ȘTEFAN BĂNICĂ - "Viața e sursa. Înveți până închizi ochii”

Ines Hristea
13, dar cu noroc: "Dansez pentru tine”

- Au trecut doi ani de la precedenta noastră în­tâlnire din pragul Crăciunului. Doi ani bogați pentru tine și plini de realizări, între care cea mai vizibilă, datorită popularității ei de excepție, este emisiunea "Dansez pentru tine” de la Pro TV, care a ajuns la al treisprezecelea sezon. Care este rețeta acestui succes continuu? Cum poți să faci același lucru atâta vreme, cu același entuziasm? Ce te motivează să mergi înainte cu acest proiect?

- Motivația mi-o extrag din context. În mo­mentul în care simt că se clatină puțin lucrurile, mă întreb: "Ce caut eu acolo?”, "De ce sunt acolo?”, "Care e rolul meu?”, "Ce aș­teaptă oamenii de la mine?”... După această recapitulare, toate argumentele pro sunt clare: "Dansez pentru tine” este o emisiune lon­gevivă, care a adunat peste o sută de ediții și a influențat, poate mai mult decât oricare altă emisiune-concurs din ultimii ani, o țară în­treagă și, cel mai important, a adus în fața telespectatorilor poveștile dramatice ale unor oameni care aveau nevoie de ajutor, dar și evoluția artistică, implicarea sufletească și umană a participanților la acest concurs. Or, pe mine asta mă atrage cel mai mult: evoluția asta a lor, care e reală, nu fabricată, felul în care acești oameni se dezvoltă și înfloresc pe parcursul unui sezon al emisiunii. Mă refer la oamenii care vin și luptă pen­tru visele lor la "Dansez pentru tine”, oameni conectați la realitatea lor, care nu doresc să-și promoveze ima­ginea, să beneficieze de avantajele televiziunii, oameni curați și nepervertiți. Asta e ce mă interesează pe mine ca moderator, dar și ca om. Dincolo de rolul meu de gazdă a emisiunii, sunt și eu om și sunt impresionat de poveștile lor, pe care le iau, adesea, ca pe niște lecții de viață. Pentru unii dintre concurenți, emisiunea este o șansă unică, iar cei care reușesc să se mobilizeze și să facă tot ce ține de ei ca să convingă, sunt demni de admirat, chiar dacă nu câștigă concursul.

- Facerile de bine, compasiunea pentru cei oropsiți au devenit o mone­dă cu circulație mare în mass-media românească. De ce crezi că publicul votează, totuși, cu voi, fă­cân­du-vă cam­pioni ai audienței?

- "Dansez pentru tine” a evoluat permanent ca structură și ca expresie artistică, nu este deloc o emisiune îm­bătrânită și statică. În ultimii ani, pro­ducătorii au ales să se axeze mai mult pe ideea de show, dar asta nu mini­ma­lizează deloc mesajul umanist al emi­siu­nii, dovadă că publicul alege, aproa­pe întotdeauna, cazul cel mai dramatic. În ceea ce privește show-ul, baletul a început să participe la dansurile majo­ri­tății concurenților, în așa fel încât mo­mentele fiecăruia să fie mai spec­ta­culoase, au venit din ce în ce mai mulți oameni care nu sunt neapărat dansatori profesioniști, dar au această pasiune, au studiat dan­sul și atunci, automat, nivelul coregrafiilor a crescut... Nu s-a pierdut însă din vedere nici miza caritabilă de la început, am reușit să găsim un echi­libru al formatului.

Rock'n'roll, dar și "altceva”

- Când nu ești pe micul ecran, ești în stu­dioul de înregistrări... așa se pare, având în ve­dere că ai reușit să mai scoți și un nou album muzical, inti­tulat "Alt­ceva”. Un titlu promițător...

