Clujul, Capitala Europeană a Tineretului în 2015!

Ciprian Rus
În mijlocul unei tensiuni electorale insuportabile, într-un moment în care ni­meni, în țara aceas­ta, pare să nu poată gân­di dincolo de 9 de­cem­brie, într-o pe­rioa­dă, ori­cum, încărcată de incertitudini și de gri­ja (politică și apo­litică) a zilei de mâine, în plină și exas­perantă zodie a pro­ro­­cirilor de tot felul ale sfârșiturilor de lu­me, Clu­jul ne-a dat zilele trecute o ex­traor­di­nară lecție de op­timism.

A de­monstrat că nu e nevoie decât de ambiție și profe­sio­na­lism, pentru a scoate capul în Europa și pentru a gândi proiecte de viziune și prestigiu pentru viitor, având ca țintă ceea ce multora le-ar putea părea "ani-lumină” - 2015 sau 2020. Ei bine, la finele lui noiembrie, Clujul a primit titlul de Capitală Eu­ro­peană a Tine­re­tului pentru anul 2015, după ce pro­iectul "SHARE” ("A îm­părtăși”, n.a), cu care a concurat, a fost ales câști­gă­tor, în fața proiectelor de­puse de fi­na­listele Vilnius (Li­tuania), Ivanovo (Ru­sia) și Varna (Bul­­garia). Clujul in­tră astfel într-o com­panie selectă, des­chisă de Rotterdam, în 2009, căruia i s-au alăturat apoi Torino (2010), Ant­werp (2011), Braga (2012), Maribor (2013) și Salonic (2014), în cadrul celui mai prestigios și complex proiect european dedicat tineretului și preo­cu­părilor sale. Un proiect cum nu se poate mai potrivit pen­tru un oraș care se confundă cu ener­gia pe care i-o dau cei peste 100.000 de studenți care îi trec pragul în fiecare toamnă!
Nu puțini au fost cei care au cântat prohodul Clujului, după plecarea pre­ci­pi­tată de la guvernare a lui Emil Boc. După ce s-a încăpățânat să-l rea­lea­gă pri­mar, în ciuda avertismentelor voa­la­te de la București privind izo­la­rea, Clujul pro­bează acum, prin vic­toria în cursa pentru Capitala Euro­pea­nă a Tineretului 2015, că își știe purta și sin­gur de grijă, că are propriile-i prio­ri­tăți, de care se ține cu strășnicie. Clu­jul arată, întâi de toate, că a învățat lec­ția perioadei gri, legată de numele lui Gheorghe Funar: candidatura Clu­jului a fost pregătită de Farkas An­dras, un maghiar, expert local și regio­nal de dezvoltare în cadrul Grupului Pont, și de Florin Moroșanu, un român, direc­torul executiv al Asociației "Cluj-Na­po­ca 2020”. Dar arată că a învățat și din demonstrația de pragmatism a Sibi­u­lui lui Klaus Johannis: candi­da­tura pen­tru 2015 nu se vrea a fi, de alt­fel, decât o pregătire și un atu în plus, pentru marele vis comun al clujenilor - obținerea tit­lului de Capitală Cul­turală Europeană în 2020!
"Am demonstrat că ne putem uni în jurul unor idealuri și că ne putem bate pentru ele cu acel curaj sincer și ne­bu­nesc specific tinerilor. Generația noastră are o șansă. Ici și colo apar raze de spe­ranță: proiecte îndrăznețe, competiții câș­tigate, indivizi deosebiți, inovativi și vi­zionari. Asta e România pe care mi-o doresc”, a fost primul mesaj al lui Florin Moroșanu, în noaptea în care Clujul a câș­tigat nominalizarea pentru 2015. Fi­nanțarea activităților legate de Cluj, Capitală a Tineretului, se ridică la peste 5,5 milioane euro. Dar, mai impor­tante decât banii, experiența și noto­rie­tarea pe care Clujul le va câștiga sunt - văzute prin prisma finalului de an 2012 - optimismul și ambiția de a visa la 2015 și la 2020. Pentru unii, lumea se va fi ter­minând în 2012, însă Clujul abia aș­teap­tă să fie Capitală Culturală Europeană, în 2020!