2013 ȘI DRAGOSTEA

Redactia
Berbec (21 martie - 20 aprilie)

Prudență și înțelepciune

Ultimii ani au avut grijă să le arunce în drum Berbecilor destule piedici, conflicte și neaș­teptate întorsături de situație. Ele au avut darul de a-i face să priceapă lucruri impor­tan­te despre nevoile lor profun­de, despre cât de dispuși sunt să dăruiască, cam câtă răb­dare au și ce așteaptă de la per­soana alături de care ar vrea să tră­iască. Tran­zitul lui Saturn prin casa re­lațiilor i-a trans­format în niște ființe orgolioase și hiper­critice, deloc dispuse să acorde o a doua șansă. Sunt mulți cei care s-au confruntat cu sfârșitul unei relații în 2012. Chiar și atunci când decizia a fost în mod evident a parte­ne­rului, cauzele pot fi găsite tot la bieții Berbeci care, pur și simplu, au obosit să mai lupte. Mai sunt însă și cei care încă se scaldă în apele căldicele ale unei relații foarte șubrede. Lor, celor singuri, dar și celor a căror viață tocmai a luat-o pe căi prospere, astrele le reco­mandă în 2013 prudență și înțelepciune. Și-au pus toate întrebările pe care și le puteau pune? Au făcut cu ade­vărat tot ce le-a stat în putere ca lucrurile să meargă? Oare nu au forțat prea mult, impunându-și dorințele asu­pra partenerului? Mai are el suficient spațiu de de­cizie și destulă libertate? Și-ar putea lăsa egoismul deoparte? Să nu se grăbească să ia decizii. Mai bine ar aștepta să li se limpezească gândurile, reflectând mai adânc la tipul de intimitate pe care și-l doresc. Eclipsa din 10 mai va repune în dis­cuție toate aceste lucruri, iar tranzitul planetei Jupiter prin Rac, din iunie încolo, îi va obliga să gă­sească răspunsuri.

TAUR (21 aprilie - 21 mai)

Lăsați șefia pe preș, când ajungeți acasă

N-are sens să ne ascundem după deget: urmă­torii doi ani și jumă­tate vor fi pentru Tauri de o im­portanță capitală. De ce? Sa­turn, profesorul cel sever, res­ponsabil cu disciplina, tocmai le traversează sec­torul relații­lor, obligându-i să-și pună în­trebări despre ei înșiși și despre partenerii lor, să se ana­lizeze și să anali­ze­ze felul în care rela­țio­nează în toate sectoa­rele. Începutul de an îi surprinde cu mișcări îndrăznețe și norocoase pe plan profesional, însă total ne­inspirate, când vine vorba de dra­goste. Taurii ar trebui să lase șefia pe preș când ajung acasă. Cerul lunii ianuarie e și așa destul de tensionat. Februarie le poate aduce însă atracții stranii, neașteptate. Saturn și Mercur retro­gra­dează în februarie și încep să scoată la iveală nemul­țumirile în relațiile existente și toate erorile de comu­ni­care. Pentru Tauri, 2013 nu va fi un an ușor. Îi va obliga să se adapteze și să facă multe com­promisuri, se vor confrunta cu parteneri prea distanți și neim­plicați sau vor simți ei înșiși nevoia de a se retrage dintr-o re­lație, de a lua distanță din punct de vedere afectiv. Se vor zbate între nevoia de a conti­nua pe un drum și cea de a schimba cu totul direcția. Cum însă in­flu­ența sumbră a lui Saturn nu-i va părăsi până în 2015, nici o decizie bruscă nu îi poate avantaja. Relațiile fără viitor se vor rupe oricum de la sine, fie în preajma eclipsei de Soare de pe 10 mai, fie mai târ­ziu, în ultimele luni ale anului. Iunie le va aduce Tau­rilor entuziasm și dorință, iar septembrie și octombrie ape limpezi, fără conflicte.

