Diadema Haricleei Darcleé a ajuns, în sfârșit, Acasă!

Silvia Kerim
Titlul acesta pare să evoce o poveste.

Numai că în­tâmplarea nu este născocită de vreun făuritor de feerii, ci una adevărată. Am aflat despre ea de la TVR2, un post care, spre lauda lui, a reprogramat episoade fil­mate la un eveniment petrecut în această vară, la Brăila. Un eveniment de valoare națională și internațională. Este vorba despre cea mai recentă ediție a Festivalului Inter­național de canto "Haricleea Darcleé”, pornit în 1995, din inițiativa marii noastre so­prane, Mariana Nico­les­co, cea care a înnobilat cu vo­cea ei extraordinară, de­cenii de-a rândul, specta­cole de operă jucate pe ma­rile scene lirice ale lu­mii. La prima ediție fes­tivalul s-a chemat chiar așa: "Primul concurs na­țio­nal de canto Haricleea Darcleé”. Crescându-i, în timp, valoarea și notorie­tatea, această ex­traor­di­nară întrecere de voci ti­nere, doritoare să se afirme pe scene de prestigiu (tre­când prin "focul” exi­gen­ței și pro­fesionalismului Marianei Nicolesco), și-a căpătat, pe drept cuvânt, titulatura de "Concurs Interna­țional”. Pe drept cuvânt, pentru că, din doi în doi ani, la Brăila, s-au întrecut în fața unui juriu deosebit de exigent nu numai tineri români, ci și tineri și tinere cu voci de aur, sosiți la concurs din mai toate col­țurile lumii. Trebuie spus că, după fiecare ediție, pre­mianții și-au luat curând zborul spre importante sce­ne lirice europene - și nu nu­mai, atrași de bine­venite contracte de anga­jare... Cu atât mai mare e meritul postului TVR2, care a înregistrat edi­ția din această vară a Concursului "Haricleea Darcleé”, spre bucuria amatorilor de cul­tură și muzică lirică, în­cân­tați nu doar de vocile minunate care au răsunat în sala Operei din Brăila, ci și de emoționanta poveste a diademei reîntoarse în țara ei. Dar înainte de a comenta această restituire transformată într-un veritabil dar de Crăciun, aș reaminti, pentru mai tinerii noștri cititori, câte ceva despre Haricleea Darcleé - so­prana supranumită "Privighetoarea din Carpați”.
S-a născut la Brăila, la 10 iunie 1860, nepoată prin filieră maternă a unei prințese Mavrocordat, mari proprie­tari de pământ în Teleorman. Se mărită cu ofițerul de arti­lerie Hartulari, pleacă la Paris ca să studieze canto, conști­entă de valoarea vocii sale. Haricleea Hartulari debutează în 1888, în rolul Margareta din celebra operă Faust, de Charles Gounod, rol pe care însuși compozitorul i-l în­credințează. De altfel, Gounod îi inventează și frumosul nume - Darcleé... La premiera cu Faust asistă și Puccini, compozitorul de geniu, care vede în Haricleea întruchi­pa­­rea ideală a nefericitei Tosca. Puccini compune opera Tosca cu gândul la ea... Încă de la început de carieră, Ha­ricleea Darcleé va întreprinde turnee prin toată lumea. Apare într-un ciclu de spectacole la Teatrul "Scala” din Milano. E aplaudată "în picioare” de un public entuziast. În rândul I, aplaudă "furtunos” însuși Verdi! Darcleé părăsește scena la 58 de ani. Moare săracă, singură și... "uitată”, într-un hotel din București la 1 ianuarie 1939.
Și acum, povestea fermecată a diademei... La pre­mie­ra - triumfală! - cu "Tosca”, Darcleé a purtat în scenă o su­­perbă diademă din pietre scăpărătoare, care i-a adus de fiecare dată noroc. Cu timpul, diadema a ajuns în mâinile unei alte cântărețe fără seamăn, care s-a chemat Maria Callas. Cea care și-a dat măsura năucitorului ei talent de soprană de coloratură, în spectacole de referință, ca și în roluri de belcanto de extremă dificultate, precum cel din "Nor­ma” de Bellini. (Născută la New York, la 2 decem­brie 1923, Maria Callas moare la Paris, la 16 septembrie 1977, cu sufletul distrus de pierderea magnificei sale voci și de trădarea bărbatului prea mult iubit, miliardarul grec Aristoteles Onassis...) Callas a purtat și ea, în specta­colele cu "Tosca”, diadema Haricleéi noastre. Spre sfârșitul ca­rierei sale pline de glorie, dar și de zbucium, ea i-a dăruit diadema foarte tânărului și înflăcăratului fan al ei, celui ce va deveni cu timpul un reputat regizor de operă, Flavio Trevisan, încredințată că, astfel, "diadema va ajunge în mâini bune”. Și chiar a ajuns, de vreme ce, invitat la această ediție a "Concursului”, Flavio Trevisan i-a dăruit-o Marianei Nicolesco, la finalul Galei de premiere, în aplauzele premianților și a entuziastului pu­blic. Diadema s-a întors alături de cea care a purtat-o în triumf: Haricleea Darcleé.