Răspuns pentru MARIA SAVA, F. AS nr. 1047 - "Soțul meu a devenit dintr-o dată polialergic”

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Pentru a înțelege mai bine ce i se întâmplă soțului dvs., cred că sunt utile următoarele precizări: alergia este o afecțiune în care are loc o reacție exa­gerată a organismului la anumiți corpi străini (cunoscuți ca alergeni). În locul producerii anticorpilor de protecție obișnuiți, sistemul imun declanșează sin­teza unui tip special de anticorpi, nu­miți imunoglobuline E (IgE). Odată for­mați, anticorpii de tip IgE circulă prin sânge, până când se leagă în mod spe­cific de proteinele de la suprafața anumitor celule, si­tuate la nivelul pielii, ochilor, nasului, plămânilor etc. Aceste celule, cunoscute sub denumirea de mastocite, conțin un număr mare de granule bogate în substanțe chimice. La următoarea expunere la același alergen, proteina alergenică se conectează cu receptorii de la suprafața mastocitelor și determină "degranularea” acestora, adică eliberarea substanțelor chimice conți­nute în interiorul granulelor. Aceste substanțe, inclusiv histamina, determină producerea unui mare număr de reacții în organism, ca vasodilatația, infla­marea mu­coasei nazale, extravazarea de lichide în țesuturi (ede­me), spasmul muscular, strănutul, erupțiile cutanate și mâncărimile. Așa cum ați remarcat și dvs., alergiile pot fi produse de o serie întreagă de factori (în cazul soțu­lui dvs. sunt incriminați pipe­rul, polenul, iarba, părul de pisică, acarienii, mucegaiul), de la arahide și înțepături de albină, până la penicilină și bijuterii. Fără a intra prea mult în amănunte, este bine să știți că aces­te reacții alergice sau de hipersensibilitate pot fi cla­sificate în patru categorii, și anume:

• Reacția alergică imediată, reacția împotriva ce­lulelor străi­ne (citotoxică), reacțiile împo­triva com­ple­­xelor imune (anti­gen-anticorp) și hiper­sensibi­litatea întârziată. Se poate, deci, înțelege, că alergiile intră în categoria maladiilor cronice strict organice (mai exact imu­nologice), chiar dacă, până nu demult, erau considerate probleme cu componentă psihică, re­acțiile somatice fiind colaterale. În plus, deși alergiile sunt cunoscute drept patologii ce au la bază o predis­poziție genetică, factorul genetic nu este o condiție necesară și sufi­cientă pentru a dezvolta o reacție aler­gică.

Revenind la cazul soțului dvs. și ținând cont de faptul că se confruntă cu un tip de alergie complexă (polialergie), sunt de părere că cea mai bună metodă de tratament este desensibilizarea (imunoterapia) pentru fiecare alergen în parte. Acest tip de tratament presu­pune inocularea treptată, progresivă, în organism, a substanțelor recunoscute ca alergene, adică a celor răspunzătoare de declanșarea reacțiilor caracteristice. În esență, acest procedeu terapeutic constă în ad­mi­nistrarea unor doze din ce în ce mai mari de alergen, până se atinge cantitatea maximă pe care o poate su­porta organismul. Mai apoi, în faza de întreținere, se administrează, în continuare, "doza prag”, o etapă care se poate prelungi, de la caz la caz, până la cinci ani. Este știut faptul că desensibilizarea funcționează cu atât mai bine cu cât perioada de tratament este mai lungă, iar administrarea alergenului se poate face sub formă de injecții sau pulbere sublinguală, în funcție de tipul de alergie care se tratează.
Medicina naturistă poate veni în ajutor, în cazul alergiilor, prin diferite remedii, dintre care aș aminti:

• Magneziul - este foarte indicat în prevenția reac­țiilor alergice, datorită proprietății sale de a stopa producerea histaminelor.

• Uleiul de sâmburi de struguri - este un antihis­taminic natural, care deține și proprietăți antiinflama­toare, prin inhibarea eliberării de prostaglandine. În același timp, uleiul de sâmburi de struguri amplifică acțiunea terapeutică a vitaminei C, folosită la rândul ei în tratamentul alergiilor.

• Produsele obținute din coada-șoricelului, trei-frați-pătați, coacăz negru, roiniță, rozmarin, germeni de crucifere (în special broccoli), administrate sub di­ferite forme terapeutice (extracte fluide, pulberi, tinc­turi, gemoderivate etc.) sunt foarte utile în trata­mentele naturiste ale alergiilor și se pot lua în paralel cu trata­mentul de fond.

• Suplimentele cu vitamina B ajută la reducerea severității simptomelor alergice, la fel de bine cum acizii grași Omega 3 ajută la tratarea erupțiilor cuta­nate (eczeme, urticarie).

Să auzim numai de bine!

