TEODOR BACONSCHI - "Am multe de spus. Știu că pot aduce ceva nou în politică”

Claudiu Tarziu
Teolog de formație, cu doctorat la Sorbona, scriitor din vocație, diplomat de carieră, începând ca ambasador (Vatican, Lisabona și Paris), apoi ca secretar de stat și, mai târziu, ministru de Externe, Teodor Baconschi este un ilustru reprezentant al elitei intelectuale din România, care s-a decis să se înroleze activ în politică. Pentru scurt timp, a fost prim-vicepreședinte al PDL, creând, în paralel, Fundația Creștin-Democrată, al cărei președinte este. Pe 9 decembrie candidează la funcția de senator într-un colegiu din Iași

"Am făcut politica țării mele”

- Stimate domnule Teodor Baconschi, v-ați afir­mat ca diplomat și ați avut un parcurs strălucitor în această carieră. De ce ați simțit nevoia să treceți din corpul tehnic guvernamental în politica partinică? Nu regre­tați pasul făcut?

- Nu am motive să regret acest pas. În postura de mi­nistru de Externe am făcut politica țării mele, iar nu una tri­butară unui anume partizanat politic. În plus, știu că pot aduce ceva nou. Am multe de spus, am o ex­pe­riență diplomatică solidă, care mă califică pentru aceas­tă cale. Am demonstrat prin rezultate că buna pregătire, califi­carea, munca asiduă, lipsa oricărei agende as­cun­se, încrederea în eforturile de traducere ale prin­cipiilor binelui comun - sunt avantaje nete în orice împrejurare politică.

- Sunteți liderul FCD, o organizație care încearcă să impună la noi conceptul de democrație creștină. Ce ați reușit până acum din ce v-ați propus?

- Coagularea valorilor creștin-democrației în Ro­mâ­nia, asta își propune FCD. Am ținut cont însă de spe­cificul creștin-ortodox al majorității românilor. Am avut numeroase acțiuni (conferințe, colocvii, simpo­zi­oa­ne, traininguri, lansări de carte etc.) prin care am ca­pacitat o seamă de oameni, tineri în special, sensibili la valorile creș­tin-democrate. Succesul dezbaterilor care s-au des­fă­șurat nu doar în București, ci și în alte orașe din țară, m-a de­terminat să înființez la Timișoara, Cluj, Si­ghi­șoara, Mediaș, Brașov filiale al FCD, prin care încercăm co­nectarea elitelor locale la marile curente doctrinare. În fond, creștin-democrația a făcut Uniunea Europeană. De vreme ce suntem membri în acest club select, măcar să ne familiarizăm cu ideile lui.

"Sunt mândru că mă trag din Basarabia”

- V-ați depus candidatura parlamentară la Iași, un oraș foarte aproape de granița cu Basarabia, din care vă trageți pe linie paternă. Tatăl dvs., scriitorul A. E. Baconsky, a făcut parte dintr-o familie de preoți și învățători basarabeni. Con­tează legăturile acestea de sânge, în vreun fel, pentru dvs.? Aveți o legătură de su­flet cu această parte a Ro­mâniei, vremelnic desprin­să de țară?

- Sunt foarte mândru de originile familiei mele, pe care nu le uit nicicând. Nu cred să existe ro­mân care să nu fie mândru de rădăcinile sale. Aș aminti de existența multor preoți în familia mea, iată un motiv în plus să mă simt acasă la Iași, un­de exis­tă încă o vi­guroasă credință. Prezența, aici, a moaștelor Sfintei Cu­vioase Paras­che­va, înseamnă și pentru mine o bine­cu­vân­tare. Fiind ministru de Externe, am contribuit de­cisiv la înfiin­ța­rea Grupului de state care sprijină par­cursul european al Republicii Mol­dova, am susținut cauza Chișinăului în toate întâl­nirile rele­van­te pe care le-am avut cu omologi de-ai mei, timp de 25 de luni, cât a durat mandatul, am înființat do­uă consu­late gene­rale la Bălți și Cahul, am inaugurat Insti­tutul Cultural Român "Mihai Eminescu” de la Chi­șinău, am refăcut echipele de diplomați acreditați în Re­publica Moldova, trimițând oameni foarte bine calificați, cu experiență relevantă în lumea occidentală, am pregătit ședința comună de anul acesta dintre guvernul nostru și cel din Republica Moldova. Apoi, întreaga mea activi­tate diplo­ma­tică și ca ministru de Externe a însemnat implicit și o afir­mare a rădăcinilor mele. Am sprijinit câteva pro­iec­te extrem de importante pentru prietenii noștri de la Chi­șinău: construcția gazoductului Iași-Un­gheni, conec­ta­rea rețelelor energetice, proiecte trila­te­rale, în care am implicat și Israelul, prin care să conso­lidăm capacitatea de export a industriei ușoare de peste Prut. La București s-au desfășurat consultări cu repre­zen­­tanții Rusiei și Ucrainei pentru conflictul trans­nistrean. E o premieră pentru diplomația româ­neas­că. Relația cu Republica Moldova a fost o prio­ritate a mandatului meu, în toate cele 25 de luni, când m-am aflat la con­du­cerea MAE. A lucra, fie la vedere, fie dis­cret, cum se întâmplă adesea în mediul diplomatic, pentru împrospătarea relațiilor cu principalul partener strategic al României, SUA - țin să vă amintesc, am semnat și Tratatul pentru scutul anti­ra­chetă -, în­seamnă un aport implicit pentru consolidarea și readu­cerea pe orbita occidentală a întregii regiuni.

