YANNI

Dana Ene
Un grec fierbinte, la București

La finalul lunii martie, încă un artist de talie mondială ne trece pragul. Este vorba de Yanni, unul dintre cei mai apreciați pianiști și compozitori de muzică contemporană ai zilelor noastre. Muzicianul grec va cânta duminică, pe 31 martie, la Sala Palatului din București. Yanni se află pentru a doua oară în țara noastră. Anul acesta revine în România, în cadrul turneului "World Without Borders 2013"

Născut în sânul bătrânei Ellade și format în țara tuturor posibilităților (SUA), artistul grec în vârstă de 58 de ani a concertat în peste 20 de țări, în fața a peste 2 milioane de spectatori, și a fost nominalizat de două ori la premiile Grammy, pentru albumele "Dare to Dream" ('92) și "In My Time" (1993). A câștigat 35 de albume de platină și de aur și a vândut peste 20 de milioane de discuri. Com­po­zițiile lui au răsunat în mai multe locuri cu noto­rietate istorică, precum: Teatrul Herodes Atticus din Atena (unde a cântat în 1993), apoi la Taj Mahal din Agra, India (în 1997), Orașul Interzis din Beijing, Chi­na (1997), faimosul Royal Albert Hall din Londra (1995), la Kremlin, în Moscova (2011), în Dubai, Emi­ratele Arabe (2011) și la Castillo San Felipe del Morro din San Juan, Puerto Rico (2012).
Yanni a devenit faimos în anii '80-'90, când muzi­ca lui instrumentală, plină de dramatism, energie și romantism, cu influențe clasice, rock și etnice, cucerea occidentul. A fost încadrat de mulți critici muzicali ca fiind unul din promotorii stilului New Age, cel mai rezistent în timp, și nu mai puțin de 12 din albumele lui au ajuns pe locul 1 în topul Billboard New Age. Cu toate acestea, artistul grec nu a acceptat niciodată aceas­tă calificare a muzicii lui, considerând că el a fost adoptat de stilul New Age și nu invers. "Stilul New Age presupune o muzică mai domoală și relaxantă, față de cea pe care o compun eu. Compozițiile mele sunt mult mai energice și pline de ritm", declara artistul în­tr-un interviu acordat în 1988. "Când cineva spune mu­zică New Age, mă gândesc la genul acela de cânte­ce pe care le pui în fundal, când dai cu aspiratorul. Eu nu vreau să-mi relaxez ascultătorii, vreau să le tre­zesc interesul și să-i fac să se implice în muzica mea, să o simtă", spunea într-un interviu recent.

