Leacuri pentru o bătrânețe ușoară

Rodica Demian
Cure de detoxifiere și purificare

Aceste cure ne curăță organismul de substanțe ce dăunează sănătății și efectul lor benefic nu se lasă aș­teptat.

Cura cu pătrunjel și zer
Tăiați mărunt un pumn de pătrunjel verde, inclusiv codițele, și puneți-l într-un vas, cu 1/2 l de apă rece. Lă­sați-l, apoi, să fiarbă circa trei minute și adăugați - în ultimul minut - o linguriță rasă de splinuță și una de coa­da-calului - ambele uscate. Luați, apoi, vasul de pe foc și lăsați plantele să se infuzeze - cu capac - apro­xi­mativ 10 minute. Strecu­rați ceaiul și beți-l pe tot par­cursul zilei, îndulcit cu miere sau ne­în­dulcit.
Pentru a-i spori eficiența, se adau­gă la ceaiul de plante între 0,5-1 l de zer în fiecare zi. Dacă nu su­por­tați zerul sau dacă vă provoacă dia­ree, renunțați la el. Cura aceas­ta curăță întregul organism și ajută organele să funcționeze mai bine. Ideal este să se țină de două ori pe an.
Atenție: Cura nu li se re­co­man­dă bolnavilor de nefrită, fe­meilor gravide și celor care alăp­tează.

Cură de primăvară cu păpădie
Această cură ar trebui ținută între începutul și mij­lo­cul lunii martie. Cu­legeți în fiecare zi un pumn de păpădie proaspătă (frun­ze lungi de 6-8 cm), spăla­ți-o bine și turnați peste ea un sos de salată la alegere. După o oră, pă­pădia s-a pătruns suficient și poate fi mâncată încet. Dar atenție: salata de păpădie trebuie con­su­mată cu circa un sfert de oră înaintea mesei de prânz. Cura durează 4 săptămâni și este excelentă pentru sânge și pentru organele digestive. În plus, reface mobilitatea în­cheieturilor.
Atenție: Culegeți păpădia doar din locuri curate, nu de pe marginea șoselelor sau din zonele frecventate de câini.

INIMA

Puneți suflet în tot ceea ce faceți, trăiți din toată inima și veți avea parte de liniște și armonie și de sănă­tate trupească și sufletească.
Nu uitați nici un moment că inima are nevoie de oxigen. Ieșiți - în fiecare dimi­neață și în fiecare seară - în grădină sau pe balcon (sau stați în fața feres­trei deschise) și respirați, adânc, de cel puțin 10 ori (până ce aerul nici nu mai pătrunde și nici nu mai iese din plămâni).

Bătăi neregulate
Dacă simțiți, seara, că inima vi se "potic­nește", că nu mai bate regulat și intrați în pani­că, se recomandă următorul remediu: puneți într-un castron apă caldă cu puțin oțet (indi­ferent de care), înmuiați un prosop, stoarceți-l, aplicați-l pe inimă, până sus la claviculă, și acoperiți-l cu un alt prosop uscat (de frotir). Și țineți la-ndemână niște rachiu de izmușoară, pe care-l puteți folosi, atât extern cât și intern, în această fază de spaimă. Liniștește.
Dar, dacă aveți probleme reale cu inima, trebuie să consultați urgent un medic.

Păducel
Se recomandă tuturor celor tre­cuți de 45 de ani să ia - pentru inimă - picături de extract de pă­ducel. 25 de picături adminis­trate după micul dejun ajută inima pe tot parcursul zilei.
Alternativ, se poate bea o ceaș­că de ceai de păducel, care nu are, însă, același efect puternic.

Senzația de prea plin
Senzația de prea plin poate avea efecte negative asupra inimii. Este foarte important să mestecați bine fiecare îmbucătură, pentru a evita aceste probleme.
Dacă, totuși, aceasta se instalează, executați următorul exercițiu: ridicați brațele deasupra capului și balan­sați-vă când spre stânga, când spre dreapta. După care, de regulă, eructați (râgâiți).
Un sfat: Odată cu înaintarea în vârstă, dormiți cu trunchiul ceva mai ridicat. Nu doar cu capul, ci cu toată zona inimii. De asemenea, e important să nu mai mân­cați nimic după ora 18 (există, firește, și excepții). Organismul intră în faza de odihnă și digestia stagnează. Iar mân­carea "împovărează" mai cu seamă ini­ma.

FICATUL ȘI FIEREA

Înainte de a rupe plantele, cereți-le binecuvântarea și, pe urmă, mulțumi­ți-le. Și transferați asupra lor toată puterea dvs. pozitivă, chiar în timp ce le culegeți.
Bolile hepatice sunt, din pă­ca­te, greu de depistat și, de aceea, ficatul trebuie ajutat preventiv cu diverse remedii. Se recomandă muștarul, roșiile și mierea de pă­pădie, dar și brânza de vaci, ames­tecată cu leurdă și pătla­gi­nă. Pentru detoxifierea fica­tului, beți, în mod regulat, zer și re­du­ceți consumul de alcool. Foar­te bune pentru ficat sunt, de asemenea, pro­­du­sele pe bază de armurariu și ceaiul de pedi­cuță (se găsesc la Plafar).

