Remedii naturale de dezintoxicare

Ilie Tudor
Zeolitul

Am început cu el, deoarece este singurul produs na­tural cunoscut, deocamdată, care poate face o decon­ta­minare rapidă și extrem de eficientă, scoțând din orga­nism o mare varietate de toxine provenite din alimente. Mai exact, acest mineral natural are capacitatea de a extrage din corp metalele grele și pe cele radioactive, multe dintre pesticidele prezente în fructe și legume, dar și aditivii sintetici din produsele alimentare indus­tria­lizate. Ajuns în organism, zeolitul acționează ca o formidabilă instalație de filtrare a sângelui, care este gradat curățat de otrăvurile pe care le-am acumulat prin hrană sau băuturi. Se administrează sub formă de capsule ce conțin pulbere fin măcinată, din care se iau câte șase pe zi. O cură durează de regulă 90 de zile, apoi se face o pauză de 15-30 de zile, apoi adminis­tra­rea se poate relua.

Urzicile proaspete

Sunt un așa-numit detoxifiant viu, extrem de activ, dar care are efectele scontate doar consumat proaspăt. Or, chiar acum, în martie, sun­tem în plin sezon de recol­tare a frunzelor fragede de urzică, bogate în cloro­filă și antioxi­danți. Clorofila pe care frunza urzicilor o conține în mari can­tități are capacitatea de a mo­biliza toxinele din organism, care ulterior vor fi eliminate prompt prin urină, întrucât această plantă este și un pu­ternic diuretic. Pe urmă, urzicile consumate proas­pete mai au două efecte extrem de importante:

• ne reechilibrează din punct de vedere hormonal, mai ales la nivelul gonadelor (ovare/testicule), cortico­suprarenalelor și al glandei tiroide, care sunt și cele mai grav afectate de toxinele din alimente.

• ne alcalinizează pH-ul organismului, diminuând în timp aciditatea sângelui, a salivei și a urinei.

Aceasta, în condițiile în care excesul de aciditate al sângelui conduce la scăderea imunității, apariția obezi­tății, a bolilor tumorale. În schimb, alcalinizarea obți­nută prin cura de urzică are darul de a ne crește imuni­tatea la infecții și la cancer, vindecă multe dintre bolile de metabolism sau digestive.
Pentru a avea efectele maxime, urzicile se consumă crude, sub formă de salată, frecate bine cu puțină sare (pentru a nu mai produce celebra urzicare), sau sub for­mă de suc obținut cu storcătorul electric. Pentru cei cu digestia mai sensibilă, efecte bune se obțin și cu ur­zi­cile fierte puțin, atât cât să fie frăgezite. Se consumă cât mai simplu.

Păpădia

Vă poate părea un leac băbesc fără însemnătate, dar brava păpădie este unul din cele mai bune detoxifiante din lume. Tulpinile sale florale și frunzele proaspete, care apar acum, primăvara, sunt un agent de curățare ex­cepțional pentru organismul plin de de­șeuri de metabolism sau de sub­stanțe toxice din alimente. Iar această plantă are nu mai puțin de patru ținte pe care ac­ționeză cu predilecție:

• ficatul și colecistul - a căror activitate o stimu­lează, având și efecte drenoare și regenerative.

• pancreasul - pe care îl stimulează direct, dar și îl protejează, întrucât scade direct glicemia și îmbună­tățește capacitatea organismului de a procesa insulina.

• rinichii - asupra cărora are un efect diuretic, dar și de curățare a nisipului format.

• colonul - a cărui detoxifiere o stimulează direct, prin creșterea tranzitului și a motilității intestinale, fiind printre cele mai blânde și eficiente laxative cunoscute.

Pentru a obține toate aceste efecte, se consumă frun­zele de păpădie proaspete, bine spălate în prealabil, in­troduse în salatele de primăvară, ca adaos la sand­viciuri sau chiar ca aperitiv de sine stătător. Tijele de pă­­pădie se culeg atunci când planta încă nu a înflorit, iar prin­cipiile active detoxifiante sunt la nivel maxim. Zilnic, se consumă câte 5-10 asemenea tije pe zi, pe stomacul gol. Tijele de păpădie sunt extrem de amare, aproape insuportabile pentru cei obișnuiți cu răsfățul gustativ al alimentelor rafinate, dar efectele lor asupra sănătății merită din plin efortul.