"Urările” lui Merkel pentru Europa în 2013

Ciprian Rus
În vreme ce în România, noul guvern de-abia s-a instalat, la Londra, Berlin, Paris sau Bruxelles, dezbaterile pe seama amenin­ță­rilor care afectează de la începutul crizei proiectul european sunt mai încinse ca ori­când.

Cum, vrând, ne­vrând, suntem parte a Uni­­unii Europene și, iarăși, mai mult de nevoie decât de voie, depen­denți de suc­ce­sul acestui pro­iect, dez­ba­terile ne in­te­re­sează și ne vizează, la fel cum ne afec­tează orice pro­blemă locală sau regio­na­lă de la noi, începând cu ga­zele de șist sau cu ex­ploa­tarea de la Roșia Mon­tană și ter­minând cu prioritățile in­ves­tițio­nale ale cabinetului Ponta 2. Co­lap­sul Gre­ciei, spaimele care înconjoară Spa­nia, Italia, Portugalia, adaptabilitatea com­pli­cată a Ungariei și României la anumite rigori și stan­darde, ca și temele macroeco­no­mice ca­re-i frământă pe "grei” ca Ger­ma­nia, Franța sau Marea Britanie pun, toate, în discuție modelul european, considerat multă vreme infa­ilibil și, alături de cel american, singu­rele posibile pentru lumea civilizată.
"În prezent, Europa găzduiește ceva mai mult de 7% din populația globului și pro­duce aproximativ 25% din produsul intern brut global. În același timp, însă, decon­tea­ză 50% din cheltuielile mondiale cu secu­ri­tatea socială.” Prezentate simplu, pe înțele­sul tuturor, de cancelarul german Angela Mer­kel, într-un recent interviu pentru "Fi­nancial Times”, cifrele spun totul despre o Europă care, visând că e în continuare un mo­del de dezvoltare, a devenit, cu timpul, tot mai mult, doar un model de confort pă­gu­bos. "Este evident că, în condițiile ci­frelor pre­zentate, Europa va trebui să mun­ceas­că din răsputeri pentru a-și păstra pros­pe­ri­tatea și modul de viață”, a afirmat Merkel, care găsește "îngrijorător că mulți presupun că Europa e puternică prin tra­diție și că toa­tă lumea se uită la noi. Dar au apărut alte modele, China, India, Japonia, Brazilia, iar acestora li se vor alătura alte țări care mun­cesc din răsputeri și fac efor­turi pentru a fi inovatoare”, a continuat Merkel. "Trebuie să încetăm a cheltui mai mult decât câști­găm” este "urarea” adresată de Merkel între­gii Eu­rope pentru anul 2013. Sigur că, ra­por­tate strict la România, criteriile prezentate global de cancelarul german suportă mo­di­ficări sem­nificative. Dar suntem, oricum am lua-o, mai puțin competitivi decât media eu­ro­peană. Iar asta se traduce exact prin aceea că ajun­gem să cheltuim, cum spune Merkel, mai mult decât producem. Anii buni de până în 2008 ne-au dat iluzii și ne-au deschis bu­zu­narele. Ne-am amăgit câștigând, mulți dintre noi, bani ușori, care nu se reflectau în performanțele firmelor la care lucram. Și, ca de obicei, cu binele te obișnuiești mai ușor decât cu răul. Obiceiurile confortului și con­su­mismului deprinse la mijlocul anilor 2000, de prin 2005 până în 2008, nu au trecut, iată, în cei 3 ani de criză. Iar în Europa occi­den­tală, lucrurile stau și mai rău, pentru că acolo binele se traduce prin decenii întregi de confort...
După ce șocul inițial al crizei, momentul de mare depresie a trecut și după ce a devenit clar că soluțiile pompieristice nu pot substi­tui probleme de esență ale construcției capi­ta­liste, e clar că Europa lui 2013 are nevoie de multă muncă, de inovație și de maximă responsabilitate. Să sperăm că și politicienii de la București au înțeles mesajul de an nou al Angelei Merkel. De fapt, mesajul ne este adresat tuturor celor care ne-am iluzionat cândva că Europa înseamnă confort și atât.