Vegetarian sau "Junk-vegetarian"?

Ilie Tudor
Detest englezismele care ne-au invadat limba și cu atât mai puțin aș vrea să le folosesc, dar de data aceasta, cuvântul englezesc junk, adică "vechitură" sau "deșeu", ilustrează foarte bine un pericol care ne pândește zi de zi și pe care trebuie să-l cunoaștem. Este vorba de pericolul hranei toxice, de tip deșeu, pe scurt: junk (americanii au pus "eticheta"), pe care o consumăm zi de zi, chiar și atunci când credem că mâncăm sănătos.

În România zilelor noastre, se estimează că ar exista în jur de un milion de lacto-vegetarieni, iar alte 3-4 milioane dintre conaționalii noștri țin posturile creștin ortodoxe. Așadar, în curând, aces­te milioane de oameni vor deveni pentru șapte săptă­mâni vegetarieni, întrucât vom intra, pe 18 martie, în Postul Paștelui. Iar regimul vegetarian - se știe - este extraordinar pentru sănătate, la fel ca și pentru minte și spirit, întrucât presupune consumul unei hrane cu­rate, sănătoase, care își pune amprenta benefică asu­pra întregii vieți. Și totuși, mințile iscoditoare ale unor cercetători în domeniul nutriției au sesizat un detaliu extrem de neplăcut: tot mai mulți vegetarieni fac în ultimii ani boli care ar fi mai degrabă rezultatul unei diete nesănătoase, carnivore. De ce? Pentru că în se­colul E-urilor, al agriculturii modificate genetic și al pesticidelor, aproape nimic nu mai este ceea ce pare a fi. Sunt atât de multe alimente de origine vegetală mo­dificate prin industrializare, încât devin extrem de to­xice pentru organism. Iar mulți oameni, care au devenit vegetarieni din considerente morale, religioa­se sau chiar pentru sănătate, ajung să consume aceste alimente toxice, de tip deșeu. Cercetătorii americani în domeniul nutriției au numit această categorie de consumatori "junk-vegetarieni", o categorie la care riscul de diabet, afecțiuni degenerative și chiar cancer este inadmisibil de ridicat. Totuși - ne atrag atenția aceiași oameni de știință - nu trebuie să credem că junk-vegetarienii sunt mai expuși la boli decât "car­nivorii", ama­torii de șaorma, pizza sau hamburgheri. Dar, raportat la efortul de a fi vegetarian, efectele ne­gative ale acestei diete asupra sănătății sunt nedrepte și chiar dramatice, acești vegetarieni neavizați riscând boli foarte grave. Dar să cunoaștem câteva dintre aceste alimente de origine pur vegetală, care se înca­drează în această categorie toxică.

Mezelurile de soia

În mod normal, soia este sănătoasă pentru organism și, în consecință, și derivatele sale ar trebui să fie la fel. Totuși, foarte multe produse de post, cum ar fi pateul, cârnații sau salamul de soia din comerț au o toxicitate uimitor de mare. De ce? Au fost identificate două motive:
1. În încercarea de a imita carnea și de a fi conservate cât mai mult, cele mai multe dintre aceste mezeluri sunt ticsite cu aditivi sintetici.
2. Pe motive de profitabilitate, mezelurile sunt făcute, adesea, din soia modificată genetic, ieftină, dar ale cărei efecte asupra sănătății sunt tot mai controversate. Aditivii sintetici pre­zenți în aceste preparate vegetale au efecte no­cive din cele mai diverse: de pildă, gluta­matul (E 621) folosit pentru a le da un gust "irezistibil" atacă sistemul nervos; carage­nanul (E 407) și sărurile acizilor grași (E 470), folosite ca agenți de îngroșare, perturbă asimilația și predispun la cancer de colon; la rândul lor, substanțele numite polifosfați (E 452), care țin apa în mezeluri, așa încât acestea să pară fragede și să atârne mai greu la cântar, micșo­rează densitatea osoasă și perturbă procesele de creș­tere la copii, iar colorantul roșu carmin (E 120), care dă acea minunată culoare vie și "sănătoasă" acestor preparate, predispune la alergii severe și la alte pertur­bări ale sistemului imunitar.
Referitor la ingredientul principal al multora din aceste mezeluri, cercetările făcute în Franța, cu soia modificată genetic administrată animalelor de expe­riență, au arătat un potențial mutagen mult mai puter­nic al acesteia, față de soia obișnuită, chiar provenită din culturi chimizate convențional. De vină, se pare, sunt pesticidele extrem de agresive, atât de puternice, încât doar planta modificată genetic în laborator le poate rezista, care au efecte extrem de dure asupra organismului uman, perturbând echilibrul hormonal, imunitatea și sistemul nervos.
Soluția: Mezelurile din soia nu trebuie neapărat eliminate din dietă, dar trebuie să le citim eticheta cu foarte multă atenție, așa încât să nu conțină aditivi toxici și, foarte important, să conțină textul: "fără soia modificată genetic". Mezelurile cu soia sănă­toasă, cultivată bio, fără E-uri dăunătoare, au efecte benefice asupra sănătății, fiind mult mai sănătoase decât suratele lor cu carne.

