Rețetele d-lui farmacist BOBARU: Leacuri din bradul de Crăciun

Ana Dobrescu
- medicamente de casă din cetină, ace și conuri de brad -

* Privindu-l, ne regăsim zâmbetul și ne împodobim sufletul cu cele mai frumoase amintiri ale copilăriei. Dincolo de cadourile așezate sub crengile încărcate de beteală, bradul este el însuși un dar sacru, purtător de energie și sănătate. Cetinile sale veșnic verzi rămân o taină încă nedezlegată, dar se știe cu siguranță că ele nu alină numai sufletul, ci și suferințele trupului. Acele de pe crenguțele celui mai iubit dintre copaci au puterea de a vindeca o sumedenie de boli, de la banalele răceli, la afecțiuni gastrice și renale sau deficiențe ale sistemului imunitar *

Virtuți tămăduitoare

Bradul a prins rădăcini pe meleagurile noastre în urmă cu mii de ani, iar numele i-a fost dat de strămoșii daci, care s-au înclinat în fața copacului miraculos, veș­nic verde. Recunoscut drept arbore sacru, a traversat secolele ca sim­bol al vieții și reîn­noi­rii, fiind pre­zent în cele mai vechi legende, tra­di­ții și datini populare româ­nești. Tot atât de veche este și recunoaș­terea bra­du­lui ca remediu natural, ce poate vin­deca o sume­denie de boli, îndeo­sebi suferințele aduse de gerurile iernii.
Vindecătorii din popor știau că mi­reasma cetinii are puterea de a li­niști sufletul, dăruind un somn odih­nitor și revigorant oamenilor fră­mân­tați de necazuri și griji. Ei îi sfătuiau pe cei chi­nuiți de insomnie, ori care se trezeau plini de spaimă în timpul nopții, să își pună sub pernă săculețe din pânză pline cu ace de brad. Pe vreme de iarnă, durerile de oase erau alungate prin băi calde cu cetini, iar răcelile și gripa se tratau prin inha­larea aburilor fierturilor fă­cute din ace și conuri. La sosirea primăverii, locuitorii satelor de mun­­te, nevoiți să urce pieptiș povârnișurile stâncoase ale Carpaților, aveau obiceiul să mestece muguri proas­peți de brad, pentru a-și potoli setea și a prinde puteri. Ast­fel se considerau protejați de boli, dar și de spiritele rele.
Cunoscătorii ierburilor de leac foloseau ceaiul din muguri sau cetină pentru a alunga nădușeala, dar și ca remediu pentru bolile de ficat și splină. Bătrânii oblo­jeau "gâlmele”, umflăturile de pe gât și corp, aplicând pe zonele afectate cataplasme calde din ace de brad sau "plămădeală” din făină de scoarță, rășină și rachiu. Ră­și­na era considerată leac al durerilor de stomac, de mare ajutor și pentru inima bolnavă. Tot rășina, în ames­­tec cu pânză de păianjen, frunze de nuc și ceară de albine, era întrebuințată sub forma unei alifii, care gră­bea vindecarea tăieturilor și arsurilor, curățând "bubele rele” (negi, furuncule, răni infectate).
Secole mai târziu, cercetătorii contemporani au dat dreptate înțelepților vindecători din satele românești, confirmând eficacitatea remediilor din brad. Analizate sub lentilele microscopului, bradul, molidul și celelalte conifere s-au dovedit a fi veritabile farmacii naturale, care își oferă leacurile mai ales sub formă de uleiuri vo­la­tile. Datorită compoziției bogate în esențe vinde­că­toare, preparatele din molid și brad au calități expec­torante, antiinflamatoare, antioxidante și antibiotice. În special molidul este cunoscut pentru efectele sale be­nefice asupra sistemului digestiv, la nivelul căruia are un efect calmant, antidiareic.
Dacă mugurii se recoltează primăvara, acum, iarna, putem folosi acele verzi de pe cetini și conurile. Pentru a rezista frigului, frunzele bradului secretă o concen­trație dublă de principii active și își sporesc conside­rabil calitățile terapeutice. Din acest motiv, înainte de a aduce bradul la căldură, în odaia unde îl vom împo­dobi, este bine să punem deoparte câteva crenguțe. Păstrate la temperaturi de maxim 5 grade Celsius, ramurile tinere, aflate la capătul crengilor mai groase, au uimitoare puteri vindecătoare. Expert în terapia naturii, domnul farmacist Ion Bobaru ne va învăța cum să le prelucrăm, respectând cu exactitate proporțiile și metodele cerute de arta vechilor spițeri.

