Într-o dimineață de iarnă, la Mizil

Sorin Preda
- La cel mai tare concurs de umor din țară -

Mă bucur că am ajuns la Mizil, într-o zi înciudată de ianuarie. Mă bucur că nu m-am lăsat dus de amă­girile unor prejudecăți care îmi spuneau că Mizilul nu poate fi celebru, decât prin aromele oțetului local și veșnica întârziere a trenurilor (un trist omagiu feroviar, adus celor 175 de minute hoinărite cândva, de Geo Bogza, în jurul gă­rii și retur).
Fără farafastâcuri, ifose sau alte aere închipuite, Mi­zi­lul a strâns la un loc, pentru câteva ceasuri, oameni sim­pli și academicieni, smeriți autori de epigrame și scri­itori con­sacrați - fie el Corneliu Leu, fie Dan Mircea Ci­pariu. Trec peste umorul de mare finețe, vădit cu mult aplomb de pro­fesorul Solomon Marcus, așa cum trec peste dramatica măr­turie a marelui intelectual de peste Prut, Nicoale Dabija, ai cărui frați basarbeni, nemaia­vând icoane din pricina bolșevicilor, se închinau la locul pustiu din perete. Se închinau la ceea ce nu mai putea fi luat niciodată din inima lor - credința în Dumnezeu și speranța în mai bine.
Dincolo de multele lucruri frumoase ale concursului, dincolo de prezența unor oameni politici suspect de tă­cuți și de eleganta prestanță organizatorică a profesorului Bădi­cioiu, la Mizil s-a întâmplat un lucru cu adevărat formi­dabil. S-a întâmplat că lumea a râs. A râs cu poftă, arătând că oamenii știu să prețuiască strălucirea unei vorbe de duh sau eleganța semantică a unei ironii. Nu e puțin lucru. Într-o lume bântuită de scrâșnete, însin­gu­rări și ură, cel mai fru­mos și minunat lucru este ca, măcar o dată pe an, preț de câteva clipe, să le oferi omenilor șan­sa de a zâmbi împre­ună. Șansa de a scăpa de spaime și alte amintiri urâte prin râs; prin inteligență și detașare senină, de om superior. Om pățit, încercat și trecut prin multe, cum se prezintă obiș­nu­i­tul locuitor al Mizilului pe peronul gării, în așteptarea gra­vă și răbdătoare a unui tren european care, după toate apa­rențele, are toate șan­sele să plece de-acolo chiar înainte de a ajunge.