VIROZELE DE SEZON - Simple răceli sau viruși mutanți?

Florentin Popa
Dr. RAREȘ SIMU - medic specialist în imunologie clinică și alergologie, cu competență în homeopatie

"Una, două răceli pe an sunt bune. Țin sistemul imunitar antrenat”

- În iarna asta virozele fac ravagii. Nu-ți mai vine să ieși din casă, ca nu cumva să te molipsești. Văd că și dvs., medic imunolog cu experiență, sunteți răcit des­tul de zdravăn... Care sunt cauzele acestei îmbol­năviri în masă a populației?

- Într-adevăr, în ultimele două luni a fost o avalanșă de viroze respiratorii. Cauzele sunt multiple: țin de pa­cient, dar sunt și independente de acesta. Să vă dau câ­teva exemple. Unul din factorii care favorizează boala e stresul. Cu toții știm că atunci când cineva este obo­sit, suprasolicitat sau supărat, devine mai sensibil și mai predispus la răceli. Ex­pli­cația constă în faptul că în aces­te condiții se secretă așa-numiții hormoni de stres, care au un efect inhibitor asupra sistemu­lui imunitar. Ali­mentația este un alt factor care poate avea un im­pact negativ asupra sistemului imun. Aportul redus de vita­mine și oligo­ele­mente (în special zinc și seleniu) din legume și fructe, combinat cu excesul de mâncare acidă (fast-food, con­serve, meze­luri, grăsimi animale saturate), favori­zea­ză producerea de radicali liberi în orga­nism. Studiile medicale arată că acești ra­di­cali liberi acționează asupra unor tipuri de limfocite T (cu efect antiviral), scăzând producția și activitatea lor. În paralel, s-a constatat că, la ora actuală, majoritatea ali­mentelor au un conținut din ce în ce mai sărac în oli­go­elementele de care vorbeam. O altă cauză care favo­ri­zea­ză apariția virozelor respiratorii este tere­nul aler­gic. La persoanele alergice întâlnim o inflamație cro­nică la nivelul mucoaselor respiratorii. Pe acest fond, orice virus poate să acționeze mult mai ușor, iar evo­luția infecției virale poate fi mai gravă. Îngrijorător este faptul că numărul persoanelor alergice este în con­tinuă creștere: după unele statistici, 30-40% din popu­lație este alergică, chiar dacă mulți nu știu. Independent de pacient, modificările climatice sunt cea mai impor­tantă cauză a declanșării infecțiilor virale. Cu toții am obser­vat că trecerea de la temperaturi negative la tem­pe­raturi pozitive se face brusc, de pe o zi pe alta. Aceas­tă fluc­tua­ție a temperaturii are impact negativ asu­pra orga­nismului, pentru că se adaptează destul de greu. În plus, temperaturile ridicate din anotimpul rece stimu­lează dezvoltarea și circulația virusurilor. În mod nor­mal, acest fenomen se petrece doar la schimbarea ano­timpu­rilor: toamnă - iarnă și iarnă - primăvară. Din păcate, sezonalitatea nu prea mai este valabilă la ora actuală; nu mai avem toamnă și nici primăvară. În aces­te con­diții, sigur că organismul și sistemul imunitar se adap­tează mai greu și de aici pot apărea probleme.
Pentru că tot ați amintit că sunt și eu răcit, aș face o precizare. În mod normal, o persoană cu un sistem imu­nitar bine echilibrat (nu puternic, pentru că nici prea pu­ternic nu este bine să fie) răcește de 1-2 ori pe an, în cazul adulților, și de 3-4 ori pe an, în cazul co­piilor. Este bine așa, chiar trebuie să ne confruntăm cu una, două infecții virale, pentru ca sistemul imunitar să fie antre­nat și să aibă capacitatea de a contracara mi­crobii. Pro­ble­mele apar atunci când crește frecvența și gravitatea acestor îmbolnăviri. În cazul meu, având în vedere că este prima răceală după aproape un an, aș putea spune că mă aflu în grafic!...

- În SUA, un virus mutant a făcut ravagii: orașe cu milioane de locuitori au fost izolate în carantină, pentru ca infecția să nu se răspândească. A ajuns oare acest virus și în Europa?

