Un București optimist

Oana Darie
Există așa ceva? De necrezut, dar există! Fotografii promovate pe internet de un optimist autentic: CRISTIAN VASILE. El încearcă să ne convingă că Bucureștiul este un oraș frumos, dacă îl privești cu bunăvoință și suflet deschis.

Zilele de sărbătoare din București au strania pro­prietate de a transforma un prilej de bu­curie, într-un stres care te fierbe, te fierbe, te fierbe, până nu mai vezi, nu mai auzi, nu mai simți de­cât urâ­tul acestui oraș. În seara sfântului Neculai, mă plim­bam prin Cărturești de mai bine de o oră cău­tând, ca alții, cadoul perfect. Deși orice găseam putea fi fără pro­bleme un cadou onorabil, niciunul nu-mi convenea, niciunul nu pă­rea perfect. Avu­sesem o zi proastă, într-o serie de săptă­mâni proaste, și niciun gând nu se lega de vreun motiv de bucurie. Stă­team de 5 minute cu ochii fi­xați pe un raft din care nu ve­deam nimic. Dar brusc, un su­net fa­mi­­liar, ve­nind din buzu­nar, a reu­șit să mă scoată subit din or­bire. Scot telefonul mo­bil să văd despre ce e vorba și... zâm­besc. Mo­tivul: o fo­to­grafie fă­cută pe Magheru, cu deco­ra­țiu­nile de Crăciun care, în absența mea, tocmai se aprin­seseră. O las să mă în­văluie complet și mă simt cu­prinsă de bucurie. Pe loc și fă­ră ezi­tare, ca și când a­co­lo ar fi ca­doul perfect, ies re­pede din magazin. Îi las în urmă pe acei oameni care se-nvârteau ca mine în căutarea per­fec­țiunii, vrând să văd, să aud, să simt și să mă molip­sesc de ceea ce-mi ară­tase fotografia: un București optimist.
Cristian Vasile are un istoric profesional pe cât de variat, pe atât de firesc, pentru un tânăr cu însușirile lui. A creat campanii de publicitate, a creat website-uri avant-la-lettre, a creat cel mai căutat portal de re­co­man­dări de evenimente din București, Feeder.ro, iar de un an, ne împărtășește prin fotografii un Bucu­rești optimist. Auzisem de această inițiativă încă din vara lui 2012, când am găsit logo-ul proiectului lipit pe fa­rul bicicletei mele. Descifrând mesajul, am zâmbit bu­curoasă de întâlnire. Înțele­geam că îmi spune "op­ti­mis­mul luminează calea” sau că "opti­mismul ridică Bu­­cu­reștiul” într-un moment când, din nou, aveam nevoie să aud as­ta. L-am căutat pe Cris­tian Vasi­le și l-am provocat la o discuție.

- De ani de zile vorbim des­pre mizeria Bucureș­tiu­lui, des­pre câinii vagabonzi, despre aglo­­merație, des­pre noxe, des­pre toate lucrurile astea care ne ero­dea­ză zi de zi. Cum faci tu să vezi partea plină a ora­șului?

