Minunile icoanei Preasfintei Născătoare de Dumnezeu "Znamenie”

Natasa Galche
Kursk 2009.

Biserica "Sfânta Treime”. "Să se bucure Isaia Proorocul cu bucurie mare, că, iată, semnul bucuriei în lume a strălucit și Fecioara Maria, Maica lui Emanuel, la noi a sosit; de a cărei venire cerul și pământul se bucură și împreună cu noi cântă lui Dumnezeu: Aliluia!”. Vocea caldă și pu­­ternică a părintelui Kiril Madekin face să răsune în­trea­ga biserică. Credincioșii stau încremeniți, în profun­dă evlavie și smerenie, cu capetele plecate, as­cul­tând cu răsuflarea întretăiată aca­tistul Nașterii Mai­cii Domnului, cântat în dreptul Icoanei Făcătoare de Mi­nuni "Znamenie” (Sem­nul). Până și sfinții zu­grăviți pe pereții sfântului locaș par a fi pătrunși de emoția și bucuria cu care părintele Kiril slujește în fața icoanei Născătoarei de Dumnezeu.
Este 25 decembrie, anul 2009, și Biserica "Sfânta Treime” din Kursk este îm­podobită în straie de sărbă­toa­re. Este o zi de ma­re în­semnătate pentru toți cre­din­­cioșii comuni­tății: Ziua Sfântă a Nașterii Mân­tui­torului și ziua în care, toc­mai din Statele Unite, de la New York, din Catedrala Si­nodală a Bisericii Orto­doxe Ruse de peste hotare, a sosit în pelerinaj Icoana Fă­cătoare de Minuni a Maicii Domnului "Zna­me­nie”, originară din Kursk.
Cu mulți ani înaintea acestui eveniment, preotul Kiril Madekin s-a adresat Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse printr-o scri­soare în care ruga cu stă­ruință ca icoana Maicii Domnului "Znamenie”, aflată astăzi la New York, să fie adusă și în biserica din Kursk, regiunea în care fusese descoperită în urmă cu opt veacuri. Relația pă­rintelui cu această icoană, de­osebit de venerată în în­treaga Rusie, este una spe­cială. Pe vre­mea când nu era decât un copil, Kiril su­ferise de o boală cumplită, poliomielită sau paralizie infantilă. Băiețelul de numai șase ani era aproape complet țintuit la pat, ne­putând a se deplasa decât cu ajutorul unor cârje. Me­dicii îi avertizaseră familia că, în scurt timp, copilul nu va mai putea merge deloc. Părinților nu le mai rămăsese decât să se roage la Bunul Dumnezeu să le salveze bă­iatul de la invaliditatea pe viață. Mama lui Kiril, o fe­meie foarte credincioasă, se ruga neîncetat pentru vindecarea fiului ei. Și iată că rugile ei au fost ascultate! Într-o bună zi, preotul pa­roh al Bisericii "Sfânta Treime” a venit la ea și i-a spus: "Din America va sosi aici, la biserica noastră, o icoană deosebită, o icoană făcătoare de minuni. Icoa­na «Zna­menie», a Semnului divin. Poate că și pentru familia ta este un semn”. Și, într-adevăr, așa a fost! Evenimentul urma să fie sărbătorit printr-o procesiune în care icoana era purtată de la Biserica "Sfânta Trei­me” până la Mânăstirea "Nașterea Maicii Domnului”, unde avea să se țină o slujbă spe­cială. Când a auzit vestea de la mama sa, micuțul Kiril i-a făcut o rugă­minte fierbinte: "Mămică, lasă-mă și pe mine să merg în procesiune, așa cum pot, cu cârjele mele! Știu că Măi­cuța Domnului îmi va da putere să ajung până la capăt!”.
Kiril a fost lăsat să meargă în fața convoiului, chiar sub icoana purtată pe umeri de către preoți. No­uă kilometri s-a cano­nit. Nouă kilometri lungi, istovitori. Fiecare pas era un chin, mâinile i se în­cleș­taseră pe cârjele ce pă­reau a fi devenit una cu trupul său vlăguit. Dar de sus, de deasupra capului, simțea o energie binefă­cătoare, care îl împingea înainte. Fiecare sforțare îi pro­voca o suferință cum­plită, însă băiețelul nu se oprea și, într-o încrân­cenare dureroasă, Kiril a ajuns, odată cu toți credin­cioșii, să intre în biserica mânăstirii, unde icoana Maicii Domnului "Zna­me­nie” avea să fie așezată pe Sfânta Masă. Când a pă­șit pe poarta bise­ricii, a simțit că în sfârșit a ajuns Acasă. Îngerii, arhan­ghelii și sfinții ce i se arătau din icoane i s-au părut nea­semuit de frumoși. Totul radia de lumină și căldură și Kiril s-a simțit inundat de o bucurie pe care nu o mai trăise niciodată până atunci. Apoi a început sluj­ba și băiețelul, deși sleit de puteri, a rămas în picioare, sprijinit în cârje, cu trupul tremurând, dar cu ochii mari, vii, strălu­ci­tori. Nu mai simțea nicio durere, ci doar acea pace odihnitoare care-i cuprin­sese sufletul.
