Un documentar-bijuterie pe TVR 2: "Sonată pentru omul bun"

Silvia Kerim
Televiziune

Cum aș putea numi altfel acest film-documentar, închinat marelui pianist și compozitor român, Dinu Lipatti, realizat cu strălucire de Ruxandra Țuchel? Cum aș putea descrie, în puține cuvinte, bucuria cu care un telespectator, iubitor de cultură, descoperă pe Canalul 2 al televiziunii publice, un film-document, despre un artist care, cu multe decenii în urmă, a dus faima Ro­mâniei departe, în lume, în trufașa Europă și în înde­părtata Americă - mereu amatoare de nou? Surpriza, nespus de plăcută, pricinuită de o astfel de "premieră TV", a fost cu atât mai neașteptată (iată un pleonasm grăitor!), cu cât pe majoritatea celorlalte canale, emisiu­nile dedicate culturii, valorilor culturale ale României de ieri și de azi, sunt "rara avis". Iar cele așa zise de "Divertisment", sunt, cu puține excepții, dedicate unei lumi a mitocăniei.
Așadar, filmul Ruxandrei Țuchel reprezintă un por­tret emoționant - și cât de binevenit! - al celui care a fost Dinu Constantin Lipatti, născut la București, în di­mi­neața zilei de 19 martie 1917, sub o stea norocoasă, cea care ocrotește Artiștii: tatăl său, un foarte talentat violo­nist-amator, îl avusese profesor de vioară pe cele­brul, în epocă, Sara­sate! Mama lui cân­ta minunat la pian, ambii părinți erau prieteni cu George Enescu, cel pe care micuțul Dinu l-a avut ca naș la botez. Încă de mic, el a de­venit elev al legen­darei Florica Musi­cescu. Ado­les­cent, este admis la Con­ser­vatorul din Bu­cu­­rești... În 1934, așadar, la vârsta de 17 ani abia împli­niți, Lipatti parti­ci­pă la Concursul In­ternațional de pian de la Viena. Spre dezamăgirea gene­rală, el iese pe locul II. Furios la culme, faimosul pianist francez Alfred Cortot, membru în juriu, părăsește festivi­tatea, în semn de protest față de rezultat. Sub conducerea lui Cortot, tânărul Lipatti va studia pianul la École Na­tionale de Musique. Tot la aceas­tă înaltă școală ia lecții de compoziție cu Paul Dukas și cu Nadia Boulanger, și de artă dirijorală, cu celebrul Charles Munch. La 19 ani, își începe cariera concertistică în Europa. La debutul celui de-al doilea război mondial, Lipatti revine la București. Dă recitaluri de pian sau îl acompaniază pe George Enescu în con­certele de la Ateneul Român. Între concertele sale, Dinu Lipatti trăiește o puternică poveste de dragoste cu Madeleine - pe-atunci măritată Cantacu­zino - care îi devine soție, în mod dramatic, cu câteva luni înainte de moartea lui prematură, petrecută la 33 de ani. Învins de leucemie, Dinu Lipatti continuă să cutre­iere lumea, sub oblă­duirea lui Yehudi Menuhin. Tot Me­nuhin avea să spună despre Lipatti că "este cel mai mare pianist, după Frédéric Chopin"!
Dinu Lipatti moare la Geneva, la 2 decembrie 1950. Este ales, postum, Membru al Academiei Române. Ex­cepțională realizatoare de emisiuni de teatru tv, produ­cătoare de emisiuni culturale, Ruxandra Țuchel, autoa­re a acestei bijuterii de film, are în plus meritul că a finanțat realizarea lui. Meritul TVR 2 este că l-a pro­gramat la o oră convenabilă și, mai ales, că i-a îngăduit autoarei - răsplătite, în timp, cu multe premii bineme­ritate - să scotocească în Arhiva încă bogată a TVR și să aducă în lumina micului ecran interviuri antologice cu Florica Musicescu, cu Nadia Boulanger, cu cei doi bio­grafi ai lui Lipatti, Grigore Bărgăuanu și Dragoș Tănă­sescu, cu Menuhin. Ne-am bucurat văzând și ima­gini din concertele lui Dinu Lipatti, secvențe din întâl­nirile sale cu prieteni apropiați, ba chiar și o foto­grafie cu Ma­deleine, frumoasa și adorata lui soție, pe când moartea lui Lipatti își aruncase deja umbrele pe nobilul ei chip...