Leacuri din bucătărie

Rodica Demian
Cea mai bună farmacie se află la doi pași de dvs.: în fructieră sau în frigider așteaptă ajutoare de nădejde, gata să vă odihnească stomacul stresat după un festin, să vă scape de durerile de cap și de alte simptome neplăcute. Și unde mai pui că se prepară cât ai clipi! Vă oferim în continuare câteva rețete-fulger, cu care vă puteți ameliora unele neajunsuri de sănătate, întărindu-vă sistemul imunitar pe cale naturală

Infecții ale vezicii urinare
- Suc de merișoare -


Conține până la 10,5 miligrame de vitamina C la suta de ml. Da­torită acestui fapt, el întărește capacitatea de auto­apărare a organismului. Pe lângă aceasta, pig­men­ții săi roșii, antocianii, protejează căile urinare, îm­piedicând bacteriile Escherichia coli, provenite din in­testin (responsabile pentru 80% din infecțiile urinare), să se fixeze pe mucoasa lor.
Rețeta - Amestecați 100 ml suc de merișoare ne­diluat sau o linguriță de concentrat de merișoare cu o cană de apă.
Doza terapeutică - La primele semne ale unei in­fecții, beți trei-patru căni pe zi. Dacă nu obțineți nici o ameliorare în decurs de 48 de ore, adresați-vă nea­părat unui medic.

Dureri de urechi
- Ceapă și usturoi -


Substanțele cu conținut de sulf și sulfuri din ceapă și usturoi activează circulația locală la nivelul urechii interne, reduc inflamațiile datorită ac­țiunii lor bacteri­cide, calmând astfel durerile, și întăresc sistemul imu­nitar.
Rețeta - Zdrobiți 4 căței de usturoi și încălziți-i timp de 20 de minute într-un sfert de cană de ulei de măs­line, apoi strecurați. Căliți o jumătate de ceapă tăiată mărunt, în care ați pus o linguriță de apă. Picurați peste ea 5 picături din uleiul cu usturoi și puneți-o într-un săculeț din pânză de bumbac.
Doza terapeutică - Din patru în patru ore, țineți săculețul pe ureche 20 de minute. Dacă după 24 de ore încă aveți dureri, mergeți la medic.

Contuzii și entorse
- Salată verde -


Are o acțiune anti­inflamatoare datorită substanțelor sale amare, lac­tucina și intibina. Ele favorizează pro­cesul de vin­decare din țesuturi, ligamente și tendoane. Totodată, cal­mează sistemul nervos vegetativ și reduc durerile.
Rețeta - Puneți pe locul contuziei sau entorsei două-trei frunze de salată cât mai proaspete, pe care le-ați răcit mai întâi în frigider. Fixați-le cu o fașă elas­tică, dar fără să strângeți.
Doza terapeutică - Îndată ce se încălzesc, frunzele sunt schimbate cu altele, reci. Repetați procedeul timp de două zile.

Senzație de saturație
- Salvie -


Datorită rășinilor, substanțelor amare și uleiurilor eterice, precum borneolul, cineolul, camforul și tujonul, salvia atenuează problemele diges­ti­ve, precum senzația apăsătoare de saturație. Și pentru că planta are și o acțiune diuretică - ușoară, dar de du­rată - ea îm­piedică o acumulare ridicată de apă în țesu­tul mamar și abdominal, cu câteva zile înainte de ciclu.
Rețeta - Se opărește circa 1 linguriță de frunze proas­pete de salvie tocate mărunt cu 150 ml apă clo­cotită, se lasă să se infuzeze - cu capac - 10 minute și se strecoară.
Doza terapeutică - Se bea o ceașcă de ceai, de 3 ori pe zi, înaintea meselor. În cazul persoanelor cu probleme men­strua­le, ceaiul se va bea timp de 6 zile înainte de ciclu, tot câte 3 cești pe zi.

Nas înfundat
- Ardei iute -


Gustul piperat al ardeiului iute este dat de substanța numită capsaicină. Ea acti­vea­ză circulația locală, ca și pe cea gene­rală, combate bacteriile, are acțiune sudo­rifică și "desfundă” nu numai nasul, ci și căile respiratorii supe­rioare.
Rețeta - 40 g de ardei iuți proaspeți, tăiați mărunt, se pun într-un borcan cu ca­pac, turnând peste ei 120 ml ulei vege­tal. Se închide borcanul și se lasă la ma­cerat timp de patru săptămâni, într-un loc cald.
Doza terapeutică - Se amestecă bine și se ia câte o linguriță, de 5 până la 7 ori pe zi. Se continuă până când nasul s-a eliberat și se poate respira din nou nor­mal.

