Un produs al stupului prea puțin folosit: Lăptișorul de matcă

Redactia
Rezultate din practica medicală

Magnifica regină a stupului

Matca (regina stupului) și albina au o înzestrare ge­netică absolut identică. Și totuși, sunt atât de deose­bite! Longevitatea extraordinară a mătcii, funcția sa de pro­creare în stup, dimensiunile cu mult mai mari decât ale unei lucrătoare sunt consecințe doar ale unei hrane spe­ciale, de cea mai bună calitate. Regina stupu­lui pri­meș­te toată viața ca unic aliment lăptișorul, im­pro­priu nu­mit de matcă, produs de fapt de către albine. Urma­rea: matca este aproape dublă ca lungime. Trăieș­te obișnuit 3-4 ani, uneori 6 sau chiar 8 ani. Lucră­toa­rele nu depă­șesc ca durată de viață două luni, cu ex­cepția celor care iernează. Albinele nu au egal în lu­mea animală, în ceea ce privește organizarea socială. La fel, cel mai impor­tant produs al stupului, lăptișorul de mat­că, nu are echi­valent în întreaga lume animală și vege­tală. Se pare că este unul dintre cele mai puternice sti­mulatoare natu­rale pentru formarea și specializarea celu­lelor stem.

Studii recente

Anul trecut, la Congresul de Apiterapie de la Passau, japonezii de la Nagaragawa Research Center au comu­nicat câteva studii deosebit de interesante pentru vârsta a treia. Unul, făcut pe șoareci, a arătat că administrarea orală de lăptișor de matcă, timp de 9 săptămâni, a con­dus la creșterea greutății oaselor, a cantității de proco­la­gen osos și a cantității de cenușă provenită din arde­rea oaselor.
Studiul a demonstrat ceea ce se bănuia, din practica clinică medicală umană, că lăptișorul stimulează for­ma­­rea matricei organice osoase și mineralizarea ei, fiind util în osteopenie, osteoporoză, fracturi, alte afec­țiuni care necesită osificare.
Experimental, s-a administrat șobolanilor lăptișor de matcă oral timp de 7 luni. Hipofiza lor a scăzut sem­nificativ în greutate, comparativ cu grupul de control, care nu a primit lăptișor și la care hipofiza a crescut corespunzător vârstei.
Cel mai interesant a fost un studiu clinic dublu orb, făcut pe 60 voluntari vârstnici, între 60 și 78 de ani. Timp de 6 luni, jumătate dintre ei au primit zilnic câte 3 g de lăptișor de matcă dizolvat într-un suc; cei din jumătatea de control au băut sucul simplu. S-au făcut numeroase analize de sânge și o examinare psiholo­gică. La final, principalele rezultate la grupul care a luat lăp­tișor au fost urmă­toarele: s-a îmbunătățit scorul de sănă­tate mintală (în schimb, la grupul de control s-a men­ținut scăderea obiș­nuită vârstei), au crescut numă­rul de hematii și hemato­critul, a crescut indexul insuli­nic și a scăzut glicemia matinală (a-jeune).