GEMENI (22 mai - 21 iunie)

Printre cei protejați în 2013

Pe Gemeni, aspectul dintre Saturn și Pluto, la în­ceput de an, îi face atenți mai ales la latura prac­tică a vieții. Vor prefera să coacă alături de partenerul lor de cuplu câteva idei îndrăznețe de amenajări domestice, iar mijlocul lunii ianuarie îi va sur­prinde foarte im­plicați pa­sional. Jupiter, chiar în zodia lor, își încetează retrogradarea, redându-le, la în­ceput de februarie, strălu­cirea, entuziasmul și energia pierdute. Însă retrogradarea lui Saturn și a planetei lor guver­na­toare, Mercur, care mar­chea­ză întreaga primăvară, readuce în discuție modul haotic în care își desfășoară viața pro­fesională. Oboseala instalată în timp riscă să șu­bre­zească și relațiile de dragoste, unde, prin mai, se poate pune problema reîmpărțirii sarcinilor gospodă­rești sau a reorganizării, pentru a petrece mai mult timp îm­pre­ună. Una peste alta, Gemenii sunt printre cei protejați anul acesta. Jupiter, planeta expansiunii și a norocului, se află încă de anul trecut în zodia lor și va mai sta până la final de iunie, când va trece în Rac. Dacă ultimul an s-a dovedit plin de oportunități profesionale, din iulie încolo, cu Jupiter în casa banilor și a bunăstării, Ge­me­nii care au depus efort vor avea ocazia să culeagă roa­dele muncii de anul trecut. Când vine vorba de dra­goste, asta se poate traduce prin bunăstare și tihnă. Cei singuri vor putea începe relații promițătoare în mai și iunie. Iar cei prinși într-o relație se vor bucura de viață, cum de ani de zile n-au mai facut-o.

RAC (22 iunie - 23 iulie)

Un an plin de dragoste, dacă n-ar fi Saturn...

După tumultul de anul trecut, în 2013, Racii sunt din nou interesați de dragoste. Încă de la jumătatea lui ianuarie, devin conștienți de potențialul și adâncimea unei legături noi, ca­re începe să le anime viața sufle­teas­că și să-i stimuleze in­te­lec­tual. Toate ar fi mi­nu­nate, dacă nu ar interveni retrogra­da­rea lui Saturn, de la finalul lunii februarie și până aproape de zodia lor. Cu Saturn cel sever e greu de trăit, mai ales când el se așază exact pe sectorul îndrăgostirii, al bucuriei și al poftei de joacă. Nu prea au de ales, își vor sufleca mânecile și se vor pune pe treabă, așteptând ca parte­nerii lor să-și rezolve pro­blemele, iar frustrările și constrângerile emoționale să treacă. În mai, odată cu eclipsa de Soare, vor deveni conștienți de nevoia lor de a primi, în dragoste și prietenie, la fel de mult pe cât oferă. Pentru Raci, 2013 e anul schimbării. Jupiter, Marele Benefic ce le va tran­zita zodia începând din iunie pentru aproape un an, va fi aliatul lor. Îi va încu­raja, în ciuda piedicilor de care se vor izbi, să nu se uite înapoi cu regret, ci îna­inte, cu optimism. Vor trăi, timp de aproape un an, cu conștiința fermă că lucrurile bune sunt în viitor, iar asta îi va face mai îndrăzneți și în senti­mente. În august vor avea cu­rajul să-și mărturi­sească atașamentul față de cineva. Iar dacă încă trag după ei relații moarte, jumătatea lui septembrie îi va ajuta să închidă un capitol care trebuia închis de mult.

LEU (24 iulie - 23 august)

Un an palpitant

Leii întâmpină anul cu un aspect fabulos, între imperiosul Marte, imprevizibilul Uranus și norocosul Jupiter. Ce înseamnă asta? Ei bine, că anul 2013 ar putea fi, din punct de vedere amoros, unul dintre cele mai palpitante de până acum. Și totul pe neașteptate sau, cel puțin, cu un final neașteptat. Ocaziile de a întâlni dragostea vor exista, însă Leii n-ar trebui să se transforme în niște perfecționiști care cer prea mult de la ei înșiși și de la ceilalți. Mai bine ar lăsa lucrurile să curgă de la sine. Dacă vor înțelege că dragostea nu este doar un exercițiu de admirație unilateral, ci implică dăruire și generozitate reciprocă, luna februarie i-ar putea surprinde într-o stare de spirit cu totul nouă. Retrogradarea lui Saturn, între februarie și iunie, le va da și Leilor de furcă. Dacă sunt într-o relație, dar se simt detașați și străini de celălalt, își vor dori mai multă afecțiune. Dacă sunt singuri, vor fi ceva mai sensibili la replici și mai ușor de rănit. Lecția lui Saturn e însă importantă: plictiseala nu poate fi alungată, atâta timp cât nu schimbă nimic cu adevărat. Leii vor tânji anul acesta după legături profunde și pline de miez. Au toate șansele unor întâlniri speciale, în a doua jumătate a anului. Rezultatul lor depinde însă de ei. Va fi 2013 marea eliberare, punctul de cotitură al destinului lor, sau vor continua traiul călduț, repetând aceleași și aceleași greșeli?

