Cum se spală "păcatele" sărbătorilor

Ilie Tudor
Cu toată euforia lor, sărbătorile au un mare dezavantaj: ABUZUL, care a devenit un soi de... tradiție în vremurile noastre. Cel mai adesea apare abuzul de alimente, dar nu de puține ori vorbim și de cel de alcool, de nicotină, de lipsa de odihnă... Consecințele? Haine care au devenit mult prea strâmte pe noi, dureri de cap, deranjamente digestive și, mai ales, o imensă lipsă de chef de viață și de energie. Din fericire, pentru abuzurile de tot felul, natura a pus la dispoziție și remedii eficiente .

În medicina naturală este foarte bine stabilită ordinea în care trebuie să abordăm excesele din timpul sărbătorilor și oricare tip de abuz: prima prioritate este detoxifierea sau, altfel spus, curățarea de otrăvurile acumulate prin mesele copioase, prin ex­punerea mai mult sau mai puțin voluntară la fumul de țigară, prin consumul de băuturi alcoolice ș.a.m.d. Du­pă ce ne despovărăm de toxine organismul, putem să ne gândim și cum să ne eliberăm de kilogramele în plus, de țesutul adipos care a luat locul celui muscular și, nu în ultimul rând, de tirania poftei de mâncare, amplificată sau chiar scăpată de sub control, pe pe­ri­oa­da fripturilor și a cozo­nacilor. Dar să ne concentrăm mai întâi asupra detoxifierii, care va începe - cum alt­fel? - de la hrana pe care o consumăm zi de zi.

Alimentele amare

Mai ușor decât să ne frustrăm, tăind brusc de pe listă toate mân­că­rurile care ne plac, dar sunt nocive pentru sănătate și pentru siluetă, este să introducem, pentru început, în dieta noas­­tră, niște super-alimente. Iar alimentele cu gustul natural amar sunt un fel de echipă de co­mando, menită să sal­veze organismul din si­tua­țiile delicate și care au un rol extrem de im­portant în menținerea și re­câștigarea echili­bru­lui fiziolo­gic al organismului.
Salata verde - are un gust amar nu foarte pronunțat, motiv pentru care este ex­ce­lent to­lerată chiar și de gurmanzii pretențioși, pu­tând fi consumată fără efort, în cantități mari. 200 de grame de salată consumate zilnic sunt un ajutor prețios pentru tubul digestiv împovărat de toxine și reziduuri, acțio­nând ca o mătură care antrenează și dă afară toate de­șeurile nocive. Salata verde trebuie con­sumată de măcar două ori pe zi, fie ca aperitiv, fie ca adaos la felul de mâncare principal, fiind un ex­ce­lent remediu pen­tru curățarea colonului, pentru al­ca­li­nizarea sân­gelui, pentru eliminarea radicalilor liberi.
Andivele - le găsim în mai toate supermar­ke­turile, fiind un aliment consumat cu predilecție pe timp iarnă. Puțini știu că, de fapt, andivele nu sunt altceva decât o varietate de cicoare, culeasă la puțin timp după ce i-au dat frunzele. Se consumă căpățânile tăiate pe lun­gime, condimentate cu oregano, cu lămâie, ulei de măsline și puțină sare. Gustul lor amar este puternic, dându-le un extraordinar efect drenor pentru vezica biliară și ficat. Marii amatori de grăsimi, persoanele cu predispoziție spre calculi sau crize biliare ar trebui să-și facă un obicei din a consuma andive, care îi vor ajuta din plin pentru recâști­garea sănătății.
Uleiul extra-virgin de măsline - gustul său amărui provine de la o substanță numită oleu­ro­peină, care este un adevărat inamic al coleste­ro­lului și un prieten al imunității. Apoi, așa numi­tele grăsimi prie­tenoase, care reprezintă mai mult de 90% din masa uleiului extravirgin de măsline, curăță vasele de sânge de depunerile de colesterol și trigliceride, ajută activi­tatea cardiacă și circu­lația vasculară. Se recomandă consumul acestui ulei, nepreparat termic, mai ales ma­rilor amatori de carne, de dulciuri cu grăsimi hidro­genate sau de prăjeli.
Castraveții bulgărești - se mai nu­mesc și castra­veți de seră, distingân­du-se prin forma lor ci­lindrică și coaja groasă, de un verde închis. Toc­mai aceas­tă coajă, cu gustul ușor amărui, este cea care le dă efectul vin­decător și detoxifiant pentru care îi reco­man­dăm. Ca atare, atunci când sunt puși în sa­lată, castraveții nu vor fi decojiți, ci doar spălați cu multă atenție și curățați de eventualele părți stri­cate. Între alte­le, coaja castra­veților conține o enzimă numită tripsină, care ajută la di­gestia și metabolismul grăsimilor, la ținerea sub control a colesterolului și, foarte im­por­tant, la reglarea glicemiei. De altfel, re­glarea glicemiei este un su­biect atât de important pen­tru greuta­tea corporală și pentru sănătate, încât în cele ce urmează îi vom acorda o aten­ție specială:

Atenție la indicele glicemic al alimentelor!

Cozonac, șampanie, bere, cio­colată, cremă de va­nilie, fur­securi, bezele... - această enu­me­rare nu este vreun meniu de Cră­ciun sau Revelion, ci o listă a ali­mentelor cu un indice glicemic foar­te mare și, ca atare, extrem de periculoase pentru pancreas și pen­tru greu­ta­tea corporală. Dar ce este acest indice glicemic? In­di­­cele glicemic (prescurtat IG) este un sistem de mă­surare al zaharurilor din alimente, pe o scară de la 0 la 100, în funcție de viteza cu care fiecare aliment ne crește glicemia. Alimentele care au un indice glicemic ridicat eliberează cantități foarte mari de zahăr în sân­ge, într-un timp scurt, motiv pentru care cresc rapid glicemia, suprasolicită pancreasul, cresc exponențial apetitul (mai ales pentru dulciuri) și duc la formarea accelerată a depozitelor de grăsime. În schimb, s-a dovedit științific că alimentele cu IG scăzut mențin constant nivelul glicemiei, previn suprasolicitarea pan­creasului, încetinesc formarea depozitelor ineste­tice de grăsime, previn apariția diabetului zaharat. Toto­da­tă, aceste alimente cu indice glicemic mic sunt efi­ci­ente în menținerea sau chiar reducerea greu­tății cor­porale, deoarece controlează apetitul ali­mentar și oferă senzația de sațietate timp îndelungat. Adoptarea unui regim alimentar bazat pe consumul alimentelor cu IG scăzut este secretul slăbitului natural după sărbători, deoarece nu ne supune la caz­nele înfo­metării, ci ne ajută prin reglarea naturală a senzației de foame. În dietoterapia modernă, ali­mentele care conțin zaha­ruri sunt împărțite în trei categorii:
1. Cu indice glicemic scăzut (IG mai mic de 35), care vor fi con­sumate în cantități cât mai mari, alcă­tuind peste 60% din alimentație. Din această cate­gorie fac parte: fasolea, mazărea, nău­tul, lintea, me­rele, țelina și pă­trun­jelul crud, varza, castraveții cu tot cu coajă, sucul de roșii, roșiile proaspete, salata verde, varza, napii, ceapa, usturoiul, iaurtul natural (nu și cel cu amidon), ciocolata neagră cu peste 70% cacao, lă­mâile, portocalele, grepfrutul, mino­lele, manda­ri­nele, smochinele și caisele uscate, perele, vinetele, ful­gii de orz integral, ciupercile.
2. Cu indice glicemic mediu (IG între 35 și 50), ce vor constitui în jur de 35% din rația de hrană zilnică, fiind alimente nu neapărat recomandate, dar tolerate. Alimente tolerate în dietă sunt: pâinea integrală și cea de secară, țelina și pătrunjelul fiert, pastele de făină integrală, fulgii integrali (de grâu, ovăz, secară), ore­zul nedecorticat (mai ales varietățile sălbatice), su­cul de portocale, pasta de susan, cartofii fierți în coajă (nu și cei fierți după decojire, sub formă de piure etc.).
3. Cu indice glicemic mare (IG mai mare de 50) - nu trebuie să reprezinte mai mult de 5% din alimen­tația unui om sănătos și cu greutatea normală. Ele sunt însă total contraindicate celor care suferă de obezitate sau îngrășare, care au diabet sau care se confruntă cu tul­­burări de apetit alimentar. Dintre alimentele cu in­dice glicemic mare enumerăm: zahărul rafinat, zahă­rul brun, făina albă, pâinea albă, produsele de pati­serie, produsele de cofetărie, orezul de­cor­ticat, cre­me­le (de ciocolată, vanilie, etc.), mălaiul grișat, cioco­lata (cu excepția celei ne­gre, cu peste 70% cacao), cartofii prăjiți, cartofii copți, berea, toate bău­turile spirtoase, amidonul din porumb, fructele confiate, chipsurile de car­tofi, biscuiții, cola, pizza, pastele din făină albă.

