Resetarea PDL

Toma Roman
Dacă Congresul PNL (din 22-23 februarie) nu a înregistrat nicio surpriză - Crin Antonescu în­tă­rindu-și chiar puterea, prin cooptarea lui Klaus Iohannis, primarul Sibiului, Convenția Națională a PDL-ului (programată la sfârșitul lunii martie a.c.) ar putea marca o schimbare de orientare a fostului partid gu­vernamental.

PDL-ul a fost acuzat de mulți actori media­tici de inerție și detașare, după pierderea catas­tro­fală a ultimelor alegeri parlamentare. Mulți analiști i-au prezis chiar soarta PNȚCD-ului, dispărut, practic, de pe scena politică, după alegerile din anul 2000. "Pre­dicția" este însă lipsită de acoperire: PD-ul a intrat, totuși, în Parlament și a beneficiat de sprijinul Pre­șe­dinției țării, ocupată de fos­tul său conducător, d-l Traian Băsescu. PDL-ul a suferit, e drept, o înfrângere umili­toare la ale­gerile (locale și par­lamentare) din 2012, dar aceste ale­geri s-au desfășurat în circumstanțe speciale. Reculul masiv, de la peste 30% din voturi, la apro­ximativ 17%, a fost provocat de durele mă­suri anti­criză (ce au dublat scă­derea de popularitate pro­vocată de uzura - normală - a guvernării), dar și de scă­de­rea im­pac­tului personal al președintelui Băsescu, în ur­ma exa­cerbatei și în­delun­gatei campanii de denigrare, purtate de instituțiile media ostile. Rezultatul referen­du­mului pentru de­mi­terea sa confirmă faptul că audiența pre­șe­dintelui s-a re­dus masiv, din multiple motive, speculate și îngroșate la maximum de aceste medii. Chiar dacă re­ferendumul nu a reușit din lipsa cvoru­mului, iden­titatea - percepută așa de foarte mulți alegă­tori - dintre pre­ședinte și par­tidul din care a provenit nu putea să nu aibă efecte.
În situația dată, s-a pus problema înlocuirii actualei gar­nituri de conducere a partidului, învinuită de rezul­tatul extrem de slab la alegeri și, mai ales, de lipsa unei atitudini ferme de opoziție față de noua putere. Mulți ob­servatori, dar și mai mulți foști susținători ai PDL, l-au acuzat deschis pe președintele în funcțiune, Vasile Blaga, de lipsă de combativitate, ba chiar de colabora­țio­nism subteran cu USL. Tot pe seama lui s-au pus și tră­dările care au pro­vocat căderea parlamentară a gu­ver­nului Mihai Răzvan Ungureanu, dar și presiunile care au impus demiterea guvernului anterior, al lui Emil Boc. Blaga a mai fost acu­zat și de subțirimea campaniei electorale de la ultimele "par­lamentare" și chiar de acceptarea unor "blaturi", pentru asigurarea alegerii în le­gis­lativ a câtorva PDL-iști. Când pierzi o bătălie pen­tru care te-ai angajat "din mers" (Blaga preluând parti­dul cu puțin timp înainte de eveni­mentele electorale suc­cesive ale anului 2012), poți fi învi­nuit de toate relele lumii. Moștenitorul lui Emil Boc la șe­fia PDL n-a avut nici timpul și nici puterea de a face o ana­liză ri­guroasă a situației din partidul său, a raporturilor interne de forțe și - cu atât mai puțin - posibilitatea unor ne­ce­sare schimbări drastice. Deși înfrânt la alegeri, seg­mentul salvat din PDL a păstrat aproape neschimbate aces­te raporturi, între - să zicem - "conservatori" și "re­for­­miști", între "veterani" și "nou veniți".
PDL-ul a fost, totuși, singurul partid din România ca­re a acceptat integrarea unui grup de reformiști ra­dicali, de orien­tare ferm europeană, care își propusese trans­for­marea profundă a vieții politice, marcat balca­nice, din Ro­mânia. Acest grup (cu Monica Macovei, Cristian Preda, Se­ver Voinescu ș.a.), de o fermă, chiar idealistă opțiune de­mo­cratică, a contat puțin în jocul politic intern, deși a be­neficiat, la un moment dat, de sprijinul președintelui Băsescu. Graba acestui grup de a-și impune criteriile de com­petență și onestitate a fost, însă, dublată de o lipsă evi­dentă de experiență, lupta politică din România pre­supunând, mai degrabă, o serie de "pași mici și prudenți", un sistem de alianțe cu cei mai puțin oportuniști dintre po­liticienii deja consacrați. "Re­formiștii" trebuiau, în fapt, să realizeze un com­pro­mis - fie și momentan - cu una din cele două grupări ma­jore din interiorul PDL-ului, grupa­rea Blaga (alcă­tuită din "veterani" care au asigurat stabili­tatea și chiar victoriile trecute ale partidului) sau gruparea Udrea (compusă, în special, din protejații președintelui Bă­sescu) pentru a putea începe un proces real de transfor­mare a acțiunii politice într-o mișcare socială corectă, de tip occidental. N-a fost să fie așa. După înfrângerea în ale­geri, crevasa dintre grupări s-a adâncit, realizarea unității fiind practic imposibilă.
În ce-l privește pe Vasile Blaga, el a mizat pe o re­cons­­trucție lentă, filială cu filială, a PDL-ului, în con­textul părăsirii lui de către clientela oportunistă. Elena Udrea și-a propus, dimpotrivă, un asalt opoziționist continuu asupra noii puteri, deși aceasta are o majoritate zdro­bitoare și un apa­rat mediatic pe măsură. Efectele cam­paniei antipre­zi­den­țiale, ce identifică acțiunea par­tidului cu cea prezi­den­țială, sunt încă persistente. Op­țiunea lui Traian Băsescu de a o impune ca lider pe Ele­na Udrea ar putea avea, în con­se­cință, efecte perverse, indiferent de motivația ei pe termen lung. De aceea, indiferent de victoria unei grupări sau a alteia, moțiunea câștigătoare la Convenția Națională ar trebui să ducă, cu sprijinul "reformiștilor", la realizarea unei platforme politice unitare, care să asigure atât reor­ganizarea cât și reactivarea formațiunii. Uzura - și ea pre­vizibilă - a USL-ului îi va oferi mai mult ca sigur un spa­țiu de manevră comod. Cuplat cu afirmarea fermă a valo­rilor de centru-dreapta, acesta va da PDL-ului o nouă șan­să de afirmare și câștig.