Preparate pentru uz intern

Ceai concentrat din ace de brad

Frunzele se desprind de pe cetini și se toacă mărunt, pe o planșetă din lemn. Băutura trebuie preparată ime­diat după fărâmițarea frunzelor, pentru că, în contact cu aerul, mare parte din uleiurile volatile dispar prin evaporare. Peste o lingură de plantă (15 g), se toarnă o cană de apă clocotită (250 ml). Licoarea este lăsată să fiarbă, la foc mic, aproximativ 10 minute, după care se strecoară și se bea, cât mai fierbinte. Efectele sunt sporite dacă adăugăm o linguriță de miere de albine și un vârf de cuțit sau jumătate de baton de scorțișoară. Sunt recomandate 3 căni pe zi, înainte de fiecare masă.
Efecte: indicat ca adjuvant în tratamentul afecțiu­nilor pulmonare, ceaiul este un bun expectorant, cal­mează tusea persistentă și ameliorează cu succes stările gripale. Are efecte sudorifice, combate febra, fiind toto­­dată și un bun antibiotic natural. Acționează ca vita­minizant și tonifică sistemului imunitar.
Ceaiul concentrat din ace de molid - preparat în același mod - este un dezinfectant de excepție al siste­mului digestiv, fiind recunoscut ca antidiareic și cal­mant al mucoasei gastrice. Infuzia concentrată are efect liniștitor și tonic asupra sistemului nervos, favorizând instalarea somnului.

Băutură vitaminizantă din brad și cătină

Ingrediente: 30 g ace de brad (aproximativ două linguri) și 10 g de cătină uscată și mărunțită (aproxi­mativ două lingurițe).
Mod de preparare: frunzele de brad se taie mărunt, apoi se pi­sează într-un mojar cu pistil sau într-un vas adânc, folo­sind o lin­gu­ră de lemn. Pentru a obține o pas­tă cât mai moale este bine să adău­găm și o linguriță de apă fiar­­tă și răcită sau apă disti­lată. Într-un vas emailat, care poa­te fi pus pe foc, se amestecă mai întâi plante­le și apoi se toar­nă 500 ml de apă clocotită. Preparatul este lăsat să fiarbă la foc mic, timp de 15 minute, com­pletându-se trep­tat apa care se evaporă. Du­pă fier­­bere, se lasă la infuzat jumă­tate de oră, apoi se strecoară și poate fi păstrat în fri­gi­der, cel mult trei zile. Doza re­co­mandată este de 100 ml, de trei ori pe zi, după fie­care masă. O cură durea­ză trei săptămâni și, dacă este ne­voie, se poate relua după o pau­ză de 7 zile.
Efecte: este un excelent tonic și energizant, de mare ajutor co­piilor anemici sau celor care se confruntă cu deficitul de vita­mine (avitaminoză) și cu stări de obo­seală cronică - fizică și psi­hică. Are calități revulsive (gră­beș­te deplasarea spre piele a sân­gelui care stagnează într-un or­gan), întă­rește pereții vaselor san­guine și contribuie semni­ficativ la buna oxigenare a creie­rului. Este reco­mandat ca adju­vant în tratamen­tul anginei pec­torale și aritmiei cardiace.

Decoct din brad și lapte

Ingrediente: 2 linguri (30 g) de ace de brad sau molid mă­cinate fin, un litru de lapte.
Mod de preparare: într-un reci­pient se pun întâi plantele, apoi se toarnă laptele și se pun la fiert. După ce laptele a dat în clocot, licoarea este lăsată la foc mic încă 15 minute. În final se filtrea­ză și se împarte în trei părți egale. Se bea câte o porție, înainte de fiecare masă, vreme de o săptămână.
Efecte: decoctul este recomandat copiilor cu deficit de calciu sau cu stări de agitație psihomotorie, adulților care depun efort fizic prelungit și, ca adjuvant, în trata­mentul tuberculozei pulmonare.