Iași-România-Europa

- Cu ce argumente sperați să-i convingeți pe elec­torii dvs. ieșeni?

- În Iași sunt acasă. Dincolo de rădăcinile mol­do­venești ale familiei mele, este reconfortant să faci pro­iecte, să aduci oamenii împreună la aceeași masă, să-ți dorești să pui umărul la reechilibrarea și dezvoltarea acestui minunat colț de țară. Iată de ce, dintre cele câteva variante de lucru oferite de conducerea ARD, am preferat Colegiul 4 din orașul Iași. Este un colegiu care cuprinde Cartierul Copou, așadar, inima uni­ver­si­tară a acestui oraș. Dar mai am în colegiu și trei car­tiere mari: Păcurari, Alexandru cel Bun și Dacia, în care sunt bucu­ros să întâlnesc oameni de toate cate­go­riile sociale, ma­jo­ritatea foști angajați ai marilor între­prinderi astăzi inexistente. Problemele sociale ale acestora din urmă mă preocupă în mod deosebit. Cum poate fi cuplată viața universitară cu viața economică a orașului? - iată o întrebare la care nu s-a răspuns încă. Ideea mea este că cele peste 11.000 de cadre di­dactice angajate în educația ieșeană, alături de cele câteva sute de cercetători ieșeni, pot deveni motorul prin­cipal al economiei acestui spațiu. Pot aduce expe­riența mea internațională, relațiile pe care mi le-am construit în timp pentru revigorarea Iașului - iată de ce am ales acest oraș și acest colegiu, în special.

- Ce ați vrea și credeți că ați putea face pentru Iași, din postura de parlamentar?

- Profilul orașului Iași demonstrează că excelența vieții universitare continuă să constituie cea mai im­por­tantă resursă lo­cală. Cerce­tarea ie­șea­nă, școala de in­ven­tică, per­for­manțele spe­cia­liștilor în IT sunt recu­nos­cu­te pe mul­te me­ridiane. Din pă­cate, așa cum se-ntâmplă la noi în nenu­mă­rate alte do­me­nii, gestionarea acestor imense resurse lo­cale lasă de dorit, ceea ce explică exo­­dul creie­re­lor, sub­fi­nanțarea cer­cetării, palida utili­zare a impor­tan­telor invenții și cer­cetări existente de­ja. Alături de câțiva profesori uni­ver­si­tari, împreună cu câțiva celebri cer­ce­­tă­tori, am propus și semnat deja la Casa Cărții din Iași un Angajament care-și do­rește să fie un pact din­colo de simpatiile și antipatiile politice, în vederea re­vi­gorării vieții universitare și a edu­cației, în general, pen­­tru maxima capa­ci­ta­re a tu­turor entităților ac­tive în cercetare. Este un Anga­ja­ment care-și pro­pune să coa­lizeze toate forțele politice, institu­țiile de învățământ, orga­ni­zațiile civice și mediul de afaceri din Iași. Ex­pe­riența mea diplomatică și cea de ministru de Ex­ter­ne vor aduce altă pers­pec­tivă și posibilități de rezolvare în aceste proiecte - unele, vechi, dar care bat pa­sul pe loc, cum ar fi aeroportul și racordarea orașului la in­fra­structura europeană și la cea care leagă UE de Eu­ropa de Est. Lipsește o pers­pec­tivă unitară, de an­sam­blu. Orașul Iași trebuie să-și regăsească statutul euro­pean, fiind un nod pentru politica regională de vecină­tate. Iași-România-Europa - acesta este proiectul meu la care intenționez să-i ca­pa­citez și să-i coalizez pe toți ieșenii și pe locuitorii din apropiere. Acest nod regional în care poate fi trans­for­­mat Iașul înseamnă, obligatoriu, și o infrastructură adecvată: Coridorul IX, Coridorul eu­ro­pean Marea Bal­tică-Marea Neagră - iată cele mai im­portante pro­iecte de infrastructură care vor putea atrage consistente fonduri europene. Parteneriatul Estic poate aduce de asemenea fonduri europene, coalizând for­țe și energii plasate și în afara, și la granița UE. Un ul­tim as­pect, dar nu cel din urmă, voi folosi bunele re­lații inter­na­țio­nale pe care le am pentru a face lobby în vederea atragerii de investitori străini. Din păcate, în ultima vreme, investițiile străine în Iași au scăzut vi­zi­bil...

