fi agravată de anumite alimente, iar în cazul multor persoane, stresul și depresia cronică con­tribuie la înrăutățirea simpto­ma­tologiei. În altă ordine de idei și, mai ales pentru că starea mamei dvs. s-a înrăutățit în ultima pe­ri­oadă, consider că trebuie să în­țe­legeți unele aspecte care țin de diagnos­ticarea sindromului de colon iritabil. Astfel, diagnosticul de colon iritabil se bazează în mare măsură pe o anamneză com­pletă și pe examenul clinic, pentru a exclude posibile cauze mai grave ale semnelor și simp­tomelor. Aceste teste diagnostice includ frecvent sigmoidoscopia flexibilă sau colonoscopia, fiind necesare pentru excluderea unor afecțiuni mai grave, cum sunt co­lita ulcerativă, boala Crohn sau chiar cancerul ano-rectal. Analiza materiilor fecale este, de asemenea, necesară, pentru a verifica existența unor infecții sau a unor probleme de malabsorbție. Totodată, ar fi indicat și un test pentru depistarea intoleranței la lactoză. În cazul în care se constată absența lactazei (enzima nece­sară pentru digestia carbohidraților care se găsesc în produsele lactate), semnele și simptomele sunt asemă­nătoare celor produse de sindromul de intestin iritabil, inclusiv durerea abdominală, meteorismul și diareea.
Posibilitățile de tratament, în cazul sindromului de colon iritabil, includ, în primul rând, adaptarea unui regim alimentar adecvat și variat, din care să se elimine unele alimente care declanșează simptomele caracteristice și administrarea unor medicamente care vizează atenuarea simptomatologiei. Spre exemplu, Loperamida (Imodium) încetinește viteza cu care ali­mentele se deplasează prin intestin și crește absorbția intestinală de apă și ioni de sodiu, ajutând astfel la solidificarea scaunului (în caz de diaree). Pentru sem­nele și simptomele moderat-severe, se poate utiliza me­dicația antispastică (anticolinergice), în scopul rela­xării musculaturii intestinale și îndepărtării spasmelor musculare. Antidepresivele pot ajuta la îndepărtarea depresiei, asociată sindromului de colon iritabil și, totodată, ca efecte secundare, la ameliorarea durerii abdominale, a diareei sau constipației. Tratamentul na­turist al sindromului de colon iritabil se axează, în spe­cial, pe regimul alimentar compus din alimente care sunt recunoscute pentru efectul lor benefic în ame­liorarea simptomelor asociate bolii, între care balo­nă­ri­le, diareea și crampele. Astfel, iaurtul conține bac­te­rii care ajută la descompunerea bolului alimentar, com­bătând apariția diareei și a gazelor intestinale. Con­su­mați, zilnic, un pahar de iaurt ce conține culturi active de lactobacili. Ghimbirul combate spasmele și gazele intestinale reducând, totodată, și procesele inflamatorii ce agravează sindromul de colon iritabil. Se poate consuma ca atare, în mâncare, supă sau sub formă de infuzie (2-3 căni pe zi) ori doze terapeutice încapsulate (3x1 capsule, înainte de mesele princi­pale).
Alimentele bogate în acizi grași Omega 3 (pește oceanic, miez de nucă, ulei de in etc.) calmează simp­tomele prin reducerea inflamației la nivelul mucoasei intestinale. Orezul - prin conținutul de acid ferulic are proprietăți antiinflamatoare și protectoare asupra sistemului digestiv. Sunt necesare 3-4 căni de orez pe săptămână, pentru obținerea unor efecte terapeutice benefice.
Dintre remediile naturiste cele mai indicate sunt: Răchitanul, Schinduful, Obligeana, Astragalus și Șofranul de India (infuzii combinate, capsule, extracte, macerate la rece etc.) asociate cu un consum constant de fibre alimentare naturale (mere, salate de legume, fulgi de cerale integrale etc.) sau suplimente de fibre vegetale găsite în magazinele naturiste. Uleiurile volatile, în special cele de mentă și fenicul, au și ele o evidentă acțiune antispasmodică asupra musculaturii intestinale și se pot administra direct (2-4 picături la un pahar de apă călduță), în cure de lungă durată sau ocazional, atunci când resimțiți un disconfort abdo­minal. Să auzim numai de bine!

ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutriție - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

"Vreau și alte opinii despre diabetul juvenil”
(Răspuns pentru I.P., F. AS nr. 960)


Diabetul se prezintă sub două forme total diferite, care sunt caracterizate de un singur simptom comun: nivelul crescut al zahărului în sânge. Acel diabet care de regulă evoluează în copilărie (diabetul juvenil sau diabetul de tipul I) apare din cauză că, uneori, celulele organismului care produc insulina sunt deteriorate de o infecție virotică sau în urma acțiunii toxinelor chi­mice. Fără o cantitate suficien­tă de insulină (hormo­nul care con­trolează nivelul zahărului în sân­ge), organismul nu poate păs­tra ca­loriile obținute din alimentație și ele sunt eliminate din organism în calitate de "zahăr în urină”. Persoana care suferă de această formă de diabet va pierde din greutate, va avea o poftă de mân­care "de lup”, o sete nepo­tolită și micțiuni frecvente. Acest tip de diabet necesită injectarea cu re­gularitate a insulinei. Bineîn­țeles, bolnavii își pot ameliora sta­rea cu ajutorul alimentației adec­vate, dar și prin administrarea insuli­nei injectabile.
Un alt tip de diabet, care este înregistrat numai la adulți (diabetul insulino rezistent, sau diabetul de tipul II), evoluează - nu din cauza lipsei insulinei, ci din cau­za excesului ei. În urma alimentației, cantitatea de za­hăr din organism crește, ceea ce de­termină pancrea­sul să producă insu­lină. La unele persoane, pancreasul reacțio­nează prea energic la creșterea nivelu­lui zahăru­lui din sânge și produce insulină în cantități excesive. Nivelul crescut de insulină afectează formațiu­nile sensibile în țesuturi, făcându-le incapabile să reacțio­neze la asemenea concentrații. În acest caz, pancreasul este obligat să producă insulină în cantități tot mai mari, pentru a pro­voca reacția necesară care readuce nivelul zahărului la normal. Atâta timp cât pancreasul este în stare să producă tot mai multă insulină, nivelul zahărului în sânge este normal. Însă la un moment dat, cantitatea maximă de insulină pe care o poate produce pan­creasul devine insuficientă pentru normalizarea nive­lului zahărului, care începe să crească. Astfel, se insta­lează la adulți diabetul zaharat.
Trebuie evitat:

•  La adulți - consumul de alcool.

•  La copii - rezultatul unor cercetări atestă că proteinele laptelui de vacă pot contribui la evoluția diabetului.

Ca tratament naturist vă recomand: Diatab, Spi­ru­lină, Bio Se+Zn, Ulei de pește, Extract de afin, Opti­lutein forte, Diabetiker.

Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED” Sibiu, tel. 0722/73.52.72

"Am vâjâituri și țiuituri în cap”
(Răspuns pentru CĂLIANU MARIOARA - București, F. AS nr. 1040)


Acufenele sau tinitus (vâjâituri sau țiuituri în urechi) sunt senzații sonore care nu-și găsesc originea într-o sursă de sunet exterioară pacientului. Ele pot fi subiective (percepute numai de bolnav) și obiective (sesizate atât de pacient, cât și de anturaj). Acufenele subiective nu sunt o boală de sine stătă­toare, ci un simptom în cazul unor tulburări funcționale de diferite tipuri și localizări, care în timp pot duce la pierderea calității vieții (insomnie, anxietate, depresie etc.). Acufenele de care suferiți dvs. au o etiologie neurosenzorială, fiind percepute drept sunete continue sau intermitente, egale sau pulsatile, vâjâit, țiuit, foșnet, șuierat etc. Adesea sunt însoțite de hipoacuzie neurosenzorială (slăbirea auzului), vertij, tulburări de echilibru, grețuri, vărsături și transpirații. Stresul, hipertensiunea arte­rială, insuficiența circulatorie vertebro-bazilară, dia­betul zaharat sau expunerea la zgomot și intemperii (din anamneză) pot fi cauza sau factorul favorizant în declanșarea acufenelor și tulburărilor de echilibru. Și hipertonia musculaturii cefei din spondiloza cervicală modifică activitatea spontană a căilor nervoase de la nivelul ganglionilor spinali cervicali către nucleii audi­tivi cu apariția de vertij, hipoacuzie, acufene, cefalee. Cu tratament, prognosticul acufenelor simp­tomatice în cazul unui sindrom de coloană cervicală este bun (dis­pariția sau atenuarea zgomotelor), însă fără trata­ment, cu cât perioada de evoluție a unui zgomot otic este mai lungă, cu atât este mai puțin posibil ca acesta să dispară. Tratamentul tinitusului este complex, ade­sea individualizat și se poate schematiza astfel: exer­ciții fizice, aplicații locale calde (lumina infraroșie tip Solux), unde scurte, masaj cervical. Terapia medica­mentoasă constă în perfuzii cu lidocaină/procaine, pentoxifilină/oxybral, vitamine B1 și B6, mezoterapie cu Gerovital H3 și administrare orală de Ginkgo Biloba (Circulație cerebrală Fares) și Rivotril/Sedatif PC. Sunt utile procedeele psihotera­peutice de tip: trai­ning autogen, terapie comporta­mentală și aromaterapia cu efect sedativ, seara, la culcare, cu Ocnasept (aerosol salin, 100% natural, cu extract din levănțică, busuioc, mentă, mușețel). Ocna­sept poate fi comandat la tel/ fax: 0269/21.78.61, 0736/93.13.05, e-mail: sanmed@ online.asconet.ro