Cremele domnului farmacist Bobaru

Ana Dobrescu
Lecție de cosmetică naturistă

Arta farmaciei nu constă doar în hapuri de sănătate și siropuri pentru tușit, ci și în elixire minunate de frumusețe. Și fiindcă se apropie primăvara și obrazul doamnelor va ieși în prim-plan, ne-am gândit să le oferim cititoarelor noastre câteva creme și măști de față, cum nu mai există altele pe pământ. Le-am încercat personal, pe colegele noastre din redacția revistei "Formula AS", care garantează "cu obrazul", că este vorba de veritabile elixire. Creatorul lor este marele domn farmacist BOBARU, care face adevărate minuni în laboratorul său din Brăila

Brăila, Calea Galați, zi de februarie cu ger și viscol. În laboratorul care păstrează rân­du­iala vechilor spițeri, domnul farmacist Bo­baru prepară nu numai remedii naturale de alungat bolile iernii, dar și loțiuni și alifii de frumusețe. Ca de obicei, ne întâmpină zâmbind din spatele mesei de lucru pe care sunt așe­zate numeroase vase din porțelan, sticle bombate, colorate, cu etichete împodobite de scris caligrafic și citeț. Prepară creme pentru îngrijirea tenului, respectând întocmai litera manuscriselor vechi de aproape două secole, pe care le știe pe de rost. "Am început să mă ocup de preparatele cosmetice în urmă cu mai bine de douăzeci de ani. Dacă mă întrebați de ce, vă răspund simplu: din necesitate! Înainte de anul 1989, era o criză acută, nu numai de medica­mente, dar și de creme și loțiuni. Erau așa de multe lipsuri în acea perioadă, încât am fost nevoit să prepar și paste de dinți, pentru a răspunde nevoii de igienă dentară", mărturisește domnul farmacist Ion Bobaru. În prezent, în laboratorul farmaciei Faltis sunt prepa­rate numeroase creme și elixiruri menite să asi­gure și să păstreze sănătatea oricărui tip de ten. Cu meticulozitate și rigoare, domnul Ion Bobaru pregătește de mână fiecare alifie, amestecând ingrediente de a căror calitate este absolut sigur. Folosește, cu precădere, materii prime naturale și extracte moi, din plantele pe care le-a cultivat și îngrijit în grădina farmaciei sau le-a recoltat din mijlocul naturii, urmând conștiincios toate regu­lile. "Aceste produse sunt de tip manufactură, adică le prepar în cantități mici, și sunt solicitate foarte frecvent. Uneori, nici nu reușim să le eti­chetăm din timp, lipim eticheta în fața clientului. Spre deosebire de cele obținute pe cale industria­lă, cremele din farmacie sunt proaspete, nu conțin conservanți și alte substanțe chimice nocive, iar drept dovadă stă faptul că termenul lor de valabilitate nu de­pășește șase luni". Bucuros că poate vorbi despre puterea plantelor de a reda sănătatea, dar și frumusețea chipului omenesc, domnul farmacist ne descrie pe rând calitățile fiecărei creme, oferindu-ne, totodată, o adevărată "lecție" de cosmetică naturistă.

Tratamente pentru tenul uscat

Fragil și cu tendință de descuamare (în special în zona nasului și a pomeților), tenul uscat trebuie îngrijit mai ales iarna, când devine iritabil și are tendința de a se acoperi de pete roșii. Uscarea tenului se poate produce și în timp, sub influența unor factori externi - dintre care folosirea unor preparate cosmetice inadec­vate se află pe primul loc, sau sub acțiunea unor factori interni (dereglarea glandei tiroide, stresul, afecțiuni circulatorii sau gastrice). Mai grav, persoanele cu ten uscat au o predispoziție specială pentru riduri, ceea ce face ca îngrijirea tenului să devină deosebit de im­portantă.

Crema U pentru tenul uscat

Pentru sănătatea tenului uscat, domnul Ion Bobaru a descoperit, în manuscrisele farmaceutice vechi, rețeta unei creme cu o denumire simplă, dar sugestivă: "Crema de față U". Pentru a obține poțiunea, maestrul farmacist amestecă, în mojarul de porțelan, ingrediente cu un pronunțat caracter nutritiv: ulei de măsline (oleum olivarum), unt de cacao și, nu în ultimul rând, miere de albine - vedeta incontestabilă a rețetelor de frumusețe. Aceste componente naturale sunt încor­porate într-o bază emolientă formată din ceară de albi­ne, spermanțet (așa-numita ceară de balenă) și lano­lină. În final, pentru a asigura cremei un efect relaxant și o parfumare suavă și discretă, este adăugat și ulei volatil de lavandă, plantă cunoscută de secole drept "mireasma zânelor".
Înainte de aplicarea cremei, obrazul trebuie curățat cu Apă cosmetică (produsă tot în laboratorul farmaciei Faltis). Ca alternativă se poate folosi infuzia de mu­șețel, gălbenele, salvie sau coada-șoricelului.

Cosmetice de casă pentru îngrijirea tenului uscat

Exfoliant natural din ulei de măsline și zahăr

Puteți crea un preparat de exfoliere natural, cu pro­prietăți emoliente, foarte simplu, amestecând urmă­toa­rele ingrediente: 100 g zahăr pudră (jumătate de cană) și 45 ml (3 linguri) ulei de măsline. Dacă doriți, puteți adăuga câteva picături de ulei esențial de lavandă, care aduce un plus de relaxare și confort. Amestecați ingre­dientele astfel încât zahărul să se omogenizeze bine cu uleiul și aplicați mixtura pe față. Masați ușor obrajii, de jos în sus, de cel puțin 30 de ori, apoi clătiți cu ceai de mușețel. Procedeul este recomandat o dată pe săp­tămână și contribuie semnificativ la îndepărtarea ce­lulelor moarte și rafinează textura pielii. Urmează apoi aplicarea cremei pentru ten uscat.