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Aștept remedii, naturiste sau nu, pentru psoriazis”
(Răspuns pentru MIHAELA, F.AS 1028)


Stimată doamnă,
Psoriazisul este o tulburare cronică ce afectează pielea, scalpul, unghiile și chiar sistemul osos. Este considerată o tulburare autoimună, adică o tulburare în care sistemul de apărare al corpului se întoarce îm­potriva lui. Factorii de risc includ un antecedent fami­lial de psoriazis, infecții în gât cu streptococi, obe­zitate, diabet, stres psihic și traumatism fizic. Pielea are un "rulaj” de aproximativ 28 zile, adică o celulă aflată la baza ei are nevoie de 28 de zile să ajungă la suprafață. În psoriazis, acest timp este scurtat. Tulburarea se mani­festă prin apariția unor arii roșii (numite plăci eritematoase) pe pie­le, acoperite de scuame groase, care pot lăsa puncte ce sângerează. Deși este considerată de medicina alopată drept o boală autoimună, medicina naturistă nu o consideră o boală, ci un dezechilibru la nivelul organismului. Printre posibilele cau­ze se află o slăbiciune la nivelul plă­mânului, dată de prea multe griji/anxietate. Acestea duc la apa­riția unor leziuni mai puțin roșii, care pot afecta sistemul osos. Mai poate apărea un dezechilibru la ni­velul ficatului, provocat de o supă­rare accentuată sau un stil de viață nesănătos (consumul de alcool), ce duce la leziuni foarte pruriginoase și leziuni unghiale, printre altele. Nu există două persoane cu același tip de psoriazis, chiar dacă din afară manifestările par la fel. Fiecare om are psoriazisul lui.
Există mai multe tratamente cu medicamente de sinteză pentru psoriazis, dar eu mă voi limita la câteva posibile abordări naturiste.

• Dietă - va trebui să verificați ce fel de alimente pro­voacă apariția leziunilor. La multe persoane, mân­cărurile foarte picante sau foarte bogate în grăsimi animale sunt factori declanșatori. Ambele pot duce la creșterea căldurii la nivelul intestinului gros (ener­getic), ducând la apariția de leziuni roșii și pruri­gi­noase.

• Alcool - persoanele cu psoriazis sunt sfătuite să consume cât se poate de puține băuturi alcoolice. Per­sonal, îi sfătuiesc pe pacienții mei să se limiteze la câte un pahar mic, cu prilejul sărbătorilor importante (ca să nu sufere nici stresul de a se simți în afara evenimen­telor).

• Soarele - expunerea solară ajută, de regulă, pso­riazisul. Efectul razelor ultraviolete este benefic. Însă nu toți răspund pozitiv la el. Unii pot avea reacții in­verse. Atenție, evitați să vă ardeți la soare, faptul aces­ta devine un factor mare de risc pentru apariția noilor leziuni de psoriazis. Și nu numai!

• Exercițiu fizic - este benefic pentru oamenii cu psoriazis. Aduce un nou tonus în corp și funcționează ca un factor antistres. De asemenea, exercițiul fizic ajută la slăbit, ceea ce poate duce la ameliorarea pso­ria­zisului. Va fi bun și pentru întărirea sistemului imun, căci riscul apariției psoriazisului crește la cei cu in­fec­ții streptococice.

• Medicamente - litiul, beta-blocantele (pentru hipertensiune) și antipaludicele (medicamente pentru malarie) pot provoca psoriazis la persoanele cu risc de boală.

• Hidratare - este esențială în tratamentul psoria­zisului. Se recomandă creme hidratante, cât se poate de lipsite de aditivi. Ele se aplică cel mai bine după baie, atunci când pielea este încă ușor umedă, astfel rețin și mai multă umezeală în pie­le. În plus, hidratarea reduce ten­dința spre producerea mâncări­milor și a fisurilor în leziuni. Cele mai bune hidratante sunt cele groa­se/consistente, deși ele tind să fie cosmetic mai puțin acceptate.

• Uleiurile de măsline sau de ricin, aplicate direct pe leziuni, sunt, și ele, benefice. Sunt foarte bune și ma­­sate în pielea capului, în cazul când psoriazisul atinge și scalpul. Atenție, să nu fie calde, ci doar căl­dicele.

• Oțetul de mere este un cal­mant eficient pentru mâncărimi. Este foarte util și pentru leziuni ale un­ghiilor în psoriazis. Se pune oțet de mere într-un bol și se în­moaie unghiile vreme de 30 de minute, zilnic. De asemenea, un amestec preparat din­tr-un pahar de oțet (250 ml) dizolvat în circa 5 litri de apă se folosește pentru comprese. Se înmoaie un pro­sop în lichid și se aplică direct pe leziunile pielii, o dată pe zi.


• Aloe vera - sucul plantei este foarte bun pentru hidratarea pielii, pentru atenuarea inflamațiilor și pen­tru calmarea mâncărimilor.

• Acoperirea plăgilor - folosind simple folii de plas­tic - s-a dovedit foarte utilă în trata­mentele rănilor. Au fost și cazuri de vindecare. Foliile se aplică pe plăgi și se lasă peste noapte.

• Acupunctura - ajută prin echilibrarea ener­ge­tică. Meridianele cele mai bune de folosit includ in­tes­tinul gros, plămânul, ficatul, intestinul subțire.

• Homeopatia - este tratamentul meu preferat pen­tru vindecarea psoriazisului, căci tratează omul ca un individ. Există remedii oficiale pentru psoriazis, cum ar fi calcarea carbonica, sulphur și psorinum. Însă cele mai bune medicamente sunt cele individualizate, sta­bilite după o consultație amănunțită.

Vă urez succes!