Ficatul
Senzația de mâncărime a pielii, care apare odată cu înaintarea în vârstă, este provocată de ficat. După cura de detoxifiere, recoman­dată anterior, pruritul se va ameliora. În plus: beți cât mai multe lichide. Și dacă, după ce ați exagerat cu consumul de alcool, vreți să-i faceți un bine propriului ficat, mâncați un bol de brânză bună de vaci.

Fierea
Pentru fiere, se recomandă introducerea în ali­men­tația zilnică a substanțelor amare, de pildă andivele, frunzele de păpădie sau rucola. De asemenea, consumați din când în când alimente care conțin uleiuri și grăsimi. Dacă alimentația dvs. este prea săracă în grăsimi (pe durată mai lungă), fierea nu mai are ce face, iar un organ insuficient "antrenat" degene­rează, adică își reduce activitatea.
Un sfat: Consultați un medic de îndată ce vă simțiți ficatul umflat sau constatați o ușoară îngălbenire a ochilor.

STOMACUL ȘI INTESTINUL

Absolut tot ce "acumulăm" trece prin stomac și nu e vorba doar de mâncare și de băutură, ci și de stres, de încordare, de nemulțumiri și de prea puțin somn.
Ați observat, vreodată, cât de sensibilă și de fină este mucoasa stomacală? Și cât de dur ne purtăm une­ori cu propriul nostru stomac?
Activitatea cea mai puțin intensă a stomacului are loc între orele 19-21 și de aceea ar fi bine ca în acest interval de timp să nu mâncați nimic și să renunțați la alimentele "grele" cu puțin înainte și după aceste ore. Mestecați fiecare îmbucătură de cel puțin 25 de ori și aveți grijă ca mâncarea să ajungă în stomac, îmbibată cu salivă. Stomacul vă va fi recunoscător. Iar dacă aveți proteze dentare, trebuie și mai multă grijă în privința mestecatului, pentru că altfel mâncarea este înghițită direct și stomacul este supus la o muncă ce nu intră în atribuțiile lui.
Nu mâncați în fața televizorului, fiindcă uitați să mestecați și îngurgitați o cantitate prea mare de mân­care. De altfel, este bine să știți că mâncatul este un pro­ces important, principal, nu ceva secundar. Atenție și la adminis­tra­rea medicamentelor, care pot afecta sto­macul, fapt care are drept consecință arsurile, senzația de apăsare sau durerile. Nu așteptați prea mult, ci oferiți-i urgent ajutor propriului dvs. stomac.
Iată câteva recomandări:

• Suc de cartofi, băut dimineața, pe stomacul gol. Radeți un cartof crud, stoarceți zeama și amestecați-o - doar din când în când - cu ceai de salvie.


• Ceai împotriva constipației

Ingrediente: frunze de salvie, semințe de chimen, semințe de anason, frunze de zmeur.
Amestecați frunzele uscate și semințele în părți egale, adăugați 1/4 l de apă clocotită, lăsați-le să fiarbă puțin și, apoi, să se infuzeze, cu capac, circa 10 minute.
Recomandare: Și ceaiul din frunze uscate de frasin ajută la combaterea diareei și este eficient, de aseme­nea, împotriva celulitei și a îmbătrânirii. În plus, este deshidratant, previne apariția gutei și a reumatismului și ameliorează respirația.

• Nu beți ceai de mușețel.

• Cafeaua de ghindă (prăjită) este bună pentru stomac.

• Nu mâncați seara prea târziu, pentru ca stomacul să se poată reface pe deplin.

• Ceaiuri eficiente pentru stomac sunt: cel de scli­peți, cel de coajă de gutuie și cel de salvie.

Un sfat: Fiți atenți la mirosul urât al gurii (halitoză), care provine, de obicei, de la stomac. Când s-a vin­de­cat stomacul, dispare - de regulă - și el.

Pentru bărbați

În ciuda unor probleme de sănătate grave, bărbații evită să meargă la doctor. Deși, dacă ar face-o, ar putea fi vindecate în stadiu incipient, o serie întreagă de afec­țiuni.
Adenomul de prostată este una dintre bolile care le creează probleme bărbaților mai vârstnici. Cel mai cu­noscut remediu împotriva lui sunt semințele de do­vleac. Acestea se consumă fie prăjite, fie neprăjite, pre­să­rate peste mâncărurile cu legume și peste salate, și nu cu zgârcenie, ci din belșug.

Ceai pentru prostată
Ingrediente: coada-calului (uscată).
Se pune o lingură rasă de plantă într-un sfert de litru de apă clocotită, se lasă puțin să fiarbă, se infuzează circa 10 minute și se strecoară. Ceaiul se bea zilnic, în cure de 4 săptămâni, dar nu tot deodată, ci câte puțin pe tot parcursul zilei.