Un mister neelucidat

Când ne gândim la lăptișorul de matcă, e bine de reflectat asupra următoarei realități: în lume există o enormă diversitate de tipuri de nectar, de miere și po­len, care constituie hrana albinelor, sub o formă sau alta. Cu toate acestea, lăptișorul de matcă, peste tot în lume, este foarte asemănător. Deși își are originea în me­diul vegetal, prin transformările glandulare ale albi­nei, lăptișorul de matcă crud nu are corespondent ca eficiență în lumea vegetală și nici nu a fost până acum reprodus în întregime pe cale sintetică. Noi, oamenii, am ajuns în spațiu și pe fundul oceanelor, dar deocam­dată nu reușim să înțelegem ce face albina, cu atât mai puțin să reproducem munca sa. Lăptișorul de matcă crud are o culoare alb-sidefie până la gălbui, un miros caracteristic, puțin aromat, un gust acidulat, astringent și ușor picant. Aciditatea apropiată de cea a sucului gas­tric îl face ușor de tolerat. Conține apă, circa 10-15% proteine, 10-15% glucide, 5% lipide, 2% alte substanțe. Are în compoziție toți aminoacizii esențiali. Acizi cu acțiune antitumorală (acidul 10-hidroxi 2-decenoic), enzime și co-enzime, o peptidă de tip insu­lină, care îl recomandă în diabet indiferent de tip, substanțe hetero­ciclice, acetilcolină (important neuro­transmițător), oli­go­elemente (potasiu, fosfor, fier, calciu, siliciu), vita­mine. Cel mai bine este reprezentat complexul vita­mi­nic B. Vitamina C este prezentă doar sub formă de urme, iar vitaminele A, D, K și E lipsesc. Aceasta a con­­stituit o mare surpriză pentru cercetătorii care pre­su­puneau că fertilitatea deosebită a mătcii ar fi în legă­tură cu vitamina E, supranumită și a fertilității.
După mai bine de 40 de ani de când este studiat, compoziția chimică a lăptișorului nu este pe deplin elu­cidată. Există încă un procent de circa 2-3% sub­stanțe nedeterminate, care nu au fost identificate oriunde a fost ana­lizat în lume. Cu ani în urmă, re­gretatul savant Ni­colae V. Ilieșiu spunea: "Într-un volum echi­valent unei doze homeopatice, lăptișorul de matcă con­centrea­ză o materie biologică atât de activă, complexă și echili­brată ca raport de factori compoziționali, încât este capabil să declanșeze proce­se și fenomene ale căror efecte nu le putem explica și justifica decât în parte".

Utilizarea lăptișorului de matcă în diverse afecțiuni

Tot ceea ce am să vă descriu în următoarele rânduri reprezintă sinteza unei experiențe reale, aplicate de mine, sau de apiterapeuți pe care îi cunosc personal și în munca cărora am încredere. Din păcate, în cărțile de apiterapie, din 200 de pagini o să găsiți doar 4-8 pagini despre lăptișorul de matcă, din care două pentru com­poziția chimică. Tot acolo și mai departe transmise pe Internet, sunt o serie de aprecieri din păcate neconfor­me cu reali­tatea, fără să aibă măcar o motivație clară.
Astfel, sunt autori care îl contraindică în sarcină. Nimic mai fals. Medicii Casei Regale din Anglia l-au recomandat Prințesei Diana în sarcină, împotriva grețu­rilor. Așa a ajuns un produs popular. La fel a fost în Ro­mâ­nia, contraindicat în leucemii. Dar pentru acțiunile sale antileucemice există nu numai explicație științifică, prin prezența în lăptișorul de matcă a acizilor adipic, pi­­melic, suberic, transdecendioic, transdecenoic și hi­dro­­xidecanoic, ci și practică, din fericire. Astfel, în Por­tugalia, cunoscutul apiterapeut Antonio Couto tra­tea­ză leucemii cronice și acute cu lăptișor de matcă, în doze mari (10 ml/zi), administrat (de preferință) în frac­ții mici, sublingual. Avem și noi o proprie expe­riență simi­lară. Mai găsim că este contraindicat în boala Addi­son, când, de fapt, se știe că susține suprarenalele. În lo­cul dexametazonei administrată curent bolnavilor on­colo­gici, ar fi cu mult mai utilă administrarea de lăpti­șor de matcă, în scopul susținerii măduvei hemato­gene și fără efectele adverse ale corticoidului. La fel, se afir­mă că este contraindicat în afec­țiuni acute infec­țioase, când se cunosc efectele sale antimicrobiene și antivi­rale. Menționez experiența unui bolnav de ence­falită virală, aflat în comă, și salvat cu doze mari (50g/zi) de lăpti­șor. Sau îl veți găsi nerecomandat, pen­tru că ar fi cancerigen, în doze mai mari de 2,5 g pe zi. Și eu și cei peste 100 de pacienți ai mei cu scleroză multiplă, care au luat în medie 4-5 g de lăptișor de matcă pe zi, în ulti­mii 5 ani, ar fi trebuit să fim deja pe lumea cealaltă. Con­cluzia tristă este că unii autori de cărți și articole (mai ales din cele de pe Internet) nu au utilizat practic pentru ei și pacienți lăptișorul de matcă.
Prof. Bengsch (Germania), întrebat de Antonio Couto, care consideră că ar fi doza maximă admisă pen­tru lăptișor, a răspuns zâmbind: "Dacă unui bolnav de cancer i se dau și de 3 ori pe zi câte 50 g de lăptișor, nu e prea mult". Afirmația survine din expe­riența cli­ni­cienilor care nu au con­statat toxicitate la adminis­tra­rea lăp­tișorului de matcă oral. Adminis­trarea începe cu doze mici și crește treptat.
Desigur, lăptișorul de matcă le este contraindicat per­­soanelor aler­gice la el, și trebuie administrat cu pre­­­cau­ție persoanelor alergice la alte produse ale stupului.