- Acesta este al paisprezecelea album de autor din cariera mea. L-am numit "Altceva”, pentru că am considerat că fiecare perioadă artistică din viața mea înseamnă altceva. Caut în continuare, caut efi­cien­ță în gândire, caut să mă exprim cât mai direct și cât mai clar, să mă bucur de ceea ce am și de oportunitățile ca­re mi se oferă, dar, față de momentul precedentului nos­tru interviu, am mai strâns ceva experiență, întâm­plări și greșeli din care sper că am învățat. Deci, ce-a fost, a fost, ce va fi, ha­bar nu am, nu pot să mă gân­desc decât la pre­zent... Revenind la album, am ales acest titlu, și pentru că pe el se regăsesc niște co­laborări total inedite și in­fluențe mu­zi­cale care aduc un plus de prospețime și de altceva. Chiar dacă muzica mea ră­mâne, la bază, axată pe rock'n'roll și pop-rock, cola­bo­rările cu Marius Mo­ga și Pasha Man m-au dus spre alte zone, cu influențe de R&B sau reggae.

- Dar textele? Versurile tale transmit întotdeauna câte un mesaj.

- "Altceva”, piesa care dă titlul albumului, este, în­tr-adevăr, o piesă cu mesaj. Face parte din ciclul pie­selor mele mai vechi, cum ar fi "Epilog”, "Stop”, "Pro­­test” sau "E dreptul tău”, piese cu mesaj social. "Altceva” e o melodie care te face să te uiți în oglindă și să-ți dai seama că aparențele sunt, de cele mai multe ori, înșelătoare, iar uneori, în viață, nu e de-ajuns să gândești numai cu mintea, ci trebuie să-ți asculți și inima. Concluzia este să nu te minți singur, ci să fii ceea ce ești, cu bune și cu rele.

- Pe 13, 14, 15 și 16 decembrie, Sala Palatului va răsuna din nou de tradiționalele tale concerte de Cră­ciun. Îți promovezi și albumul în cadrul lor?

- Albumul "Altceva” a fost promovat în cadrul unui turneu cu același nume, în nouă dintre cele mai im­portante orașe din țară, un turneu pe care l-am în­cheiat acum două săptămâni și în care am "testat” ma­joritatea pieselor. În funcție de reacția publicului, am ales și piesele noi care se vor regăsi în repertoriul con­certelor de Crăciun. Turneul acesta a fost un succes real. Am intrat în priză directă cu publicul, atât în cele do­uă ore cât am stat pe scenă, cât și apoi, în timpul pe­trecut în spatele scenei, când am făcut fotografii împreună cu spectatorii și am dat autografe pe noul album tuturor celor care și-au dorit acest lucru. Cu această ocazie le mulțumesc celor care l-au cumpărat.

- La fel ca prezența de pe micul ecran, muzica pare și ea să fie "o iubire de tot” a vieții tale. Ești printre norocoșii care își tră­iesc vocația cu pasiune și bucurie. Se ve­de asta din tot ce faci.

- Adevărat, pasiunea mea pentru muzică nu a fost știrbită de trecerea anilor. Sa­tisfacția a rămas aceeași. Ce mă deran­jează este că nu există un flux constant de concerte al cântăreților și trupelor ro­mâ­nești. Adică, în orice perioadă a anului, oamenii să aibă de unde alege. Și când spun as­ta, mă refer la concertele pe bilete, nu la cân­tările în aer liber, cu intrarea gratis. Con­certele pe bilete, după părerea mea, ar trebui sprijinite. Așa văd eu normalitatea, pentru că un concert pe bilete îți oferă garan­ția unui public țintă.

- Ce relație intimă ai cu muzica? Com­pui greu, ușor, ai blocaje de inspirație?

