Un... "sfânt" adevărat între spitale: Spitalul "Sfântul Constantin" din Brașov

Ion Longin Popescu
"Ne propunem să redefinim practica actului medical în România. Aceasta nu este medicina pe care o știți, ci este un concept total diferit"

Nu doresc nimănui să ajungă la spital, dar dacă se întâmplă să fiți constrânși să vă internați undeva, atunci vă doresc să aveți parte de un loc ca spitalul "Sfântul Con­stantin" din Brașov. Am vizitat, de-a lungul anilor, câteva spitale din Occident: unul în Elveția, două în Canada, două în SUA și unul în Austria. Peste tot, "lună" și "farma­cie", căldură și ci­vili­zație, moder­nitate și dotări de ultimă generație. Peste tot, atenție maximă acordată bol­navilor, precizie și corectitu­dine la superlativ. Vă puteți ima­gina că "Sfântul Constan­tin" este la un nivel egal și chiar superior? Și saloanele cu două paturi, TV, internet și grup sanitar, și sălile de ope­rații amintind de filmele de ficțiune, monitorizate de sis­temul flux laminar cu presiu­ne pozitivă, un angrenaj de filtrare a aerului în trei trepte; și califi­carea medicilor și asis­tentelor, și nivelul performan­ței profesio­nale - toate sunt de talie inter­na­țională. De alt­fel, sloganul "aro­gant" al aces­tei unități spitalicești sună simplu și ambițios: "La spita­lul Sfântul Constantin ne pro­punem să redefinim practica actului medical în România. Aceasta nu este medicina pe care o știți, ci este un concept total diferit, ce aduce idei, inovație și îngrijire centrată pe pacient, pentru o viață mai bu­nă". Con­struit în jurul medicilor care au fost angajați înainte de dotarea tehnică, participând, astfel, la nego­cieri și la se­lecția aparaturii specifice fiecăruia, spitalul acesta atipic este parte importantă a "centrului medi­cal" Bra­șov, un "centru" neoficial, care situează deja Bra­șovul pe locul al doilea pe țară, după București, la numărul de spitale private. Ieri, cu un spital județean stan­dard, din vremurile trecute, astăzi, cu cinci spitale private - iată cum a evoluat orașul de la poalele Tâmpei!

În doi ani, 2200 de operații și nici un decedat!

Chiar și cei care detestă statisticile nu vor putea să ignore aceste cifre: în doi ani de existență, la spitalul "Sfântul Constantin" au fost efectuate circa 2200 de intervenții chirurgi­cale, la pacienți de toate vârstele, de la 9 luni, la 90 de ani! Mai mult de trei pe zi, dacă punem și dumi­ni­cile. Dar numărul nu este totul. Informația că n-a existat nici un decedat printre pacienții operați aici mi se pare remarca­bilă. Dezvoltat de o com­panie medicală locală, cu capital exclu­siv privat, spitalul din strada Iuliu Maniu nr. 49 are deja 200 de angajați și șapte sec­ții cu saloane pentru spita­li­zare continuă și de zi, totali­zând 88 de paturi. Fără nici o exagerare, "Sfântul Con­stan­­tin" a devenit, într-un ter­men extrem de scurt, una din­tre cele mai importante unități spitalicești din România. Este un adevăr confirmat de însuși profesorul Yaman Tokat din Istanbul, unul dintre cei mai renumiți specia­liști în transplant la nivel mondial: "Mă așteptam să găsesc aici un spital mic și banal, dar am fost foarte sur­prins să descoper unul dintre cele mai bine dotate spitale pe care le-am văzut în experiența mea. Atât per­sonalul - bine instruit și cu inițiativă - cât și dotările, chiar mai bune decât în multe spitale cu care am lu­crat, îmi spun că merită să lucrez cu acest spital". Tră­gând linie sub rezultatele celor doi ani de funcționare, managerul, dr. Bogdan Angheloiu, constată că princi­piile stabilite inițial pentru ghi­darea activității au fost respec­tate și rămân prioritare și pen­tru viitor. Pentru curiozitatea cititorilor și luarea aminte a managerilor de la spitalele de stat, iată cum sună aceste prin­cipii: 1. Medicii se vor de­dica exclusiv spitalului, nu vor fi navetiști, nu vor lucra part time (cu ju­mătate de normă); 2. Do­tările tehnice vor fi de ultimă generație, co­mandate prin con­sultare cu medicii care le folosesc; 3. Confor­tul pentru pacienți va fi maxim, la standard in­ternațional; 4. Contro­lul sterilității și igienei va fi strict și constant; 5. Asigurarea tuturor consumabilelor, medi­ca­mentelor, echipamentelor și infrastructurii solicitate de medici, indiferent de costu­rile implicate; 6. Intro­du­cerea noilor metode operatorii și de tratament, astfel că pacienții pot avea acces la tot ce este nou pe plan mondial, în sectoarele existente în spital; 7. Asigurarea accesibilității unui număr cât mai mare de pacienți la servicii medicale de calitate, prin încheierea contrac­telor cu CAS și alți asiguratori pri­vați. Așadar, șapte prin­cipii de management fără de care cele 20 de mi­lioane de euro investite s-ar fi risipit ca aburul prin țevile sparte.