- Toate astea sunt adevăruri: așa e orașul, cu noxe, aglomerație, mizerie, gesturi de mârlănie. Trăind în Bu­curești, e mai greu să te asociezi cu o imagine pozi­tivă a lui. E o vorbă din bătrâni care zice că "orașul e ce e, pentru că locuitorii lui sunt cum sunt”. Cu toții contribuim la proble­me­le lui. Partea bună e că treaba asta im­plică și reversul, adică faptul că fiecare dintre noi poate fi parte din răs­pun­sul la problemele astea. Să fii con­știent de problemele lui e un prim lucru pozitiv. Să știi să vezi potențial, acolo unde alții văd ruină, e un alt lucru po­zitiv. Să știi să lipești de privirea ta răb­dare și com­pa­siune e un alt lucru po­zi­tiv. Zi de zi, la fiecare pas aproape, se în­tâm­plă lu­cruri pozitive în acest oraș: dar le ve­dem sau nu le vedem? Cred că cel mai greu îți e până îți dai voie să-ți pla­că Bu­cu­reștiul, până ieși din influența ava­lanșei de mesaje negative despre el. În mine s-a produs schimbarea asta de pers­pectivă în martie anul trecut, după iar­na aceea care părea că nu se mai ter­mină. Am simțit subit nevoia de a vedea partea frumoasă a vieții în București. Așa că în prima zi cu soare, am luat aparatul de fotografiat și am ieșit pe stradă să mă bucur de el: se topea zăpada, se to­peau țurțurii, era o apă­raie de nedescris, dar faptul că erau semne clare că gata, s-a dus cu iarna, era pen­tru mine suficient motiv de optimism. De-atunci, mo­tivele s-au tot înmulțit. Și când spun asta, nu mă refer la vreo prosperitate per­so­nală, exprimată în bani. Mă refer la a învăța să te bucuri de lucruri imateriale, de lucruri frumoase care există în jurul tău, pe care le faci tu sau le fac alții, și care te pot ridica sufletește. Am început să le văd mai des. Am fotografiat în acea săptămână tot ce mă atră­gea, tot ce simțeam că-mi face bine să observ. Le-am postat vreo două săptă­mâni la rând pe www.feeder.ro, iar pentru că au fost extrem de apreciate, treaba asta m-a încurajat să caut un canal de comunicare doar pentru ele, să "spun” și altora de micile mele bucurii. Așa am deschis pagina de Facebook, care a strâns într-un an 11.000 de fani și unde, săptămâna trecută, o sin­gură fotografie a fost vizionată și apreciată de 20.000 de oameni.

- Principiul popularității pe Facebook implică să ai un număr mare de prieteni. Cine sunt și ce spun oamenii care, accesându-te, vor să vadă Bucu­reș­tiul cu alți ochi?

- Încerc să-mi dau seama și eu mai bine cine sunt, care le sunt viețile și nevoile și cum anume îi ajută ceea ce fac; desigur, încerc să-i cunosc în măsura în care poți face asta prin ceea ce comunică ei pe pro­priile pagini de Facebook. Dar mă întâlnesc cu tot fe­lul de surprize. Cu trecutul meu în publicitate și în bran­ding, când am gândit pagina București optimist credeam că cei mai interesați de un asemenea demers vor fi oameni sub 30 de ani. Nu m-am gândit nicio cli­­pă, de pildă, că fotografiile mele vor ajunge să fie pri­vite de doamna profesoară "X” de la liceul "Y” și că ele vor reuși să-i dea o stare atât de bună, încât să simtă că nu poate să plece din fața calculatorului, fără să lase un comentariu de mulțumire - "Cristian, am zâmbit", "când văd asta, mi se face dor de România" sau "fo­tografiile tale îmi schimbă percepția despre București". Facebook e o unealtă de comunicare ex­traordinară! Pentru mine e minunat că pot primi ime­diat feed-back, pentru că îmi dă curaj, iar asta mă ajută să îmbunătățesc ceea ce fac. În plus, îmi mai dă niște statistici interesante, prin care înțeleg mai bine unele lucruri la care nu am acces. Ca de pildă, pot să văd un top al orașelor din care este accesată pagina București optimist. Am fost uimit să constat, în cazul românilor care locuiesc în afara țării, că pagina Bucu­rești optimist este cel mai adesea acce­sată de la Lon­dra. Nu mă așteptam la asta. M-aș fi aș­tep­tat să fi fost un oraș din Italia, unde știu că locu­iesc cei mai mulți români de peste graniță. E și Roma printre ele, dar e după Londra, Berlin, Paris și Madrid. Oricum, a fost uimitor să văd cât de mulți dintre cei care accesează pagina sunt români care nu mai locu­iesc în țară. Dar e, până la urmă, firesc că e așa. Bă­nuiesc că atunci când ești plecat de ceva timp, ai mai multă nevoie să le arăți noilor tăi prieteni sau cunoscuți ceva pozitiv despre țara din care vii.

- Ce le propui, de fapt, tuturor acestor vizitatori virtuali ai Bucureștiului optimist?

