Răspuns pentru CLEMENTINA - Vălenii de Munte, jud. Prahova, F. AS nr. 1055 - "Sora mea are nevoie de un tratament naturist pentru hepatita C"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Într-adevar, produsul Interferonat (Dacia Plant), ce vi s-a recomandat de redacția "Formula AS", este o bună alternativă terapeutică la administrarea interferonului de sinte­ză, des folosit în tratamentul hepatitei virale C, dar care poate avea efecte se­cundare din cele mai neplăcute, ca obo­seală, depresie sau scăderea numărului celulelor sanguine. Aceste manifestări fac tratamentul cu interferon de sinteză foarte dificil, mai ales la persoanele cu istoric de de­pre­sie importantă, hipertiroidism, număr scăzut al ce­lu­lelor sanguine sau boli autoimune. Deși interfe­ronul de sinteză folosit în hepatitele cronice B și C (uneori aso­ciat cu ribavirină) inhibă replicarea virală, rareori poate să elimine complet virusul hepatitic, ceea ce înseamnă că, în aproape toate cazurile, virusul persistă și necesită tratament adițional. Plecând de la aceste con­siderente, folosirea plantelor care stimulează se­cre­ția endogenă (internă) de interferon (armurariu, astragalus, agaricus blazei, ganoderma, schisandra etc.), reprezintă, așa cum spuneam, una dintre cele mai folositoare soluții terapeutice pentru continuarea trata­mentului în cazul hepatitelor virale, totuși, nu doar re­du­cerea cantității de virus este singurul scop urmărit în cazul hepatitelor virale. Ameliorarea semnelor și simp­tomelor și, mai ales, prevenirea cicatri­zării parenchimului hepatic (ciroza) reprezintă, la rândul lor, de­ziderate ma­jore pentru orice persoană suferindă de hepatită virală (îndeo­sebi B și C). În acest sens, pe lângă utilizarea produsu­lui Interferonat, tratamentul naturist destinat hepatitei virale C (în cazul dvs.) ar trebui să mai cuprindă urmă­toarele remedii:

• Gențiană - în afară de faptul că inhibă dezvoltarea virusului hepatitic, gențiana stimulează fiziologia și rege­nerarea hepatocitelor. Se adminis­trează sub formă de pulbere (1 linguriță, de 3 ori pe zi, înainte de mese) în cure de 2-3 luni.

•  Lăptișorul de matcă (crud) - scade nivelul tran­saminazelor și crește raportul albumină/globulină. Se administrează 2-3 g pe zi, în cure de 3 luni, cu o lună pau­ză între ele.

•  Curcumina - antiinflamator și protector hepatic, reduce substanțial procesul de distrugere al hepa­to­citelor, consecutiv acțiunii virusului hepatitic. Se ad­mi­nistrează 1-2 capsule, la masa de prânz, zilnic.

•  Spirulina - este una dintre cele mai eficiente hepatoprotectoare naturale, capabilă să regenereze țesutul hepatic afectat de entități virale, medicamente, xenoestrogeni, alcool sau alte substanțe toxice. Conlu­crează perfect cu Zeolitul și Cătina, alcătuind un efect terapeutic sinergic foarte util în combaterea patolo­giilor hepatice de natură virală. Se administrează con­form prospectului. Alte surse importante de cloro­filă (precum Spirulina), capabile să inhibe diviziunea viru­sului hepatitic și să ajute la regenerarea hepato­citelor, sunt sucurile obținute din frunze de pătrunjel, frunze de urzică sau leurdă.

Se mai pot utiliza, de la caz la caz, extracte din mlă­dițe de ienupăr (insuficiență hepatică, sindroame cirotice), radicele de Secară (hepatita cronică persis­tentă, ciroză hepatică), Rostopască, Anghinare sau Țintaură (în combinație cu Anghinarea) pentru fazele când apar modificări structurale la nivelul ficatului.
Să auzim numai de bine!

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Ce tratament naturist pot urma pentru neurodermită?"
(Răspuns pentru MEDA GEORGESCU, F. AS nr. 1032)


Stimată doamnă, neurodermita, cunoscută altfel sub numele de lichen simplex chronicus, este o tulbu­rare cu o cauză incertă. Deși este privită ca o tulburare cutanată, mulți factori interni pot sta la baza acestei tulburări. Printre ei se numără despresia, anxietatea, infecțiile, bolile hepatice și renale. Este, de asemenea, de luat în seamă la persoanele alergice, cu dermatită atopică, la cei cu psoriazis și cu astm. Alți factori de risc includ căldura, muș­căturile de insecte, hainele sinte­tice și aspre, chiar poluarea automo­bilelor și cicatricele cheloi­de sau hipertrofice.
Neurodermita este întâlnită cel mai mult la oamenii cu vârste între 30-60 ani, aparent mai des la femei. Mem­brele superioare și inferioare, precum și ceafa, scalpul și zonele genitale sunt cel mai des afec­tate. Scărpinarea induce producerea le­ziunilor. Ea este consecința mâncă­rimii și agravează fenomenul. Se in­duce, prin urmare, un ciclu de mâncă­rime-scărpinare-mâncărime. Cu cât se scar­pină bolnavul, cu atât se înrău­tățește situația.
Este important să se elimine, când se pune diagnosticul, alte tulburări care se manifestă într-un mod asemănător, cum ar fi dermatita atopică, eczema de contact, unele tulburări maligne. Din cauza mâncărimii, pacienții dezvoltă arii de piele îngroșată, cu scuame, cu semne de scărpinare (gataj). În faza acută, pielea poate fi mai roșie, iar în fază cronică mai închisă la culoare.
Rămâne de spus că ar trebui luate în considerare alte posibile diagnostice, cum ar fi dermatita seboreică, psoriazis, eczemă.
Printre posibilele tratamente se includ și urmă­toarele:

• Să se taie unghiile, ajutând astfel să se rupă ciclul mâncărime-scărpinare-mâncărime.

• Aplicații reci locale, precum și băi reci.

• De evitat hainele strâmte, aspre, din materiale sintetice. De asemenea, de evitat contactul direct între piele și hainele din lână.

•  Băi în care se adaugă fulgi sau pudră de ovăz ar putea ajuta la calmarea mâncărimii pielii.

•  Creme hidratante, în special cele care nu conțin aditivi și parfumuri.

• Exercițiul fizic poate conduce la reducerea stresului psihic.

• Ajută mult ca pacienții să aibă un cerc de oameni cu care pot vorbi și socializa, pentru a putea diminua stresul din perioadele agravării leziunilor.

• Consilierea psihologică joacă un rol important. Ar trebui să fie ajutat pacientul să poată trece de problemele lăuntrice care stau la baza suferinței lui fizice, pentru a le putea rezolva.

• Acupunctura poate echilibra sistemul nervos și poate elimina "vântul patogenic" care contribuie la mân­cărime. Punctele cele mai bune sunt pe meridia­nele Cord, Intestin gros, Ficat, Plămân.

• Homeopatia. Se folosesc medicamente cum ar fi: Calcarea carbonica, Graphites, Hepar Sulphuris, Sul­phur, Psorinum. Cele mai bune și mai de durată tra­ta­mente sunt cele individuale, asistate de un specialist.


VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Sufăr de boala Friedreich"
(Răspuns pentru AURICA ANA MARIA MITRE - Zalău, F. AS nr. 948)


Caracterizată drept o afecțiune ereditară gravă, ce apare în adolescență, ataxia Friedreich (cerebeloasă) poate provoca tulburări de mers, cauzate de incapacita­tea creierului de a păstra postura corpului, nistagmus (miș­cări involuntare ale ochilor), spasticitate a mem­brelor, mișcări necoordonate, încetinirea creșterii, deficit imu­nitar, retardare mintală, tulburări de vor­bire, senzație de mișcare a capului în spațiu, tremor, ame­țeală, depresie, diminuarea reflexelor etc.
Afecțiunea dvs. cu transmitere maternă trebuie eva­luată permanent de medicul neurolog specialist și urmat tratamentul prescris de acesta toată viața. Nu există niciun tratament capabil să vindece boala defi­nitiv. Faceți periodic teste funcționale tiroidiene, ana­lize privind nivelele de vitamină E, B1, B12, care pre­zintă de obicei deficit mare în organism.
În plan anatomopatologic, atingerea degenerativă cerebeloasă poate avea, sub tratament, o evoluție pro­gre­­sivă lentă, pierderea neuronilor cortexului cere­be­los (celulele Purkinje) putându-se ameliora sau stopa, printr-un regim alimentar adecvat combinat, la indi­cația terapeutului, cu produse adjuvante precum: Neu­rooptimizer, Omega 3 Salmon-Plus, Agaricus blazei, Formula IV, Imune Gold Green, Memory Blend, Neu­romax, Alpha Lipoic Sustain.
În decursul anilor, la bolnavii cu această afecțiune, s-au mai observat și alte manifestări: hipotiroidie, picior scobit, cifoscolioză, iar în decadele 2-3 ale bolii, tremurături și incoordonare a membrelor superioare.
Produsele ce alcătuiesc terapia natu­ristă mai sus menționată au în compoziție toate vitaminele și mine­ralele, aminoacizi, ames­tec de ciuperci cu proprietăți medicinale excepționale, enzime (amilază, lipază, lac­tază, papaină, betaină, bromelază, invertază etc.), complex de bioflavonoide, acizi grași nesaturați și cel mai puternic antioxidant din lume, Astaxanthinul.
Pe durată nedeterminată, beți ceai din: cătină, mă­ceșe, coada-calului, salvie, talpa-gâștii, troscot, mace­rat de vâsc.
Atenție! Fără tratament, mai devreme sau mai târ­ziu, pacienții cu boli ale cerebelului vor avea pro­bleme în coordonarea și ghidarea precisă a mișcărilor. Multă sănătate!