PDL: disecție pe un partid mort

Ciprian Rus
Au trecut opt luni de la eșecul us­tu­rător în alegerile locale și alte trei de la dezastrul alegerilor parlamentare, iar PDL nu dă nici acum semne că s-ar fi trezit la realitate.

Eroziunea cotei partidului, după do­uă cicluri de putere și după confruntarea cu recesiunea e, pe undeva, explicabilă. Însă non-combatul pe mai multe fronturi elec­to­rale și apatia de după insta­larea Gu­ver­nului Ponta sunt stri­gă­toare la cer. Dacă USL poate fi blamată pentru derapajele instituționale de după pre­lua­rea puterii, în vara anului tre­cut, la fel de vinovat este, în ecuația echili­brului democratic, și PDL, pentru incapa­citatea sau dezinteresul cu care a abordat rolul său de principal partid de opoziție. Căci, reducționist, absența opoziției - forțată sau liber consimțită, ca în cazul democrat-liberalilor - nu e altceva decât cea mai scurtă cale spre abuzul de putere, spre dictatură!
Din iunie 2012 încoace, guvernarea USL a dat de nenumărate ori dovadă de inconsec­vență și incompetență, a trecut din scandal în scandal și a schimbat o întreagă garnitură mi­nisterială, a reluat, fără nicio remușcare, teme precum gazele de șist, pentru care de­pusese moțiunea fatală Guvernului Ungu­reanu. În tot acest timp, conducerea PDL, în frunte cu Vasile Blaga, a mimat opoziția. În loc să atace frontal USL-ul, a ales calea unui plan catastrofal de uniune a dreptei, schim­bându-și identitatea într-un ARD efemer și lipsit de substanță, care a buimăcit total electoratul rămas fidel și a sfârșit prin a face un scor net sub cel de la locale, în loc să-și îm­bunătățească procentele, pe fondul guver­nării oponenților politici!
Complet paralizat pe scena publică, com­plet paralizat în interior: aceasta este ima­ginea pe care o lasă azi PDL. Un partid în depresie, captiv unor compulsivități pă­guboa­se și dependent de personaje care și-au dovedit deja limitele politice și incapa­citatea de a gestiona criza din ultimele luni. Nimeni nu și-a asumat, la vârful partidului, catas­trofa din decembrie, iar Convenția Națională devansată - minune mare! - din mai, în mar­tie 2013, îi propune deja pentru președinția PDL pe Vasile Blaga (responsabil pentru non-combatul din ultimele opt luni și pentru dezastrul de la parlamentare) și pe Elena Udrea (responsabilă pentru cedarea necon­diționată a Bucureștiului la alegerile locale). Asta e tot ce a putut produce PDL în cele opt luni de analiză și reflecție de după cedarea puterii! Tabăra reformistă din jurul Monicăi Macovei nu are priză nici în propriul partid, darmite la electorat, iar pistele MRU și Neamțu s-au dovedit pierzătoare. În tot acest timp, singurul lider performant și combativ al perioadei post-Băsescu, Emil Boc, a fost împins pe marginea prăpastiei de partid și s-a izolat la Cluj. Care e, atunci, viitorul PDL? Și congresul din martie, și privirea veșnic tâmpă a partidului înspre mișcările lui Traian Băsescu, par a fi mai degrabă răs­pun­suri despre trecut, decât despre viitor...