După săvârșirea sluj­bei, când toți credincioșii au primit încuviințarea pre­otului de a săruta icoa­na cea făcătoare de mi­nuni, Kiril a fost ridicat pe brațe de către tatăl său, pen­tru a putea vedea cu ochii lui minu­nea. Deși nu a zăbo­vit în fața ei decât câteva clipe, nu va uita niciodată cât de impresionat a fost de imaginea zugrăvită pe lemnul vechi. Maica Domnului era înfă­țișată cu mâinile ridi­cate către Ceruri, în rugăciune, ținând în brațe Pruncul învăluit într-un nimb luminos. Dea­supra lor, veghea Dom­nul Savaot, "Dumnezeul oștirilor”, iar de jur îm­prejur stăteau profeții Vechiului Testament care prooro­ciseră nașterea Mântuitorului în chip minunat, ca un mare semn dumnezeiesc de izbă­vire. Kiril s-a închinat, cu ochii în lacrimi, simțind cum inima i se umple de dra­goste și împăcare.
În ziua următoare, de îndată ce s-a trezit, Kiril a știut că, în curând, va merge negreșit, asemeni tuturor oa­menilor sănătoși. Nu înțelegea de unde îi venise acest gând, dar simțea că picioarele sale betegite se vor tămădui. Așa a și fost! Și chiar în ziua aceea, băiețelul a făcut de unul singur, fără susținerea cârjelor, primii săi pași. Părinții plângeau de bucurie, se închinau și mul­­țumeau Cerului pentru minunea ce se săvârșise chiar sub ochii lor. În numai câteva luni, Kiril alerga fericit în curte, alături de ceilalți copii. Medicii care îi stabiliseră diagnosticul inițial au conchis că băiatul este sănătos și că, cel mai probabil, primul diagnostic al bolii fusese greșit. Însă atât părinții,cât și copilul știau că medicii nu comiseseră nicio eroare, că băiatul chiar fu­sese bolnav și că numai prin mila Maicii Domnului se vindecase. Așa a decis Kiril că, atunci când va fi ma­re, se va face preot. Și întocmai s-a și pe­trecut. Au tre­cut anii, și Kiril este astăzi preotul paroh al Bisericii "Sfânta Treime”, care în urmă cu 20 de ani adăpostise icoa­na Maicii Domnului "Zna­me­nie”, icoana făcătoare de minuni care-l tămă­duise. Icoana care, după 20 de ani de călătorii prin țări străine, revenea iarăși în bise­rica lor.

Semnele Maicii Domnului

Icoana Maicii Domnului Znamenie are o istorie veche, ce datează încă din veacul al XIII-lea, din vre­mea când cnezatele rusești erau pustiite și pâr­jolite de teribilele hoarde tătare. Ținutul Kursk căzuse și el pradă invaziei mongole. Oamenii fugiseră din calea cotropitorilor, ascunzându-se în pădurile din îm­pre­ju­rimi și astfel cetatea aproape abandonată fusese com­plet distrusă. Și după cum spune legenda, în ziua de 8 septembrie 1295, de Sărbătoarea Nașterii Prea­sfin­tei Fecioare, un țăran a descoperit într-o pădure o icoană cu chipul Maicii Domnului. "La rădăcina unui copac bătrân a aflat el icoana Preacuratei Fecioare și, numai ce a ridicat-o de la pământ că, în aceeași clipă, din acel loc a început să izvorască o apă curgă­toare...”, povestesc izvoadele vremii. Bărbatul a luat icoana și a dus-o în biserica din cetatea Kursk. Și de atunci, oa­menii ce rătăciseră în pribegie, aflând vestea cea mi­nunată, au început să se întoarcă la casele lor. Icoana apă­ruse ca un semn de la Dumnezeu, un semn trimis oamenilor întru reîntregire, întru readucerea lor în jurul credinței, în jurul Bisericii. De atunci, icoana a început să săvârșească minune după minune, tămă­duind boli fără leac și izbăvind de păcate grele sufletele cre­din­cioșilor. În locul unde fusese găsit chipul zugră­vit al Fe­cioarei Născătoare de Dumnezeu, oamenii au ridicat o capelă. De-a lungul veacurilor, pe acel loc s-au cons­tru­it diferite lăcașuri sfinte, iar astăzi, acolo se află Mâ­năstirea de călugări cu hramul Nașterea Maicii Dom­nului, mânăstire ridicată în 1597, ce poartă în popor și numele de "Znamenie” (Semnul).