Dansând cu muzele

Yanni (Yiannis Chryssomalis) s-a născut pe 14 noiembrie 1954, într-un sătuc de pescari din insula Ka­la­mata. A dovedit încă de la o vârstă fragedă o mare afinitate către muzică și, la 6 ani, învățase deja să cânte singur la pian. Cu toate acestea, părinții nu l-au înscris la o școală de muzică și nici nu i-au angajat un profe­sor, dar l-au încurajat să învețe singur instrumentul, în ritmul propriu. Yanni a înotat, a pescuit, s-a jucat și a învățat alături de fratele lui mai mare și sora mai mică, dar și-a găsit mereu timp și pentru muzica ce-l acapara din ce în ce mai tare. La 18 ani a plecat în Statele Unite ale Americii, ca să studieze psihologia, la University of Minnesota. Nu a trădat însă pasiunea pentru muzică și, în paralel cu școala, a continuat să studieze pianul și alte instrumente cu clape. S-a alăturat unei trupe rock și a cântat prin diverse ba­ruri. În 1977, la un an după ce și-a obținut diplo­ma în psihologie, a devenit mem­bru al formației Cha­me­leon, iar trei ani mai târ­ziu, a lansat primul lui al­bum, intitulat "Optimys­tique", unde influențele rock sunt mai puternice de­cât în crea­țiile următoare. Nu a avut parte de succes instanta­neu, muzica lui fiind consi­derată prea puțin comercia­lă, publicul larg gustând mai ales melodiile însoțite de versuri. "În ge­neral, nu folosesc versuri în muzica mea, pentru că în­tre­gul me­saj pe care vreau să-l trans­mit poate fi des­prins din ritm, melodie și sunet. Cu muzica mea pot depăși ori­ce graniță impusă de lim­baj. Este dificil, dacă nu chiar imposibil să minți cu ajutorul muzicii instru­mentale, pentru că ea trans­mite doar emoții", spunea Yanni într-un interviu.
Urmează alte două albu­me, cu răsu­net limitat, iar din 1986, artistul se mută la Los Angeles, unde își încearcă talentul compunând și muzică de film. Aici, în "Orașul Îngerilor", începe și povestea lui de iubire cu actrița Linda Evans, care îi va servi drept muză, din 1989 până în 1998.
Abia în anii '90, începe să simtă gustul succesului. Un concert alături de Orchestra Simfo­nică din Dallas îi va da ideile pentru viitoarele lui compoziții și reprezentații scenice. De acum, concer­tele lui Yanni vor fi bine gândite, elabo­rate, cu jocuri de lumini și aranjamente scenice de ex­cepție. În 1992, lansează albumul "Dare to Dream" care îi va adu­ce nominaliza­rea la Grammy, iar melo­diile lui încep să fie incluse în recla­me de televiziune. Cel de-al doilea mare succes îl va înregistra un an mai târziu, odată cu lansarea albu­mului "In My Time", care va lua și el cu asalt topurile și îi va da ideea organizării unui concert de excep­ție în Grecia natală, la Atena, în faimosul Teatru Herodes Atticus, construit pe Acropole, în peri­oada romană, între anii 161-174 e.n. Teatrul, care poate găz­dui 5000 de spectatori, a repre­zentat decorul ideal al realizării unei înre­gistrări video - "Yanni Live at the Acropolis" - care îl va face fai­mos în întreaga lume. Melodiile "Santorini", "Nostal­gia" și "Acroyali" sunt un adevărat omagiu adus țării lui natale. Înregis­trarea spectacolului "Yanni Live at the Acro­polis" a fost difuzată de televiziuni din 65 de țări și a fost vizionată de pes­te o jumătate de miliard de telespectatori. A ur­mat o serie de albume live și, în 1995, a cu­ce­rit și Lon­dra, unde a cântat la Ro­yal Albert Hall. În 1997, după mul­te insistențe, reu­șește să organizeze două alte con­certe răsu­nătoare, în grădinile Taj Mahal-ului și în Orașul Interzis din China. Și aceste două expe­rimente vor fi înre­gis­trate și cu­prinse pe albumul live, "Tribute".
Un an mai târziu, se desparte de Linda și, cu toate că se află în cul­mea gloriei, artistul grec își ia o vacanță de doi ani. Va recu­noaște mai târziu că a trecut printr-o perioadă de de­pre­­sie și că a simțit nevoia să se întoarcă la rădăcini. A stat timp de trei luni la casa părinților lui, în Grecia, apoi a străbătut lumea. "Am călătorit. Am vrut să cu­nosc oameni noi, să văd cum trăiesc ei și am vrut să fug cât mai departe de visul american", povestea el în­tr-un in­terviu acordat publicației "Los Angeles Times". Du­pă această pauză, se întoarce la lucru, se mută pe coasta de est a Americii și lansează un nou album de studio "If I Could Tell You" (2000). Acesta a fost ur­mat doi ani mai târziu de "Ethnicity", un disc inspirat din călătoria sa în jurul lumii și, tot în 2003, a lansat o carte autobiografică "Yanni in Words". În ur­mătoarele lui compoziții, începe să combine mu­zica elec­tronică cu vocile umane, albumul din 2009 intitu­lându-se chiar "Yanni Voices". Pentru realizarea aces­tuia, a apelat la muzicieni tineri: Leslie Mills, Chloe, Nathan Pacheco și Ender Thomas. Cu toate as­tea, nu mai reușește să egaleze succesul obținut în anii '90.
(Pentru concertul de la noi, biletele au prețuri cu­prinse între 84 lei categ. IV și 624 lei Golden VIP și pot fi achiziționate din rețeaua Vreau Bilet.)