Tinctură din ace și conuri de brad

Se prepară astfel: se pun într-un borcan cu filet 20 g de ace de brad tocate fin și, opțional, un con de mări­me medie, mărunțit. Peste plante se adaugă 100 ml alcool alimentar de 70 de grade. Recipientul se închide ermetic, iar preparatul este lăsat la macerat 10 zile, timp în care trebuie agitat de 3-4 ori pe zi. După această perioadă, se filtrează și se pune la decantat, în frigider, încă 6 zile. În final, se filtrează din nou, iar tinctura rezultată se toarnă în sticluțe închise la culoare. Pentru tratament sunt indicate 20-30 de picături, dizolvate în apă, de 2-3 ori pe zi, înainte de fiecare masă. Cura se ține două sau trei săptămâni și, dacă este necesar, se reia după o pauză de 7 zile.
Efecte: bronșită cronică și iritabilitate a căi­lor respi­ra­torii superioare. Are o puternică acțiune anti­septică, fiind recomandată pentru tratarea afecțiu­nilor bucale: afte și răni ale gingiilor. Prin calitățile sale anti­infla­ma­toare, este benefică și în cazul bolilor re­nale, deoa­rece reduce inflamarea rinichilor și căilor urinare. Mai mult, elixirul are menirea de a contribui la elimi­na­rea viermilor intestinali. Luptă cu succes îm­po­triva vi­roze­lor pulmonare și ajută la decongestionarea sinu­surilor.

Vin medicinal din cetină de brad

Băutura este un tonic aromat și se obține simplu, din 2-3 cetini de brad (se aleg crenguțele tinere, de la capătul ramurilor, cu o lungime de aprox. 10 cm) și un litru de vin curat, roșu, sec. Poțiunea se lasă la macerat vre­me de 10 zile, perioadă în care se agită de 3 ori pe zi. Apoi vinul se strecoară și se de­pozitează în lo­curi um­broa­se. Sunt recoman­date 2-3 lin­guri pe zi (dimineața și sea­ra), vre­­me de 6 săptămâni. Este un bun stimulent imunitar și întăritor cardiac.

Sirop din brad și miere de albine

Se prepară amestecând 500 ml infuzie concentrată din ace de brad (obținută după metoda des­crisă mai sus, cu precizarea că se dublează cantitățile de plantă și apă) cu 500 g zahăr sau miere. Mixtura se încălzește până când elementele se dizolvă și lichidul devine omogen. După răcire, se transferă în recipiente din sticlă sterilizate. Doza este de 5 ml (o linguriță), de trei ori pe zi pentru copii și dublu pentru adulți. Siro­pul este un excelent tonifiant al sistemului nervos și un energizant pentru mecanis­mele imunitare.

Preparate pentru uz extern

Inhalații cu miresme de brad și mușețel

Pentru prepararea infuziei, avem nevoie de 2 linguri de ace de brad (30 g) și o lingură cu vârf de mușețel (20 g). Plantele se a­mes­­tecă într-un vas cu o capa­citate de aproximativ 2 litri și dea­supra se toarnă apă. Se fierbe 10 mi­nute, du­pă care infuzia este lă­sa­tă puțin la răcit, pentru ca va­porii emanați să nu fie foar­te fierbinți. Pentru inhalații, ne aplecăm asupra va­su­lui, având capul acoperit cu un prosop care să cana­lizeze vaporii spre căile respiratorii și inspirăm adânc aburii emanați, timp de cel puțin un minut. Terapia cu aburi este recomandată seara, înainte de culcare. Inha­lațiile sunt eficiente ca tratament adju­vant în sinuzită și rinită. Mai mult, picăturile pentru nas, recomandate de medi­cul curant, au o eficiență sporită dacă sunt admi­nis­trate după inhalarea vaporilor de brad și mușețel.

Băi terapeutice cu aromă de cetini

Sunt o binefacere pentru întregul organism, conferă fermitate pielii, relaxează și fortifică sistemul nervos. Se prepară mai întâi o infuzie concentrată, din 300 g de crenguțe tinere de brad, tocate mărunt, cu ace cu tot, și doi litri de apă. După ce a dat în clocot, fiertura se mai lasă la foc mic încă 20 de minute, se filtrează și poate fi turnată în apa din cadă. Îmbăierea durează aproximativ un sfert de oră și este recomandată de 2-3 ori pe săptămână. Uleiurile volatile emanate de cetinile de brad alină durerile reumatice și articulare, fiind recomandate și pentru calmarea iritațiilor pielii pro­duse de afecțiunile dermatologice.