Concertele lunii februarie: SLASH și BAD BOYS BLUE la București

Dana Ene
Două dintre cele mai așteptate concerte ale lunii februarie la București sunt, fără îndoială, cel al rockerului american SLASH și cel al îndrăgitei trupe disco, care a făcut furori la mijlocul anilor '80 în întreaga Europă - Bad Boys Blue

SLASH featuring Myles Kennedy and The Conspirators

Slash, fostul chitarist de la Guns N' Roses, vine în premieră în țara noastră, unde cântă pe 5 februarie, la Sala Palatului, cu Myles Kennedy and The Conspira­tors. La cei 47 de ani, Slash (pe numele său adevărat Saul Hudson) a acumulat, în 31 de ani de carieră, o mulțime de distincții, a intrat în topul 10 al "Celor mai buni soliști de chitară electrică" făcut de revista Time în 2009 și s-a clasat pe locul 65 în topul "Celor mai buni chitariști din toate timpurile" făcut de revista "Rolling Stone", în 2011.
Chitara lui magică i-a fascinat pe mulți artiști cele­bri, care au colaborat cu el. A cântat alături de Michael Jackson, în melodiile "Give In to Me" și "Black or White", cu Alice Cooper, Lenny Kravitz, Rihanna, Fer­gie, Ray Charles, Stevie Wonder, Marta Sánchez și mulți alții.
Slash a urcat pe culmile gloriei în anii '80-'90, cu formația Guns N' Roses, alături de care a înregistrat două dintre cele mai cunoscute solouri ale lui: cel din "November Rain" (ocupă locul 6, în topul 100 al "Ce­lor mai bune solouri de chitară" organizat de revista de specialitate Guitar World din 2008), și cel din "Sweet Child O' Mine", care se află pe primul loc în to­pul "100 Greatest Riffs" din 2004, creat de Total Guitar.
Nonconformist, creativ, exploziv, Slash a reușit să-și pună amprenta asupra genului hard-rock și, îm­pre­­ună cu Guns N' Roses, a făcut istorie, albumul lor de debut, "Appetite for Destruction" (1987), rămâ­nând și azi cel mai bine vândut album de debut.
La jumătatea anilor '90, chitaristul s-a distanțat încet, încet, de trupa care l-a făcut celebru și a format mai întâi trupa Slash's Snakepit, apoi Velvet Revolver (2002), pentru ca într-un final să se lanseze într-o carieră solo.
Pentru crearea primu­lui lui al­bum solo, intitulat "Slash" (2010), a cola­borat cu trei din foștii colegi de la Guns N' Roses - Izzy Stradlin, Duff McKagan și Steven Adler, dar și cu soliști cele­bri, precum Ozzy Os­bourne, Fergie, Lemmy Kilmister, Adam Levine, Iggy Pop și Dave Grohl. Al­bumul a fost bine primit de critici și i-a oferit ocazia lui Slash de-a lucra cu Myles Kennedy, solistul de la Alter Bridge, pe care l-a cooptat apoi pentru realizarea albumului "Apocalyptic Love", lansat pe 22 mai anul tre­cut.
Slash și Myles i-au avut drept "conspiratori" la realizarea materialului "Apocalyptic Love" pe basistul Todd Kerns și bateristul Brent Fitz, așa a luat naștere "SLASH featuring Myles Kennedy and The Conspi­rators".
Din 2007, Slash are pro­pria-i stea pe Hollywood Boulevard, căci Rock and Roll Hall of Fame l-a în­scris, alături de co­legii lui de la Guns N' Roses, în galeria elitelor muzicale, alături de El­vis Presley, The Beatles, Bob Marley, Led Zep­pe­lin, Pink Floyd, Michael Jack­son etc.
În concertul de la Bucu­rești, Slash, Myles Kennedy și The Conspi­rators vor cânta atât me­lodiile de pe ultimul al­bum discografic, "A­po­calyptic Love", cât și hi­turile care au făcut ce­lebră formația Guns N' Roses.
(Biletele pentru con­cert au prețuri cuprinse între 260 lei categ. I și 100 lei categ. IV și pot fi procurate din re­țeaua Eventim. Pentru ca­te­goria VIP, biletele au fost epuizate.)

Bad Boys Blue

La jumătatea lunii fe­brua­­rie, pe 15, trupa Bad Boys Blue va susține un concert la Cinema "Patria", un ade­vărat omagiu adus perioadei disco-dance a anilor '80. Trupa formată în 1984, de către producătorul ger­man Tony Hendrik și soția lui, compozitoarea Karin van Haaren, a fost alcătuită inițial din doi britanici: Trevor Taylor și John Edward McInerney, și un ame­rican, Andrew Thomas. Me­lo­dia lor de debut "L.O.V.E. In My Car" a fost un fiasco, dar au devenit re­pede cunoscuți, odată cu piesa "You're a wo­man" din 1985, care a ajuns pe primele locuri în topurile eu­ro­pene.
Un an mai târziu, alte două single-uri luau cu asalt topurile "Kisses and Tears" și "I Wanna hear your Heartbeat", melodii ce au fost in­clu­se pe albumul "Heart­beat Bad Boys Blue", au devenit extrem de popu­lari în Europa de Est și Africa de Sud, unde au susținut spec­tacole "cu casa închisă", pe întreg parcursul anilor '80.
De-a lungul timpului, for­mația a suferit numeroase schimbări în componența sa, singurul membru perma­nent prezent și azi fiind John McInerney. El a fost cel care l-a înlocuit ca prim solist pe Trevor Taylor și a reprezentat motivul pen­tru care Trevor a părăsit trupa. Andrew Tho­mas a rămas în trupă până în anul 2005, când s-a des­părțit în condiții puțin amiabile de John.
Deși s-au bucurat de mare succes pe bătrâ­nul continent, Bad Boys Blue nu au reușit să se impună niciodată pe piața muzicală britanică sau pe cea americană. Doar două din melodiile lor, "Save Your Love" (1993) și "Luv 4 U" (1994) au fost bine primite și în Ame­rica.
Astăzi, John Mc­Iner­ney este singurul supravie­țuitor al trupei inițiale, căci Trevor Tay­lor a încetat din viață în 2008, la 50 de ani, iar Andrew Thomas a dece­dat un an mai târziu, la 63 de ani. Până în prezent, trupa Bad Boys Blue a lansat 15 albume studio și două DVD-uri.
În concertul din februarie, fanii români vor avea ocazia să asculte live piese precum: "Lovers In The Sand", "Kisses And Tears", "Kiss You All Over Baby" sau "Queen Of Hearts". Și pentru ca distracția în stilul anilor '80 să fie completă, spectacolul va fi urmat de un program disco, în care se vor succeda cele mai în­drăgite hituri ale acelei perioade. În deschidere va cânta trupa românească Class, simbol al curentului disco dance din anii '90 la noi țară, alcătuită din Mi­haela Cernea, Florin Cojo­caru și Vlad Cernea.
După ce două categorii de bilete pentru concertul tru­pei Bad Boys Blue s-au epuizat rapid, în doar câteva săptămâni de la anunțarea evenimentului, organizatorii au luat decizia unei supli­mentări, cu un număr res­trâns de tichete, la prețul de 250 de lei, respectiv 100 de lei.
(Biletele pentru categoria VIP, de 250 lei, includ întâlnire și poză cu artistul; CD & afiș cu autograf și pot fi achiziționate din rețeaua Bi­letoo.)