Mască din ovăz și miere

Înainte de aplicarea măștii este benefică o saună facială cu infuzie de mușețel, care deschide și curăță porii. (Aburi de față.)
Ingrediente: 30 g (2 linguri) fulgi de ovăz fin pul­verizați (puteți folosi ca alternativă făina), 40 g (2 linguri) de miere lichidă, 2 ml (jumătate de linguriță) de apă distilată sau fiartă.
Mod de preparare și folosire: Ingredientele se ames­tecă într-un vas emailat, care se încălzește ușor, până la temperatura corpului. Preparatul se aplică pe față și se masează - dacă dorim exfolierea, sau se lasă aproximativ 15 minute - dacă urmărim calmarea te­nului iritat.

Cremă din păpădie și mușețel

Ingrediente: 20 g (o lingură) lanolină, 2 g (o jumă­tate de linguriță) ceară de albine curată rasă, 2 g (ju­mătate de linguriță) unt de cacao ras, eventual unt de avocado, 25 g (o lingură și jumătate) ulei de măsline, 5 g (o linguriță) glicerină neutră, 15 g (o lingură) infu­zie de mușețel și 1 lingură (15 ml) infuzie de păpădie.
Mod de preparare:
Etapa I: Se topesc prin în­căl­zire la foc mic într-un vas emailat sau de inox ceara de albine, lanolina și uleiul de măsline, după care se adau­gă în final untul de cacao sau de avocado.
Etapa II: La amestecul inițial, deja călduț, adăugați ceaiul de păpădie și ceaiul de mușețel, ușor călduțe, în care s-a dizolvat glicerina. Amestecați încontinuu, la tem­peratura camerei, până când preparatul se solidifi­că și devine omogen. Crema se păstrează în recipiente din sticlă sau plastic, în frigider, nu mai mult de șase luni.
Sfatul farmacistului: "În cazul tenului uscat nu este indicată spălarea feței cu săpun dur sau apă cu un ridi­cat conținut de calcar. Spălarea exagerată duce la uscarea pielii, deoarece implică suprasolicitarea glan­delor sebacee, nevoite să depună un efort suplimentar pentru a produce sebum. Acest proces are drept con­secință ofilirea și îmbătrânirea tenului. Pentru îngriji­rea pielii sunt recomandate, ca adjuvante, produsele lactate, iaurtul, smântâna sau chiar laptele, care ridi­că aciditatea pielii. Pe timpul nopții, tenul trebuie lă­sat să respire liber și, ca atare, crema pentru ten uscat tre­buie aplicată dimineața. Crema de păpădie și mu­șețel, a cărei rețetă a fost prezentată mai sus, are și un pronunțat efect detoxifiant".

Tratamente pentru tenul gras

Avantajul tenului gras îl reprezintă riscul scăzut al apariției ridurilor. Pielea de pe față este lucioasă, cu porii dilatați, mai ales pe aripile nasului, pe frunte și bărbie. Este un tip de ten care ridică multe probleme dacă nu beneficiază de îngrijirea corespunzătoare. Datorită excesului de sebum, tenul gras este un teren prielnic apariției punctelor negre și coșurilor. Neglijat, se poate deteriora, dobândind în timp o tentă gălbuie, inestetică. Din acest motiv, întreținerea cotidiană are o importanță majoră.
Pentru a asigura confortul zilnic al tenu­lui gras, dom­nul farmacist Ion Bobaru a ela­borat "Cre­ma de față G", care reunește in­gredien­te de excepție: vita­minele A și E (repară țesuturile și previn ac­neea), mierea de albine (are un efect calmant, de închidere a porilor), iar stearații asigură o absorbție rapidă a loțiunii în piele.

Cosmetice de casă pentru îngrijirea tenului gras

Comprese cu tinctură de propolis

Ingrediente: 10 ml tinctură de propolis, 10 g de miere lichidă, 50 ml infuzie de pătla­gină.
Mod de preparare: Ingredientele se amestecă și mixtura se întinde pe o bucată de tifon care trebuie ținută pe față aproximativ 10-15 minute. Aplicarea com­preselor este recomandată de 3 ori pe săptămână.

Oțetul de toaletă

Ingrediente: 15 g (o lingură) frunze de salvie us­cate, 15 g sunătoare uscată, 15 g rozmarin uscat, 250 ml oțet de vin.
Mod de preparare: Într-un recipient cu filet, peste amestecul de plante se toarnă oțetul și se lasă la mace­rat 10 zile. După această perioadă se păstrează în frigi­der, în sticuțe închise la culoare. Este recomandată curățarea tenului la sfârșitul fiecărei zile.

Mască pentru tenul gras

Ingrediente: 15 g tărâțe de grâu (două linguri), 5 g (o linguriță) mălai și 15 ml ulei de sunătoare.
Uleiul de sunătoare se poate prepara astfel: se lasă la macerat 90 g sunătoare uscată (aprox. 6 lin­guri) în 30 ml alcool. După 12 ore se adaugă 300 ml ulei de floarea-soarelui. Se fierbe amestecul pe baia de aburi 2-3 ore. După 2 zile, se lasă la decantat și se reia proce­deul strecurării. Se păstrează în sticluțe închise la cu­loa­­re și poate fi folosit ca atare, sau în compoziția măștii.

Notă: La Gala Farmaciștilor din anul 2012, d-l far­macist Ion Bobaru a primit Premiul de Onoare pen­tru Far­macii independente, acordat de Președintele Co­le­giului Farmaciștilor din România, Dumitru Lupuliasa.

Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Calea Galați nr. 29, Brăila, tel. 0239.61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@yahoo.com.