- Propunerea e simplă: să uităm că Bucureștiul ne e atât de cunoscut, să ne imaginăm că-l vedem pentru prima oa­ră și să vedem ce se întâmplă cu noi. Te poți îndrăgosti de București? În­tr-un fel, le propun să devină turiști în pro­priul oraș. Pentru mine, totul a venit foarte natural, n-a trebuit să mă forțez în vreun fel să-mi placă. Am fotografiat tot ce îmi atrăgea privirea și constatam cu stupoa­re că numitorul comun al tu­tu­ror acestor fotografii este acest "pozi­tivism”, aceas­tă privire blândă asupra lui, expri­mată ori prin gesturi ale oa­menilor sur­prinși în fotografii, ori prin detalii de clădiri. Înainte, problemele și preocu­pă­rile zil­ni­ce mă făceau să par­curg orașul de cele mai multe ori cu capul în jos, foar­te pe fugă, foarte des motorizat, și nu mai remarcam aproape nimic nou în afa­ră de panouri publicitare. Chiar și atunci când îmi propuneam să mă plimb prin oraș îmi era destul de greu să intru în­tr-un ritm relaxat. Iar de când am început să iau Bucureștiul la pas, într-un ritm cât mai lent și sin­gur, am început să mă uit din ce în ce mai mult în sus, să văd detalii pe care nu le văzusem până acum sau pe care le uitasem. Încerc să-l văd din ce în ce mai des ca și cum aș fi un turist, așa cum fac atunci când sunt în vacanță vizitând orașe străine. În­cerc să mă îndepărtez cât pot de mult de bule­varde și să mă pierd pe străduțe cât mai mici, luând spontan decizia de a coti la stânga sau dreapta.

- De unde vine optimismul tău?

- Probabil așa sunt construit. Mi-am dat seama că așa funcționează lucrurile cel mai bine. Nu văd neapă­rat ceva bun în a te enerva pentru orice chestie, în a te consuma aiurea pentru probleme mărunte, când poți să rămâi calm, să vezi partea pozitivă și să mergi în acea direcție. Pur și simplu nu văd rostul în a te certa ca o precupeață, e plin spațiul de oameni care se plâng. Ce rezolvi? Nu faci altceva decât să mesteci aer. Bucu­rești optimist s-a născut în cel mai îngrijorător moment financiar pentru mine, la începutul acestui an, când bugetele de publicitate s-au redus enorm. De la un nivel de trai decent, pentru ce aveam nevoie, redu­cerea asta de bugete a fost dezastruoasă pentru mine. Și-atunci, "mâncând covrigi”, dacă permiți expresia, re­­ducând totul la cât mai puțin, s-a născut proiectul ăsta. Nu l-am gândit ca pe o potențială sursă de venit, ci ca o preocupare care să mă hrănească sufletește. Ceea ce a reușit să facă din plin anul ăsta.

- Observ de ceva ani că există o formă de pro­movare a României, născută din societatea civilă, o promovare de "guerilla”, fără bugete, la care contri­buie mulți români care vor să împărtășească și altora Ro­mânia descoperită de ei. Iar acest gen de promo­vare e mai inspirată, adesea cu mai mult bun gust și mai vizibilă decât orice campanie guverna­mentală de "branding de țară”, cu bugete mari de stat.

- Deschizi un subiect foarte drag mie. Da, așa e! E o promovare care funcționează de "n”-șpe mii de ori mai bine decât orice program cu "frunza”, care costă enorm de mulți bani.
Îmi aduc aminte de un comen­tariu recent - dintre multele comentarii de genul ăsta - care zicea: "Bucureștiul ar trebui să-l plătească pe domnul București optimist pentru ceea ce face" (râde). Ce-ar fi dacă m-ar suna domnul Sorin Oprescu să-mi spună: "Sunt foarte fericit pentru imaginea pe care o creați pentru orașul nostru, aș vrea să vă susțin demer­sul". Ar fi foarte fain. Dar nu îmi pun speranțe în asta. Nu fac ceea ce fac ca să trag de mânecă vreun primar, pen­­tru că nu cred că suntem în vreo competiție. Recu­nosc că m-am simțit bine când Primăria a atașat o fo­tografie de-a mea cu primii fulgi care cădeau în Bucu­rești într-un comunicat de presă al Departamen­tului de deszăpezire. M-am bucurat, pentru că e semn că au au­zit de mine și că poate le place ceea ce fac.