Stop, afecțiunilor cardiace!

Rodica Demian
Vinete - împotriva colesterolului mărit

Un studiu recent, efectuat la Institutul Linus-Pau­ling din statul Washington, arată că vinetele conțin sub­stanțe active ce pot reduce valorile prea ridicate ale grăsimilor din sânge. Aceste substanțe se găsesc doar în miezul de vâ­nă­tă. Modul cel mai sănătos de prepa­rare a vinetelor este coacerea lor, cu coajă cu tot și fără gră­sime. Este inter­zis consumul vinetelor crude, deoa­rece conțin sola­nină, o otravă care se distruge prin în­călzire. Dar nu renun­țați la medicamente, vinetele reprezintă doar un trata­ment suplimentar!

Polen contra hipertensiunii

La institutul de farmacologie din cadrul Academiei de Științe Medicale din Rusia (Tomsk) a fost demon­strat faptul că polenul din stup - denumit, încă din an­ti­chitate, polen melbrosia - poate reduce, în mod ușor și natural, hipertensiunea arterială. Pentru aceasta, se iau zilnic de 3 ori, câte 3 capsule de polen (de la farma­cie), vreme de câteva luni. Pole­nul este, în același timp, și un întăritor. El este, însă, doar un supliment, fără a putea înlocui medicamentele prescrise de medic.

Fructele reduc hipertensiunea arterială

La celebra Harvard School din Boston a fost în­cheiat, de curând, un studiu, din care rezultă clar că per­soanele care mănâncă fructe în mod regulat (re­nun­țând chiar la alimente, la anumite mese), își pot ține sub control, pe parcursul timpului, tensiu­nea arterială. Explicația: fructele alimentează organismul cu fibre, dar și cu substanțe minerale precum mag­ne­ziul și po­tasiul, adică exact acele componente ali­mentare care reduc riscul de hiper­tensiune.

Brânza de vaci pentru combaterea hipertensiunii

Dacă sunteți hipertensivi, consumați brânză de vaci în mod regulat. Brânza de vaci are substanțe com­ponente ideale, precum potasiul, calciul și mag­neziul. Consumați zilnic - pe o perioadă mai lungă - 1,8 kg de brânză de vaci, ca atare sau preparată. Dar luați și medicamentele pre­scrise de medic.

Banane și nuci, în caz de hipotensiune arterială

Alimentele bogate în potasiu stimulează circu­lația sângelui. Ideale: bananele și nucile. Eficiente sunt, de asemenea, condimentele precum piperul verde și chili. Beți, dimineața, ceai de roz­marin sau de mentă și faceți gimnastică. Mergeți la înot și la dans. Și râdeți cât mai mult. Proasta dispoziție reduce și mai mult tensiunea și-așa scăzută.

Mic dejun "sărat" împotriva hipotensiunii

Prima măsură indicată - un mic dejun cu sare: salam, brânză, supă de legume, un hering, un pahar de suc de roșii cu sare și piper. Beți 1/4 l de suc de coacăze negre. Dar și o ceașcă de cafea vă poate fi de folos.
Dacă sunteți hipotensivi, trebuie să mergeți regulat la medic și să vă controlați periodic tensiunea arterială, pentru că medicamentele hipertensoare nu trebuie luate o perioadă prea lungă de timp.
Beți dimineața, înainte de-a vă scula din pat, o ceaș­că de ceai negru. Sau ameste­cați 1/4 l de apă minerală cu 2 linguri de oțet de mere și 2 linguri de miere și beți-o încet, dimineața, pe stomacul gol. Și faceți dimi­neața o baie la picioare, cu adaos de rozmarin. Faceți mișcare regu­lat: plim­bări pe jos ori cu bicicleta, gim­nastică etc. Un remediu "de casă" efici­ent: mă­cinați (în râșniță) 3 linguri de boabe de orz, amestecați făina obținută cu 3 linguri de apă minerală, acope­riți "aluatul", lăsați-l să stea 6-8 ore și mân­cați-l o dată pe zi.
Beți, vreme de 3 săptămâni, câte o ceașcă de ceai de păducel sau de vâsc, de 2-3 ori pe zi.

