Răspuns pentru B. M. - Constanța, F. AS nr.1053 - "Eu urinez des, iar soția mea are boala uitării"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Referitor la problemele soției dvs., trebuie spus că oricui i se poate întâmpla să mai uite câte ceva, însă maladia Alzheimer - boală cerebrală progresiv-dege­ne­rativă - înseamnă, din păcate, mai mult decât atât. Boala Alzheimer poate debuta cu ușoare pierderi de memorie și confuzie care, gra­dat, se agravează, ducând la o dete­rio­rare psihică severă, ireversibilă, și care afectează profund capacitatea bol­na­vului de a-și aminti, raționa, învăța sau planifica viitorul. În mod normal, pro­gresia bolii și rapiditatea apariției mo­dificărilor variază de la persoană la persoană, astfel că, la unele persoane evoluția de la ușoare probleme de memorie la demență severă poate avea loc în 5-6 ani, pe când în cazul altora poate dura zeci de ani. În esență, maladia Alzheimer afectează creierul prin distrugerea componentei sale de bază (neu­ronul), producându-se, odată cu moartea neuro­nală, și un proces de scădere a producției de neurome­diatori chimici cerebrali (în special acetilcolina), fenomen care determină apariția problemelor de trans­mitere a mesajelor (semnale electrice și chimice) la nivelul conexiunilor interneuronale. Cu timpul, la ni­velul țesutului cerebral au loc modificări morfologice traduse prin apariția unor mănunchiuri și noduri anor­male de celule nervoase, numite plăci senile, asociate cu aglomerări neurofibrilare care, luate la un loc, con­stituie semnele maladiei Alzheimer. De altfel, și în prezent, cercetările menite a înțelege mai bine cauza (cauzele) morții neuronale lente se focalizează, în principal, pe aceste structuri morfologice. Sigur că, în afară de cele două cauze suspectate, cercetările iau în calcul și rolul jucat de factorii genetici sau, mai nou, prezența unei gene specifice numită apolipoproteina E. În plus, unele afecțiuni cardiovasculare ce împiedi­că buna irigare a creierului (ateroscleroza, hiperten­siunea arterială), modificările cerebrale induse de me­nopauză, hipertiroidismul, deficitul de acid folic, B12, B6, existența unor tumori cerebrale etc. par a fi tot atâtea cauze posibile ale instalării bolii Alzheimer.
Din păcate, multitudinea de fac­tori (cauze) posibili declanșatori, sus­pectați a fi la originea maladiei Alz­heimer, face ca, în prezent să nu existe un tratament curativ al bolii. Medi­camentele folosite în mod obișnuit pentru Alzheimer (nu pot stopa evo­luția bolii, dar pot ame­liora simpto­mele) aparțin familiei inhibitorilor de colinesterază. Acestea (Aricept, Exe­lon, Galantamina, Tau­rina) acțio­nea­ză prin creșterea con­cen­trației de ace­til­colină la nivel cerebral și joacă un rol important în controlul formelor ușoare și medii, prin atenuarea simp­tomelor, îmbunătățirea cogniției, îm­bunătățirea calității vieții pacientului, ameliorarea problemelor de compor­ta­ment ce însoțesc adesea boala Alzheimer. Strategiile terapeutice de viitor se axează, în principal, pe trata­men­te care să vizeze îndepărtarea plăcilor de amiloid agre­gate la nivel cerebral sau de prevenire a formării lor.
Abordarea naturistă a bolii Alzheimer se înscrie pe aceleași coordonate terapeutice și necesită adminis­trarea unor suplimente nutriționale capabile să susțină medicația alopată. Cum enumerarea acestor suplimen­te ar ocupa prea mult spațiu, consider că este mai ni­merit să luăm legătura telefonic.
Totodată, putem aborda și problema care vă necă­jește pe dvs. personal (hipertrofia de prostată) care, ținând cont de vârsta dvs. înaintată, ar trebui rezolvată prin metode blânde și medicație adecvată, nicidecum prin intervenție chirurgicală. Să auzim numai de bine!


Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED” Sibiu, tel. 0722/73.52.72

"Am secreții vâscoase în gât, greu de eliminat, și nu știu cauza”
(Răspuns pentru ANCUȚA - Zalău, F. AS nr. 1048)


Rinoreea posterioară reprezintă un simptom frec­vent întâlnit în practica medicală, care poate fi cauzat de afecțiuni pneumologice sau în sfera ORL, adesea fiind însoțită și de alte manifestări clinice (obstrucție nazală, rinoree anterioară, tulburări de miros, prurit sau strănuturi, tuse, răgușeală etc.) și care dau impresia pacientului că ceva fluid se scurge în faringe.
Strategia terapeutică a rinoreei posterioare din cau­ză rino-sinusală (cazul dvs.) se clasifică în tratament medicamentos conservator (stadiul incipient) și trata­ment chirurgical în formele complicate. Trata­mentul inițial constă în: decongestionante nazale topice, anti­bio-fungi-terapie de elecție, după antibio-fungigra­mă, minimum 3-4 săptămâni, antiinflamatoare, vita­mino­terapie, antialergice și imunomodulatoare. Tratamentul chirurgical (FESS) se va lua în discuție când tratamen­tul medical corect efectuat a eșuat, după o perioadă de 3 luni, și urmărește îmbunătățirea ventilației și dre­najului sinusal.
Tratamentul complementar se schematizează ast­fel:

• Dimineața și seara, după mâncare, se efectuează lavajul (spălarea) foselor nazale cu Ocnasept, o soluție salină saturată, care se aspiră pe nas și se elimină pe gură sau prin musaj (suflat).