- Se pare că nu. Populația europeană se confruntă cu o incidență mărită a virozelor respiratorii. În SUA, există o epidemie de gripă răspândită pe întreg terito­riul statului. Și nu este vorba neapărat de un virus mu­tant, așa cum au afirmat americanii, ci doar despre un virus gripal mai agresiv. Cât privește virozele respiratorii des­pre care vorbim, ele nu au neapărat legătură cu gri­pa. Ar trebui să facem câteva lămuriri, pentru că de multe ori aceste boli se confundă. Virozele respiratorii sunt cauzate de mai multe tipuri de virusuri; cele mai frec­vent implicate sunt rinoviru­su­rile și adenoviru­su­rile, dar putem întâlni și alți agenți virali (para­influen­za, enterovirusuri etc.). Din cauza nu­mărului mare de virusuri, în fiecare an pot apărea diverse tipuri de viro­ze. De aceea, o persoană poate să se îmbolnăvească de mai multe ori și să aibă simptome diferite. Majoritatea îmbolnăvirilor, mai ales la pacien­ții care nu au alte pro­bleme de sănătate, evoluează fără complicații, chiar și fără un tratament deosebit.
În cazul gripei, lucrurile stau altfel. Cauza este re­pre­zentată de influenza virus, iar într-un sezon apare de obicei o singură tulpină virală care produce îmbol­nă­virile, epidemia. Pe baza unor studii epidemiologice, OMS oferă anual indicații despre posibila tulpină care va evolua în acel sezon. În funcție de aceste predicții, se pregătește vaccinul antigripal pentru sezonul res­pectiv. În această situație, este evident că vaccinul anti­gripal nu protejează populația de virozele respiratorii, cauzate de cu totul alte virusuri. De asemenea, este posibil să apară o epidemie de gripă cu un virus care să nu fie conținut în vaccin sau cu un virus mutant, îm­potriva cărora vac­cinul să nu fie eficient.

"Zona de atac e laringele”

- Manifestate în special printr-o tuse chinuitoare, de care bolnavii nu pot scăpa, aceste infecții trenează și nu pot fi tratate. Antibioticele sunt, parcă, luate în râs de viru­șii din ce în ce mai puternici, care nu mai reac­ționează la niciun tratament. Mai sunt ele efi­ciente în cazul infecțiilor vi­rale?

- O particularitate a virozelor din acest sezon este un simptom chinuitor: tusea iritativă, pre­lun­gită. Acest lucru este cauzat de faptul că infecțiile virale au ca zonă de atac laringele. Tusea apare datorită inflamației mu­coasei laringiene și este caracteristic accesul de tuse seacă, prelungit și care cedează greu la medicația anti­inflamatoare. Trebuie să pun accent pe fap­tul că anti­bioticele nu au niciun efect asupra viru­su­rilor. Chiar și în medicina alopată, antibioticele nu sunt indi­cate în virozele respiratorii. Poate doar în cazul unor pacienți, pentru a preveni o suprain­fecție bacte­ria­nă, aici fiind vorba despre cei care au boli cronice grave și la care imu­­nitatea este mult compromisă.
Pe lângă faptul că nu sunt eficiente îm­potriva viru­su­rilor, antibioticele pot să aibă efecte negative asupra sistemului imunitar. Am să vă dau un exemplu elocvent. Printre mecanismele de apărare ale organismului, în prima linie se situează așa-numitele bariere externe. În zonele în care organismul vine în contact direct cu me­diul extern (nas, gură, piele, vagin, tub digestiv) există microbi "buni”. Aceștia nu atacă organismul, ci îl ajută să se apere împotriva altor microbi "răi”. Atunci când micro­bii "răi” atacă, ei sunt împiedicați să se înmul­țească, datorită faptului că țesutul respectiv este deja ocu­pat de microbii "buni”. Atunci când se adminis­trea­ză un an­ti­biotic, acesta nu face diferența între microbii "buni” și cei "răi”, îi distruge pe toți, "la grămadă”. În acest fel, zonele respective sunt private de una dintre ba­rierele importante de apărare, următorii microbi care atacă găsind un loc propice dezvoltării, pentru că nu mai au concurență. Acest fenomen poartă numele de dis­bioză și tocmai de aceea este de evitat administrarea inutilă de antibiotice.

- Ce măsuri preventive putem aplica, astfel încât să nu ne îmbolnăvim?

