Chelia - pericol de infarct

Andrei Cheran
SĂNĂTATE

Cercetătorii danezi au identificat 4 amănunte "banale” care pot duce la infarct

Începutul de chelie sau ridurile de pe obraz sunt simple semne de bătrânețe, se credea până acum. Iată însă că un studiu realizat la Universitatea din Copen­haga arată că asemenea modificări vizibile pot indica afecțiuni ale vaselor coronariene și pericolul unui infarct.
Echipa de cercetători danezi a studiat 10.885 de subiecți din Copenhaga, care în 1976 aveau cel puțin 40 de ani, și pe care i-a supravegheat până anul trecut. Și a constatat o legătură evidentă între patru semne ale bătrâneții și riscul de îmbolnăvire.

• Riduri pe lobii urechii

• Fruntea pleșuvă

• Chelie în zona occipitală

• Puncte galbene de grăsime sub ochi sau pe pleoape.

"Aceste patru semne sunt indicii ce pot prezice, efectiv, o boală coronariană sau un infarct”, spune conducătoarea proiectului, Anne Hansen, profesor la catedra de biochimie a Universității din Copenhaga. Dar nu toate cele patru semne de bătrânețe sunt la fel de concludente. Semnul cel mai alarmant, atât pentru bolile coronariene cât și pentru infarct, îl reprezintă xantelasmele (punctele de grăsime sau de colesterol). "Riscul sporește cu fiecare asemenea semn care apare în plus, la toate grupele de vârstă, atât la bărbați, cât și la femei”. Iar cele mai periclitate sunt persoanele care prezintă mai multe din semnele amintite și, în plus, au trecut de 70 de ani. Decisivă nu este vârsta cronologică, ci cea biologică. Adică, exact ceea ce re­flectă aspectul exterior.
Mecanismele care stau în spatele acestei desco­periri urmează a fi studiate în anii ce vin. Pentru lumea științifică, descoperirea este deosebit de impor­tantă. "Poate că medicii ar trebui să-și cerceteze mai atent pacienții și să-i îndemne din timp către un stil de viață mai sănătos, în loc să-i supună, prea târziu, unor intervenții pe cord, adesea fatale”.

ALIMENTAȚIE

Fructe și legume în centrul orașului

Todmorden este un mic oraș industrial britanic, de 15.000 de locuitori, situat chiar în inima Angliei, la 30 de kilometri nord de Manchester și Liverpool. De câtva timp, acolo se desfășoară un experiment extrem de interesant. Încă din 2008, localnicii au început să cultive livezi de pomi fructiferi, iar mai apoi gră­dini de legume, în spațiile verzi din oraș. Ei nici mă­car nu bănuiau că acest concept novator, așa de simplu, va face din oraș un model și o sursă de ins­pi­rație pentru toată planeta. În prezent, la Todmorden cresc legume, fructe și verdețuri, chiar în apropierea clădirilor ofi­ciale, a campusurilor co­legiilor și în par­cările su­per­marketurilor. Peste tot pot fi văzute nenumărate stra­turi pline de produse proaspete, toate disponibile gra­tuit, pentru cine dorește, oricând. Și pentru ca lu­crurile să fie cât se poate de clare, pe panouri de infor­mație se poate citi următoarea mențiune: "Mâncare de împărțit făcută în Todmor­den. Vă rugăm să vă serviți, totul este gratis”.
Acest program a fost lansat de două femei ce locuiesc în oraș: Mary Clear și Pam Warhurst. Scopul lor era să creeze primul oraș din Marea Britanie complet autonom din punctul de vedere al alimen­tației și să demonstreze că acest lucru este posibil în mediul urban. Nu numai că locuitorii au fost foarte încântați și au venit imediat să își ia produsele, dar au respectat sistemul, fără a fi doar niște simpli profitori. Inițial, s-ar fi putut crede că distribuirea gratuită de legume și de fructe ar putea duce la abuzuri sau la delicte. Dar, de fapt, s-a întâm­plat exact invers. Programul a îmbunătățit relațiile din comunitate și a redus în mod progresiv crimi­na­litatea, chiar de la cre­area sa. El a avut un asemenea suc­ces, încât multe alte comu­nități, atât din Regatul Unit, cât și în alte țări, își pun în prezent la punct propriile lor pro­grame de grădini publice cultivate. În februarie 2012, alte 40 de comu­nități s-au înscris în proiectul "In­cre­dible Edible” în întreaga lume. În fiecare lună se înregistrează una sau două cereri noi de participare.

ARHEOLOGIE

Misterioasele gravuri rupestre descoperite pe malul Nilului

O echipă de ar­heologi ger­mani a des­co­perit de cu­rând, în deșer­tul Bayuda, din nordul Su­danului, 15 noi situri de artă ru­pestră, într-o vale aridă, cunoscută sub nu­mele de Wadi Abu Dom, la 29 de kilometri depăr­tare de Nil. Ele relevă niște scene pe care oamenii de știință nu le pot încă explica. Multe dintre desene au fost gravate pe pereții stâncoși de pe albia unor râuri mai mici numite "khori” .
Multe dintre imagini par a avea aproximativ 1500 de ani vechime, datând dintr-o perioadă în care crești­nis­mul tocmai se răspândea în Sudan. Este vorba despre niște reprezentări de cruci, o biserică (ce ar putea fi o mânăstire stră­veche) și o imagine re­marcabilă a unui cavaler care înca­lecă pe un animal cu coar­ne. Oa­menii de ști­ință au mai găsit, de ase­meni, repre­zen­tă­rile de­ta­liate ale unor bovine, datând pro­babil de la sfârșitul Epo­cii Bron­zu­lui.
Un alt desen și mai misterios pare a fi vechi de cel puțin 5000 de ani și este un amestec de desene geo­me­trice. "Ar­ta rupestră cea mai veche pe care am desco­perit-o constă în motive în formă de spirală, ce se învârt într-un sens care este în prezent greu de interpretat”, a pre­cizat unul dintre cercetători.
Echipa de arheologi a mai descoperit niște "lito­foni”, formațiuni de stânci ce erau lovite cu pietre, pen­tru a face zgomot. Când arheologii le-au testat, au des­co­perit cu uimire că puteau produce sunete mul­tiple, ase­menea unei orgi. Pentru mo­ment, nu se știe cu exac­­titate când au fost utilizați, dar în orice caz, zgomotul pe care îl produceau era foarte puternic.