Terapia cu... frig

Ilie Tudor
Contrar aparențelor, iarna aduce indiscutabile avantaje pentru sănătate.

Frigul și zăpada, folo­site cu înțelep­ciune, pot constitui adevărate re­medii. Cum ar putea deveni zăpada și frigul, co-autorii unui întreg cor­tegiu de boli care abundă în sezonul rece, fac­tori de vindecare? Simplu, dozându-i corect, așa încât să ne crească rapid tonusul psihic, să ne alun­ge rapid obo­seala și mahmureala, în loc să ne indis­pună și să ne scadă vitalitatea. Expunerea controlată la frig, pro­cedurile efectuate o perioadă co­res­punză­toare de timp cu zăpadă sunt mijloace excepționale de că­lire și revigorare, care ne pot adu­ce o extraordinară stare de bună dispoziție, precum și o anumită imu­nitate la boli, cu condiția să știm cum și când să apelăm la ele. Iată, în continuare, un foarte suc­cint ghid de folosire a fri­gului și a zăpezii în scopuri terapeutice:

Mersul prin aerul rece al dimineții

Este un procedeu simplu, dar care face adevărate minuni atunci când este realizat sistematic. Tera­pia se face de măcar trei ori pe săptămână și constă într-o plim­bare de minimum 20 minute, în pas cât de vioi puteți, așa încât să vă încălziți foarte bine de la efort, dar organismul să nu fie supraso­licitat și nici starea emoțională să nu devină prea surescitată. Cel mai bun moment pentru a face cura de teren este dimineața, între orele 8 și 9.30, iar cel mai bun loc este în parc, pe o stradă retrasă sau, dacă este posibil, în pădure. Im­portant este ca această cură să se facă în fiecare săptă­mână, mai ales la schimbările de fronturi atmosferice, când organismul este mai solicitat ca de obicei. Prin aceste plimbări făcute în frig se pune în mișcare o fa­cultate extrem de importantă: autoreglarea. Orga­nismul și psihicul recepționează schimbările de tem­peratură, de umiditate, de circulație a aerului în timpul curelor de teren și, fiind solicitat constant și nu inter­mitent, are timp să-și adapteze finele mecanisme neu­ro-endocrine ce coordonează activitatea nervoasă, res­piratorie, cardiacă etc. Această cură de teren este foarte bine completată de respirația controlată, care presu­pune o inspirație și o expirație cât mai lentă și profun­dă, folosind întreaga capacitate pul­monară. Zilnic este recoman­dat să se facă 50 de respirații com­plete succesive, lente și regulate, cât mai relaxate, menite să crească tonusul psihic, să creas­că în mod natural capaci­tatea de efort, să ajute la do­bân­direa unei stări de calm interior.

Mersul desculț prin zăpadă

Este o metodă de vindecare frec­vent recomandată de către pă­­rin­tele medicinii naturiste, preo­tul german Sebastien Kneipp, pacien­ților săi sedentari, cu tendința de a mânca excesiv sau cu o mare sen­si­bilitate la bolile specifice sezonului rece. Modul de aplicare a acestei me­­tode este foarte simplu: ne des­călțăm de ghete și șo­sete, după care pășim vreme de 30-40 de secunde prin zăpadă, des­culți. După care ne încălțăm și vom mer­ge câteva sute de metri în pas alert, rulând bine talpa pe sol pentru a pune sângele în mișcare. Primul efect îl vom simți în maximum 10 minute: picioarele se vor încălzi foarte tare și o căldură extrem de plăcută se va răspândi în tot corpul, con­comitent cu apariția unei sen­zații de în­viorare și tonus. Repetând de 2-3 ori pe săp­tămână această procedură, a cărei durată o vom mări progresiv la 3 minute (dar nu mai mult!), vor apă­rea și efectele terapeutice specifice. Călcatul prin zăpa­dă este o ex­celentă metodă de pre­venire a cistitelor și infecțiilor urinare (inclusiv for­mele recidivante sau cronicizate), a anexitelor și metro-anexitelor, a pu­seelor reumatice, a insuficienței circulatorii la nivelul tălpilor, a bolilor vasculare la nivelul picioarelor. Mai ales persoanele care suferă de frig în timpul iernii și au mai tot timpul picioarele reci vor beneficia din plin de această pro­cedură, care mai este indicată și pentru prevenirea crizelor de sciatică, a cârceilor, a deran­jamentelor digestive, care apar din cauza frigului.

Spălatul cu zăpadă

Procedeul se aseamănă foarte bine cu cel prezentat anterior: se frea­că mâinile cu zăpadă vreme de 1-2 minute, după care se pun mă­nuși căl­duroase și se fac mișcări cu dege­tele și încheieturile mâinii, pentru pu­nerea în mișcare a sân­gelui. În câte­va minute, palmele și degetele se vor în­călzi puternic și își vor re­căpăta sen­sibilitatea par­țial pierdută, în contact cu zăpada rece. Este un tra­ta­ment pentru îmbunătățirea cir­cu­la­ției și crește­rea rezistenței la frig la nivelul mâinilor, pentru îmbunătă­țirea refle­xelor atunci când este ger afară, pen­tru prevenirea degeră­turi­lor. De ase­menea, mărește imu­nita­tea la nivelul pielii pal­melor, fiind un bun adjuvant în com­baterea anu­mitor infecții și eczeme, mai ales dacă după reve­nirea de la frig se fa­ce tratamentul specific, care va avea o eficiență mult mai mare. Procedeul va fi com­pletat cu aplicarea unui un­guent gras pe mâini, la per­soanele la care pielea se usucă și tinde să se crape în contact cu frigul.

Baia de soare pe zăpadă

Câteva zeci de minute petrecute în zăpadă, într-o zi cu soare puternic, sunt un tonic extraordinar pentru corp și pentru psihic. Razele soarelui reflectate în ză­padă îi dublează sau chiar îi triplează acestuia lumi­no­zitatea, extraordinara baie de lumină astfel creată fiind recep­ta­tă la nivelul ochilor și al pielii. Pentru a bene­fi­cia de efectele terapeutice ale acestei băi de soare trebuie să ne dezvelim pentru 10-20 de minute chipul, gâtul și mâinile - un demers suficient pentru ca în corp să crească exponențial producția de vitamina D, pentru ca fotoreceptorii de la nivelul pielii să trimită semnale pozitive sistemului nervos central, care ne va induce o stare de tonus și optimism. Și drept bonus, pielea ex­pusă la soare va începe să capete un bronz consistent.
Este o procedură simplă, cu efecte benefice rapide, dar de care nu trebuie să abuzăm, pentru a nu răci, pe de o parte, și pentru a nu căpăta arsuri solare serioase, pe de altă parte. De asemenea, ochii neprotejați pot su­feri adevărate leziuni în contact cu excesul de lumină.