Bolnavii de scleroză multiplă se pot vindeca cu lăptișor de matcă

În lume s-au făcut și se fac numeroase studii cu privire la utilizarea clinică a lăptișorului de matcă, cât și cercetări de laborator care pun în evidență calitățile sale excepționale. Cele mai multe dintre ele nu sunt sprijinite de nici o autoritate, ci constituie eforturi per­sonale sau ale unui grup de entuziaști. O excepție feri­cită o face Japonia, unde lăptișorul de matcă a intrat în farmacopee, iar ministerul sănătății este deosebit de preo­cupat de utilizarea lui la nivel de masă. Așa se face că japonezii consumă pe an circa 350 de tone de lăp­tișor de matcă; în cea mai mare proporție, în jur de 80%, este importat din China.
În România, prof. Harnaj a pus în biroul lui Ceau­șescu un stup de observație, care permite să vezi ce se întâmplă în interior. Așa l-a convins să finanțeze apicul­tura, cercetarea și producția. Simplu! Ca urmare, avem cel mai vechi institut de cercetare apicolă din lume. Cu toate acestea, producția internă de lăptișor de matcă a scă­zut de la circa 5 tone anual, înainte de '89, la câteva zeci de kilograme (Oros). Universitatea din Cluj, spre exem­plu, nu mai analizează de ani de zile nici un gram de lăptișor de matcă produs în Transilvania.
La noi, un grup foarte mic, de câțiva medici apitera­peuți, a reușit să demonstreze că bolnavii de scleroză mul­tiplă pot fi tratați prin mijloacele medicinii natu­riste, în speță api-fito-terapia, utilizând, alături de altele, lăptișor de matcă crud, în doze mari (4-10 ml/zi). Au fost obținute și RMN-uri curate, adică fără zone de demielinizare. Acest proces era considerat ireversibil până acum. Există deja un studiu clinic și curând acest lucru va putea fi dovedit statistic.

Afecțiuni neurologice tratate cu lăptișor de matcă

În ultimul deceniu a crescut neașteptat de mult inci­dența bolilor cerebrale și de sistem nervos, din care de­presia și anxietatea ocupă locul I în morbiditatea ge­nerală în Europa. În unele cercetări japoneze s-a de­mon­strat că depresia se asociază cu scăderea ratei de mul­tiplicare diurnă neuronală din zona profundă a cre­ierului (hipocampus). Alte cercetări nipone au arătat capacitatea lăptișorului de matcă de a determina apa­riția de noi neuroni, oligodendrocite și astrocite, care se dezvoltă din celulele stem nervoase. Ceea ce susține un lucru deja cunoscut din practică, anume efectele an­tidepresive ale acestuia.
În tratarea SLA s-au dovedit utile în practică doze mari de lăptișor de matcă (8-10ml/zi). La copiii autiști îmbunătățește activitatea cerebrală (circa 2-4 ml/zi).
Deja se cunoaște eficiența lăptișorului în scleroza mul­tiplă, împreună cu tinctura de propolis, veninul de al­bine (strict sub supraveghere medicală), polen, zeolit, alte plante medicinale, remedii Bach și elixirele stu­pului.
Tratamentele cu celule stem injectabile practicate în Europa și China de ani de zile pentru scleroza multi­plă nu au salvat nici un pacient, din păcate. Costurile sunt foarte mari, promisiunile exagerate, așteptările pa­cienților pe măsură, iar rezultatele sunt doar o îmbu­nă­tățire a stării generale de moment, care se stinge în câ­teva săptămâni, probabil odată cu consumarea celu­lelor stem injectate.
Referitor la Alzheimer, în Japonia se vorbește deja de mai mulți ani de prezența unui amiloid care ar de­clanșa apariția bolii. Se știe, de asemenea, că este impli­cat aluminiul, care, din păcate, e atât de prezent în industria alimentară și cosmetică. În septembrie 2012, în SUA, Suzana la Monte, neuropatolog la Școala Medi­cală Alpert a Universității Brown (Rhode Island), lan­sea­ză ipoteza că maladia Alz­heimer ar putea fi o afecțiune metabolică, rezultat al regi­murilor alimentare nepotrivite, cu exprimare neurologică. Unii specialiști s-au precipitat să rede­numească această suferință Dia­bet tip 3. În ce mă privește, eu recomand în tratarea ma­la­diei Alzheimer lăptișor de mat­că crud (3-4 ml/zi), polen crud (4-6 lingurițe/zi), zeolit (elimi­nă metalele în surplus, inclusiv aluminiul) și regim alimentar adecvat.