- Ne putem feri de îmbolnăviri prin respectarea re­gulilor elementare de igienă și evitarea locurilor aglo­merate, unde riscul să existe persoane bolnave, care ne pot infecta, este mare. Trebuie să ne spălăm pe mâini și chiar pe față, în special în zona nasului, dacă am intrat în contact fizic direct cu o persoană bolnavă. Este util să folosim soluții dezinfectante dacă intrăm des în con­tact cu bani, după ce călătorim cu mijloace de trans­port în comun, dacă atingem clanțe, uși, robinete sau alte obiecte ce sunt utilizate în comun. De aseme­nea, tre­buie evitat scărpinatul în nas sau introducerea dege­telor în gură (pentru a roade unghiile, de exem­plu), obi­ceiuri prin care virusurile pot ajunge mult mai ușor în orga­nism. Evitarea unor obiceiuri nesănătoase, care slăbesc organismul, ne ajută să prevenim virozele. Aici mă re­fer la suprasolicitarea mentală, emoțională sau fizică, la evitarea fumatului, la consumul de alcool în exces etc. Exercițiul fizic, mai ales cel efectuat în aer liber, are efecte benefice asupra sistemului imun. Suplimen­tarea alimentației cu vitamine și oligoelemente este foarte utilă în lupta împotriva virusurilor. Și echilibrul dintre starea de somn și veghe contribuie la buna func­ționare a sistemului imun, deci ar fi bine să ne odihnim sufi­cient. La fel de importantă este și prevenția - să nu-i îm­bol­­­năvim noi pe alții, să nu răspândim viroza, dacă ne-am îmbolnăvit. Spun asta pentru că se întâlnesc ade­sea indivizi care nu respectă nici cele mai elemen­tare reguli de igienă, nu se izolează (măcar 2-3 zile după ce s-au îmbolnăvit), tușesc sau strănută fără să folosească o batistă sau un șervețel, utilizează tacâ­muri, pahare sau cești la comun cu alți prieteni sau colegi.

"Tratamente, dar și... mai multă iubire”

- Ce tratamente eficiente pot urma cei afectați deja de viroze?

- Pentru a scurta evoluția bolii și a preveni com­plicațiile, este foarte important repausul la pat, timp de câteva zile. Întotdeauna când se aplică această mă­sură, viroza se vindecă mult mai repede și mai ușor. Expune­rea la aerul rece și schimbările bruște de tempe­ratură (cald - rece și invers) favorizează dezvoltarea și multi­plicarea virusurilor. În tratament, dacă bolnavul optează pentru medicația alopată, trebuie evitate anti­bio­ticele, din motivele pe care le-am expus anterior. În schimb, se pot administra antitermice, antiinfla­ma­toa­re, siropuri pentru tuse.
Tratamentul alternativ se bazează pe o gamă largă de produse menite să elimine cât mai repede boala. Trebuie să luăm zilnic Vitamina C, coenzima Q10, dar și oligoelemente - în special Seleniu și Zinc. Un arsenal important în lupta cu virozele este reprezentat de pro­dusele stupului: propolis, păstură, miere ca atare, lăp­ti­șor de matcă. Preparatele din plante joacă și ele un rol important în tratamentul virozelor. În funcție de simp­tome, medicul fitoterapeut poate reco­manda ghimbir, ulei de chimen negru, ex­tract de usturoi, extract de ar­dei iute, scor­țișoară, extract de soc, porumbar, cim­bri­șor, salvie, tătăneasă, lemn dulce, extract de scoarță de salcie (cu efecte antiifla­ma­toare și antitermice foarte bune), gheara-mâței etc.
O metodă foarte bună și foarte ușor de aplicat este sudorația. Cunoscută din bă­trâni, constă în forțarea transpirației prin administrarea de antiinflamatoare, prin consumul de băuturi fierbinți (infuzii de plante), prin cataplasme cu sare încălzită sau o baie fier­binte, urmată de înfășurarea într-o pătură groasă, pre­fe­rabil din lână. După 10-15 minute, timp în care orga­nismul transpiră puternic, pacientul trebuie schim­bat cu haine uscate și continuă repausul la pat. Această metodă poate fi aplicată de 2-3 ori pe zi.
Remediile homeopate sunt unele dintre cele mai eficiente soluții în cazul infecțiilor virale. Există frec­vent situații în care, după 2-3 zile de tratament, pacien­tul nu mai are absolut nimic. Sigur că este necesară o individualizare foarte exactă a tratamentului, pentru că niciun pacient nu seamănă cu altul. Remediile homeo­pate sunt câteodată atât de eficace, încât cel care a be­ne­ficiat de pe urma lor devine ulterior adeptul acestui tip de tratamente, chiar dacă la început a fost doar o ulti­mă încercare, fără să aibă prea mare încre­dere în această metodă terapeutică.
Aș dori să subliniez că în definiția stării de sănătate sunt incluse toate cele trei niveluri ale ființei umane: psihic-mental, emoțional și fizic. Pentru a ne putea păs­tra sănătatea și a ne asigura fucționarea optimă a siste­mu­lui imunitar, toate aceste niveluri trebuie să fie bine echilibrate - atât fiecare în parte, cât și între ele. Ținând cont de acest principiu, pentru a ne feri de viroze, nu este suficient să ne ocupăm doar de partea fizică a orga­nismului. Este necesar să fim mai calmi, mai iubitori și mai iertători - atât cu propria persoană, cât și cu cei din jurul nostru.

D-l dr. RAREȘ SIMU poate fi contactat la Cabinetul "APIMEDICA” din București, str. C. A. Rosetti nr. 31, tel. 021/317.37.91, 021/317.38.96