Campanii gratuite pentru sănătatea societății

Deși, la prima vedere, "Sfântul Constantin" este un spital exclusivist, pentru oamenii cu bani, nu puține sunt programele sociale și intervențiile medicale efec­tuate gratuit sau cu preț redus. Pe lângă contribuția Ca­sei de Asigurări județene, spitalul beneficiază în acest scop de sprijinul Fundației "Clinica Sfântul Constan­tin", care furnizează fondurile necesare în cazurile so­ciale sau în programele profilactice. Astfel, în decem­brie trecut, în cooperare cu partenerii de la spitalul ve­cin, "Regina Maria", a început derularea unui pro­gram de cercetare (screening) gratuită pentru depis­tarea can­cerului mamar. Cu sprijinul fundației, progra­mul se va întinde pe mai multe luni și se adresează unui număr de 500 de persoane de sex feminin, cu vârsta cuprinsă în­tre 20 și 80 de ani, cu atenție sporită pentru persoane­le de peste 40 de ani sau cu antecedente de cancer ma­mar în familie. O a doua campanie gratuită este cam­pa­nia de screening pentru cancerul de prostată, declan­șată la 1 martie a.c. Programul, inspirat din cel dedicat cancerului de sân, se va întinde pe câteva luni și va in­clu­de tot 500 de persoane, cu vârsta de peste 45 de ani. Sunt dis­po­nibile cinci locuri zilnic, în program in­trând analiza de sânge, consultul uro­logic și ecogra­fia. Con­form stu­diilor, 95% dintre pacienții din Ro­mâ­nia ajung la doctor într-o fază avan­sată. Ambele cam­panii susți­nute de Fundație s-au bucurat de un inte­res deosebit al publicului, depășind orice așteptări. Toate locurile s-au ocupat foar­te repede și au fost în­tocmite liste de aș­tep­tare pentru viitoare acțiuni de acest gen.

O elită medicală

Un loc al performanței, unde am­bi­ția de a fi în vârf pare firească și chiar obli­ga­torie, spitalul brașovean se poate mândri cu un corp de medici deosebiți, a căror ca­pacitate profesio­nală își găsește con­tex­tul ideal de ma­nifestare. Doctori ex­cep­ționali sunt și în alte centre medi­ca­le românești, mai cu seamă în cele cu o ma­re tradiție, dar la Brașov a fost creat un adevărat "cuib de vulturi", unde ari­pile fiecăruia sunt încurajate să se des­chidă la maximum. Managerul Anghe­loiu nu pierde nici o ocazie de a scoate în evi­dență stilul origi­nal de lucru al echi­pei medicale, de o noutate absolută: "co­loc­viul multi-disciplinar". Se adună spe­cia­liști din toate secțiile spitalului, de la chi­rurgie, la oncologie, radiologie, ima­gisti­că și anes­tezie, și de­cid împreună, la fiecare caz în par­te, care este strategia de tratament. Am stat de vorbă cu trei din­tre acești spe­cialiști și am rămas cu convin­ge­rea că, atâ­ta vreme cât astfel de oameni lucrează în această țară, nimic și nimeni nu o poate împinge în prăpastie.

Dr. Sorin Sabău, medic primar, șeful secției ORL

"Specialist de vârf, din categoria celor care creează școală acolo unde activează"