Se spune că, aflând despre miracolele icoanei Mai­cii Domnului, un cneaz dintr-un oraș învecinat a dat poruncă să-i fie adus de îndată chipul zugrăvit al Prea­sfin­tei. Oamenii s-au supus poruncii și au dus icoana până în fața palatului. Ajungând înaintea porților fere­cate, țăranii l-au rugat cu smerenie pe cneaz să iasă întru întâmpinarea Sfintei Fecioare și să îi aducă pri­noase. Deranjat de îndrăzneala țăranilor, cneazul a re­fuzat, trimițându-le oamenilor vorbă să-i așeze icoana chiar în prag. Nu trecură câteva ceasuri, că prințul ce se purtase atât de nedemn față de Preacurata a fost lovit de orbire pentru lipsa lui de evlavie. Căindu-se amar­­nic, s-a aruncat în fața icoanei și, cu lacrimi șiro­ind pe obraz, s-a rugat stăruitor înaintea Sfintei Icoane să-i redea vederea. Și Maica Domnului s-a milostivit și i-a întors lumina ochilor. Cuprins de umilință, cnea­zul a dat poruncă să fie ridicată o biserică întru slava Maicii Domnului, iar icoana să împodobească altarul acesteia. Doar că nu au trecut nici trei zile de când chi­pul Născătoarei fusese așezat la loc de cinste în noul altar, când icoana a dispărut și a revenit în mod mira­culos în locul primei sale apariții, la tulpina copacului bătrân din Kursk!
De-a lungul vremii, mulți cneji și mari dregători din Rusia, râvnind la prețiosul dar, au încercat să-și însușească icoana. De fiecare dată, ea reapărea, însă, în locul unde se ivise întâia dată, lângă zidurile ce­tății Kursk. Și astfel, așa cum menționează croni­ci­le, "icoa­na făcătoare de minuni a Maicii Pre­cista, care a apărut ca un semn cinstit și glorios, a căpătat denumirea de "Znamenie” (Semnul) și apoi, de Kurskaia, fiind strâns legată de rezidi­rea cetății Kursk”.
În amurgul veacului al XIV-lea, cetatea Kurskului a fost din nou pârjolită și jefuită de hoardele mongo­lilor. Ca printr-un miracol, biserica incendiată de tătari nu s-a lăsat doborâtă. Limbile focului îi cuprinseseră zidurile, dar flăcările nu îndrăzneau să o mistuie. Atunci tătarii, cuprinși de furie, au smuls din altar icoana făcătoare de minuni și, tăind-o cu sabia în două, au arun­cat, în goana cai­lor, cele două frag­mente în locuri necu­nos­cute spre a i se pier­de urma. Preotul care stă­tuse tot timpul în­ge­nuncheat în fața icoa­nei a fost bi­ciuit cum­plit, legat în lanțuri și luat ostatic. După o vreme, a fost răs­cum­părat de la Hoar­­dă de către cnea­zul Mos­co­vei și trimis îna­poi la Kursk, unde slu­jise cu devo­țiune în bi­serica lui Hris­tos. În­torcân­du-se acasă, vlă­dica cel greu încercat a în­ceput să caute cele două frag­mente ale icoa­nei pier­dute. Ani în șir a tot stră­bătut părintele ți­nuturile în lung și-n lat, până ce a găsit părțile sfărâmate ale icoa­nei. Frag­men­tele lipite s-au făcut ca printr-un mira­col una, și niciun semn al rup­turii nu a rămas vizibil pe supra­fața icoanei, ci doar pe chi­pul blând și milostiv al Născătoarei de Dumnezeu s-au ivit câțiva picuri de rouă, lacrimi cu­rate. Se spune că de atunci și până în zilele noastre, când și când, pe obrazul Fecioa­rei Maria apar aceiași stropi, poate ca un semn al su­ferinței Maicii Domnului pentru păcatele și nevred­ni­­ciile oamenilor.