Cancerul și lăptișorul de matcă

În ceea ce privește afirmația nefericită că lăptișorul de matcă ar hrăni tumorile, voi prezenta lucrurile în felul următor. În via­ță e bine să fii sincer, indiferent de costurile de mo­ment. Personal, declar că sunt uneori depășită de anu­mite proceduri medicale în oncologie și hematologie, de medicația sau interpretarea markerilor tumorali. Dar tot la fel de bine mă gândesc că și oncolo­gii și hemato­lo­gii nu sunt la curent cu noutățile în ceea ce privește studiul și efectele unor produse naturale. Dacă la noi, unii medici au afirmat public că lăptișorul de matcă "hrănește tumorile", adică e cancerigen, în lumea api­terapiei este cunoscut ca fiind de fapt... anti-canceri­gen... Această acțiune anti-cancerigenă se datorează în mare parte prezenței acizilor 10-OH-decenoic, 10-OH-decanoic, sebacic și panto­tenic. Pacienții care sunt con­siderați cu șanse în maniera medicinii alopate pot face tratamentele propuse fără rezerve. Dar cei care sunt con­side­rați din start ca fiind fără șanse, pentru care mo­tiv să mai fie operați, iradiați și chemo-tratați? Lăsați aceste cazuri disperate să-și aleagă trata­men­tul, de vre­me ce medicina științifică se de­cla­ră neputincioasă.
Lăptișorul de matcă crud poate fi utilizat în onco­logie și hematologie pe două direcții. La pacienții care fac chimioterapie, radioterapie și/sau corticoterapie, ca adjuvant, înainte de a se observa o înrăutățire a stării ge­nerale și a analizelor de sânge. Dacă starea generală s-a alterat deja, introducerea lăptișorului este mai mult decât necesară, în combinație cu alte remedii naturiste, după caz, cum ar fi zeolitul, propolisul și polenul, pen­tru a repune cât de cât pacienții într-o situație care să le permită utilizarea în continuare a tratamentului alopat. Este de preferat în locul dexametazonei, eritropoietinei și similarelor. A doua cale de acțiune, în ideea unui tra­tament naturist 100% al cancerului, este în combinație cu alte mijloace și metode cu valoare antitumorală, cum ar fi zeolitul, propolisul, obligeana și rostopasca, die­toterapia, acupunctura, apipunctura ș.a.