Pâinea albă

Studiile făcute de nutriționiști din întreaga lume au demonstrat că organismul uman nu este făcut să consume făina albă, care din păcate este aproape om­niprezentă în dieta noastră. Ea este ingredientul prin­cipal, nu doar al pâinii, ci și al pastelor făinoase, al covrigilor, al sticks-urilor și al unei întregi game de aperitive inventate de industria alimentară și foarte des consumate de vegetarieni. Până acum 70-80 de ani, această făină, ușor de conservat și foarte ușor de preparat, era extrem de rar consumată, în lumea rurală mai ales, fiind folosită făina neagră, integrală, care este mult mai bogată în vitamine, minerale și în fibre alimentare și ca atare mai sănătoasă. Făina albă, însă, conține aproape o singură substanță: amidonul, un zahar care este rapid descompus și asimilat în orga­nism, producând o creștere rapidă a glicemiei, cu efecte nocive asupra pancreasului, apetitului alimen­tar și al sistemului cardiovascular. Fiecare doză de preparate cu făină albă este un adevărat șoc pentru pancreas, care trebuie să producă o cantitate impre­sio­nantă de insulină, pentru a face față creșterii glice­miei. Insulina secretată în exces transformă excesul de zahăr din sânge în depozite de grăsime, depuse ines­tetic pe coapse și abdomen, dar și pe vasele de sân­ge, unde provoacă boli cardiovasculare.
Soluția: Căutați pâinea făcută cu făină integrală și, de asemenea, citiți cu atenție eticheta, ca să nu conțină aditivi chimici sau chiar... coloranți care doar imită la culoare pâinea neagră. Totodată, căutați în marile magazine pastele cu făină integrală și, măcar din când în când, căutați să vă faceți propria pâine și propriile aperitive din făină integrală. Dacă din motive obiective (sensibilitate gastrică) nu puteți consuma decât pâine albă, aveți grijă să o combinați cu salată verde, varză sau salate de rădăcinoase, extrem de bo­gate în fibre alimentare și care vor compensa într-o anumită măsură nocivitatea făinii albe.

Orezul alb și cartofii

Acum un deceniu, ar fi părut o pură exagerare să punem două alimente de bază ale dietei vegetariene pe "lista neagră" a alimentelor toxice. Însă explozia de cazuri de diabet și boli asociate i-a obligat pe nu­triționiști să cerceteze mai atent efectele alimentelor de bază asupra organismului, iar surprizele nu au întârziat să apară: Orezul alb, decorticat, omniprezent pe rafturile magazinelor și în dieta multor oameni, conține, la fel ca și făina albă, o cantitate uriașă de ami­don în stare pură, aproape 75% din conți­nutul său fiind această substanță, care are efecte dezastruoase asupra pancreasului, con­sumată zi de zi. Apoi, cartofii sub formă de piure sau prăjiți conțin, și ei, 70% ami­don, acesta fiind - pe termen lung - de asemenea un dezastru pentru pancreas. În plus, cartofii prăjiți și chipsurile obținute din cartofi conțin încă o otravă, de data aceasta cancerigenă, numită acrilamidă (ea este cea care le dă minunata cu­loare aurie când se rumenesc). Totuși, aceste două alimente nu trebuie eli­minate complet din dietă, ci mai degra­bă trebuie să știm cum și pe care să le consumăm, așa cum vom vedea.
Soluția: Orezul alb va fi înlocuit cu așa-numitul orez sălbatic, nedecorticat, care conține în coaja sa substanțe care vor asigura o asimilație lentă a zaharurilor, care nu va epuiza pancreasul. În magazinele noastre natu­riste au apărut și substitute sănătoase pentru orez, cum ar fi hrișca sau quinoa (o cereală sud-americană). În ceea ce privește cartofii, evitați-i pe cei hibrizi, cres­cuți cu chimicale, căutați soiurile mai sălbatice, culti­vate de țăranii noștri, care sunt mai puțin productive, dar și mai sărace în amidon și mai bogate în nutrienți și fibre alimentare. De asemenea, nu consumați decât cartofii fierți în coajă - evitați-i pe cei prăjiți, copți la cuptor sau sub formă de piure - care sunt mult mai rapid digerați și asimilați.

Dulciurile și produsele de cofetărie "de post"

Foarte mulți dintre vegetarieni sunt, pur și simplu, dependenți de dulciuri care, în absența cărnii, sunt cea mai accesibilă și eficientă consolare culinară. O con­solare extrem de scumpă pentru sănătatea organis­mului, întrucât dulciurile în exces sunt la fel de nocive ca și carnea. Produsele bogate în zahăr (fie el alb sau ceva mai brun), la fel ca și cele bogate în amidon, for­țează foarte mult pancreasul și predispun la sindrom hiperglicemic și apoi la diabet, care constituie cea mai frecventă problemă de sănătate a junk-vegetarienilor. Apoi, produsele de cofetărie de post conțin, pe lângă zahăr și făină albă, grăsimi hidrogenate (prezente mai ales în frișca vegetală și creme), tot felul de afânători și amelioratori de gust, care produc și mai multe dezechi­libre în organism. Ca și cum nu ar fi fost de ajuns, dulciurile produc, dintre toate alimen­tele, cea mai puternică depen­dență, renunțarea la ele riscând tulburări care de multe ori aduc aminte de sevrajul narco­manilor.
Soluția: Împrieteniți-vă, mai întâi de toate, cu mierea de albine și cu fructele proaspete și obișnuiți-vă să le mestecați îndelung și cu multă atenție, așa încât să vă satisfaceți în mod natural nevoia de dulce. Puteți înlocui, de asemenea, bomboanele și ciocolata obiș­nuită cu așa-numita ciocolată neagră, cu minimum 70% ca­cao, care este infinit mai prietenoasă cu sănătatea decât variantele clasice.

