Răspuns pentru E. ISBĂȘOIU - Câmpulung, Argeș, F. AS nr. 1051 - "Caut tratament pentru poliartrită reumatoidă"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Pentru început, se impune precizarea că alături de spondilita anchilozantă, artrita psoriazică, colagenoza sau granulomatoza Wegener, poliartrita reumatoidă face parte din categoria patologiilor reumatice autoimune și presupune o suferință inflamatorie care se manifestă la nivelul diverselor arti­culații ale membrelor. Spre deosebire de artroză, care afectează doar sistemul musculo-scheletic, poliartrita reuma­toi­dă este o boală sistemică, cu tendințe de simetrie, afectând, de exemplu, ambele glezne sau ambele încheieturi ale mâinilor, și ducând la ridigitate ori dureri difuze. Procesul inflamator determinat de agre­siunea unor anticorpi dirijați greșit contra pro­priilor țesuturi sănătoase (în mod specific membrana sinovială) poate cuprinde, în ultimă instanță, și liga­mentele, tendoanele sau mușchii. Mai mult, membrana sinovială inflamată proliferează deseori, invadând și distrugând osul sau cartilajul, compromițând astfel stabilitatea articulară. Mai trebuie menționat și faptul că pe lângă multiplele neplăceri pe care le produce (deformări ale țesutu­ri­lor afectate, dureri mari, rigidi­tate articulară, oboseală, stări de rău, proe­minențe - noduli reumatoizi - și tume­fieri la nivelul articulațiilor atacate), poliar­trita reumatoidă poate genera com­pli­cații și la nivelul altor organe, traduse prin leziuni ale termi­na­țiilor nervoa­se, infecții articulare acute, tul­burări pulmonare (pleure­zie), car­dia­ce (pe­ri­cardită), ulcerații ale mem­bre­lor și anemie. Deși poliar­trita reuma­toi­dă poate fi, uneori, cea mai invali­dantă formă de artrită, sunt disponi­bile medicamente foarte efici­ente pen­­tru tratamentul acesteia, cu condi­ția ca diagnosticarea să se fi făcut în­tr-un stadiu precoce. Trata­men­tele curente sunt foca­lizate asupra ameliorării durerii, reducerii infla­ma­ției, sto­pă­rii sau încetinirii distru­gerii articulare, prevenției pro­ble­melor medicale asociate, cum ar fi afecțiu­nile car­diace și pulmonare. Fără a intra în amănunte, trebuie menționat că medicamentele utilizate pentru trata­men­tul poliartri­tei reumatoide se împart în două categorii: cele folosite pentru ameliorarea simptomelor și cele des­tinate controlului afecțiunii. Antiin­fla­matoa­rele neste­roi­diene, incluzând Ibuprofenul, Na­proxenul și altele, reprezintă tratamentul primar al durerii și inflamației din poliartrita reumatoidă. Dacă sunteți sensibil la antiinflamatoare nesteroidiene, se pot utiliza derivate de aspirină, numite salicilați nona­cetilați (trisilicat de magneziu, salsalat).
O altă alternativă sunt inhibitorii de COX-2 (ciclo­oxi­genaza), tolerați mai bine la nivel gastric, sau ace­tominofenul pentru diminuarea durerii.
Corticosteroizii (prednison) sunt foarte eficienți în ameliorarea durerii și a inflamației, dar nu controlează evoluția bolii. Aceștia trebuie utilizați cu atenție și în cele mai mici doze eficiente posibile, datorită nume­roa­selor și potențial gravelor reacții adverse.
Medicamentele care modifică afecțiunea (hidroxi­clo­rochina, sulfasalazina, minociclina, methotrexatul etc.) pot reduce simptomele și pot încetini distrugerea articulară.
În sfârșit, substanțele care modifică răspunsul bio­logic, cum ar fi etanacept și infliximab, blochează acțiu­nea factorului de necroză tumorală, un compus chimic care joacă un rol important în inflamație și distrugerea tisulară. O altă substanță biologică ce mo­difică răspunsul inflamator, numită anakirra (kineret), reduce inflamația prin blocarea citokinei numită inter­leukina-1. Aceste medicamente pot fi foarte efi­ciente, dar prin blocarea răspunsului imun, pot con­duce spre infecții severe, ca formă de reacție adversă.
Cele mai bune remedii naturiste pentru reducerea inflamației și micșorarea durerii în zonele afectate sunt, în cazul poliartritei reumatoide, gheara-diavo­lului, coada-calului (reduce inflamația și ajută la refa­ce­rea cartilajelor) și scoarța de salcie (virtuți anti­in­flamatorii și analgezice dovedite). Suplimentele cu acțiune generală recomandate în poliartrita reumatoi­dă și alte boli reumatice cu substrat autoimun sunt: uleiul de luminița-nopții (antiinflamator natural, care conține acid gama-linolenic), Seleniul cu vitamina E (indispensabil în patologiile autoimune), vitamina C (preferabil organică), calciu și magneziu, vitamina B6 și bromelaina, enzima extrasă din ananas, cu efecte antiinflamatorii, indicată dacă durerile sunt mai severe.
Dintre uleiurile volatile, cele mai indicate sunt cel de Geraniu, Ghimbir și Ienupăr, care pot fi admi­nis­trate intern sau utilizate în masaje locale.
Dintre gemoderivate, cel mai indicat în cazul poli­artritei reumatoide este extractul din mlădițe de viță-de-vie sălbatică (se administrează conform pros­pec­tului), analgezic și antiinflamator folosit în formele hiperalgice cu evoluție rapidă, deformări articulare și scleroza ligamentelor. Să auzim numai de bine!

Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, tel. 0722/73.52.72

"Simt un gust foarte sărat în gură, indiferent ce mănânc"
(Răspuns pentru MARIA - Slatina, F. AS nr. 1048)


Simptomatologia descrisă de dvs. pledează pentru diagnosticul de faringită cronică (o stare de iritație sau inflamație cronică a mucoasei orofaringiene). Bolna­vul prezintă senzație de uscăciune în faringe, "nod în gât", tuse seacă, iritativă, sau tulburări vocale progre­sive. Factorii etiologici locali și generali sunt: insu­ficiență respiratorie nazală cronică, cu respirație de tip bucal, lezarea cronică a mucoasei prin agenți chimici, aerul poluat, încăperi cu aer climatizat, modificări hormo­nale la menopauză etc. Tratamentul faringitei cronice constă într-o substi­tuție din abundență cu ceaiuri și gar­gară cu salvie, gălbenele, mușețel și tătă­neasă (se prepară o infuzie cu o linguriță din fiecare plantă la 200 ml apă, la care se adaugă un vârf de cuțit de bicarbonat ali­mentar). Este utilă, de asemenea, api­te­rapia cu miere de albine cristalizată, fa­gure de miere căpăcit și propolis ta­blete (Proposept). Se vor evita băutu­rile car­bo­gazoase, acidulate și alimen­tele foar­te condimentate. Se recoman­dă aero­soloterapia în stațiunile bal­neo­cli­ma­terice: Ocna Sibiului, Go­vo­ra și Căli­mă­nești-Căciulata. O metodă co­mo­dă și eficace o constituie inhala­țiile și pul­verizațiile la domiciliu cu OCNA­SEPT, un extract salin natural din 8 plan­­te aromatice, care se livrea­ză la co­mandă (tel./fax: 0269/21.78.61). In­sti­lațiile nazale cu soluții uleioase (vi­ta­mina A, Rhinoil, ulei de cătină) și vi­ta­mi­no­terapia (A, E și complex B) aju­tă, de asemenea, la refacerea mucoasei.