- Vorbind de Basarabia, vorbim și de un sentiment de dragoste de patrie și de neam. Dacă n-am avea acest simțământ, nu ne-ar interesa ce se întâmplă cu românii din teritoriile rupte de România. Vorbim, așa­dar, despre naționalism. Naționalismul este spe­cific Drep­tei, dar Dreapta se teme de naționalism. Se teme și de noțiunea de "dreapta”, încercând s-o în­dul­ceas­că prin alăturarea cu aceea de "centru”. Între timp, Stânga de la noi a preluat ea steagul naționalis­mului. Cum s-a în­tâmplat asta? Nu credeți că Dreap­ta ar trebui să-l re­cupereze?

- În teorie, lucrurile ar putea sta cum le sugerați dvs. Realitatea românească e însă mai complicată. Na­țio­nalismul românesc, în partea lui frecventabilă inte­lec­tual, pentru că e și o parte care propovăduiește cri­ma, parte ce trebuie respinsă categoric, a fost grav com­pro­mis în perioada comunistă. Mă refer la meta­mor­foza suferită de regimul impus de tancurile sovie­tice, care din co­munist-internaționalist a devenit na­țional-comunist. Naționalismul a fost ingredientul care a favorizat cons­truc­ția unui regim de tip stalinist, în anii 1970-1980. S-a ajuns la situația în care corifeii na­țio­nalismului ro­mâ­nesc, din 1965 încoace, să spu­nem, au fost stâlpii pro­pa­gandei regimului comunist. De aceea, intelectualii de dreapta autentici, care nu puteau să fie decât anti­co­mu­niști, au evitat asocierea cu na­țio­nalismul, tocmai pentru că el fusese confiscat de către partidul comunist. Și după 1989, tot Stânga a folosit naționalismul pentru a ma­nipula electoratul împotriva unor lideri politici reveniți din Occident (Rațiu, Câm­peanu), împotriva investitorilor străini (nu ne vindem țara!), cu scopul ca vechile rețele ale no­men­claturii și Securității să se mențină la putere. Ceea ce, în linii mari, putem spune că au și reușit. Mo­delul este cel rusesc. Nu înțeleg cum unii membri ai PNL, care au con­tribuit la orientarea spre Occident a Ro­mâ­niei, nu iau atitudine în fața acestor derapaje. De la partidul lui Dan Voiculescu nu aștept nimic bun. Dar în PSD și mai ales în PNL sunt personalități care nu agreea­ză acest soi de derapaje anti-occidentale. Dreap­­ta nu va putea să recupereze tema naționalistă decât atunci când, prin educație, electoratul, în marea lui majo­ritate, va de­veni imun la manipulările Stângii, care are un lung exer­cițiu de utilizare a unui fals discurs naționalist. Doar edu­cația poate să vindece această schizofrenie în care trăim de mai multe decenii, în care Stânga comunistă este naționalistă și nu internațio­na­listă, cum se întâmplă de regulă, iar Dreapta antico­mu­­nistă este mai cosmopolită, pro-europeană, dar pen­tru o Europă a națiunilor și aparent mai pro-glo­ba­­lizare.

- PDL este un partid cu orien­tare doctrinară - declarat de dreap­ta. Cât de bine credeți că a slujit-o, cât a fost la guvernare?

- Cred că prioritatea guvernului Boc a fost ca vasul numit România să nu se scufunde în furtuna crizei eco­nomice mondiale. Agenda a fost deter­mi­nată de rațiuni pragmatice și nu doctrinare. Nu poți judeca un gu­vern după cât de conforme doc­tri­nei au fost unele sau altele din mă­su­rile economice adoptate în cea mai gravă criză eco­no­mi­că pe care o cunoaște întreaga lume, de la 1929 încoa­ce.