FECIOARĂ (24 august - 23 septembrie)

Făt Frumos se apropie

Anul Fecioarelor începe cu Soarele situat la doar două grade de Pluton, o planetă micuță, dar cu o forță uriașă. Fecioarelor, preaplinul lui Pluton le face bine, dacă și-au propus ca relația lor să meargă mai departe. De ce? Pentru că energia Soarelui întâl­nește forța transformațională a lui Pluton, exact în casa lor 5 solară, care guvernează dragostea, creativitatea și copiii. Iar asta le va asigura fecioarelor o viață socială mai intensă, o comunicare mai bună cu partenerul de viață sau, dacă sunt singure, foarte multe șanse de a întâlni persoana potrivită undeva în public. În 2013, Fecioarele vor ieși dintre cei patru pereți. Vor străluci cu adevărat în lume, cu condiția să nu se lase pe tânjală și să nu se piardă în conflicte do­mes­tice mes­chi­ne. Retrogra­da­rea lui Saturn, din februarie pâ­nă în iunie, le obligă să-și dez­vol­te toate abilitățile de comunicare, de pe urma cărora vor beneficia nu doar cariera, ci și toate relațiile lor. Eclipsa de soare din mai le mai poate da de furcă, cu dispute și ranchiună, din partea unui partener gelos și posesiv, care nu le înțelege nevoia de expansiune. Vara aduce însă calm și multe satisfacții sociale. Iar eclipsa din noiembrie le promite celor care au știut să aibă răbdare mari satisfacții emoționale.

BALANȚĂ (24 septembrie - 23 octombrie)

Cele mai sexy dintre creaturi

Balanțele au scăpat, în sfârșit, de aura apăsătoare a planetei Saturn asupra zodiei lor. De acum se simt eliberate sentimental și liniștite. Lecția cea mare pe care au învățat-o de la Saturn în ultimii doi ani este că nu au nevoie de nimeni în viața lor, dacă nu e cineva cu adevărat special, care să se implice în egală măsură. Saturn le cere și anul ăsta să nu-și uite stima de sine. Or mai fi existând și Balanțe care nu se simt prea bine singure. Măcar de s-ar bucura că nu le mai cere nimeni să poarte povara unor parte­neriate proas­te! 2012 le-a mai testat Balan­țelor și capacitatea de a lua decizii. Acum, anul începe energic cu un aspect Marte Uranus care le e favorabil și care le împinge să-și urmeze instinctele. Dacă o vor face, vor avea parte de întâlniri dintre cele mai interesante. Cu Sa­turn în Scorpion, casa lor privitoare la bani și re­surse, în 2013, dragostea le trece Balanțelor și prin stomac. Oricât de interesanți ar fi potențialii parteneri, dacă nu au aceleași atitudini privitoare la bani, la câștigarea și cheltuirea lor, șansele ca nefericirea să se instaleze rapid sunt destul de mari. Balanțele mai sunt binecuvântate anul acesta și cu un șarm care va radia puternic și le va face cele mai sexy dintre cele mai sexy. Sfârșitul lui martie și luna aprilie, începutul lui septembrie și toată luna noiembrie sunt tot atâtea ocazii de a străluci.