Plantele detoxifiante

Sunt ajutorul cel mai rapid de care putem beneficia după sărbători, atât pentru a slăbi, cât și pentru a ne repune pe direcția cea bună diges­tia și metabolismul. Iată, în continuare, trei plan­te extrem de eficiente, recomandate cu predi­lec­ție în această perioadă:
Extractul de anghinare - este genul de reme­diu pe care persoanele cu probleme digesti­ve, hepatice sau biliare este bine să îl aibă mai mereu la îndemână. Principala țintă a extractului din frunzele acestei plante este dischinezia bilia­ră (fierea leneșă), care are adesea drept compli­cații calculii biliari, dar și indigestiile, consti­pația, migrenele și un întreg lanț de afecțiuni și tulbu­rări, care toate pornesc doar de la acest mic rezer­vor din corp, care este vezica biliară. Și trebuie spus că me­dicina alopată are prea puține soluții pentru afec­țiu­­nile biliare, pe care însă anghinarea le rezolvă ca nici un alt remediu. Trata­mentul tulburărilor hepa­tice și biliare cu anghinare se face în cure de lungă durată (minimum 30 de zile), timp în care se administrează extractul, câte 150-300 de miligrame luate cu un sfert de oră înainte de fiecare masă. În timpul curei cu an­ghi­nare, se va evita consu­mul de prăjeli, cafea și ceai negru (mai ales pe sto­macul gol), dulciuri concen­trate.
Rădăcina de cicoare - dacă ținta anghinarei sunt bolile hepatobiliare, rădăcina de cicoare este spe­cializată pe controlul glicemiei și ajutorarea pan­crea­sului, greu încercat pe perioada sărbătorilor. De ase­menea, cicoarea este un foarte eficient mijloc de con­trol al apetitului. Rădăcina acestei plante se admi­nis­trează sub formă de extract, iar efecte sale în regla­rea glicemiei, contro­lul apetitului și com­­baterea îngră­șării au fost de­monstrate științific riguros. Între altele, exis­tă studii care arată că prin­­cipiile active din această plantă țin sub control secreția de hormoni ai foamei (grelina) și ai sațietății (lep­tina). Singurul secret este ca extractul de cicoare sub formă de capsule să fie admi­nistrat în timpul mesei (400 mg de extract la fiecare administrare), oricât de mică ar fi can­titativ, pentru a reduce foamea și pentru a regla greutatea corporală. Mai trebuie mențio­nat faptul că extractul de cicoare este cel mai bun antidot pentru foamea marilor amatori de dulciuri.
Aloe ferox - este un redutabil drenor al intes­tinului gros și, totodată, cel mai eficient remediu pen­tru slăbitul rapid. Studiile făcute arată că sucul crista­lizat al acestei specii de aloe este cel mai bun laxativ cunoscut, mai mult de 90% dintre utilizatori (un pro­cent uriaș pentru un produs natural!) constatându-i eficiența. Apoi, în domeniul slăbitului rapid, efectele capsulelor cu suc concentrat de aloe ferox sunt cu ade­vărat uluitoare. Multe dintre persoanele care au folosit acest remediu, după ce s-au îngrășat rapid de sărbători, au reușit să slăbească 4-7 kilograme (!) în doar două săp­tămâni. Și aceasta, fără modificări prea mari de dietă și fără să le fie afectat echilibrul organic, ca în cazul medicamentelor de sinteză. Această perfor­manță se obține prin punerea în mișcare, cu o eficiență de neegalat, a tuturor mecanismelor naturale de elimi­nare a toxinelor din organism. Aloe ferox se adminis­trează sub formă de capsule cu suc concentrat, câte 3-6 pe zi, doza fiind ajustată în funcție de tranzitul intes­tinal. Dacă aveți predispoziție spre constipație, doza va fi cea maximă, dar va fi redusă prompt, dacă aveți mai mult de patru-cinci scaune pe zi. De regulă, o cură ține 2 săptămâni, după care se fac 5-7 zile de pauză, iar apoi tratamentul se poate relua. Este un tratament cu rezultate foarte rapide, persoanele care au luat aceste capsule fiind suspectate, fără exagerare, că au făcut liposucție. Totuși, pentru ca pierderea în greutate să fie de durată, administrarea acestei plante trebuie comple­tată de o ținere sub control a apetitului alimentar. Iar remediul despre care vom vor­bi în continuare este un ade­vărat specialist în acest sens:

Chitosanul

Dacă extractul de cicoare are ca efect reducerea apetitu­lui pentru dulciuri, chitosa­nul este recomandat marilor ama­tori de alimente sărate sau pi­cante, dar și de alimente foar­te bogate în proteine sau gră­simi. Ce este chi­tosanul? Este o pul­bere albă, obți­nută prin ex­trac­ție din carapacea dură care în­velește multe viețui­toare mari­ne și terestre. La noi în țară acest produs se găsește sub formă de capsule și, până în pre­zent, este sin­gura sub­stanță naturală cunoscută ce conține fibre active cu sarcină pozitiv-alcalină, fiind un ex­traordinar detoxifiant după in­ges­tia alcoolului, dar și a aditivilor alimentari, a substanțelor sintetice cu efecte hormo­nale, a unor sub­stanțe organice nocive. O cercetare făcută în Statele Unite, în anul 2001, sub conducerea prof dr. E. N. Schiller, a arătat că adminis­trarea chito­sanului duce la scăderea în greutate cu 1,7 kg, în medie, după 6 săptămâni de tratament. Inte­re­sant este, însă, că pacienții care au folosit chitosanul și au slăbit nu au ținut nici un fel de de dietă. În cazul în care reducem, în paralel cu administrarea chitosanului, chiar și doar cu 10-15% porția zilnică de hrană, scă­derile în greutate sunt mult mai spectaculoase, ajun­gând să fie de 2-3 ori mai mari. Pentru scă­derea în greu­tate, se iau câte 1-2 capsule de chitosan, cu 30 mi­nute înainte de mesele principale. Conținutul capsu­le­lor se dizolvă în jumătate de pahar de apă și se bea pe stomacul gol. La cinci minute după inge­rarea chitosa­nului (nu concomitent) se mai bea, facultativ, încă un pahar de suc de portocale, de lămâie sau de alt fruct care conține acid citric. A­socierea cu acidul citric creș­te senzația de sațietate dată de chitosan, iar ca atare, ne vom reduce porția zilnică de hrană cu un efort mai mic. Întotdeauna, administrarea chitosanului se core­lea­ză cu un consum sporit de apă sau ceaiuri de plante.