Vindecarea Sfântului Serafim de Sarov

Au trecut secole, și biserica din Kursk care adă­pos­tea icoana Maicii Domnului a devenit un loc de pele­rinaj pentru credincioșii din toate colțurile Rusiei. Mi­nunile nu încetau să se arate, oamenii se vindecau mi­ra­culos de boli sufletești ori trupești. Astfel, vestea a străbătut întinsul imperiu, ajungând până la urechile Marii Împărătese a Rusiei, Ecaterina a II-a. La mijlo­cul veacului al XVIII-lea, din porunca țarinei, de Săr­bă­toarea Nașterii Domnului Iisus Hristos, au început să se organizeze procesiuni religioase, în care icoana era purtată de la biserica din oraș până la Mânăstirea de călugări cu hramul Nașterea Maicii Domnului, mânăstire ce fusese înălțată pe locul ivirii icoanei.
În anul 1767, în timpul procesiunii religioase, s-a pe­trecut un eveniment care avea să marcheze viața duhovnicească a Rusiei. O ploaie rece, cu fulgere și tunete, a început să toarne peste convoiul de preoți și credincioși. Atunci slujitorii bisericii au hotărât să adă­postească icoana în prima casă ce avea să li se ivească în cale. Aceea a fost casa Agafiei Fotievna Moșnin, ma­ma lui Prohor Moșnin, cel ce avea să devină unul din­tre cei mai cunoscuți asceți și mistici ai Rusiei, canonizat în secolul al XX-lea, ca Sfântul Se­rafim de Sarov. Prohor, pe vremea aceea în vârstă de nouă ani, suferea de o boală atât de gravă, că nici preo­tul nu mai nădăjduia în vindecarea sa. Cu câteva zile înainte, bă­iatului i se arătase în vis Maica Domnului, făgădu­in­du-i că în curând va veni să-l vadă și că sufe­rințele îi vor fi curmate. Când procesiunea s-a oprit în curtea ca­sei, Agafia și-a adus degrabă fiul și, ridi­cându-l la icoana Maicii Domnului, l-a pus să se închine și să sărute chipul Născătoarei. Și, ce să vezi, în scurt timp, băiatul s-a înzdrăvenit complet! Astfel, icoana "Zna­menie” a Semnului Născătoarei de Dum­nezeu a mai îndreptat viața unui băiat bolnav (la fel ca pe a bietului Kiril, sute de ani mai târziu), ce urma să fie un mare sfânt al ortodoxiei, Sfântul Serafim de Sarov, cel care a jucat un rol crucial în soarta viitoare a Rusiei.
După secole de venerație, cu puțin timp înainte de iz­bucnirea revoluției bolșevice, icoana "Znamenie” atră­gea la fel de mulți credincioși, care soseau la biserica din Kursk din toate regiunile țării. Rusia însă se afla în pragul unui crize profunde, ce urma să tul­bure întreaga viață religioasă și să transforme din temelii ordinea socială. Nici icoana Maicii Domnului "Znamenie” nu a scăpat atenției adepților anarhis­mu­lui sovietic, care deja își răspândeau cu dibăcie ideo­logia ateistă ce avea să devină "credință” de stat. Mi­racolele ce nu conteneau să se manifeste în jurul icoanei aflate în biserica din Kursk îi stinghereau, fapt pentru care au urzit să lovească în credința oame­nilor. Și în noaptea de 3 martie 1898, un grup de tineri re­volu­ționari radicali, conduși de scriitorul Maxim Gor­ki, au decis că icoana Maicii Domnului trebuie dis­trusă și, odată cu ea, spulberate toate minu­ni­le ce se arătau cre­dincioșilor. Răufă­că­to­rii s-au strecurat în miez de noapte în bi­serică și au amplasat chiar sub icoa­nă un pachet cu un explozibil puternic, dotat cu ceas. Deflagrația s-a produs în dimineața zilei urmă­toa­re, mult mai devre­me decât fusese pro­gramată. Pereții bise­ri­cii s-au cutremu­rat și pă­rintele paroh îm­pre­ună cu alți slujitori au fu­git speriați înspre altar. Intrând acolo, un tablou înspăimântător li s-a deschis în fața ochi­lor: baldachinul aurit, turnat din fier, care străjuia icoana, fusese sfă­râmat în bucăți, pos­tamentul din marmură masivă fusese smuls de la locul său, iar sfeș­nicul greu ce se afla în fața icoanei, aruncat la câțiva metri. Toate vi­tra­liile și chiar și coro­namentul cupolei fu­se­seră sparte. Doar icoana Maicii Domnului "Znamenie” rămăsese neatinsă. Până și sticla chivo­tului era intactă! Știrea despre explozie și despre mi­raculoasa salvare a icoanei a făcut fulge­rător încon­jurul orașului. Toți locuitorii s-au repezit către biserică pentru a vedea cu ochii lor semnul puterii depline a Maicii Domnului și pentru a se închina la chipul Ei făcător de minuni.