Febră
- Oțet de mere -


Accelerează evaporarea apei prin pori. Astfel, febra scade într-un mod eficient și blând. De asemenea, oțetul de mere are acțiune bacteriostatică și antiinfla­matoare.
Rețeta - 1 cană de oțet de mere se diluează cu 2 căni de apă.
Doza terapeutică - Din 15 în 15 minute, până la scăderea febrei, înmuiați o bucată de pânză în oțet, stoarceți-o și frecați cu ea pi­cioarele, brațele și trun­chiul, apoi băgați-vă în pat, înveli­ți-vă bine și trans­pirați. Sau: înmuiați în oțet o pe­reche de șosete de bum­bac, stoarceți-le și tra­geți-le în pi­cioare. Dea­su­pra lor, ca un al doilea strat, puneți niște șo­sete groase de lână.

Bufeuri
- Boabe de soia -


Izo­flavonele, substan­țe­le bioacti­ve din boabele de soia, se asea­­mănă cu hor­mo­nul se­xual feminin, es­tro­genul. Stu­dii științifice de dată recentă arată că, du­pă 12 săptămâni de ad­mi­nis­trare, frecvența valurilor de căldură se reduce cu 43%. Iar intensitatea lor scade cu 21%.
Rețeta - Pe viitor, dacă este posibil, nu vă mai ase­zonați mâncărurile cu sare, ci cu sos de soia. În schimb, amestecați 1 linguriță de miso (pastă preparată din boabe de soia fermentate) într-o cană de apă fier­binte.
Doza terapeutică - Beți în fiecare zi câte o cană sau două de zeamă de miso. Atenție: nu se reco­mandă femeilor cu cancer mamar sau genital.

Rău de călătorie
- Rădăcină de ghimbir -


Gingerolul, o substanță aro­mată existentă în rădăcina de ghimbir, are un efect calmant asupra tractului gastro-intestinal și împiedică apariția unor simptome tipice, precum greața și voma.
Rețeta - Se curăță de coajă câteva bucăți mai mari de ghimbir și se taie felii subțiri. Se acoperă cu ele fundul unui borcan (de dulceață), se presară deasupra zahăr și se continuă așa, strat după strat, până ce se umple borcanul. Se înșurubează bine capacul. După 24 de ore se formează un sirop, care se toarnă într-o sticlă și se poate păstra la rece, circa 3 săptămâni.
Doza terapeutică - În cazul unor grețuri ușoare, se ia câte o linguriță de sirop de ghimbir. Pentru a preveni răul de călătorie, se recomandă o cură de trei zile: câte o linguriță la orele 8, 11, 13, 17 și 20.

Dureri de cap
- Ulei eteric de mentă -


Este răcoritor și con­tractă vasele, astfel încât dure­rile de cap cedează deja după 15 minute.
Rețeta - Se pun într-o sticlă 2 pumni de frunze proas­pete de mentă, se toarnă peste ele 1/2 l de ulei vegetal, se lasă să stea 6 săptămâni într-un loc călduros, după care se strecoară.
Doza terapeutică - În cazul unor du­reri de cap puternice, se umple un bol cu apă de la gheață și se adaugă 5-7 pică­turi de ulei. Se înmoaie un burete în apă, se stoarce și se ține 10 minute pe frun­te sau pe tâmple. Se poate repeta de câte ori e nevoie.

Diaree
- Orez -


Cereală înrudită cu ala­cul, orezul nu conține gluten și este bogat în substanțe muci­lagi­noa­se, care calmează mucoasa gas­trică și intes­tinală. El oprește dia­reea și reduce inflamațiile trac­tului gas­tro­intestinal.
Rețeta - 30 g orez cu bobul lung se fierb la foc mic circa 30 de minute într-un vas acoperit, cu un litru de apă. Scurgeți zea­ma de orez și adăugați-i câțiva stropi de suc de lămâie. E­ven­tual, în­dulciți-o cu miere sau zahăr.
Doza terapeutică - Vreme de două zile, beți din trei în trei ore câte o cană de zeamă de orez, cu înghițituri mici.

Balonări
- Condimente -


Nuc­șoara, scorțișoara, cuișoarele și ghimbirul curăță intestinul, com­bat balonările atât de sâcâitoare și, datorită uleiurilor lor eterice, au darul de a liniști o digestie nervoasă.
Rețeta - Preparați un ames­tec, luați câte jumătate de lin­guriță din condimentele amintite, turnați deasupra 250 ml apă clocotită și lăsați să infuzeze 10 minute. Îndulciți cu zahăr brun sau miere, după gust. Cine do­rește o aromă mai pronunțată de ghimbir sau scorți­șoară poate pune o jumătate de linguriță în plus din condimentul preferat.
Doza terapeutică - Beți 3 căni pe zi, la sfârșitul me­selor principale.

Înțepături de insecte
- Banane -


Pe lângă mult fosfor, fier, trip­tofan, bananele conțin și un regal de antioxidanți, care pătrund în țesut și ajută la eliminarea rapidă a to­xinelor.
Rețeta - Se curăță coaja unei banane bine coapte.
Doza terapeutică - Se aplică coaja cu interiorul di­rect pe înțepătură și se freacă până când durerea dis­pare și umflătura se restrânge.