Calitatea lăptișorului de matcă, falsuri, surse

Legislația românească permite oricărui procesator care ambalează în România un produs importat ca ma­te­rie primă să se declare producător. Evident, produsul devine românesc... Pe această speculație legislativă se bazează o întreagă pseudo-producție de alimente și su­plimente. Firme dotate cu spațiu de depozitare și bani pentru reclamă umplu rafturile magazinelor cu "bună­tăți".
Lăptișorul de matcă din Europa provine în proporție de peste 90% din China. Pe de altă parte, este produsul apicol cu cea mai mare volatilitate a prețului. Îl puteți cumpăra de la sursă, cu 1 dolar 50 de grame, sau cu 10 dolari. Depinde ce vreți să cumpărați. În Europa, ajunge să fie vândut cu 10-20 de euro 50 g, cum e în România, sau 100-150 de euro în Franța, pentru aceeași cantitate. Recordul îl deține Macedonia, unde 50 de grame de lăpti­șor de matcă din producție locală ajunge la 250 de euro. Așa că, în mod evident, cumpărătorii sunt bulver­sați și nu știu ce să aleagă. Repet: toate studiile realizate în Japonia sunt făcute cu lăptișor de matcă importat, în primul rând din China, și în mai mică măsură din Tai­wan. Problema e: de unde din Chi­na? Dacă alegi doar oferte de pe Internet, cele mai ieftine, în mod sigur pri­mești un produs de slabă calitate. Sigur, unii dintre cititori se vor întreba în ce măsură am dreptate, pentru că au consumat lăptișor de matcă din mai multe surse și s-au simțit bine. Aduceți-vă aminte ce spunea dom­nul Ilieșiu: "doze homeopatice (adică foarte mici-n.n.) pot declanșa și genera stări de bine". Dar de aici și până la tratarea unor pacienți cu suferințe grave, poate fi o distanță. Pe acest lucru se și bazează "industria" apicolă și simplii comercianți. Ei știu că produsul, oricât ar fi de prost, până la urmă dă niște rezultate, se simte o îmbunătățire. Dar pentru oamenii care au suferințe grave, sau și mai rău, au zilele numărate, este stringent să le poți oferi un lăptișor de matcă de bună calitate. Acesta este motivul pentru care, profi­tând de faptul că anul trecut Con­fe­rința Internațională Api­medica s-a desfășurat în China, m-am deplasat acolo cu ceva timp înainte, special pen­tru a sta de vorbă cu o serie de produ­cători locali și ca să văd cu ochii mei o serie de capacități de pro­ducție. De acolo m-am îndreptat spre Japonia, ca să-mi con­firm sau să-mi infirm bănuielile în legătură cu calitatea unor mos­tre de lăptișor de matcă. Abia în felul acesta poți să ai o imagine clară asupra a ceea ce poți cum­pă­ra dintr-o țară precum China. Cu toate acestea, pentru a avea convingerea că loturile de produse respectă, în timp, calitatea inițială, este preferabil importul de lăp­tișor de matcă din China comercializat prin Germania, cu toate cheltuielile aferente, dintr-un motiv simplu: analizele de laborator care pot evidenția corectitudinea produsului sunt dificil de realizat la noi. În schimb, în Germania, țară riguroasă, unde lăptișorul este asimilat medicamentelor, analizele se fac pentru fiecare lot cu exigența corespunzătoare.
Precum este multă miere falsă pe piață, la fel există și lăptișor contrafăcut. Falsificarea "naturală" a lăpti­șo­rului de matcă se face, în modul cel mai elaborat, prin mixare cu triturat de larve de matcă și albină. Iar în mod banal, cu ou sau gălbenuș de ou, amidon etc. Modifică­rile fizico-chimice și analizele microscopice pot pune în evidență aceste falsuri. Lăptișorul de matcă conține o serie de impurități care îl fac identificabil ca origine. Nu există lăptișor de matcă pur. Grăuncioarele micro­sco­pice de polen din lăptișor pot fi identificate și pot da o indicație geografică prin faptul că anumite plante se găsesc doar în anumite areale; flora Chinei prezintă mari diferențe față de flora noastră. Mai deli­cată este situația lăptișorului care aparent fizico-chimic este în re­gulă, dar este slab calitativ, pentru că stupii sunt hră­niți artificial cu zahăr și soia, activitatea albinelor este limitată pen­tru a reduce drastic consumul, albinele sunt tratate medicamentos deoarece inevitabil se îmbolnă­vesc ori sunt sensibile la paraziți, to­tul în scopul unei producții cât mai mari. Se mai prac­tică și o adulterare chimică, mai greu de evidențiat, căci necesită labora­toare performante; de exemplu adău­garea de acid 10-OH-decenoic, cu valoare antitumo­rală, care permite creș­terea prețului la sursă etc. Este, până la urmă, lesne de înțeles că un produs bun nu stă pe orice raft.

Lăptișorul de matcă Ballot-Flurin (Franța)

