MEDICINĂ CHINEZEASCĂ - Leacuri tradiționale pentru tratamentul cancerului (I)

Stoenescu Adrian
Încă din vremurile străvechi, chinezii au încercat să înțeleagă trupul omenesc, precum și modul și cauzele apariției bolilor. În concepția lor, exis­tă cinci lucruri esențiale pentru o sănătate înflori­toare. Acestea sunt alimentația, igiena, odihna, exerci­țiile fizice și mediul ambiant. Niciunul dintre ele nu poate lipsi.

Sistemul chinez de îngrijire naturală a sănătății este deosebit prin faptul că e natural, preventiv, caută rădă­cinile problemelor, este holistic și se bazează pe încre­derea în sine. El nu folosește niciunul dintre medica­mentele de sinteză chimică din practica medicală mo­dernă. Totul este complet natural și poate fi luat și prac­­ticat în mod regulat, zilnic. Legea sănătății este legea naturii. Nu putem încălca legea naturii fără a vătăma propria sănătate. Când la baza problemelor de sănătate se află încălcarea naturii, este de la sine înțeles că soluția fundamentală este restabilirea raportului om - natură.
În cultura chineză, omul este considerat o trinitate formată din spirit, minte și trup. Omul nu are doar schelet, mușchi și organe, ci și emoții și sentimente, care influențează nemijlocit starea de bine mentală și sănătatea fizică. Sistemul chinez de îngrijire naturală a sănătății ține cont, de asemenea, de interacțiunile dife­ritelor organe interne. Sistemul se bazează pe în­cre­derea în sine, pentru că trupul omenesc însuși este un mare vindecător, care are capacitatea înnăscută de a-și restabili echilibrul și de a se vindeca. Cu alte cu­vin­te, vindecarea este rezultatul unui proces biologic desfășurat pe cont propriu. Mulți chinezi își tratează problemele de sănătate acasă, prin metode naturale, transmise din generație în generație. Ei merg la medic sau se internează în spital doar atunci când este absolut necesar. Așadar, sistemul chinez de îngrijire naturală a sănătății este o filosofie de viață.
Între cele mai grave boli ale lumii moderne, pe care medicina tradițională chineză încearcă să o prevină și să o trateze, se numără cancerul, cel de-al doilea mare ucigaș după bolile car­diace, vinovat de 20% din totalul deceselor înregistrate pe mapamond. Cauzele cancerului sunt aproape la fel de multe ca și felurile lui. În medicina chineză, se consideră că el este rezul­ta­tul otrăvirii pe termen lung a celulelor din corp, consecința stilului de viață nesănătos și a poluării am­bientale. Factorii care sunt învinuiți cel mai frecvent pentru apariția cancerului în organismul uman sunt: fumatul, alcoolul, ali­men­tele bogate în grăsimi și în special carnea de vită, cantitățile mari de sodiu, consu­marea unor alimente alterate, consumarea unor ali­men­te când sunt prea fierbinți, poluarea apei și aerului, expunerea la pesticide și alte substanțe chimice, radia­țiile ultraviolete, precum și stresul și depresia.
Principiul chinez în prevenirea cancerului este adop­tarea unui stil de viață sănătos. Aceasta presupu­ne decizii personale în privința fe­lului și cantității hranei, a abor­dării problemei stresului, a exercițiilor fizice adecvate și a găsirii unui me­diu sănătos pentru locuit. În gene­ral, oamenii minimalizează impor­tanța facto­rului psihic în declan­șarea cancerului, dar se știe că bolnavii de cancer au în comun unele trăsături de per­sonalitate - pesimism, inacti­vi­tate, perfecționism, temperament coleric, goana după putere, autoîn­josire și exces de implicare în muncă. Indivizii cu un tip de personalitate tolerantă sunt mai puțin afectați de cancer decât cei intoleranți.
Cel puțin 90% dintre tipurile de cancer pot fi pre­venite dacă se cunoaște sistemul chinez de în­grijire a sănătății. Acesta implică, printre al­tele: evitarea ali­mentelor afumate, sărate, gra­se, prăjite și râncede; lupta eficientă contra stre­sului și a depresiei, evitarea exceselor se­xua­le; practicarea exercițiilor fizice (mai ales qi-gong); renunțarea la fumat; consumarea unei cantități mari de apă purificată și petrecerea timpului în aer curat.
Pe plan activ, există anumite alimente care ajută la prevenirea cancerului: roșii, morcovi, ardei roșii, varză, broccoli, conopidă, ridichi, usturoi, ceapă, măsline, mere, caise, portocale, pepene verde și galben, boabe de soia, semințe de floarea-soarelui, arahide, ceai verde, ulei de măsline și ulei de pește. Aceste alimente conțin substanțe anticancerigene, datorită elementelor nutritive pe care le conțin, cum sunt genisteina, capsaicina, capsantina, catechina, alicina, sulfo-rafa­nul, indol-carbinolul, licopenul, betacarote­nul și multe enzime și vitamine.
Așadar, dieta este foarte importantă pentru că, res­pectând-o, putem regla o mare parte din patologie, însă atunci când boala canceroasă se instalează, medicina chineză, pe baza practicii multimilenare, apelează la remedii de origine vegetală, anima­lă sau minerală. În prezent, însă, și în China se admite folosirea aces­tor remedii naturale numai între reprizele de cură cu cito­statice sau radioterapie, în scopul potențării efectelor benefice și al reducerii efectelor secundare neplăcute ale tratamentului convențional.
Datorită marii extinderi a terito­riului chinez, atât în latitudine, cât și în longitudine, cadrul natural pre­zintă o mare varietate de forme de relief, tipuri cli­matice, de vege­tație și faună. Medicina tradițională chineză a știut să beneficieze de această bogăție vege­tală, princi­piile de tratament fiind dezvoltate și însu­ma­te în decursul unei lungi practici medicale. Chinezii folo­sesc plante care nu cresc în Româ­nia, însă, din fericire, o parte din ele se găsesc astăzi în magazinele cu produse naturiste, dar sunt și multe alte specii de plante comune am­belor țări. Pe acestea dorim să le prezentăm. Așa cum sunt folosite în China, pentru trata­rea diferitelor tipuri de cancer.