- Blocaje de inspirație există practic tot timpul, mai ales atunci când ești presat de niște termene de predare. Creația - fie că e vorba de muzică, de teatru sau de orice altă zonă artistică - nu poate fi programată. Uite, de exemplu, astă-vară, eram destul de îngrijorat: trebuia să intru în studio la sfârșitul lui august, dar îmi lipseau textele cântecelor și încă nu aveam clar stabilite unele forme muzicale. M-am gândit însă că nu poate să mă lase Dumnezeu chiar așa, în drum, și uite că... nu m-a lă­sat. Într-o zi, m-am trezit pur și simplu că știu ce am de făcut. Pen­tru piesa "Nu e prea târziu” (pri­mul single extras de pe albumul "Altceva”) inspirația m-a găsit uite-aici, pe canapeaua asta, în studioul de acasă. Mi-a venit tema melodiei, după care totul a curs. E la fel ca atunci când pre­gă­tești un rol: într-o clipă, ai un declic și gata! - te-ai "luminat”. Dacă prinzi mecanismul gândirii perso­najului, restul - ges­turile, expresiile faciale - vine de la sine.

- M-ai dus singur către între­barea pe care voiam să ți-o pun: la tea­tru, în ce spectacole te mai pu­tem vedea?

- La Teatrul de Comedie, în "Cui i-e frică de Virginia Woolf?” și în "Revizorul”, iar din ianuarie, voi în­ce­pe repetițiile la "Pes­cărușul”, celebra piesă a lui Cehov, în care îl voi juca pe Trigorin, un rol extrem de im­por­tant pentru orice actor. Cred că după George, din "Cui i-e frică de Virginia Woolf?”, Hlestacov, din "Revizorul” sau Bufonul din "A Două­sprezecea Noapte”, acest rol din repertoriul clasic vine ca o nouă piatră de încercare și este o mare pro­vocare pentru mine. De-abia aștept să mă apuc de treabă!

- Ai emoții?

- Da. Pentru că universul cehovian este com­plex, îți dă șansa, ca actor, să-ți de­pă­șești limitele.

Desene animate și muzică

- Te așteptai, desigur, să te întreb și ceva legat de familie. Ei bine, mi-ar plăcea să știu în ce capitol al vieții tale, așa de strict rânduită, o programezi?

- N-am un program de viață riguros, ca la armată, deși asta s-ar impune, atunci când ai atât de mult de muncă. Dar eu tot caut pro­gramul ăla în care să fii relaxat, dar și efi­cient. Încă îl caut... (râde) Oricum, atunci când ajung acasă, în­cerc să las me­seria în fața ușii, pentru că altfel ea mă­nâncă tot, îmi acaparează toată viața. Din când în când ai nevoie să te deconectezi, să te scoți din priză... Teo­retic cunosc per­fect procedeul, practica îmi mai dă bă­tăi de cap. (râde)

- Ai găsit surse alternative de energie? Cum te vitaminizezi când te lasă puterile?

- Pe de-o parte, mă ajută spectacolele. Te duci la teatru sau la concert, ești obosit, dar, în clipa în care te urci pe scenă, gă­sești resurse în acel schimb extraor­di­nar de energie cu pu­bli­cul, dar și în con­ști­entizarea responsa­bi­lității pe care o ai. Oamenii ăia vin aco­lo să se simtă bi­ne, plătesc un bilet nu ca să te audă pe tine plân­gându-te de cât de obosit ești. E o mare șansă, pe care ți-o dă Dum­ne­zeu, să poți să trans­miți ceva ce­lor­lalți, iar ca artist, ai da­toria s-o fruc­tifici, s-o duci până la ca­păt... Pe de altă par­te, pentru mi­ne, cea­laltă "ba­terie” este fa­milia. Chiar dacă noi nu suntem lăsați întot­dea­una în pace, fa­milia este oaza mea de liniște. Mo­men­tele în care pot să mă joc cu co­piii mei mă în­carcă enorm, ei sunt sursa mea maximă de ener­gie!

- Ce alte lucruri plăcute mai încap în viața ta: prieteni, lec­tură, sport...?