Se situează, probabil, pe treapta cea mai înaltă, într-o clasificare a variantelor de lăptișor de matcă cu­noscute. Este atât de special pentru că la temelia activi­tă­ții acestei com­panii stă colaborarea cu albina, și nu exploatarea ei. Catherine Ballot-Flurin a pus bazele aces­tei metode în urmă cu 30 de ani. În timp, s-au dez­voltat toate detaliile. Albinele sunt urmărite atent, li se satisfac toate necesitățile fizice și energetice, în acord cu ritmurile siderale, trăiesc într-un mediu na­tural, hrana lor este doar cea pro­venită din stup, apicultorul ia din producția lor doar surplusul, nu sunt niciodată for­țate la nici o acti­vitate, sau tratate chimic. Duc o viață armonioasă, iar rezultatul este că produsele unui aseme­nea stup sunt curate chi­mic și energetic. Față de ace­leași produse obținute în apicultura convențională, ele au o compoziție chimică mult mai îmbelșugată în prin­ci­pii active și, în plus, o încărcătură energetică bogată și armonizatoare. Sunt niște concentrate care permit efecte surprinzătoare, la doze mai mici decât cele obiș­nuite. Fenomene alergice practic nu au fost constatate. Lăptișorul de matcă Ballot-Flurin este filtrat manual, fără centrifugare; se pune manual în recipiente, în orele de după recoltare, și se păstrează la frigider, fără con­gelare.
Printre utilizatorii celebri ai lăptișorului de matcă se mai numără: Prințul Philip al Marii Britanii; Sarah - ducesă de York; Margaret Thatcher; Cliff Richard; Kim Wilde; Barbara Cartland; John McEnroe; Sebastian Coe - alergător pe distanțe medii (800 și 1500 m), câștigător a 4 medalii olimpice; Frank McLin­tock - fost căpitan al echipei de fotbal Arsenal; Lucinda Green - fostă componentă a lotului olimpic de călărie al Marii Britanii ș.a. Lăptișorul de matcă este deosebit de popu­lar în Marea Britanie, Japo­nia și Israel, în mediile perso­nalităților și sportivilor pentru: mărirea vitalității, energiei și a rezistenței la efort, îmbunătățirea stării ge­nerale fizice și de sănătate, reducerea frecvenței leziu­nilor din activitatea sportivă prin îmbunătățirea statu­sului muscular și al transmisiei impulsurilor nervoase, accelerarea proceselor de refa­cere, ameliorarea proce­selor artritice asociate efortului și traumatismelor, îmbu­nătățirea stării sistemului res­pirator, îmbunătățirea capacităților mentale, a con­cen­trării, asimilării și agili­tății, prelungirea duratei de acti­vitate sportivă, reduce­rea stresului și a stării de ner­vo­zi­tate din perioada com­petițională.

Păstrarea și transportul lăptișorului de matcă

Lăptișorul de matcă se păstrează bine la 0-4 grade Celsius. În frigider vă recomand să-l păstrați în spate, ca să nu fie afectat de schimbările de temperatură gene­rate de deschiderea repetată a ușii. După ce l-ați folosit, să nu-l uitați pe undeva prin cameră. În timp, dacă nu-l păstrați corect, poate căpăta o culoare cenușie. Nu este compromis total, dar valoarea lui biologică a scăzut. Transportul pe durată limitată, chiar vara, nu trebuie să vă îngrijoreze, pentru că el conține un principiu anti­biotic natural, în foarte mică cantitate, însă suficient pentru a-i prezerva calitatea.

Terapia anti-îmbătrânire (anti-aging)

Voi aborda altfel procesul de îmbătrânire. Eu cred că noi începem să îmbătrânim din clipa în care credem și începem să ne comportăm ca niște oameni bătrâni. Cre­ierul este cel mai complex sistem biologico-infor­ma­țional din universul cunoscut. Anumite filozofii și doctrine cred că prin forța sa, gândul poate genera reali­tăți concrete. De curând, acest lucru a început să fie luat în serios și studiat. Așadar, încercați să vă gândiți că viața e cel mai prețios dar și că trăiți în tinerețe! Să nu ne grăbim spre bătrânețe, ci să o lăsăm să ne ajungă ea, atunci când va putea să ne atingă... Ca tratament efi­cient, recomand 2-4 ml de lăptișor de matcă și 30-50 g de polen crud pe zi, în amestec sau separat, cinci zile pe săptămână.
În final, mulțumesc pe această cale tuturor pacien­ților mei, care m-au onorat cu încrederea lor în acești ultimi ani, extrem de grei pentru mine.

Dr. CRISTINA AOȘAN, membru în Comisia de Apiterapie a Apimondia

P.S. Un lăptișor de matcă cu care am obținut rezul­ta­te (convențional, bio, Ballot-Flurin) găsiți la Meli­da­va. Tel.: 0256/20.01.05; 0740/20.50.40; 0768.19.29.39; melidava@gmail.com; www.melidava.ro