Puterea rugăciunii

Cititor Formula AS
Cu acatistul sub căpătâi

Pe Sfântul Nectarie l-am descoperit de aproape doi ani, mai exact, în apri­lie 2011, atunci când am fost diag­nos­ti­cată cu cancer de sân, stadiul 2a. Îmi amintesc că m-am tre­zit la terapie in­tensivă și mi-am dat seama că ceva nu este în regulă, pentru că nu fusesem mutată după ope­rație în salon, așa cum se întâmpla cu pacientele care aveau o tumoră benignă; după ce mi-am reve­nit a doua zi din anes­tezie, a început calvarul. De ce tocmai eu?, mă în­trebam. Unde și cu ce greșisem? De ce să mor acum, la doar 31 de ani, când, în sfârșit, după ani grei de suferință și necazuri, viața mea mergea pe un făgaș normal? Toc­mai mă mu­tasem cu prietenul meu și în două luni urma să avem nunta.
Operația a fost efectuată pe 13 aprilie, într-o zi de miercuri, dar de joi, în momentul în care am conștientizat ce se întâmplă de fapt, viața mea a devenit un calvar, pur și simplu nu mă puteam opri din plâns. În aceeași joi, sora mea a mers la o colegă de-a ei să îmi pregătească ceva de mân­care, iar când s-a întors, mi-a dăruit din partea prie­tenei sale Acatistul Sfântului Nectarie. Vă mărtu­risesc, dragii mei, că până atunci nici măcar nu auzisem de acest sfânt, nu știam nimic de el și de minunile lui. În dispe­rarea mea, am luat cărticica primită în dar, și din acea seară, am înce­put să citesc necontenit sfântul acatist și să dorm cu el sub cap. Ei bine, spre uimirea și bucuria mea, Sfântul Nec­tarie și-a ară­tat imediat puterea. Cum am început să-i ci­tesc acatis­tul, am reușit să mă liniștesc și să-mi accept soar­ta care îmi fusese hărăzită. După ope­rație, au inter­venit tot felul de complicații. Mi s-a înfundat drenul care era atașat la axilă și toată partea dreaptă a corpului, cea pe care eram operată, mi s-a inundat de sânge, aveam un hematom uriaș. Doc­torul chirurg care mă operase chiar i-a sugerat asis­tentei să fie pregătită o sală de operație, dacă va fi nevoie de o nouă intervenție asupra mea. N-a fost. Cu ajutorul lui Dumnezeu și al Sfân­tului Nectarie, pro­ce­dura chirur­gicală n-a mai fost necesară. Și, deși stă­tusem în spital aproape o lună, în ciuda faptului că pier­dusem enorm de mult sânge, ana­lizele nu indicau nimic alarmant, erau în limite normale. Au urmat ședințele de chi­mioterapie și ra­dioterapie, unde am cunoscut-o pe doam­na Șerban, o femeie în vârstă, care era cu soțul la tra­ta­ment și cu care vor­beam înainte de a intra în sala de terapie. Doamna Șerban mi-a povestit de Mânăstirea Radu Vodă, de atmo­sfera de acolo, și mi-a sugerat să încerc să merg să mă rog la moaștele sfântului Nectarie. Am mers, și în momentul în care am intrat pe ușa bisericii, toate grijile mele au dispărut. M-am rugat, mi-am luat mir de la racla cu Sfintele moaște și de atunci nu mă mai despart de el. Citesc zilnic acatistul, mă ung zilnic cu acel mir și sfân­tul mă ajută mereu. Țin minte că într-o seară, pisicuța mea s-a îmbolnăvit subit, nu se mai putea ține pe picioare, avea gurița încleștată și nu mă așteptam să mai trăiască până dimineața; atunci m-am gândit că nu am nimic de pierdut dacă o ung pe căpșor cu puțin mir, și i-am pus o picătură cu degetul pe frunte. Dimineața, nu mai avea nimic. De curând, mi-au apărut condiloame genitale și trebuia să merg să le cauterizez cu laser, dar după ce mi-am dat cu mir mi-au trecut, de parcă nu le-am avut niciodată. Sfântul Nectarie mă ajută mereu și îi mulțu­mesc din suflet pentru asta. Acum sunt bine, tomograful indică faptul că totul e în regulă, iar viața mea intră iar pe un făgaș normal. Sper să fie bine în conti­nuare, tumora să nu mai recidiveze și să pot avea și eu un copil, cu ajutorul Sfântului Nectarie și al lui Dumnezeu.
GEORGETA MINCĂ - e-mail: georgeta.minca@yahoo.com

Drumul către lumină

În urmă cu trei ani, "grație" măsurilor de austeritate impuse de guvern, soțul meu, funcționar public fiind, s-a văzut cu veniturile drastic reduse, ba mai mult, s-a văzut nevoit să-și caute de lucru, întrucât, după 20 de ani, brusc, nu-și mai găsea locul în respectiva instituție. A fost o peri­oadă de aproape doi ani cumplită: lipsuri materiale, un zbu­cium fantastic pentru el, dar și pentru mine, lipsa de pers­pectivă. În plus, parcă toate problemele se țineau scai de noi. De multe ori nu știam dacă o să avem cu ce plăti în luna respectivă rata la bancă sau alte facturi.
Din disperare (ce păcat că îl căutăm pe Hristos doar la greu!) n-am mai găsit alt ajutor decât în citirea Acatistului Sf. Mare Mucenic Mina, Acatistul Maicii Domnului Grab­nic Ajutătoare și Acatistul Sfântului Nectarie. În plus, mer­­geam frecvent la Biserica Sfântul Mina din București.
Acum, când mă uit în urmă, nu-mi vine să cred: am reu­șit să trecem cu bine acea perioadă dificilă, soțul meu și-a schimbat serviciul, lucrează la o firmă privată, deși până atunci toți strâmbau din nas când auzeau că are 40 de ani și că a lucrat la stat. Acum este mult mai puțin stresat, deși muncește chiar mai mult, câștigă mai bine și este apre­ciat. Toată viața noastră este mai senină, mai liniștită și suntem mai încrezători în viitor. Nu-mi vine să cred că am ieșit cu bine din acea perioadă neagră, care începuse să ne înghită încet. Cu ajutor de Sus, am reușit să ieșim la lumină!
Nu uitați, atunci când vă e greu, dar și când vă e bine, să cereți ajutor prin rugăciune, dar să și mulțumiți.
CĂTĂLINA OPREA - București