Cremele domnului farmacist Bobaru (II)

Ana Dobrescu
Pentru frumusețe

Tratament pentru tenul mixt
Este cel mai frecvent întâlnit tip de ten. Prezintă o secreție grasă pe aripile nasului, bărbie și frunte, restul porțiunilor fiind uscate. Persoanele care au acest tip de ten necesită o în­grijire specială, deoarece tenul mixt este predispus atât la formarea co­me­doanelor infla­mate sau în care s-a acumulat praf (puncte negre) cât și la acnee. Curățarea se face cu lap­te demachiant, iar apoi este indi­cată ștergerea obrazului cu infuzie din plante cu caracter calmant, cum ar fi teiul sau mușe­țelul. Pentru în­grijirea unui ten mixt este indicat să nu se folosească cre­mă în exces pe porțiunile grase.
În laboratorul farmaciei sale, domnul Ion Bobaru prepară "Crema de față M", dedicată îngrijirii tenului mixt. Respectând formule bine știu­te, vechi de secole, farmacistul o pre­pară îmbinând, asemenea unui alchi­mist, ulei de măsline, unt de cacao pe o bază de sper­manțet, ceară de albine și lanolină, toate parfumate cu mi­reasma liniștitoare a uleiului volatatil de lavandă.

Tratamente pentru tenul normal

Tenul normal este rar întâlnit la adulți, este mai ales tenul copiilor. Cine are un asemenea tip de ten este o ve­ritabilă excepție. Caracterizat prin frăgezime și su­plețe, denotă o sănătate perfectă și este rezultatul unei alimentații echilibrate. Îngrijirea presupune curățarea cu lapte demachiant, apoi cu o infuzie de mușețel căl­duță. Se recomandă ca o dată pe săptămână să se apli­ce o mască din următoarele ingrediente: un gălbenuș de ou, o linguriță de ulei de măsline și un sfert de pa­har de suc de portocale (50 ml). Componentele se amestecă, masca se aplică pe față, eventual cu o pensu­lă, timp de 20 de minute. Se clătește cu apă călduță sau infuzie de mușețel.
Se recomandă o cremă semigrasă, pe care maestrul farmacist o prepară, amestecând ingredientele cremei pentru tenul uscat și cel gras. Ea conține: vitaminele A și E, miere de albine, toate încorporate într-o cremă ră­coritoare, nutritivă, pe bază solidă din ceară de albine, lanolină, spermanțet și unt de cacao, adăugând ulei de lavandă.

Pentru afecțiuni dermatocosmetice

Tratamente pentru tenul îmbătrânit (senil)

Pielea obrazului poate îmbătrâni oricând, nu e o problemă le­gată de vârstă. Fe­no­menul poa­te apărea sub influența a nume­roși factori, cum ar fi eredi­tatea, tulburări ale glan­delor cu secreție internă, tra­ta­mente cos­metice greșite, abu­zul de far­­duri. La une­le per­soane, aceste semne ne­dorite pot să apa­ră foarte timpu­riu, sub for­mă de uscăciune ex­cesivă a pielii, riduri sau bărbie du­blă.
Tratarea acestui tip de ten urmă­rește întârzierea in­stalării definitive a semnelor de îm­bă­trâ­nire și înce­tinirea celor deja apă­rute. Acest fapt se realizează prin hidratare și accelerarea circula­ției sân­gelui, cu ajutorul masaju­lui facial.
Cremă pentru tinerețe
Pornind de la rețetele de frumusețe descoperite în manuscrisele farmaceutice găsite în arhiva farmaciei Fal­tis, Ion Bobaru a hotărât să prepare și un leac îm­potriva îmbătrânirii.
"Crema de față antioxidantă" conține numai in­grediente naturale, pe care farmacistul le măsoară și le topește în mojar, după o formulă numai de el știută. Cre­ma stopează îmbătrânirea tenului. Conține, în prin­ci­pal, coenzima Q10, vitaminele A, E și extract fluid din coajă și semințe de struguri roșii, introduse într-o bază emolientă. Principiul activ este resveratrolul, un puternic dușman al semnelor de îmbătrânire. Resvera­trolul este prezent și în alte fructe, cum ar fi prunele sau cireșele negre, dar strugurii sunt cei mai bogați în acest antioxidant natural.
Opinia farmacistului: "În ce privește coenzima Q10, ea este prezentă în mod natural în toate celulele organismului, însă nivelul ei scade odată cu înaintarea în vârstă. Din acest motiv, m-am gândit să prepar o cre­mă care să asigure cantitatea de tescovină și coen­zimă necesară tenului. În plus, conținutul de resvera­trol, prezența vitaminelor A și E garantează o puter­nică acțiune antioxidantă, care încetinește îmbătrâ­ni­rea. Este o cremă care intră ușor în piele și, aplicată cu regularitate seara, înainte de culcare, oferă tenului un aspect sănătos și luminos". Crema antioxidantă poate fi folosită alternativ cu una dintre cremele pe care farmacistul Bobaru le prepară special pentru fiecare tip de ten: gras, mixt, uscat și normal. Urmând principiul că frumusețea înseamnă, în primul rând, sănătate, cremele cosmetice ale farmacistului Ion Bo­baru conțin remedii naturale pentru combaterea nea­junsurilor specifice fiecărui tip de ten.

Tratamente pentru ten acneic

O inflamare a comedoanelor, specifică vârstei tinere, între 14 și 20 de ani, este, în general, trecătoare, dar acest fapt nu înseamnă că fața trebuie să fie mai puțin îngrijită, deoarece, de cele mai multe ori, lasă urme care dispar doar cu timpul. Cauzele acneei sunt multiple și de obicei se datorează unui dezechilibru endocrin, alimentației inadecvate, unei infecții cronice, consumului exagerat de grăsimi și alimente conser­vate.
În laboratorul farmaciei sale, Ion Bobaru prepară "Crema antiacneică". Crema conține: un antimicotic, un antibacterian, un antialergic, un sicativ și un pro­gestativ, încorporate într-o bază hidratantă.

Mască din drojdie de bere

O dată pe săptămână, se recomandă o mască cu droj­die de bere. Ingredientele sunt: 1 linguriță cu vârf de drojdie se amestecă cu 1 lingură de ceai de mușețel și 15 picături de vitamina F. Masca se aplică pe față vreme de 15 minute, fiind recomandată clătirea cu ceai de mușețel călduț.

Un lapte bun pentru toate tipurile de ten

Este laptele de castraveți, obți­nut din următoarele in­gre­di­en­te: 10 castraveți bine curățați de semințe și de pulpa din jurul aces­tora se amestecă cu două al­bușuri de ou, bătute spumă, și un pahar de apă distilată. Se adaugă, apoi, jumătate de pahar de alcool dublu ra­finat. Se lasă la macerat 3 zile, se strecoară prin tifon, iar lichidul obținut se păs­trează în sticle mici, de cu­loare închisă. Dacă lichidul este prea gros, se adaugă puțină apă distilată.

Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Calea Galați nr. 29, Brăila, telefon 0239.61.59.31, e-mail farmaciafaltis@yahoo.com.
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor", acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.