Alimentele fast-food

Pentru mulți dintre vegetarienii zilelor noastre, fără timpul necesar, fără energia sau entuziasmul de a-și mai pregăti hrana cea de toate zilele, salvarea sunt meniurile de tip "vegetarian", din restaurante sau lanțurile de restaurante. A fost, de exemplu, inventată pizza complet vegetală, cu un amestec de grăsimi hidrogenate și proteine vegetale în loc de brânză, un amestec toxic pentru ficat și rinichi, care produce depuneri pe vasele de sânge, dar ține de foame. Apoi, mai sunt deopotrivă gustoasele și celebrele preparate chinezești, care conțin secretul restaurantelor de pro­fil, supranumit și "sarea chinezească", adică mono­glutamatul de sodiu, care se pune în cantități indus­triale. Acest aditiv nu are alt rol decât să păcălească sistemul nervos că ceea ce mâncăm este gustos. Și o face cu succes! Cu extrem de rare excepții, meniurile vegetariene din lanțurile de restaurante cu servire rapidă sunt o ilustrare perfectă a ceea înseamnă junk-vegetarianism. Ele nu au o etichetă care să spună ex­plicit ce conțin, sunt foarte greu de verificat de auto­ritățile sanitare și sunt gândite strict din perspectiva profitului. Probabil, dintre toate alimentele de tip junk, acestea sunt cele mai îndoielnice pentru sănătate și trebuie evitate.
Soluția: Atunci când nu mai avem vreme să ne hrănim sănătos, să ne preparăm un minimum de hrană, este semnul clar că trebuie cumva să ne reor­ganizăm timpul și prioritățile, așa încât să ne acordăm timp pentru sănătate. Pe urmă, este și semnul că tre­buie să ne schimbăm felul de a privi prepararea mân­cării care, în cazul în care este naturală, vie, sănătoasă, cu siguranță că va fi o plăcere și nu o corvoadă.

Băuturile răcoritoare

Nu puteau lipsi de pe lista alimentelor dăunătoare, consumate cu nonșalanță de vegetarieni. O băutură de tip cola, de exemplu, conține atât de mult zahăr, încât dacă nu ar conține acid fosforic și dioxid de carbon, ne-ar produce instantaneu greață și un acces de vomă, atunci când am bea-o. Acest zahăr, laolaltă cu cofeina, produc în timp adevărate dezastre asupra pancrea­sului, sistemului nervos și imunitar. Iar faimoasele băuturi dietetice cu 0% zahăr sunt și mai periculoase, îndulcitorii artificiali fiind printre cei mai periculoși aditivi alimentari cunoscuți. De pildă, aspartamul afectează creierul, producând tulburări de concentrare și de atenție, probleme emoționale și com­portamentale de tipul agresi­vității și al irascibilității. Za­harina produce câteva tipuri de cancer și tulburări de coagu­lare, iar ciclamatul este și el considerat cancerigen, dar cu risc ceva mai mic decât zaha­rina. De departe, însă, în topul toxicității conduc așa-numitele băuturi energizante, cu con­ținut ridicat de cofeină, taurină și alți alcaloizi, care excită pu­ternic sistemul nervos. Anual, sute de tineri fac infarct la vârste incredibil de fragede, din cauza acestor băuturi con­su­mate în exces, iar alte milioane de tineri se vor con­frunta cu pierderi de memorie, tulburări de concen­trare și cardiace, ca urmare a consumului acelorași energizante lichide.
Soluția: Faceți o cură de re-obișnuire cu băutul de... apă, care trebuie să fie prima soluție pentru hidratare. Cel mai bine este să consumați apă plată, ceva mai alcalină (cu pH-ul 7,2-8,5), în mari cantități (peste doi litri) zilnic. Apoi, pentru un gust mai bun, încercați limonada cu miere și sucurile de fructe ob­ținute casnic, cu storcătorul electric. Ca ener­gizante, folosiți cu încredere ceaiuri cum ar fi cel verde, de busuioc sau de flori de soc. Iar dacă doriți un tonic digestiv, încercați infuzia de hibiscus, ames­tecată cu sucul de la o portocală proaspăt stoarsă. Odată dezin­toxicați de răcoritoare cu aditivi chimici, veți avea surpriza să observați că aceste băuturi naturale sunt mult mai gustoase și vă simțiți mult mai bine după consumul lor.