• După lavaj se instilează în fosele nazale câte 2 picături, de trei ori pe zi, dintr-o soluție preparată (rețetă proprie), urmate de instilații nazale cu vitamina A uleioasă sau ulei de cătină.

• 10 ședințe de aerosoli medicamentoși (Dexa­metazonă/ Flixotide nebules, Gentamicină, ser fizio­logic) și inhalații cu uleiuri volatile aromatice. Aero­soloterapia medicamentoasă se poate face la domiciliu sau în policlinică (2-3 ședințe pe zi), cu nebulizatoare (aparate de aerosoli), iar aerosoloterapia naturistă, cu Ocnasept spray (inhalații și pulverizații seara, înainte de culcare). Ocnasept este un spray salin cu extract din plante medicinale, 100% natural, care poate fi co­mandat prin tel/fax: 0269/21.78.61, e-mail: sanmed@online.asconet.ro

•  Gargară de două ori pe zi, cu o infuzie de mușețel, salvie, gălbenele și tătăneasă.

• Refacerea troficității mucoasei prin apiterapie: Proposept (3 x 1 tablete pe zi), miere de albine cristali­zată, fagure de miere căpăcit.

• Susținerea terenului imunologic cu: Imuno­rezis­tan forte/ Sirop Imunitate Fares (extract din echina­cea).


Dr. GHEORGHE SAVU -medic primar chirurg, competență acupunctură, ecografie, Spitalul Municipal Caracal-Olt, tel.0722/66.52.82, e-mail: savughe@yahoo.com

"Cum să-l salvez pe tata de la amputarea piciorului?”
(Răspuns pentru MARIANA ȘERBAN, F. AS nr. 1052)


Înfundarea vaselor în general și ale picioarelor în ca­zul dvs. bănuiesc că se datorează fie unei intoxicații cronice cu colesterol, prin aport alimentar și/sau prin funcțio­narea anormală a ficatului, fie unei intoxicări cronice cu glucoză, ce irită vasele distale, ca în cazul bolii de dia­bet, sau toate acestea cumulate. Chi­rurgii vasculari au restabilit circu­lația până deasupra gleznei, însă nu sunt resurse tehnice pentru vasele mici, ce au un grad mai mare sau mai mic de obstrucție. Când vasele sunt complet obstruate, se ajunge la amputație. Pen­tru a evita această situație, trebuie ca tatăl dvs. să respecte regimul igieno-dietetic ce cuprinde următoarele: re­nun­țarea la fumat, mersul pe jos (per­mite dezvoltarea circulației colate­rale), respectarea strictă a regimului alimentar în caz de colesterol crescut, diabet zaharat, hiperten­siune ar­te­rială. Nu se vor consuma alimente înalt pro­cesate, cu conținut de conservanți, coloranți, poten­țiatori de gust, toți acești aditivi de care organismul nu are ne­voie. Se vor evita legumele și fructele forțate să creas­că prin stimulare, tratate cu insecticide, fungicide și ierbicide. Se va reduce până la renunțare consumul ali­mentelor de origine animală care sunt acide (acizii fac rău și în natură, și în organism) și se va trece spre ali­mentația vegetariană, care este bazică. Cu ce am pre­venit eu amputația picioarelor: consum la discreție de portocale, fructe și legume. O combinație de 1 kg mere ionatane, 1,5 kg țelină rădăcină, 1 kg morcovi, 3 lămâi, 3 portocale, 600 g nuci rase, 200 g semințe de susan, 200 g semințe de floarea-soarelui, 200 g semințe de dovleac, 500 g miere polifloră (nu și la diabetici), 1 l vin roșu aromat, toate trecute prin mașina de tocat carne, cu excepția semințelor, ce se trec prin râșnița de piper. Se amestecă bine, se porționează în borcane de 800 g, se țin la rece 7 zile și se iau 3x2 linguri/zi (pre­ventiv 3x1 linguri/zi). În plus, 1 lingură de ulei de măs­line pe zi, minimum 6 căței de usturoi și 1 ceapă roșie pe zi, Ganoderma - 3-9 capsule pe zi, Excelium - 3-9 capsule pe zi (în funcție de toleranță) și 10 ședințe de acupunctură. Pot să vă dau adrese de bol­navi salvați.