Usturoiul previne atacul cerebral

Cei mai mari doi factori de risc pentru un atac ce­rebral sunt nicotina și hipertensiunea arterială. Aceasta înseamnă: un control regulat al tensiunii arteriale și măsuri (luate de medic) în cazul unor valori ridicate. Și dacă fumați, renunțați la țigări.
Un studiu efectuat recent la Universitatea Oxford din Anglia arată că persoanele care iau, în mod regulat, drajeuri cu usturoi (de la farmacie) - și anume, câte unul de 3 ori pe zi - își pot reduce cu 40% riscul de atac cerebral. Usturoiul proaspăt nu are acest efect, deoarece nu toate căpățânile au aceeași calitate și cantitate de alicină (substanța activă din usturoi).

Aritmie cardiacă: beți apă rece

Cardiologul britanic prof. dr. Campbell a desco­perit - în cadrul unui studiu - cel mai simplu, mai ieftin și mai la îndemână remediu împotriva aritmiei cardiace: apa rece. Un pahar de apă minerală rece (de la gheață), bău­tă încet, are un efect calmant asupra bătăilor inimii. Un alt remediu vechi: scufundarea feței, vreme de 20 de secunde, într-un vas cu apă rece.

Uleiul de măsline întărește inima

Ulei de măsline înseamnă ulei alimentar presat la rece din măsline coapte, proaspete. Cea mai bună calitate provine din prima presare. Uleiul de măsline conține multă vitamină A și E, dar mai ales o cantitate mare de acizi grași nesaturați. De aceea, inclus regulat în programul alimentar, uleiul de măsline întărește inima.

Vitamina E, pentru tinerețea arterelor

Studii efectuate în America au arătat că: pacienții care au trecut printr-o operație by-pass și care sunt predispuși la arterio­scleroză în zona operată n-au mai prezentat simptome arteriosclerotice la nivelul venelor, după ce au fost tratați cu vitamina E. Consumați, deci, alimente bogate în vitamina E, pro­­duse integrale, ger­meni de grâu, nuci, produse lac­tate.

Usturoi împotriva picioarelor reci, pe timp de vară

Picioarele reci, vara, sunt un semnal de alarmă că suferiți de dereglări puternice ale fluxului sanguin. Cea mai bună soluție este o cură cu usturoi, pe o perioadă mai lungă: mâncați - de câte ori aveți ocazia - mâncă­ruri preparate cu mult usturoi și luați, cel puțin 3 luni, drajeuri cu alicină (câte unul, de 3 ori pe zi).
Și extractul din frunze de ginkgo stimulează enorm irigarea sanguină. Ar trebui să faceți o cură mai lungă cu extract sau capsule cu ginkgo (de la farmacie).

Șampania stimulează fluxul sanguin

Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății arată că vinul spumos și șampania, băute cu măsură, pot fi remedii eficiente. Un pahar de șampanie stimulează, în mod evident, irigarea sanguină a miocardului și reduce tensiunile care produc contrac­tarea vaselor de sânge. Și, în plus, accele­rează digestia. Încordarea psihică e, și ea, dimi­nuată, dar toate aceste efecte nu trebuie puse doar pe seama alcoolului și a acidului car­bonic. În total, în șampanie acționează 400 de substanțe, printre care numeroase minerale și microele­mente.

Zeama de struguri, energizantă în cazul crizelor de slăbiciune

Cura cu zeamă (suc) de struguri și-a demonstrat eficiența de întăritor natural și de energizant. La aceasta contribuie componentele sale: vitaminele A, C, B1 și B2, glucoza, potasiul și o serie întreagă de enzime. Procurați-vă suc natural (bio) de struguri și beți câte 1/4 l dimineața și seara, cu înghițituri mici, vreme de 14 zile.

Lipsa de sare, dăunătoare la o vârstă mai înaintată

Un studiu științific efectuat de prof. dr. Stumpe de la policlinica medicală a Universității Bonn demon­strează că, la o anumită vârstă, economia la sare aduce mai multă pagubă decât folos. Lipsa de sare poate pre­judicia puternic activitatea cerebrală.