- Tot ce spui tu ar încăpea în viața mea și mai bine, dacă aș avea un program mai riguros. Însă eu am fugit ca dracu' de tămâie de programul fix. Când eram puști și mă întrebau oame­nii "De ce te-ai făcut actor?”, le răspun­deam: "Ca să nu mă scol la șapte să mă duc la serviciu”. Că la noi, la teatru, repe­ti­țiile în­cep abia la zece. (râde) Deci, eu asta am căutat, asta mi-am dorit toată viața: să nu stau într-un loc. Și am avut norocul să fie așa. De fapt, sunt perioade și pe­rioade. Uneori, am un program foarte încărcat, alteori mai lejer, și atunci mă pot vedea cu prietenii, mai pot să merg și la înot... Numai că nu am bătut în cuie când se întâmplă toate astea. Nu știu da­că pot să fac în mod constant acest efort al riguro­zității de ceasornic elve­țian.

- Ștefan, dar cu realitatea imediată, cea de dincolo de fereastră, ai vreun raport? Te atinge neliniștea lu­mii?

- Cum să nu?! Și mă afectează profund. E o stare de ne­siguranță care vibrează, pe care o simți în aer și care "infectează” întreaga societate. Iar televiziunea, în spe­cial, nu face decât să o amplifice, pentru că promo­vea­ză, de cele mai multe ori, violența, cataclismele, toate nenorocirile din lume... lucruri care nu te pot încărca pozitiv. De asta eu prefer să nu prea mă mai uit la știri sau la emisiuni din care nu afli decât despre scandalul dintre X și Y, persoane despre care, uneori, nici nu știu cine sunt. Mai bine văd cu fie-mea un desen animat, ca Nemo, sau niște documentare sau ascult o muzică pe sufletul meu...

"Intimitatea unei seri în familie. Asta înseamnă pentru mine Crăciunul”

- Întrebare de o mie de puncte: ești un om fericit? Ți-ai aflat echilibrul?

- Vreau să cred că sunt un suflet echilibrat și fericit. (râde) Știi cum e în sceneta aia cu Toma Caragiu și Mircea Dia­conu (n. red. "Fabula”): "Spu­ne, mă, maestre, mă... de unde te inspiri? Adică... din viață, nu? " "Păi... da, viața e sursa”. Așa zic și eu: viața e sur­sa. Ca și în actorie, și în viața de zi cu zi înveți până când în­chizi ochii. Ăsta e drumul: să înveți constant, să faci tot ce ține de tine ca să-ți fie bine și, la un moment dat, să a­jungi să fii împăcat cu tine însuți.

- Se apropie, ia­răși, Crăciunul. Oa­re sărbătoarea stră­lu­citoare care ne fer­meca anii copilă­riei se mai potrivește cu lumea pervertită în care trăim?

- Eu cred că da. Pentru că oamenii au nevoie - poate mai mult ca oricând - de dragoste. Iar mesajul Crăciunului exact as­ta ne aduce. Oa­me­nii încă vibrează la acest mesaj, încă mai știu cum să-și deschidă sufle­tele și încă mai vor să fie buni, indiferent dacă sunt prinți sau cer­șe­tori. Uite, zilele tre­cute, am vorbit cu un șo­fer și știi ce mi-a zis? "Ne­vastă-mea a născut al doi­lea copil. Și suntem atât de fericiți...! Și ne înțelegem mai bine ca niciodată! Pen­tru mine, asta e cel mai im­portant. Iar Crăciunul ăsta o să fie chiar special”. Doar de atât avem nevoie noi, toți, oricare ne-ar fi ni­velul social sau cultural: de iubire și de înțelegere! Res­tul - nesiguranța socială și politică - ar trebui ca, mă­car de Crăciun, să treacă pe planul doi, să nu stăm încrâncenați și-n jurul bra­du­lui... Cel puțin eu așa văd lucrurile. Rămân pe stilul cla­sic: vreau să mă bucur de un brad frumos îm­po­do­bit, vreau să-i am pe cei dragi alături, vreau să ascul­tăm colinde, vreau să simt intimitatea unei seri în fa­milie... Asta înseamnă Crăciunul pentru mine.

- Și pe Moșul îl mai aștepți?

- An de an! Îl aștept să-mi vină în suflet și să-mi aducă liniște și sănătate. Ceea ce le doresc și cititorilor "Formulei AS”.