SCORPION (24 octombrie - 22 noiembrie)

Perioadă tumultoasă pentru cupluri

Ei bine, Scorpionii vor fi în atenția zodiacului încă doi ani de acum îna­inte. Planeta Sa­turn a intrat în oc­tombrie 2012 în zo­dia lor și va mai sta acolo pâ­nă în 2015, cu scopul de a-i dis­ciplina în toate sec­toarele. 2013 debu­­tează însă sub aus­picii bune. Tre­ziți par­că dintr-o lungă ador­mire, Scorpionii se vor gân­di intens la cum să-și con­so­lideze statutul pro­fesional și, odată cu el, ima­ginea în ochii lumii. Dacă reputația lor sentimentală a avut de suferit în anii din urmă, vor schimba lucrurile atât de categoric, încât cu greu va mai crede cineva că e vorba de aceeași per­soană. Să nu uităm simbolul pă­sării Phoenix, care i se atribuie adesea Scorpionului. Va renaște din propria cenușă, se va regenera, hotărât să o ia pe un drum nou, care să-l pună în cu totul altă lumină. Dar înnoirea, chiar dacă se va dovedi în timp de bun augur, îl va costa uneori suferință. Pasiunea și ardoarea, pentru care sunt atât de faimoși, vor fi in­tense. La fel de intens va fi însă și potențialul de con­flict. Nu prea mai sunt dis­puși la compromisuri și își vor pune adesea întrebări: cine deține puterea? Cum o folosește? Ce pot și ce nu pot obține prin forțe proprii? Banii, sexul, posesi­vitatea, gelozia, apartenența vor declanșa discuții aprinse. E o perioadă tumultuoasă pentru toți cei aflați în cuplu. Cât despre cei singuri, se vor trezi că-și doresc să rupă barierele psihologice care i-au ținut în loc în ultimii ani și să evolueze liber, după bunul plac.

SĂGETĂTOR (23 noiembrie - 21 decembrie)

Pariați pe viața în doi

Săgetătorii au reputația de a se lăsa prinși cu greu. Și totuși, anul 2013 îi găsește mai de­gra­bă interesați de avan­tajele de a fi într-o relație, decât de dorința de a-și păstra indepen­dența cu orice preț. Jupiter și-a făcut te­mele, lucrând în fa­voa­rea relațiilor lor, în ulti­mele șase luni ale anu­lui trecut. Va con­tinua să le protejeze dragos­tea și în prima jumătate a lui 2013. Mai mult, Saturn a de­clanșat în ei schimbări subtile și profunde de menta­litate, i-a făcut să se gândească mai mult la ceea ce-și doresc de la viață și la cine le-ar putea satisface aceste nevoi, de tandrețe, stabilitate și afecțiune. Desigur, nu-i valabil chiar pen­tru toți Săgetătorii. Oricare ar fi însă situația emo­țională, Săgetătorii vor căuta anul acesta motivații mai adânci pentru gesturile lor. Și vor înțe­lege în ce măsură foarte multe din deciziile lor sunt influențate incon­știent de fapte trecute. E anul în care Săgetătorii vor fi forțați să facă pace cu trecutul, cu separările din viața lor, cu nefericirile altor vremuri. Nu odată s-au trezit reacționând în dragoste într-un mod defensiv, retră­gându-se din fața unor posibile relații din cauza unor frici străvechi sau a unor supărări trecute. Cu Jupiter în casa a opta, a uniunilor profunde, Săgetătorii au, în a doua jumătate a anului, uriașa ocazie de a câștiga pariind pe viața în doi.

CAPRICORN (22 decembrie - 20 ianuarie)

Prioritate absolută: legăturile emoționale

Ultimii ani le-au adus Capricornilor multă agitație pe plan sentimental. Au făcut schim­bări de reședință sau de decor, s-au mutat din separat împreună sau invers, au pendulat între dorința de a se căsători și cea de a fi din nou singuri. Pot sta acum liniștiți, măcar prima jumătate de an va fi cu totul diferită. Capricornii încep anul 2013 bine energizați și cu dorința de a se exprima pe sine și propria indi­vidualitate. Că este în mod creativ, printr-un proiect, sau implicându-se intens într-o situație, ceea ce con­tea­ză e ca ei să se simtă în acord cu eul lor profund. Vor să se regăsească pe sine, să se simtă vii. Dacă odată cu regăsirea vine și fericirea depinde însă de fiecare în parte. Și asta e valabil și pentru viața lor sentimentală. Mulți Capricorni vor căuta să lucreze în echipă cu partenerul lor. Vor vrea să întărească legăturile emo­ționale și să fie siguri că prietenia dintre ei are baze puternice. Se vor îndoi însă de multe ori pe parcursul anului, mai ales în prima jumătate. Se vor simți, unii dintre ei, nefe­riciți, fără să știe exact ce ar putea să facă. Eclipsa de Soare din 10 mai, în casa iubirii, cu o opoziție puternică de la Saturn retrograd, va fi pentru ei un punct de cotitură în dragoste. În iunie, Marele Benefic Jupiter în sectorul rela­țiilor poate da naștere unor noi începuturi, fie într-o relație mai veche, fie într-una cu totul nouă. Spre final de an, Uranus și Pluton reiau ostilitățile. Capricornii n-au însă de ce se teme. E vorba doar de a rămâne fideli lucrurilor pe care le simt cu adevărat.