Spre sfârșitul războiului civil din Rusia, în iarna anului 1922, icoana a fost scoasă în ascuns din țară de câțiva călugări și adăpostită la Biserica rusă "Sfânta Treime” din Belgrad, capitala Serbiei, unde se păstrau și dra­pelele de luptă și însemnele armatei țariste. Acolo a ră­mas până la sfârșitul celui de-al doilea război mon­dial, când, odată cu mutarea Sinodului Bisericii Ruse din dias­pora la München, și icoana "Znamenie” a luat calea către Germania. Nici aici însă icoana nu a rămas pen­tru multă vreme și, în 1950, traversând oceanul, a ajuns la New York, unde întru slava ei fusese înălțat un schit. Acolo a rămas până astăzi, fiind adăpostită în Catedrala Sinodală "Znamenie”.

Icoana plângătoare

De-a lungul anilor, icoana a colindat comunitățile pravoslavnice rusești din întreaga Europă, din America de Sud, Canada și Australia. Prin toate colțurile lumii pe unde a ajuns în pelerinaj, chipul Maicii Domnului și-a revărsat preaplinul bunătății Sale, săvârșind mira­cole, oferind credincioșilor haruri binecuvântate.
În anul 1992, după o lungă și dureroasă despărțire de țara în care se ivise, icoana Maicii Domnului "Zna­menie” a ajuns în Rusia și în orașul "natal”, Kursk. Aici, în timpul procesiunii de la Biserica "Sfânta Trei­me” către Mânăstirea Znamenie, la care participase și părintele Kiril, copil fiind, icoana Născătoarei de Dum­nezeu a început iarăși să "plângă”, cu lacrimi de mir. Acestea nu erau lacrimi de întristare ori de mâh­nire, ci adevărate mărgăritare ale bucuriei revenirii în ținuturile natale. Sute de oameni au fost martorii acestui semn divin. Toți au povestit că stropii iviți pe icoana Maicii Domnului răspândeau un puternic par­fum. Mirul a continuat să se prelingă pe chipul Prea­sfintei Fecioare Maria cât timp icoana a stat în altarul mânăstirii. La vederea acestei minuni, sta­rețul, iero­mo­nahul Serafim, a trimis la Patriarhia Moscovei o scri­soare prin care cerea ca o comisie specială să fie trimisă degrabă la mânăstire. În câteva zile, mai mulți experți din cadrul departamentului de studiere a feno­menelor miraculoase al Bisericii Pra­vos­lavnice Ruse au sosit la mânăstirea din Kursk. Spe­cia­liștii au studiat și analizat cu deosebită atenție ima­ginea Fecioarei Maria și au prelevat probe din uleiul ce acoperea icoa­na. Eșantionul a fost trimis la labo­ratoa­rele Patriarhiei Ruse, unde a fost analizată componența acestuia. Șeful comisiei, Alexandr Moskovski, a pre­zentat ulterior, într-o conferință de presă ținută la Moscova, atât ra­por­tul experților, cât și propria sa mărtu­rie. "În com­ponența substanței uleioase extrase din icoana Maicii Domnului «Znamenie» din Kursk nu s-au depistat niciunul din elementele uleiului obiș­nuit. Mirosul ei a fost stabilit ca fiind de tămâie. În componența sa a fost descoperit un element unic: taxi­folin sau dihi­dro­querci­tină, componenta principală a cedrului, arbo­rele uriaș ce trăiește sute de ani. Despre proprietățile terapeutice unice ale cedrului se cu­noaște încă din antichitate. Poate că de aceea lemnul arborelui a fost folosit chiar și de Noe în fabricarea Arcei salvatoare. Iată una din explicațiile posibile ale miracolelor aces­tei icoane tămăduitoare. Personal, când am văzut în­tâia oară icoana, picioarele au început să-mi tre­mu­re de emoție. Căci atunci când vezi un asemenea mira­col, tot trupul tău simte că ești mar­torul unui semn di­vin. Fenomenul nu poate fi explicat decât ca o minune înfăptuită de Sfânta Născătoare de Dumnezeu”.