Semaforul stresului arată roșu?

Gilda Fildan
Unii funcționează neîntrerupt, în virtutea inerției, fără să observe că, între timp, presiunea la care trăiesc a depășit de mult cotele de alarmă. Până când ajung în pragul colapsului. Cele șapte întrebări de mai jos vă ajută să identificați riscul unei depresii. Puteți da răspunsuri atât pentru dvs., cât și pentru o persoană apropiată

Bifați căsuța ce indică frecvența care vă cores­punde cel mai exact, apoi înscrieți cifra respectivă în ultima rubrică. Faceți adunarea și notați rezultatul în colțul din dreapta jos al tabelului. Totalul vă arată dacă semaforul stresului dvs. rămâne încă pe verde, ori a comutat deja pe galben, poate chiar pe roșu.

Rezultatul:

Semafor verde - 0-5 puncte
Sincere felicitări! Sunteți într-adevăr de invidiat pentru faptul că la dvs. povara stre­su­lui se face foarte puțin simțită. Având în ve­de­re acest rezultat obținut la testul de față, am spune că nu e cazul să luați nici un fel de mă­suri. Dacă totuși aveți probleme ce n-au fost incluse în întrebările noastre, sau dacă o voce interi­oară vă avertizează, e bine să luați aceste lucruri în se­rios.

Semafor verde-galben - 6-10 puncte
Presiunea la care sunteți supus nu are deo­camdată consecințe îngrijorătoare. Cu toate acestea, aveți grijă ca simptomele provocate de stres să nu ia amploare pe neobservate. Aveți posibilitatea să ameliorați situația prin forțe proprii. Faceți-o și repetați testul peste șase săptămâni.

Semafor galben - 11-17 puncte
Vă aflați într-o stare ce poate deveni în scurt timp critică. Vă rugăm să luați în serios re­zultatul testului și să-l discutați cu o persoană pe care o socotiți de încredere. Dacă această stare se va prelungi, stresul hormonal vă va influența considerabil capacitatea de muncă și calitatea vieții.

Semafor roșu - 18-25 puncte
Fără îndoială, sunteți conștient de faptul că starea dvs. e problematică. Acum este impe­rios necesar să evitați o prăbușire nervoasă cu urmări pe termen lung. În acest scop ar trebui să apelați urgent la o consiliere profesionistă. Nu mai pierdeți timpul în continuare, căci riscați o depresie gravă.