Fost conferențiar la UMF Târgu Mureș, o figură ilustră a învă­țământului medical din Transilvania, dr. Sorin Sabău a renunțat, după 20 de ani, la cariera uni­versitară, pentru a se muta la Brașov și a conduce secția de oto-rino-laringologie și chi­rurgie cervico-facială. Nefiind interesat să emigreze în vestul Eu­ropei, a fost consultat chiar de la demararea proiectului și angajat cu câteva luni înainte de deschi­derea oficială a spitalului "Sfântul Constantin", exact în timp pentru a alege aparatura necesară în secție. Ni­ciodată nu și-a închipuit că patronii și managerul unui spital vor cumpăra fără reținere, de la cele mai mari firme din lume, indiferent de costuri, aparatele cele mai sofisticate de care are nevoie un medic ORL-ist. Inte­resat în mod special de copiii nou-născuți, dar și de adulți, doctorul Sabău, secondat de colegii săi, dr. Clau­­dia Boldea și ing. audiolog Cristian Grigoriță, a ajuns să fie căutat de pacienți care cutreieraseră țara și chiar Europa, fără vreun rezultat pozitiv. Au venit la Brașov, ca la ultima încercare de a-și repara auzul, și n-au greșit. Astăzi, sunt oameni normali. Norocul aces­tor pacienți a fost că doctorul Sabău a renunțat, "cu sufle­tul împăcat", să se mai lupte cu sistemul de stat, cu birocrația, cu lipsurile și corupția din spitalele așa-zise publice. Specialist de vârf, din categoria celor care creează școală acolo unde activează, a avut curajul unui nou început de drum, la fel ca toți aceia care au emi­grat la Londra, la München sau la Paris, dar mult mai relaxat și mai senin, că era, totuși, acasă. Medicii care au plecat de la Târgu Mureș la Brașov au găsit aici o atmosferă de echipă, plăcută, creatoare, și un salariu atractiv, chiar dacă nu este la fel de mare ca "afară". Mulți dintre colegii doctorului Sabău au ajuns în Eu­ropa și America, dar dacă ar fi avut norocul unui spital ca "Sfântul Constantin", mai mult ca sigur că n-ar mai fi plecat printre străini.

Dr. Bogdan Moldovan, medic primar chirurgie generală, șef de secție

"La granița dintre excepțional și geniu"


La vârsta de 40 de ani, dr. Bogdan Moldovan se află în topul chirurgilor generaliști din România, "la granița dintre excepțional și geniu", după cum spunea un pa­cient. Rar mi-a fost dat să cunosc un medic atât de per­fecționist, de pătimaș în ascensiunea profesională, de dedicat, după părerea mea, celei mai grele profesii din lume. De fapt, până la vârsta asta, a învățat continuu, atât în România, cât și în Elveția. Este unul dintre me­dicii întorși în țară după stagii în străinătate. Urmat cu iubire de o soție care a făcut tot posibilul ca el să se de­dice exclusiv chirurgiei (dr. Andreea Moldovan, spe­cializată în boli infecțioase, tot în Elveția), dr. Bogdan Moldovan, târgumureșan după naștere și după studii, a ales să-și dezvolte cariera în domeniul transplantului de organe. Ca urmare, a plecat la Spitalul Universitar din Geneva și s-a desăvârșit în transplant și chirurgie he­patică. Șansa de a-și pune în practică, la Brașov, superspecializarea din Elveția, "cecul în alb" oferit cu generozitate de celebrul profesor Philippe Morel, i s-a părut demnă de luat în seamă, mai ales că i s-a oferit po­si­bilitatea de a-și comanda aparatura dorită, de ulti­mă oră, cu precizarea că nu trebuie să se preocupe de preț. Doctor în medicină, cadru universitar, practician al celor mai revoluționare metode de transplant și chirurgie generală, dr. Moldovan este al doilea român, după profesorul Irinel Popescu, atestat pentru trans­plantul de ficat și rinichi de cel mai important organism european din domeniu (ESOT - European Society for Organ Transplantation). Dăruit cu un talent ieșit din comun și cu un curaj remarcabil de a sparge bariere și a depăși noi orizonturi, dr. Moldovan a făcut și stagii importante de pregătire la Besançon și Paris, pe care le-a plătit cu ajutorul familiei. A dorit cu ardoare să fie chirurg în România, dar unul stăpân pe cele mai mo­derne tehnici practicate în marile centre medicale euro­pene. O viziune generoasă, specifică "Școlii Ardelene", care a făcut din secția de chirurgie generală a spitalului "Sfântul Constantin" una dintre cele mai performante din România. Alături de doctorul Moldovan activează, cu dedicație și înalt profesionalism, chirurgii Vasile Șerban și Dumitru Pocreață.