EUGEN GIURGIU - biolog, Alba Iulia, tel 0741/92.88.80

"Fetița mea are o scurgere la ochișorul stâng"
(Răspuns pentru ADRIANA - Irlanda, F. AS nr. 559)


Vreau să vă ofer cea mai simplă și totuși cea mai eficientă rețetă în afecțiunea oculară pe care o are fetița dvs. Aveți de ales între:

• Se picură lapte de mamă direct în fiecare ochi, câteva picături de 2-3 ori pe zi, sau

• Se face un preparat simplu: se fierbe apă și la 2 linguri de apă fiartă și răcită se va pune o lingură de miere. Se agită bine înainte de folosire. Se pun în fiecare ochișor câte 2 picături, de două ori pe zi.

Ambele sunt foarte eficiente, nu au nici o contra­indicație și sunt utile nu numai la infecții oculare, ci și la refacerea vederii.

"Soția mea suferă de infecții urinare repetate"
(Răspuns pentru CLAUDIA POP - Zalău, F. AS nr. 559)


Se face un amestec din frunze de mesteacăn și urzică. Se iau 2-3 lingu­rițe din amestec, care se pun în 250 ml apă clocotită și apoi se aco­peră 15 minute. După răcire (să ajungă la 40 de grade) se va pune un vârf de cuțit de bicar­bonat. Se beau 3 ceaiuri pe zi.
Suplimentar, se va suge propolis solid, de 2-3 ori pe zi.

"Sufăr de eczemă seboreică și pitiriazis simplex"
(Răspuns pentru MARIA COTOI - Târgu Mureș, F. AS nr. 559)


Se va începe un tratament de dezin­toxicare, care constă în luarea zilnică de cărbune medicinal, câte o tabletă după fiecare din cele 3 mese, o peri­oadă de 7 zile. Se va continua cu cea­iuri diuretice. Cel de la Plafar este foarte bun, având o formulă mai com­plexă. Local, după baie, se unge pielea cu ulei de in. Locurile afectate trebuie îmbăiate zilnic. La fel de bun este și zerul obținut din lapte proaspăt, nu din cel pasteurizat, și în care s-a pus sucul de la o lămâie, lăsându-se 24 de ore. Locurile bolnave se ung de 2-3 ori pe zi sau, în cazurile mai gra­ve, se pot pune cata­plasme cu brânză proaspătă, obți­nută la facerea ze­rului. Ciobanii se spălau numai cu zer în fiecare zi.

VALERIU MUNTEANU - str. Giuseppe Verdi nr. 6A, ap. 3, Timișoara

"Am un furuncul care nu coace și răspândește infecția în corp"
(Răspuns pentru SUCIU ADRIANA, F. AS nr. 1050)


Înainte de orice altă recomandare, consider neapă­rat necesar să dați curs recomandării făcute de redac­torii revistei "Formula AS" din nr. 1050/decembrie 2012, de a vă prezenta cu maximă urgență unui medic specialist în chirurgie vasculară, pentru precizarea diagnosticului, de care din cele relatate de dvs. poate depinde chiar viața dvs.
Să mă explic: în urmă cu mulți ani, copiii unui prie­ten care avea un furuncul urât la încheietura ge­nun­chiului l-au internat în spital. Din păcate, în cursul nopții, furunculul s-a spart în interior, iar puroiul a intrat în circulația sanguină, producându-i o septicemie fatală.
La fel de periculoasă poate fi și trom­bo­flebita la care v-ați referit. Trombul, "chea­­gul" care stagnează probabil pe o ve­nă, se poate mobiliza, intrând în circulația sanguină, consecința sa putând fi decesul prin embolie pulmonară sau cardiacă. Deși vă înțeleg situația financiară grea în care vă aflați, presupun totuși că sunteți în evidența unui me­dic de familie, care vă poate da o trimitere pentru internare în spital, în vederea stabilirii diagnosticului și tratamen­tului de urgență. (Chiar fără trimitere urgen­țele medi­cale pot fi internate direct de către biroul primiri ur­gențe al spitalului.) Vă doresc multă sănătate!