VĂRSĂTOR (21 ianuarie - 19 februarie)

Dezbrăcați-vă de armuri și arătați ce simțiți cu adevărat

Jupiter e planeta norocului. Se spune însă că ea lucrează mai bine când e ajutată de fiecare în parte. E chiar cazul Vărsătorilor, care o găzduiesc, până în iunie, în casa a cincea - casa bucuriei de a trăi și a romantismului. Celor mai mulți Vărsători, efuziu­nile romantice le sunt însă străine. Starea lor preferată, chiar și atunci când sunt într-o relație și sunt fideli, e mai degrabă detașarea lucidă sau prietenia devotată. Provocarea pe care le-o aduce Jupiter e și aceea de a-și da voie să se implice și să devină cu adevărat intimi. Marele Benefic le vorbește în 2013 despre încredere reciprocă și despre speranța că lucrurile vor merge bine. Cu un an profesional încărcat de responsabilități, pre­siuni și nesiguranțe, Văr­sătorii își vor dori un partener care să-i spri­jine și să-i înțeleagă. La rândul lor, va trebui să accepte că ei înșiși n-au fost întotdeauna dis­po­nibili emoțional pentru cei din jur: par­teneri, pri­eteni sau mem­bri ai familiei. Fe­ricirea lor anul acesta depinde și de puterea de a pune lucrurilor exterioare bariere, pen­tru a hrăni și proteja relațiile din viața lor. Finalul de an le mai aduce Vărsătorilor o provocare. Aceea de a fi conștienți că felul în care se văd ei înșiși nu cores­punde cu felul în care sunt văzuți. Dacă pot, Vărsătorii ar face bine să lase deoparte armurile și să le arate celor din jur cine sunt ei cu adevărat.

PEȘTI (20 februarie - 20 martie)

Potențial erotic uriaș

Se spune despre Pești că în dragoste sunt foarte pasivi. Și totuși, dacă ar fi întrebați, Peștii ar răs­punde sur­prin­zător: nu des­pre pasivitate e vorba, ci despre a rămâ­ne fidel propriilor trăiri, apelor tul­buri în care te scalzi. Ce ar putea fi rău, la urma urmei, în a vrea să ră­mâi cu lucrurile pe care le știi deja, alături de cei puțini pe care îi cu­noști cel mai bine? Și totuși, dacă vor să profite de uriașul potențial amoros pe care planetele l-au desenat în 2013 pe cerul lor, Peștii trebuie să preia controlul și să se gândească bine la câtă schimbare ar fi dispuși să accepte. În primele două luni ale anului, posibilități vor exista, Peștii însă abia le vor adulmeca, fără do­rința concretă de a face ceva. Sunt conștienți de ceea ce au și nu prea sunt dispuși să alerge după himere. Iar la final de februarie, când ai zice că, în sfârșit, sunt pre­gătiți să se implice afectiv, Saturn își începe retro­gra­darea și tulbură din nou apele. O separare ce părea clară se încurcă în acte și proceduri, o dragoste la prima vedere se dovedește posibilă, doar trăită în ascuns. Tot felul de probleme se pun în calea lor, nu pentru a le spune că relația nu ar fi posibilă, ci pentru a-i obliga să depună eforturi pentru împlinirea ei. Din iunie, Jupiter se mută în Rac și va forma, alături de Nep­tun în Pești și Saturn în Scorpion, un trigon splen­did al zodiilor de apă. Peștii ar putea fi câștigătorii absoluți ai zodiacului, binecuvântați cu o relație care le va da aripi. Ca să poată zbura însă, ar trebui să des­chidă puțin ochii. Măcar pentru a vedea cine e jos, pe pământ, pentru ei.

SONIA PANTAZI