Dr. Eugeniu Banu, medic primar de oncologie medicală, șef de secție

"Un «pedagog» al suferinței, un om al speranței de viață acolo unde nimeni nu mai vede nici o licărire"


Și doctorul Eugeniu Banu este un specialist atras din străinătate, de oportunitățile oferite de spitalul bra­șovean. Format la Cluj-Napoca, la Facultatea de Medi­cină, și la Institutul Oncologic, dr. Banu este unul din­tre marii oncologi ai României. Revenit din Paris în 2007, a fost căutat din nou, patru ani mai târziu, de o mare clinică din centrul Franței. I s-a propus un salariu de basm, dar apăruse discuția despre spitalul din Bra­șov, cu unul dintre investitori. Mai importantă decât banii, șansa creării unei clinici ultramoderne, acasă, pentru compatrioții săi, i s-a părut cea mai potrivită pentru dezvoltarea propriei cariere. "Docteur Banu" era deja un medic notoriu în Franța, apreciat în uni­versitățile de medicină cu mari pretenții, dar a simțit că venise vremea să fie cunoscut și acasă. Și este, de pe acum, recunoscut, pentru tratamentul personalizat pe care-l aplică, fiind împotriva em­pi­rismului terapeutic, practicat în multe spitale. Prin adaptarea tera­piei și medicației la fiecare bol­nav în parte, în funcție de valorile de mare finețe ale unor analize pe care mulți alți medici le ignoră sau le consideră nesemnificative, dr. Banu crește perspectiva de viață a sute de pacienți disperați. Este un "pedagog" al suferinței, un om al speranței de viață, acolo unde ni­meni nu mai vede nici o licărire. Calm, doct, precis ca un laser în descrierea diagnosticului, vorbind repede, dar pe înțelesul omului obiș­nuit, Eugeniu Banu și-a obți­nut specializarea în onco­logie la Facultatea de Medicină din Mar­si­lia, în urma unui exa­men extrem de greu, și nu prin echivalare, cum se întâmplă as­tăzi. A reușit al 14-lea din 110 can­didați din toată lumea! Colegii săi de secție sunt medicii specia­liști Florentina Pescaru și Car­men Bodale.

Dr. Mihail Dăncescu, medic primar neurochirurg, șef de secție

"Chirurgie de 360 de grade" timp de opt ore!


Comunicat de presă: "În ca­drul secției de neurochirurgie a spitalu­lui Sf. Constantin din Bra­șov a fost efectuată cu succes o intervenție deosebit de complexă, pentru extir­parea unei tumori la nivelul coloa­nei vertebrale, inter­venție ce a durat 8 ore! Dr. Mihail Dăncescu, medicul șef al secției, a practicat «chirurgia de 360 de grade»". Din ex­plicațiile științi­fice ale chirur­gu­lui, înțelegi că s-a intervenit într-un mod atât de complicat, încât un pro­fan ca mine nici nu poate ima­gina că instrumentele chirurgului pot fi manevrate atât de fin, în cor­pul omenesc. Extirpări, ligaturi, fi­xare de coloană, eliberarea mădu­vei spinării (!), abord posterior, fi­xarea cu șuruburi și tije, abord an­terior submandibular (adică s-a in­trat la vertebra C3 a coloanei verte­brale pe sub barbă!) și alți aseme­nea termeni care te înfioară. Minu­ne: după 8 ore de intervenție, timp în care chirurgul a extirpat ceva și din zona faringelui, pacienta s-a trezit fără deficite motorii și a fost externată a cincea zi de la operație. Suc­cesul acestei intervenții s-a datorat atât experienței de peste 5000 de cazuri (!) a doc­torului Mihail Dăncescu, cât și diag­nos­ticului precis și rapid, obținut prin imagistica de performanță și, nu în ulti­mul rând, colaborării multi-disciplinare între echipa de neurochirurgie și echi­pele de ORL (Dr. Claudia Boldea) și anestezie (Dr. Luminița Câmpeanu), pre­cum și cu colaborarea echipei de neuro­chi­rurgie de la Cluj-Napoca (Dr. Tiberiu Maior). Cine este răbdătorul și meticu­losul neurochirurg Mihail Dăncescu? Fost medic militar, fost neurochirurg la spitalul de urgență "Bagdasar-Arseni" din București, fost director general ad­junct al spitalului militar de urgență "Regina Maria" din Brașov, dr. Dăncescu este un specialist care a ur­mat cursuri și a efectuat stagii în următoarele univer­sități: Ascona (Italia), Amsterdam (cu profesorul van Alphen), Hanovra (prof. M. Samii), Brno, Caen, Gdansk. Ajutat de colegul Dan Benția, medic specialist neuro­chi­rurg, profesorul Dăncescu (predă la universitatea locală) a reușit să aducă cu mult succes în Brașov învățătura marilor săi înaintași și mentori: Bagdasar și Arseni.