Cancer esofagian

* 10 ramuri de nuc, lungi de 30 cm și groase de un deget, se pun la fiert timp de două ore, după care se pun în apă 3 ouă și se mai fierb încă două ore la foc mic. Se consumă doar ouăle, câte unul pe zi.

• 30 g coajă de dud mărunțită se fierbe într-un litru de oțet din mere și miere, timp de o oră. Se strecoară lichidul, se adaugă o cantitate egală de miere de floa­ea-soarelui și se mai fierbe 5-10 minute. Se ia de 3 ori pe zi, câte o lingură, înainte de masă.

• Decoct din 60 g frunze, tulpină și rădăcină de garoafe la un litru de apă. Se beau două căni pe zi.

• Infuzie din 10 g de rostopască la un litru de apă, după care se strecoară, se adaugă 300 g miere de floa­rea-soarelui și se mai fierbe până se topește mierea. Se iau două linguri pe zi.

• Se mărunțesc 500 g de smochine și se fierb într-un litru de apă împreună cu 100 g de carne de pui, timp de o jumătate de oră. Se consumă întreaga com­po­ziție.



Cancer gastric și de colon

• Ramuri de nuc, coajă de dud sau rostopască preparate ca în cazul cancerului esofagian.

• Decoct din 50 g tulpină, frunze și disc floral de floarea-soarelui, la un litru de apă. Se beau zilnic 2-3 căni, timp de un an.

• Infuzie din 30 g flori de trifoi roșu, la un litru de apă. Se beau două căni zilnic.

• Se fierb 50 g semințe de salcâm japonez (So­phora japonica), în 1,2 litri de apă, timp de o oră, până rămâne un litru de lichid. Se strecoară, se adau­gă o cantitate egală de miere de floarea-soare­lui și se mai fierbe timp de 5-10 minute. Se beau zilnic 100 ml de sirop, în două reprize. Semințele de salcâm japonez se mai pot prepara măcinate și amestecate cu miere, din care se fac pilule de câte 9 g fiecare. Se ia de 3 ori pe zi câte o pilulă. Se mai pot face injecții intramusculare cu extract purificat și sterilizat din semințe. Chinezii afirmă că meste­ca­rea semințelor de salcâm japonez după fie­care masă poate îmbunătăți acuitatea vizuală și poate preveni încărunțirea părului și chiar provoca revenirea culorii naturale a părului dacă a încărunțit.

• Se mănâncă zilnic 5 smochine proas­pete sau se face decoct din 20 g de smochine uscate în 300 ml de apă, care se bea după fiecare masă.

• Se fierb 200 g rădăcină de bumbac în 1,5 litri de apă, timp de două ore, apoi se filtrează și se adaugă o cantitate de miere de floarea-soarelui egală cu cantitatea de lichid rămasă și se mai fierbe 5-10 minute. Se iau de două ori pe zi câte 50 ml de sirop.

• Se ia pulbere de rădăcină uscată de ru­bar­bă, de 3 ori pe zi, câte 1 gram, încorporată în miere, dar numai în cazuri de sângerare.

• Se face pulbere din frunze de pelinariță (Artemisia vulgaris), din care se ia de 3 ori pe zi câte 2-3 grame, cu puțină apă îndulcită cu miere.

• Se dau prin mașina de tocat 200 g frunze de aloe (Aloe ferox sau Aloe vera), se amestecă cu 500 g orez fiert și cu 200 ml vin alb natural, din care se ia câte o lingură zilnic.


Cancerul prostatei

•  Infuzie din ghimpe (Xanthium spinosum), turiță lipicioasă și turiță mare (Agrimonia eupatoria) pentru administrare îndelungată.