Zeolitul

Dacă chitosanul este un excelent detoxifiant după in­gestia de alcool, zeolitul este recomandat pentru eli­minarea toxinelor din fumul de țigară, inhalat voluntar sau involuntar, în cazul fumatului pasiv. Acest mineral natural de origine vulcanică are capacitatea de a ex­tra­ge din organism metalele grele sau chiar radioactive, care sunt inhalate odată cu gudroanele din fumul de țigară. Mai mult, stu­diile de medicină experimentală arată că acest mi­neral ne crește imunitatea, ajută la eli­mi­narea accele­rată a deșeurilor rezultate din metabo­lis­mul cărnii. Așadar, zeolitul se dovedește a fi un aju­tor extrem de prețios pentru corectarea efectelor unei sumedenii de obiceiuri nocive. Pentru detoxifierea du­pă sărbători, se administrează câte 6-8 capsule de zeo­lit pe zi, în cure de 30 de zile, urmate de 15 zile de pau­ză, după care tratamentul se poate relua.

Hidratarea

Mai ales după excesele din timpul sărbătorilor, rinichii, care sunt o cale foarte importantă de eliminare a deșeurilor metabolice, sunt în mod special afectați. De aceea trebuie să le acordăm și lor o atenție specială, mai ales dacă ne știm predispuși la afecțiuni reno-urinare. Iar cea mai simplă modalitate de curățare și stimulare a rinichilor este așa-numită cură hidrică, care va fi făcută imediat după sărbători. În timpul acestei cure, se beau 1-1,5 litri de lichid, dimineața după trezire, și încă 1 litru sau chiar 2 litri (dacă ne ex­pu­nem mult la frig sau dacă facem sport) pe timpul zilei. Pro­cedeul se face vreme 10-15 de zile, iar prin­cipalul lui scop este accelerarea elimi­nării reziduurilor me­tabolice, prevenirea litiazei urinare sau a infecțiilor reno-uri­nare, care ar putea apărea pe fondul scă­derii imunității. Cum spuneam, pe timpul acestei cure se consumă între 2 și 3,5 litri de lichid zil­nic, în reprize. Iar în ceea ce privește lichidele pe care le putem con­suma, meniul este destul de variat, așa cum vom vedea:
Limonada - se prepară casnic, din suc de lă­mâie, miere și, eventual, coajă de lă­mâie rasă fin (foar­te bine spălată în prealabil) - este un exce­lent diuretic și stimu­lent imunitar local pentru rinichi.
Sucul de portocale - ne referim la cel ob­ținut casnic, cu ajutorul storcătorului și con­sumat proaspăt, care este în mod special reco­man­dat celor cu predispoziție la calculoză renală. Conform cer­cetărilor făcute de Asociația Ame­ri­cană a Uro­logilor, "un pahar de suc de portocale pe zi previne formarea sau reface­rea pietrelor la rinichi”. Cel mai eficient este sucul de portocale pentru pre­ve­nirea formării oxalaților și a ura­ților, care sunt dizolvați efectiv de către acidul ci­tric și de alte substanțe conținute de către por­tocală, care este mai eficientă în acest sens decât suratele ei lă­mâile, mandarinele sau grepfrutul. Mai ales persoanele care au predispoziție la cal­culi renali este bine să con­sume zilnic jumătate de litru - un litru de suc de por­to­cale, în cure de 7 zile, cu alte 7 zile de pauză.
Ceaiurile alimentare - sunt de fapt infuziile fierbinți, pe care le consumăm de regulă îndulcite la micul dejun sau la cină și care sunt de un real folos în prevenirea și în combaterea bolilor renale, mai ales în sezonul rece. Vă recomandăm în mod special consu­marea zilnic a minimum o jumătate de litru de infuzie cât mai caldă din busuioc, măghiran, tei, cimbrișor, ghimbir sau scorțișoară, toate fiind foarte gustoase și având în plus efecte extrem de favorabile asupra rini­chilor și vezicii, dar și asupra organismului pe ansam­blu.
Apa minerală - se recomandă apele plate (ne­car­bogazoase), nu foarte bogate în minerale și cu com­poziția lor chimică naturală, fără adaosuri sintetice. Conform unor cercetări recente, pH-ul trebuie să fie ușor alcalin, valorile sale ideale fiind situate undeva între 7,2 și 7,8. Ase­menea ape sunt cele de la Vatra Dor­­nei (marca Buco­vina), Cheia, Băile Herculane, Chei­le Bicazului.