Vocea pacienților

Lista medicilor de excepție de la "Sfântul Cons­tantin" este lungă. Îmi este greu să trec peste numele lor, mai ales că fac parte din categoria celor reveniți din străinătate sau din marile centre medicale și uni­versitare ale țării. Un click pe site-ul www.spitalulsf constantin.ro vă poate oferi toate informațiile. În puținul spațiu rămas, am găsit loc și pentru câteva voci ale pacienților. Până la urmă, ei sunt cei care contează.

"Ați pus la punct un spital de nivel european"

"Aveți personal medical de cea mai bună calitate, și felul în care aceștia vorbesc cu pacienții cred că este extraordinar de important. Totul a decurs conform cu ceea ce mi s-a spus inițial; de la etapa internării și până la exter­nare - totul a fost profesionist și prietenesc, cald. Mulțumiri în primul rând domnului doctor Sabău Sorin; atunci când lucurile sunt rezolvate în mod profesionist - totul pare simplu. În al doilea rând, mulțumiri doamnei doctor anestezist Câmpeanu Luminița; cu la fel de mult profesionalism a făcut ca totul să fie ușor, fără du­reri și fără stres. Ați pus la punct un spital de nivel european, cu servicii medicale de cea mai înaltă clasă, cu personal medical pe care mulți și l-ar dori! Felicitări tu­turor". Mihai N.

"M-am născut a doua oară"

"Sunt pacienta de la Sighet, ope­rată pe data de 16.05.2012. Sunt foarte bine, am 7 luni de la ma­rea operație și am ajuns la greutatea «mult dorită»; m-am născut a doua oară, zâmbesc, sunt foarte optimistă și toate acestea s-au întâmplat datorită dumnea­voas­tră, doctore Bogdan Moldo­van. Dați-mi voie să vă compar cu un înger trimis pe pământ, să ope­rați și să salvați mulți oameni. Nu îmi ajung cuvintele pentru a vă adu­ce mulțumiri pentru ajutorul pe care mi l-ați oferit ca medic și ca om, de când v-am cunoscut. M-a impresionat modestia, blân­de­țea și smerenia dumneavoastră. Mulțumesc Maicii Domnului că și astăzi îmi purtați de grijă și mă ajutați ori de câte ori am o pro­blemă. Cu mult drag, Maria de la Sighet" (pacientă operată pentru obezitate, având greutatea inițială de 156 kg și greutatea actuală de 80 kg).

"Cuvinte neînsemnate pentru un om excepțional: dr. Sorin Sabău"

"Într-un spital cu nume de sfânt, s-au coborât îngeri, aseme­nea domnului doctor Sabău Sorin, îngeri care reușesc să aline dure­rile trupești și sufletești (căci cu­nosc amprenta pe care o are boala asupra sufletului), ale unor simpli pacienți ca mine... Mulțumesc lui Dumnezeu că mai există astfel de medici în lumea noastră medi­cală". D. E. (operată de chist brahial gigant)

"Sfântul Spirit ne-a condus la doctorul Bogdan Moldovan"
- povestea unui pacient din S.U.A. -


Cu câteva zile înainte de a pleca în vi­zită la fiica noastră, soțul meu, Phil, a avut un atac de apendicită. "Veniți la Bra­șov", ne-a spus Sarah, o prietenă, "operațiile sunt ieftine și vom găsi un doctor bun. După ce ne-am consultat, în rugăciuni, cu Tatăl din Ceruri, Sfântul Spirit al Domnului Iisus ne-a condus la doctorul Bogdan Moldovan, șeful chi­rur­giei de la spitalul Sf. Constantin din Brașov. Phil și cu mine n-am mai cum­părat asigurare medicală de 22 de ani, așa că operația ne-ar fi costat în SUA cel puțin 75.000 de dolari! Iată-ne la destina­ție, în a unsprezecea călă­torie în România, după ce venisem de zece ori cu aju­toare pentru orfani. Era, acum, rândul lor să ne aju­te... Nu ne-a fost dată o experiență mai plăcută! Spi­talul este imaculat, iar personalul, prietenos și efi­cient. Dr. Moldovan și-a făcut meseria superb. La sfârșit, a observat că Phil avea probleme și cu vezica biliară, așa că a operat-o și pe aceasta. Fiind ziua lui de naștere, personalul i-a cântat «Happy Birthday» și i-a adus cadouri. Incre­dibil! Marea surpriză a fost însă nota de plată: pentru trei zile și două nopți, cu tot felul de teste și operații, întreaga ședere ne-a costat 1.500 de dolari! Dum­nezeu, în mare mila Sa, l-a ținut pe Phil în viață până când a ajuns în România". Familia Berchtold