Remedii împotriva "colapsului meteorologic"

Vremea schimbătoare, de care avem parte chiar acum, la trecerea către primăvară, le produce multor per­soane un așa-numit "co­­­laps meteorologic", adică tulburări circulatorii și amețeli.
Cele mai importante măsuri sunt următoarele:
* Mâncați puțin, preponderent legume crude și fruc­­te proaspete. Beți zilnic minimum 2 l de apă mine­rală sau ceai de plante, mai ales de măceșe, de roiniță sau de chimen. Lăsați-vă de fumat și evitați alcoolul.
* Umpleți, dimineața, cada cu apă rece (30 cm) și pășiți în apă până la 2 minute. Iar seara, faceți o baie la picioare cu apă călduță, în care adăugați 1/2 l de oțet de mere. Durata: 15 minute.
* Faceți cunoscuta cură "C-Vit", inițiată de prof. dr. Linus Pauling, laureat al premiului Nobel: beți zilnic, vreme de o săptămână 1/4 l apă, în care ați dizolvat o tabletă efervescentă de vitamina C (fără zahăr) și mâncați zilnic 2 cepe roșii și mult pătrunjel, sub for­mă de salate.
* Masați-vă de câteva ori pe zi fruntea și tâmplele cu rachiu de drojdie sau cu rachiu de izmușoară. Și încercați să dormiți cât mai mult noaptea.

Tulburări circulatorii primăvara? Beți zer și lapte acru

Dacă aveți asemenea probleme, beți - o perioadă de timp - câte 1-1,5 l de zer, pe parcursul fiecărei zile, sau aceeași cantitate de lapte acru. Și mai beți în plus, în fiecare dimineață, 2 linguri de suc de păpădie, subțiat cu puțină apă.

Produse naturale, în cazul lipsei de fier

În cazul unei astfel de insuficiențe, ar trebui să in­troduceți în programul dvs. alimentar produse natu­rale speciale: arpagic verde, pătrunjel verde, măcriș proas­păt, fasole albă (boabe), boabe de soia, făină de soia, semințe de susan, semințe de floarea-soarelui și carne slabă de pui. Evitați ceaiul negru, pentru că leagă fierul din orga­nism. Și beți, o perioadă, câte 1/8 l de apă minerală, în care dizolvați o tabletă de fier (efervescentă) fără zahăr. În fiecare zi!

Băi de brațe și lapte cu miere pentru calmarea durerilor de piept

Când sunteți suprasolicitați, vasele coronariene nu mai pot alimenta miocardul cu sânge suficient și astfel apar durerile din piept și înțepăturile din zona inimii. Faceți o baie progresivă de bra­țe: introduceți ambele brațe în apă caldă (34°C) și creș­teți, apoi, temperatura apei până la 45°, în 20 de minute. După care ștergeți bine brațele și îmbrăcați o haină căl­duroasă. Și în plus: beți zilnic 1/4 l de lapte cu 1 lingură de miere.

Oțet de fructe și eucalipt, împotriva căldurii de peste vară

* Masați-vă fața, de câteva ori pe zi, cu oțet de mere. Sau, pur și simplu, buricele degetelor, rădăcina părului și ceafa, cu doar câteva picături. Ori aceleași zone, cu câteva picături de ulei de eucalipt.
* Beți, de două ori pe zi, câte 1/4 l de suc de mere. Substanțele minerale existente în măr întăresc circu­lația sângelui în perioadele calde. Și, profitați de eficiența acupresurii: apăsați cu unghia de la degetul mare pe buricul degetului mijlociu.
* O super-băutură pentru zilele fierbinți: amestecați 2 linguri de suc de rozmarin și 3 linguri de suc de pă­ducel cu 1/8 l de suc de caise și adăugați, apoi, 1/4 l de apă minerală.

Lapte cu ceapă și usturoi pentru "deșteptarea" de dimineață

Iată câteva recomandări pentru cei somnoroși: dacă stomacul dvs. suportă, mâncați la mi­cul dejun o ceapă crudă. Sau ungeți cu unt o felie de pâi­ne integrală și pre­­sărați deasupra 5 linguri de pătrun­jel verde tocat. Sau mâncați 2 ardei grași. Și o rețetă specială: tăiați bu­cățele 2 lămâi netratate (cu coajă cu tot) și tocați mă­runt 3 căței de usturoi și o ceapă. Fierbeți-le pe toate, vre­me de 4 minute, într-un litru de lapte. Strecurați lap­tele și beți, zilnic, dimineața, 1/8 l, cu înghițituri mici.